Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mnie najbardziej podoba się "kompetencja" sędziów z rozszerzeń. Potem sa takie kwiatki w opisie: "suka o spowolnionym ruchu ze względu na nadwagę" :diabloti: A suka ma po prostu zaokrąglone żeberka, taka budowa. Co nie przeszkadzało dalej sedziemu, zeby napisać, że jest proporcjonalna!

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='BabyCakes']
O to, ze list polecony nie dotarl mozesz klocic sie z poczta. A przynajmniej sprawdzic, czy rzeczywiscie nie dotarl, czy ktos robi Cie w balona.[/quote]

Skoro nie wrocil do mnie-nadawcy, to pewnie dotarl. Moze zgubili w oddziale :p

Posted

[quote name='SuperGosia']Skoro nie wrocil do mnie-nadawcy, to pewnie dotarl. Moze zgubili w oddziale :p[/quote]

Przy nadaniu listu poleconego dostalas karteczke. Z ta karteczka idziesz na poczte i skladasz reklamacje. Poczta sprawdza co i jak i po jakims czasie dostajesz odpowiedz czy ktos z oddzialu odebral list czy zgubila go poczta. Lec na poczte!!!:cool1:

Posted

Znajomy prosił o napisanie tego:
W Banskiej Bystrzycy w ringu sealyham terierów facet który sie uczy na sedziego cały czas był w ringu obmacywał psy i konsultował z sedzia. A jak przyszła kolej na sealyham teriery to wyszedł z ringu, i wraz z zona uczesali psa - zapisanego na niego - a potem jego zona weszła z tym psem do ringu w którym cały czas cwiczył jej maz.
I jeszcze powiedział podobno ze jego tutaj przydzielili

Posted

[quote name='Pik Pari']Przy nadaniu listu poleconego dostalas karteczke. Z ta karteczka idziesz na poczte i skladasz reklamacje. Poczta sprawdza co i jak i po jakims czasie dostajesz odpowiedz czy ktos z oddzialu odebral list czy zgubila go poczta. Lec na poczte!!!:cool1:[/quote]

Zgloszenie sie znalazlo w oddziale :evil_lol: Podobno sie zawieruszylo na miejsacowej poczcie, ale juz jest oki. W kazdym badz razie, dobrze, ze potwierdzalam jeszcze telefonicznie.

Posted

[quote name='Bogarka']Znajomy prosił o napisanie tego:
W Banskiej Bystrzycy w ringu sealyham terierów facet który sie uczy na sedziego cały czas był w ringu obmacywał psy i konsultował z sedzia. A jak przyszła kolej na sealyham teriery to wyszedł z ringu, i wraz z zona uczesali psa - zapisanego na niego - a potem jego zona weszła z tym psem do ringu w którym cały czas cwiczył jej maz.
I jeszcze powiedział podobno ze jego tutaj przydzielili[/quote]

ja sie z czyms podobnym spotkalam w Berlinie - facet wystawial swoje pieski a po ocenie jego rasy przypial plakietke wszedl na ring i robil za asystenta :)

• 1 year later...
  • 2 months later...
Posted

To ja ostatnio od pani kynolog na ringu (nie wymienie nazwiska) od IX grupy usłyszałam 'co to za shih tzu'? ... a mam spaniela tybetańskiego ..... ten w avatarze

Posted

Ja tylko usłyszałam od sędziny (w kl. szczeniaków), że mam póki co odpuścić sobie wystawy O.o no i ogólnie pies ma za duże uszy w porównaniu do głowy, za długi grzbiet nosa, typową choć luźną linię, dziecinną głowę, mało wypukłe czoło... Chyba pani zapomniała, że to szczeniaczek

Posted

Acha ;/ no troszke go jak jakiegos championa potraktowała, a wiadomo, ze wiek szczeniecy i mlodzienczy to najdziwniejszy wiek dla pieska, bo wszystko tak nieproporclonajnie rośnie - jedna czesc ciala szybciej, druga wolniej, wszystko jest innaczej i w swoim tempie sie rozwija... ehhh i w rezultacje jaką Wam dała ocene???

Posted

[quote name='McDzik']To ja ostatnio od pani kynolog na ringu (nie wymienie nazwiska) od IX grupy usłyszałam 'co to za shih tzu'? ... a mam spaniela tybetańskiego ..... ten w avatarze[/QUOTE]

A bo to wszystko Twoja wina ! :evil_lol: Masz jakiegoś dziwnego shi-tzu i jeszcze próbujesz panią zmylić :grin:
Ale przykre, że takie baboki strzela osoba, która powinna się orientować w danej grupie.

Posted

[quote name='jovi']A bo to wszystko Twoja wina ! :evil_lol: Masz jakiegoś dziwnego shi-tzu i jeszcze próbujesz panią zmylić :grin:
Ale przykre, że takie baboki strzela osoba, która powinna się orientować w danej grupie.[/quote]

No tak xD Moja wina, że mam dziwnego shih-tzu, a ta pani jest kynologiem xD w ogole jak ja śmiem zgłaszać go na wystawy i swoim wystąpieniem problemy tej pani stwarzac ^^ ale ze mnie brutal noo :cool1:

Posted

Widzę, że post się nie wysłał :P
Dostaliśmy wybietnie obiecującą, ale pani to trochę z łaską w głosie powiedziała :P No ogólnie to dziwnie było :)

Posted

A i tak bywa :D

Moja znajoma raz poszła u pani S. z suką z klasy pośredniej do porównania z suką z klasy otwartej, gdzie suka w klasie otwartej miałą koszmarny opis i ledwo od tej pani dostała doskonałą, a suczka mojej znajomej z pośredniej dostała doskonałą i w opisie same zalety! Kto wziął NDSwR, a potem RASE??? Szuczka z otwartej :P

• 2 weeks later...
Posted

McDzik Dla mnie to też spaniel tybetański choć sędzią nie jestem ale może tej pani się coś pomyliła bądź nie ma pojęcia o psach z tej grupy... Na dodatkowy egzamin bym ją posłał.

Posted

[quote name='Azawakh'][B]McDzik Dla mnie to też spaniel tybetański[/B] choć sędzią nie jestem ale może tej pani się coś pomyliła bądź nie ma pojęcia o psach z tej grupy... Na dodatkowy egzamin bym ją posłał.[/quote]

Hę? Pierwszego członu nie rozumiem ^^

Ogólem wiedza o spanielach tybetańskich wśród Polskich sędziów troszeczkę leży i oceniają te psy bardzo ogólnikowo, ostrożnie, czekam na jakiś solidny opis i nie moge się doczekać! Raz bym chciała dostać taki full opis od jakiegoś znawcy ST, nawet jakby mój pies miał się nie spodobać, no ale taki syty, zawierający wszystko, a nie "dobre proporcje, słodki pyszczek, dowidzenia, nastepny prosze"..

A Ta pani (nie podając nazwiska) pisała wszystkim "krzywe kolana" czy cos na ten styl, w kazdym bądź razie chodziło jej o to:
[IMG]http://www.pedigree.com.au/breeds/images/tibetan_spaniel_03.jpg[/IMG]
Tu jakis tybet z internetu ^ .. kazdy tybet ma takie "kolana do przodu" i jest to we wzorcu nawet, a wg tej pani było to wadą u wszystkich psów, bo się prostych łapek dopatrzeć nie mogła, lepiej to od boku widać, ale nie moge znaleść dobrego zdjęcia, w każdym bądź razie to tylko takie skandale i skandaliki, nazwa rasy często kynologom przez gardło nie przechodzi, więc... trzeba ruszyć za granice ^^

• 2 months later...
Posted

[quote name='Cardi']tez muszą pochwalic pana Szutkiewicza, to sedzia z klasa, mily , sympatyczny, usmiechniety:D:D

Ale ogólnie rzecz biarac wole byc sedziowana prze zagranicznego sedziego! Mam wtedy wieksza pewnosc ze jestem oceniania obiektywnie, i ze sedia ocenia ten koniec smyczy, co czesto u polskich sedziow bywa klopotem:/[/quote]

DZIEKI FORUM MOZEMY WYBIERAć TAKICH SEDZIóW ,I JAK SIE OKAZAłO W TYM PRZYPADKU WYGRYWAMY, CZASEM WSZYSTKO ,A JAK PRZEGRAMY TO TEZ WIEMY DLACZEGO?

• 4 weeks later...
Posted

Dzisiaj pan Tomasz Borkowski sędziował amstaffy na prestiżowej klubowej wystawie terrierów i czarnego terriera w Warszawie.
W stawce był pies z jego hodowli (Sasquehanna), który od roku nie był na żadnej wystawie( pewnie ze względu na swoją agresję) a dzisiaj nagle się zjawił - wiadomo po co :mad: I oczywiście wygrał... Dostał CWC i ukończył championat :roll: Może nie byłoby to tak dziwne gdyby nie to że pies jest wybitnie agresywny i w porównaniu o NDPwR wpadł w szał i chciał zjeść konkurenta :angryy: A sędzia oczywiście zero reakcji... dla mnie ŻENADA, tak samo jak dla większości oglądających!!! Najgorsze było to, że inne agresywne psy i suki wyrzucał z ringu a swojego zostawił :shake: Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem...
Potem co kilka minut w klatce psa była jatka, wpadał w szał i chciał zjeść psa z sąsiedniej klatki.
Nie wiem jakimi zasadami się kieruje Pan Borkowski na ringu :shake:
Potem się mówi o agresywnych astach, ale widać że sędziemu nie zależy na eliminowaniu ekstremalnie agresywnych psów...
Panie sędzio - wstyd i żenada!

Posted

Oj sedziowie zmienni sa jak nasza pogoda.Znana sedzina Jamnikow z ocenila na jedenj z wystaw tak moja suke.

Suka nie w kondycji wystawowej,i krutkiej kufie,grzbiet lekowaty. Ocena dobra.

Za tydzien ta suka na wystawie w Dortmundzie wygrala swoja rase! A za nastepne dwa miesiace ta sama suka u tej samej sedziny na Rybnickiej wystawie. Otrzymala taki opis

Suka Proporcionalna, o pieknej glowie, grzbiet prosty,przednie konczyny stawiane prawidlowo,piekna w ruchu.

jak to sie suka zmienila:evil_lol: czy sedzina sie douczyla:evil_lol:

Posted

[quote name='BSSA']Dzisiaj pan Tomasz Borkowski sędziował amstaffy na prestiżowej klubowej wystawie terrierów i czarnego terriera w Warszawie.
W stawce był pies z jego hodowli (Sasquehanna), który od roku nie był na żadnej wystawie( pewnie ze względu na swoją agresję) a dzisiaj nagle się zjawił - wiadomo po co :mad: I oczywiście wygrał... Dostał CWC i ukończył championat :roll: Może nie byłoby to tak dziwne gdyby nie to że pies jest wybitnie agresywny i w porównaniu o NDPwR wpadł w szał i chciał zjeść konkurenta :angryy: A sędzia oczywiście zero reakcji... dla mnie ŻENADA, tak samo jak dla większości oglądających!!! Najgorsze było to, że inne agresywne psy i suki wyrzucał z ringu a swojego zostawił :shake: Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem...
Potem co kilka minut w klatce psa była jatka, wpadał w szał i chciał zjeść psa z sąsiedniej klatki.
Nie wiem jakimi zasadami się kieruje Pan Borkowski na ringu :shake:
Potem się mówi o agresywnych astach, ale widać że sędziemu nie zależy na eliminowaniu ekstremalnie agresywnych psów...
[B]Panie sędzio - wstyd i żenada![/B][/quote]
Popatrzcie tu - również wstyd i żenada!

[FONT=Times New Roman][URL="http://img411.imageshack.us/img411/8224/codbak3.jpg"][COLOR=#800080]http://img411.imageshack.us/img411/8224/codbak3.jpg[/COLOR][/URL] [/FONT]

I to dr nauk weterynaryjnych.
Co warte są tytuły :shake:?
Głównie liczą sie "interesiki za grosiki" :angryy:.

Posted

Wiekszej bredni nieczytalam...Yorki z dlugimi ogonami brudza sobie wlos kalem. Jakim cudem skoro dlugi wlos sie papilotuje.A Nawet gdy niesa papilotowane to wiadomo ze takiego psa sie myje,bo inaczej bedzie smierdzial.

Posted

W tej kwestii też pomylił sie Pan dr nauk weterynaryjnych, kiedy napisał:
[FONT=Verdana][I]"Biorąc powyższe pod uwagę i fakt skracania ogonów u innych zwierząt (świnie, jagnięta) wielu miłośników psów i lekarzy weterynarii zrzeszonych w Council of Docked Breeds postuluje zweryfikowanie urzędowego i weterynaryjnego prawa w Wielkiej Brytanii. "[/I][/FONT]

[FONT=Verdana]Od kwietnia 2007 roku, w Wielkiej Brytanii wprowadzono ustawowy zakaz obcinania psom ogonów. Zakaz obcinania uszu istnieje tam od 1898 roku![/FONT]
Kolejne pudło!