Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 698
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czytając posty yoreczki odnoszę wrażenie, że mam do czynienia z dzieckiem uczęszczającym do podstawówki. Ta ortografia, te emocje......

A swoją drogą - z tego, że moje mądre interlokutorki - właścicielki ttb - są osobami wykształconymi, na stanowiskach, nie wynika, że mieszczą się one w średniej...

Wy, kochane dziewczyny, wyrastacie wysoko ponad średnią.
Średnia jest niestety niżej.....

Posted

Tylko, ze ta średnia o ktorej piszesz tyczy się przede wszystkim psów w typie, bez rodowodu. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby ttb z dobrych zarejestrowanych hodowli nagminnie trafiały w ręce psychopatów i odpadów społecznych.

I tak oto dyskusja trafia do tego samegomiejsca co większość tego typu na forum. Wszystko sprowadza się do odpowiedzialności właścicieli (niestety zmuszenia ich do niej) i rozwiązania problemu pseudohodowli.

Posted

Pies w typie? Niekoniecznie. Amstafy nierodowodowe na ogół są hodowane w czystości rasy. A że odbiegają od wzorca? Bo mnoży się wszystko, bez selekcji hodowlanej.

Co do reszty to zgadzam sięcałkowicie.

Posted

[quote name='Mraulina']Pies w typie? Niekoniecznie. Amstafy nierodowodowe na ogół są hodowane w czystości rasy. A że odbiegają od wzorca? Bo mnoży się wszystko, bez selekcji hodowlanej.

Co do reszty to zgadzam się całkowicie.[/QUOTE]

Niby w czystości rasy... Jednak rozmnaża się często osobniki z wadami psychiki, nadmiernie agresywne, a tę cechę starają się tępić uczciwi hodowcy, miłośnicy rasy. Nierzadko do rozmnażania dobiera się psy agresywne wobec ludzi, co u amstaffa jest wręcz spaczeniem, bo nawet z racji niechlubnej przeszłości agresji do ludzi nie miał prawa wykazywać. I dla mnie to nie są już amstaffy tylko właśnie psy w typie, których właściciele i "rozmnożyciele" rozminęli się z właściwymi dążeniami w rasie, czy w hodowli psów w ogóle.

I niestety te psy w typie, których selekcja ma niewiele wspólnego z dążeniem do zrównoważonego typowego dla rasy charakteru, pracują na opinię calej rasy. A wszystkie sankcje dotkną najpierw odpowiedzialne osoby mające zwierzęta zarejestrowane, a dopiero później, jeśli w ogóle, psy bez papierów i właścicieli którzy w nosie mają jakiekolwiek prawo.

Dla mnie prawo w Polsce wcale nie jest najgorsze, już w jego ramach dałoby się zrobić wiele, tylko niestety egzekwowanie tego prawa woła o pomstę do nieba.

Posted

[quote name='zofia&sasza']No i w tym sedno sprawy. Nie boję się pogłaskać np. Bukę (suczka z pseudohodowli psów do walk, obecnie u Diany Malinowskiej z TOZ Warszawa) czy przejść obok amstaffa z mojego parku (zawsze na smyczy, zawsze pod kontrolą, posłuszny i karny). Jednak większość psów w typie bullowatych mnie przeraża. Bo widzę ludzi, którzy je wyprowadzają. Karki, żulia, kryminał. Bo tacy właśnie osobnicy najczęściej je kupują.[/quote]
To jest fajnie napisane, jako koment do opinii że każdy pies powinien być pod kontrolą. Powinien być, [U]a jak nie jest i pożre drugiego psa, do wypchania.[/U]

Nie pamiętam ile pani ma fakultatów bo ja żadnego ale ja się zgadzam.:lol:

Posted

[quote name='Martens']

Moim zdaniem normalny ttb w odpowiedzialnych rękach powinien być traktowany przez prawo tak samo jak każdy inny pies. Natomiast psy agresywne, stwarzające zagrożenie - powinny być kontrolowane przez właściciela; zas on sam pod groźbą dotkliwych kar od finansowych po odebranie/uśpienie/zakaz posiadania psa. I to niezależnie od tego, czy to ttb, czy rottweiler, labrador czy jamnik.[/quote]
A kto ma się tym zajmować i kto ma za to płacić??????? Czytałam że są to grube setki tysięcy psów. A może i parę milionów.

Posted

[quote name='yoreczka95']To jest fajnie napisane, jako koment do opinii że każdy pies powinien być pod kontrolą. Powinien być, [U]a jak nie jest i pożre drugiego psa, do wypchania.[/U]

Nie pamiętam ile pani ma fakultatów bo ja żadnego ale ja się zgadzam.:lol:[/quote]
yoreczka, jeśli Twoim jedynym zadaniem w tym temacie jest bycie opryskliwym i aroganckim to daruj sobie, już znamy Twoje zdanie o wypychaniu i smyczach, nic nowego nie wnosisz do dalszych dysput... Padło pytanie kim są właściciele ttb- padły odpowiedzi.
Jeżeli tak bardzo bolą Ciebie nasze fakultety lub ich brak u siebie, to nic nie stoi na przeszkodzie, nauka jest bezpłatna w naszym kraju... więc zamiast teraz w co drugim poście wytykać ludziom to, że mają wykształcenie, zajmij się swoim, ew. idź pobiegaj...

Posted

[quote name='WŁADCZYNI'][U]Każdy pies powinien być kontrolowany przez właściciela[/U];) nie ważne czy jest agresywny czy nie. I to by wystarczyło, aby móc swobodnie żyć, mijać się z innymi ludźmi mającymi psy etc

Yoreczko nie chce mi się pisać dłuższych wywodów fizyczno-chemicznych, pogadaj z panem Clausiusem.[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]To jest idea, marzenie a nie fakt faktyczny. Sama napisałaś [U]powinien[/U]. Każdy się z tym zgodzi. Ja też. Problem zaczyna się zaraz za progiem marzeń a więc w życiu. Jak bestia pogryzie albo zagryzie do wypchania idzie. Psów jest za dużo i potrzebny jest prosty system egzekwowania. I żeby tani był jeszcze.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]@[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]WŁADCZYNI, żadne wywody fizyczno chemiczne co do chaosu w naturze nie zaprowadzą Ciebie do celu. Może Cie zaskoczę a może nie ale po rozmowie z panem Clausiusem uważam że w jego poglądach nie ma sprzeczności co do współczesnego opisu natury. Ten pan pracował i genialnie wymyślał w połowie XIX wieku i żadna miarą nie mógł wiedzieć co się wydarzy i co zostanie odkryte na początku XX wieku. Facet z umlautem, dubeltowy Bohr i pozostali których wymieniłam, odkryli genialną właściwość natury. Wiesz jaką? Jakby co to kumpelki pomogą, w końcu tyle fakultatów się tu zebrało. ;):lol:[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='yoreczka95'][COLOR=black][FONT=Verdana]To jest idea, marzenie a nie fakt faktyczny. Sama napisałaś [U]powinien[/U]. Każdy się z tym zgodzi. Ja też. Problem zaczyna się zaraz za progiem marzeń a więc w życiu. Jak bestia pogryzie albo zagryzie do wypchania idzie. Psów jest za dużo i potrzebny jest prosty system egzekwowania. I żeby tani był jeszcze.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]@[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]WŁADCZYNI, żadne wywody fizyczno chemiczne co do chaosu w naturze nie zaprowadzą Ciebie do celu. Może Cie zaskoczę a może nie ale po rozmowie z panem Clausiusem uważam że w jego poglądach nie ma sprzeczności co do współczesnego opisu natury. Ten pan pracował i genialnie wymyślał w połowie XIX wieku i żadna miarą nie mógł wiedzieć co się wydarzy i co zostanie odkryte na początku XX wieku. Facet z umlautem, dubeltowy Bohr i pozostali których wymieniłam, odkryli genialną właściwość natury. Wiesz jaką? Jakby co to kumpelki pomogą, w końcu tyle fakultatów się tu zebrało. ;):lol:[/FONT][/COLOR][/quote]
Co ma być tanie?System egzekwowania czego?Wypychania psów?Psów jest dla Ciebie zadużo?Ludzi też jest zadużo szczególnie w Chinach więc może połowe wygazujemy?Całkiem tanio wyjdzie.Jestem ciekawa co Ty masz w głowie,pewnie trociny od tego wypychania.

Posted

[quote name='Mraulina']Czytając posty yoreczki odnoszę wrażenie, że mam do czynienia z dzieckiem uczęszczającym do podstawówki. Ta ortografia, te emocje......

A swoją drogą - z tego, że moje mądre interlokutorki - właścicielki ttb - są osobami wykształconymi, na stanowiskach, nie wynika, że mieszczą się one w średniej...

Wy, kochane dziewczyny, wyrastacie wysoko ponad średnią.
Średnia jest niestety niżej.....[/quote]
Ale sobie słodzicie.:lol:
No tak, fakultaty trzymają się razem.;)

Posted

[quote name='Katica']yoreczka, jeśli Twoim jedynym zadaniem w tym temacie jest bycie opryskliwym i aroganckim to daruj sobie, już znamy Twoje zdanie o wypychaniu i smyczach, nic nowego nie wnosisz do dalszych dysput... Padło pytanie kim są właściciele ttb- padły odpowiedzi.
Jeżeli tak bardzo bolą Ciebie nasze fakultety lub ich brak u siebie, to nic nie stoi na przeszkodzie, nauka jest bezpłatna w naszym kraju... więc zamiast teraz w co drugim poście wytykać ludziom to, że mają wykształcenie, zajmij się swoim, ew. idź pobiegaj...[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Irytuję się troche bo wiadomo jak ma być że pies ma być pod kontrolą a właściciel ma być odpowiedzialny, ale wiadomo że tak nie jest i na razie nie będzie. Modlitwa i zaklinanie też na nic się nie przyda. [U]Potrzebne są konkretne działania[/U]. Tyle fakultatów i nic nie wymyślone. Ja daje prosty pomysł, pies nie będzie taki jak ma być, bez linki, który mocno chapnie innego, do wypchania. Niezależnie od rasy. Terrorystom parkowym mówie nie! Może fakultety dadzą cos lepszego i łatwego i taniego do wprowadzenia? Kara musi być, ględzenie o tym jak powinno być, niczego nie zmienia.[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='yoreczka95'][COLOR=black][FONT=Verdana][B]Irytuję się troche bo wiadomo jak ma być że pies ma być pod kontrolą a właściciel ma być odpowiedzialny, ale wiadomo że tak nie jest i na razie nie będzie.[/B] Modlitwa i zaklinanie też na nic się nie przyda. [U]Potrzebne są konkretne działania[/U]. Tyle fakultatów i nic nie wymyślone. Ja daje prosty pomysł, pies nie będzie taki jak ma być, bez linki, który mocno chapnie innego, do wypchania. Niezależnie od rasy. Terrorystom parkowym mówie nie! Może fakultety dadzą cos lepszego i łatwego i taniego do wprowadzenia? Kara musi być, ględzenie o tym jak powinno być, niczego nie zmienia.[/FONT][/COLOR][/quote]
Jeśli nie zostanie wyegzekwowany najprostszy sposób - czyli kontrola KAŻDEGO psa na smyczy, to co tu mówić o tak utopijnych dywagacjach jak usypianie psa który zagryzł czy dotkliwie pogryzł... Aby podjąć decyzję o uśpieniu zdrowego fizycznie psa, musi być choćby krótka jego obserwacja, i szereg innych procedur dopełnionych... inaczej zamienimy się w społeczeństwo morderców zwierząt... I co do tego mają fakultety nie wiem... nie kształciłam się w dzidzinie prawa, ani administracji żeby teraz przygotowywać ustawy... Napisz do prezydenta...

Posted

[quote name='yoreczka95'][COLOR=black][FONT=Verdana]Irytuję się troche bo wiadomo jak ma być że pies ma być pod kontrolą a właściciel ma być odpowiedzialny, ale wiadomo że tak nie jest i na razie nie będzie. Modlitwa i zaklinanie też na nic się nie przyda. [b][U]Potrzebne są konkretne działania[/U].[/b] Tyle fakultatów i nic nie wymyślone. Ja daje prosty pomysł, pies nie będzie taki jak ma być, bez linki, który mocno chapnie innego, do wypchania. Niezależnie od rasy. Terrorystom parkowym mówie nie! Może fakultety dadzą cos lepszego i łatwego i taniego do wprowadzenia? Kara musi być, ględzenie o tym jak powinno być, niczego nie zmienia.[/FONT][/COLOR][/quote]

masz rację-więc działaj!!:lol: Zamiast siać zamęt i bełkotać o "teoriach chaosu"-konkretnie zadziałaj w zgodzie ze swoimi poglądami.

Ja tak robię i mi podobni również. Moje działania przynoszą rezultaty.

CZemu Ty zamiast zajać się takim pożytecznym działaniem, wyrzygujesz w tym niewinnym temacie całą swą frustrację i nienawiść do jakichś tam ras? Głosisz poglądy, których nie powstydziłby sie sam Hitler-i jeszcze probujesz wszystkim wpierać, że to uczona i racjonalna demagogia.
Albo jesteś bardzo młodą, albo tez bardzo naiwną osobą.

Prowadzimy tutaj sobie kulturalną dyskusję-postaraj się dostosować. Do tej pory: każdy kolejny Twój post mówi mi, że masz jakieś dziwne problemy sama z sobą...

ps. Może też skończ studia? to bardzo proste.

Posted

Co do tańszych pomysłów... smycz już nawet za 10 zł, wypisanie mandatu przez SM, lub Policję - wliczone w ich obowiązki za co pensje już dostają... Tylko kwestia, żeby mandaty były wlepiane faktycznie, i na wysokie kwoty. Kierowcom jest szkoda zapłacić 300 zł, za przekroczenie prędkości, to przęcietnemu psiarzowi, jak będzie miał choćby te 300 zł zapłacić, następnym razem pomyśli... Ale żeby prawo było przestrzegane przede wszystkim od władzy trzeba zacząć... wówczas "obywatele" nie będą mieli wyjścia...

Posted

[quote name='yoreczka95']A kto ma się tym zajmować i kto ma za to płacić??????? Czytałam że są to grube setki tysięcy psów. A może i parę milionów.[/QUOTE]

Ale płacić za co? :roll:

Lepienie mandatów to obowiazek policji, i z takich solidnych kar chyba raczej uzyskają wpływy, a nie straty :p

Te setki tysięcy i miliony to czego? Bo chyba nie TTB :lol: Psów jest w Polsce ok. 9 milionów, a jaki śmiesznie mały ulamek z tego to psy rasowe? 1%? To by dało 90 000. No to teraz policzmy ile z tego to te kilka ras :cool3:

Posted

Uszczypliwości dotyczące braku bądź samego wykształcenia uważam za co najmniej niestosowne.Można oczywiście próbować zdyskredytować adwersarza próbując mu wytknąć braki w edukacji bądź podkreślać swoje "fakultety"-jednakże, jest to żenujące. Tylko czekać kiedy zaczniecie umieszczać tu miesięczne wyciągi z kont bankowych.

A wracając do tematu,nie bardzo rozumiem uprzedzenia wobec ras ttb czy zarzucanie braku odpowiedzialności wszystkim ich właścicielom. Z moich obserwacji wynika,że niestety to wszelkiego rodzaju małe bądź średniej wielkości kundelki szarżują po ulicach.Bez opieki.Nie widziałam jeszcze pozostawionego samopas ttb,tymczasem wielokrotnie przyatakowały mnie na spacerze psy w typie jamników,yorków bądź ratlerków. Normą jest,że właścicele wspomnianych psów ignorują potencjalne zagrożenie dla ich pupili czy umniejszają szkodliwośc biegających bez opieki "maluchów".Szkody wynikające z ugryzienia psa więkzego/silniejszego,a małego są oczywiście różne,nie zmienia to jednak faktu,że odpowiedzialnośc za psa obowiązuje [B]wszystkich[/B] posiadaczy czworonogów.

Jeśli chodzi o samych posiadaczy ttb,ich wygląd,zachowanie,dresy[B]...[/B]pozostaje mi wyłącznie jedno do napisania[B] :generalizowanie jest domeną osób bez wyobraźni.[/B]

Posted

[quote name='xax'][I]Uszczypliwości dotyczące braku bądź samego wykształcenia uważam za co najmniej niestosowne.Można oczywiście próbować zdyskredytować adwersarza próbując mu wytknąć braki w edukacji bądź podkreślać swoje "fakultety"-jednakże, jest to żenujące. Tylko czekać kiedy zaczniecie umieszczać tu miesięczne wyciągi z kont bankowych.[/I]

Jeśli chodzi o samych posiadaczy ttb,ich wygląd,zachowanie,dresy[B]...[/B]pozostaje mi wyłącznie jedno do napisania[B] :generalizowanie jest domeną osób bez wyobraźni.[/B][/quote]
Problem polega na tym, że po zwykłych odpowiedziach na pytanie, (nie mających na celu podkreślanie czegokolwiek, a jedynie pokazanie że nie zawsze na drugim końcu smyczy pit stoi dres bez mózgu... ) odnośnie tego kim są właściciele ttb, zaatakowane są właśnie te osoby które odpowiedzialy na pytanie jednej z userek, w dobrej wierze... i to właśnie nie brak wykształcenia ale jego posiadanie jest wytykane... co dla mnie jest jeszcze bardziej żenujące... Nie było na celu chwalenie się tym czy tamtym... ale skoro ktoś to tak odbiera, to widocznie ma sam jakiś kompleks na tym punkcie.

Posted

[B] :generalizowanie jest domeną osób bez wyobraźni.

[/B]Albo osób z przerostem wyobraźni.

Poza tym jest jeszcze coś takiego jak statystyka.

Ci do reszty wypowiedzi to całkowicie się zgadzam.

Posted

[quote name='Katica']Tak jest zaba...
Jacy są właściciele ttb? Ja odpowiem za siebie... mam 28 lat, ustabilizowane życie, mieszkanie, samochód, męża nie mam, ale życie uczuciowe w porządku. Znam 5 języków, mam 2 fakultety, trzeci w trakcie, pracuję i realizuję się zawodowo, tłumaczę książki, piszę rozmówki, oraz felietony dla czasopism zagranicznych. Z moim chłopem (informatyk) biorę udział od czasu do czasu w rajdach samochodowych...
Pitbull to był mój wymarzony pies, wyczekiwany, wybierany długo... Podoba mi się ich siła, szybkość, zwinność i inteligencja. Mialam już pod swoim dachem, samodzielnym jak i rodzinnym: cocker spaniela, wyżła, jagd terriera, kundliczki, jack russella i pod opieką setera irl. i w końcu wymarzony, wyczekiwny pit trafił do mojego domu... i tak już zostanie, mówię to z pełną świadomością! Każdy następny to będzie ttb.
Czy nadal przeciętny własciciel to kark w dresie??[/quote]

Nadal :evil_lol: Bo takich jak Ty jest niewielu, a takich psów - dziesiątki tysięcy, niestety....

Posted

Chciałabym zobaczyć jak w państwie gdzie nie można zorganizować głupiego oznakowania wszystkich psów ktoś zaczeni ścigać ludzi mających psy agresywne będące bez kontroli, odwozić je (właśnie dokąd?) i usypiać. Zaczełabym od mniej drastycznych działań - oznakowanie, mandaty które będą egzekwowane etc tylko z głową a nie przypieprzanie się do ledwo chodzącego psa staruszki o to że jest bez smyczy a olanie agresywnego czegoś biegającego luzem i zagryzającego wszystko co mu wpadnie w pysk.

Terrorystom na lince też mówie nie, jeżeli coś podbiegnie i mój pies to coś zagryzie to nie jest mój problem. Ewentualnie poproszę pozwolenie na broń i jeżeli coś podbiegnie to ja będę strzelać.

Yoreczko zwróć uwagę na to jak wyglądają Twoje posty bo powtarzanie słowa 'fakultaty' naprawdę nie wygląda najlepiej.

[QUOTE]
Co ma być tanie?System egzekwowania czego?Wypychania psów?Psów jest dla Ciebie zadużo?Ludzi też jest zadużo szczególnie w Chinach więc może połowe wygazujemy?Całkiem tanio wyjdzie.Jestem ciekawa co Ty masz w głowie,pewnie trociny od tego wypychania
[/QUOTE]
gazować to może nie, ale ograniczyć rozród owszem bo Ziemia ma ograniczoną 'pojemność'.

Posted

[quote name='Katica']ale skoro ktoś to tak odbiera, to widocznie ma sam jakiś [B]kompleks[/B] na tym punkcie.[/quote]
Nie wiem czy masz fakultet z psychologii,ale jeśli nie masz -to może zacznij się uczyć w tym kierunku nim zaczniesz świadczyć usługi z tej dziedziny.
Zdecydowanie lepiej wychodzi Ci "chwalenie się" ( jak to określiłaś ) niż psychoanaliza.

Posted

[quote name='Mraulina']

Poza tym jest jeszcze coś takiego jak statystyka.

Ci do reszty wypowiedzi to całkowicie się zgadzam.[/quote]
Posiadasz jakieś dane statystyczne odnoszące się do właścicieli ttb?:razz:

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']..., odwozić je (właśnie dokąd?) i usypiać. Zaczełabym od mniej drastycznych działań - oznakowanie, mandaty które będą egzekwowane etc tylko z głową a nie przypieprzanie się do ledwo chodzącego psa staruszki o to że jest bez smyczy a olanie agresywnego czegoś biegającego luzem i zagryzającego wszystko co mu wpadnie w pysk.
[/quote]

Odwozic do schronisk z podpisana z miastem/gmina umowa, w koncu to obejmuje zakres dzialalnosci schroniska, podobnie jak i mozliwosc dokonania tam eutanzji zwierzecia.

Co do mniej drastycznych, zobaczymy ile glosow sie znajdzie, jak to "biedne" staruszki karac za "drepczacego" psa, przy czym na ogol wlasnie ten pies jest niekotrolowalny (wystarczy zobaczyc na zapotrzebowanie na szczeniaki i mlode psy wsrod starszych osob i mozliwosci zapanowania nad pupilami). A skoro psy maja byc pod kontrola, to mandaty za niedopilnowanie niestety tez uderzaja w takie osoby, bez tlumaczenia sie niska emerytura, lekami, zdrowiem itp...

Guest Mrzewinska
Posted

Gdybyśmy my, psiarze , potrafili być zgodni i solidarni w najlepszym tego slowa znaczeniu, dawno wymusilibyśmy przeprowadzenie sensownych zmian w prawie - od obowiazku znakowania i rejestracji poczynajac, przez pisemne umowy dotyczace zmiany wlasnosci szczeniaka czy doroslego psa, zakaz handlu w publicznych miejscach czy sklepach. Potrafilibysmy wymusic przepis skutecznie zabraniajacy posiadania nastepnego zwierzecia temu, kto nad poprzednim sie znęcał lub nie sprawowal nad swoim psem wystarczajacej kontroli.
Ale niestety my za czesto zagryzamy sie nawzajem.
Jesli w Polsce jest - podobno - 6 milionow psow, to zakladajac, ze co dwudziesty jest w odpowiedzialnych rękach, starczyloby tych odpowiedzialnych na najpotezniejsza partie w kraju, walczaca skutecznie i o bezpieczenstwo i spokoj spoleczny i o dobrostan zwierzat. Niezależnie od rasy czy jej braku.
Pozwalam sobie tak pomarzyc trzynastego i w piatek, bo to szczesliwa dla mnie data.

Zofia