Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja mam fotoznajpera ale w Zenicie i nie używam, bo na klisze nie wyrabiam... no i na wywołanie potem tym bardziej. Kto wie, do jakiego body Nikona można byłoby przyłączyć obiektywy z Zenita?

Posted

http://img69.imageshack.us/i/p1310323.jpg/
Jakie slodkie śpiochy :loveu:
A gdzie pańcia z panem spali, bo jakoś trudno mi Was na tym łóżku ulokować :evil_lol:
Ja mam jednego rudego, a nieraz pół mnie zwisa z łóżka, jak młody łapy we śnie to prostuje, to przebiera nimi jakby gdzies biegł :lol:, nery to mam tak skopane, jakby mnie kibole dorwali :lol::lol:
Niedlugo założę Roniemu wątek i przedstawię go w pełnej krasie :diabloti:

Posted

AlaŚ napisał(a):
Niedlugo założę Roniemu wątek i przedstawię go w pełnej krasie :diabloti:

No czekamy, czekamy!!! Już jak rozmawiałyśmy przez telefon, to szukałam galerii Roniego, a tu pustka! Prosimy o szybkie nadrobienie tej okropnej wpadki :D

Posted

[quote name='Darianna']ja mam fotoznajpera ale w Zenicie i nie używam, bo na klisze nie wyrabiam... no i na wywołanie potem tym bardziej. Kto wie, do jakiego body Nikona można byłoby przyłączyć obiektywy z Zenita?
Będzie trochę offa
Do każdego. Oczywiście w manualu. Są pierścienie redukcyjne dwóch rodzajów. Jedne są tylko pierścieniami, a drugie mają dodatkowo soczewkę. W Nikonach matryca jest oddalona od obiektywu dalej niż w innych markach i potrzebna jest korekcja na nieskończoność. Bez dodatkowej soczewki obiektywy ostrzą bliżej, ale za to nie ostrzą w nieskończoności. Jeżeli nie potrzeba ostrości w nieskończoności, to wystarczą redukcje bez soczewki, ale wtedy ostrość jest tylko do ok. 25-30metrów. Dodatkowe soczewki trochę pogarszają fotki.
Ja mam jeszcze z czasów Zenita i Praktiki obiektyw MTO MC 11CA, jest to ogniskowa 1000mm i jasność 10. Troszkę go przerobiłem i teraz w Zenicie ostrzy poza nieskończoność, a w Nikonie jest akurat dobrze. Pierścienie redukcyjne mam bez soczewki. Jak będziesz kupować taką redukcję, to kup pierścień z możliwością obrotu obiektywu wokół swojej osi. Nie wszystkie tak mają, a może się zdarzyć, że po przyłączeniu obiektywu wszystkie skale na nim będą na dole. Dla fotek to nie ma znaczenia, ale jest niewygodne.
Taki przykład z tego obiektywu, jest to cała klatka:

Fajny taki sylwester przy ognisku, też miałem taki :lol:
Pozdrawiamy