Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Makabra:placz:
Napisałam do rzeszowskich Super Nowości, żeby zainteresowali się tematem - przecież psiak został zmasakrowany i skatowany za przyzwoleniem miejscowej policji:angryy:

Posted

Jakie dobre wieści! Cały czas myślę o Cyganku i się zamartwiam, a tutaj tyle dobrego się stało: Cyganek wstał i cieszy się po raz piewrszy w życiu człowiekiem, domek ma w perspektywie, jest pomoc prawnika i postępowanie w sprawie tego zwyrodnialca! Wielkie slowa uznania dla wszystkich zaangażowanych i dla pani kierowniczki schroniska, za to, że nie ustąpią. Mam nadzieję, że prawnik ich wspomoże i ten pseudowłaściciel gorzko pożałuje tego co zrobił.

W góre, maleńki! Teraz będzie coraz lepiej!

Posted

[quote name='__Lara'][B]Kurcze, posty przeskakują, więc piszę jeszcze raz, żeby nie umknęło na tamtej stronie wątku:[/B]

Dziewczyny, mam przeszkolenie od Isadory w kwestii wystawiania allegro cegiełkowego, cegiełki dobrze się rozchodzą :cool3: przez 6 dni poszło 67 cegiełek za 5zł :smile: [URL="http://www.allegro.pl/item538664529_sunia_z_duzym_workiem_pies_pomoc.html"]SUNIA Z DUŻYM WORKIEM PIES - POMOC (538664529) - Aukcje internetowe Allegro[/URL]
[SIZE=5]
[B]jeśli chcecie to mogę wystawić allegro[/B][/SIZE] :smile: dyplomy już są gotowe, więc tym bardziej. Tylko co z numerem konta? ja już prowadzę jedno konto dla psiaka, ktoś może ma swoje do udostępnienia? jeśli nie to w ostateczności mogę jeszcze jedno zaoferować.

I jeszcze jedno: w przypadku allegro - cegiełki bardzo pomaga wysyłanie zaproszeń do ludzi z dogo, dzielenie się literami. To bardzo pomaga, bo wiele ludzi po prostu nie wie o danym wątku. Można skonstruować tekst i wysyłać zaproszenia :smile:

[SIZE=6][B]Asior[/B][/SIZE], kilka postów wyżej pisałaś, że kilka osób chce wpłacić kasę na Cygana na konto RSOZ, [SIZE=5][B]czy takie konto mogłoby widnieć na allegro?[/B][/SIZE] bo to by wtedy znacznie ułatwiło wpłacanie pieniędzy.[/quote]

jak najbardziej konto RSOZ może być podane na cegiełkowej aukcji ... tylko trzeba by zaznaczyć ,aby w tytule przelewów wpisywać [B]DLA CYGANA I NUMER AUKCJI[/B] , cobyśmy mogli identyfikować wpłaty

plakaciki są śliczne !!! :placz:

DZIĘKUJEMY ŻE TU JESTEŚCIE!!!!! :Rose:

:bluepaw:

Posted

Przeczytałam cały wątek ale chyba nie powinnam.
Już i tak śnią mi się po nocach koszmary z katowanymi zwierzętami.
I Cyganek też będzie mi się śnił.
Mam dość katów i oprawców którym uchodzi to bezkarnie.
Mam dość nazywania mnie nawiedzoną babą.
Wczoraj ksiądz powiedział do mojej koleżanki, że rozgrzeszenia nie dostanie, bo pomaga psom które przecież nie mają duszy. Powinna pomagać zbierać pieniądze na budowę kościołów i dzieci.
No cóż ja też nie dostanę pewnie rozgrzeszenia bo droższy mi jest Cyganek niż oprawca który pewnie nawet nie uzna za stosowne wyspowiadać się z tego co zrobił.

Mam prośbę do Kamilki_S.
Zapytaj czy ten prawnik nie może napisać dla mnie ( a pewnie nie tylko) skargi którą będę mogła przesłać jako osoba prywatna do Komendanta Policji w związku z zaniedbaniem swoich obowiązków przez funkcjonariuszy.
Chętnie wyślę taką skargę, może z kopią do Komendy Główniej Policji.
Myślę, że jeżeli Cyganek jest w Rzeszowie to ma mimo warunków schroniskowych bardzo dobrą opiekę. Tak jak Majqa napisała, przewożenie w takim stanie psa gdziekolwiek może mieć bardzo poważne skutki dla Jego zdrowia. Myślę, że jeżeli weci którzy się opiekują Cygankiem uznają, że trzeba i można wtedy podejmą odpowiednie kroki.
Trzecia sprawa-odezwali się na tym wątku dziennikarze.
Moim zdaniem, nie wystarczy nagłośnienie lokalne sprawy.
Często w społecznościach lokalnych dziennikarze mogą napotkać albo zmowę milczenia w takich sprawach albo wręcz mogą być naciski aby zaniechali rozgłaszania sprawy.
Wydaje mi się, że tylko prasa ogólnopolska ma szansę na prowadzenie takich spraw. I też widzę zagrożenie, że zostanie podana informacja o zdarzeniu bez ciągu dalszego. Bez poprowadzenia sprawy do końca, czyli ukarania oprawcy. Media to potęga pod warunkiem, że nie potraktują tematu jako nius'a. Dziś jest Cyganek jutro o Nim zapominamy a jeszcze następnego mamy kolejnego psa i oprawcę który nie będzie ukarany z względu na znikomą szkodliwość czynu.
Potrzebujemy pomocy w takich sytuacjach prawników i dziennikarzy którzy nie przestraszą się Policji, Burmistrzów i układów partyjnych.
Bez takich ludzi, bez ich determinacji aby nam "nawiedzonym babom" pomóc w walce z kolejnymi oprawcami Cyganków nie mamy szans.

Posted

[quote name='irenaka']
Mam prośbę do Kamilki_S.
Zapytaj czy ten prawnik nie może napisać dla mnie ( a pewnie nie tylko) skargi którą będę mogła przesłać jako osoba prywatna do Komendanta Policji w związku z zaniedbaniem swoich obowiązków przez funkcjonariuszy.
Chętnie wyślę taką skargę, może z kopią do Komendy Główniej Policji.
[/quote]

To ważne, i w tej i w innych sprawach warto mieć takiego "gotowca". A sprawy Cyganka nie odpuszczajmy, pilnujmy by postępowania nie zaniedbano. To wydaje sie niemożliwe - wiadomo kto co zrobił, są zdjęcia, narzędize itd - ale wiadmo, wszystko się może zdarzyć.

Cyganku, jestesmy wszyscy z Tobą!

Posted

Witaj Cyganku kochany. Mam nadzieje ze nocka minela Ci spokojnie i nabierasz dalej sily i walczysz dzielnie. Masz sliczny plakacik, cioteczki sie postaraly i aukcje wystawia, bedzie dobrze najdrozszy tylko musisz byc silny!! Jestes slodki i zaznasz jeszcze ludzkiej milosci...

Posted

No i jak Cygan się czuje...?
Bardzo mnie cieszy, że poznał prawdziwe dobro człowieka, tylko szkoda, że po takich przejściach...

Przebrnęłąm przez cały wątek, faktycznie nóż się w kieszeni otwiera. Nie można sprawy zostawić nienagłośnionej. Fajnie, że i media już są o całej sytuacji powiadomione - myślę, że też nie zostawią tego tematu.

W ogóle w naszym kraju za mało mówi się o należytym traktowaniu zwierząt. Na wsiach jest tragedia, ludzie o psach myślą jak o rzeczy !!! Trzeba uświadamiać "Polaków"
W szkołach powinno edukować się dzieciaki pod względem czułości na krzywdę zwierząt, dobrze by też było gdyby księża poruszali temat traktowania zwierzaków, mówili, że dobry człowiek to nie tylko ten który jest miłosierny dla drugiego człowieka, ale ten który jest też miłosierny dla psa. Przecież ludzie na wsiach liczą się z władzą kościelną...szkoda, że od niej nie dostaną wskazówek jak żyć ze zwierzakami.

Ech....tyle rzeczy chciałoby się zminić.....

Posted

[QUOTE]W szkołach powinno edukować się dzieciaki pod względem czułości na krzywdę zwierząt[/QUOTE]
zgadzam się. jako, że chodzę do szkoły to wiem jak się ma sprawa zwierząt i krzywdy. Zajmuje ona miejsce gdzieś nawet za nauką... Na szarym nudnym końcu....

Też chciałabym wiele zmienić, niestety samodzielnie nie da rady żaden człowiek... POtrzebna jest siła siła dogomaniaków :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='sonikowa']To ważne, i w tej i w innych sprawach warto mieć takiego "gotowca". A sprawy Cyganka nie odpuszczajmy, pilnujmy by postępowania nie zaniedbano. To wydaje sie niemożliwe - wiadomo kto co zrobił, są zdjęcia, narzędize itd - ale wiadmo, wszystko się może zdarzyć.

Cyganku, jestesmy wszyscy z Tobą![/quote]

Zgadzam się, nie odpuszczajmy.
Tylko prawda jest taka, że pewnie bez świadka nie będzie sprawy sądowej.
Bo czy kobieta, która mieszka na wsi, która ma za sąsiada tego oprawcę odważy się zeznawać?
Sama byłam dwa razy w sądzie przeciwko sąsiadce która ma agresywnego psa i prowadzi go bez smyczy i kagańca.
Sam inspektor ze Straży Miejskiej który spisywał protokół stwierdził, że mogę mieć kłopoty. Baba się wyparła do tego inspektora, że miał miejsce atak na mojego psa.
Nie odpuściłam sprawy i poszłam jako świadek i strona do sądu.
Nawet nie weszłam na rozprawę, bo baba zmieniła zeznania i przyznała, że mam rację.
Tylko ja żyję w dużym mieście, nie bałam się tak jak ludzie w małej wiosce.
Dlatego potrzebujemy w takich sytuacjach dziennikarzy.
Niech wypytają funkcjonariuszy jaki był stan psa. Dlaczego w tej sytuacji nic nie zrobili. Musimy za każdym razem mieć w sądzie dowody. Nasze oburzenie i płacz w sądzie nic nie znaczą. Tam liczą się fakty.

Posted

[QUOTE]Niech wypytają funkcjonariuszy jaki był stan psa. Dlaczego w tej sytuacji nic nie zrobili. Musimy za każdym razem mieć w sądzie dowody. Nasze oburzenie i płacz w sądzie nic nie znaczą. Tam liczą się fakty.[/QUOTE]

No właśnie, bo nam nie uwierzą... Oj nie raz tak bywało... :shake:

Posted

:-(
ciekawa jestem, czy doczekamy czasów kiedy sprawiedliwość nie będzie zależna od tego, czy media zainteresują się sprawą czy nie..
Musimy coś zrobić, by zmienić prawo.. By wymusić jego egzekwowanie :placz:
i edukować.. żeby nie rosły takie osoby, jak "ten", wyzbyte wszelkich uczuć wyższych..
Taki piękny jesteś Cyganku.. Mam nadzieję, że "ten" poniesie karę, a Tobie wszystko zostanie wynagrodzone.

Posted

[quote name='Soema']:-(
Mam nadzieję, że "ten" poniesie karę, a Tobie wszystko zostanie wynagrodzone.[/quote]

Soema, jasne że"ten"poniesie karę, a reszta życia Cygana będzie bajką.
Przecież istnieje Sprawiedliwość.....tylko, że nie musi zadośćuczynienie za zło pojawić się od razu, a my też nie musimy o tym wiedzieć.

Ja wierzę, że każdy za swoje postępowanie poniesie karę...fizyczną, psychiczną, materialną...nieważne. Poniesie i już !!!!

Posted

[quote name='Soema']:-(
ciekawa jestem, czy doczekamy czasów kiedy sprawiedliwość nie będzie zależna od tego, czy media zainteresują się sprawą czy nie..
Musimy coś zrobić, by zmienić prawo.. .[/quote]

Myślę, że media jeszcze długo będą potrzebne. I to bardzo.
I z tego co wiem, prawo się szybko nie zmieni. PO miało się zająć tym problemem, wyszło jak zwykle.
Powinno być tak, że policjant który jedzie na interwencję w takiej sprawie z urzędu oddaje sprawę do prokuratora. Nie czeka jak jakieś fundacje, osoby prywatne zaczną robić szum.
Dlaczego tak nie jest, nie wiem.
A może jest takie prawo tylko Policja go nie stosuje?

Posted

[quote name='Monday']Soema, jasne że"ten"poniesie karę, a reszta życia Cygana będzie bajką.
Przecież istnieje Sprawiedliwość.....tylko, że nie musi zadośćuczynienie za zło pojawić się od razu, a my też nie musimy o tym wiedzieć.

Ja wierzę, że każdy za swoje postępowanie poniesie karę...fizyczną, psychiczną, materialną...nieważne. Poniesie i już !!!![/quote]
Też w to wierzę Monday... Ale nadal jestem w szoku :-(

Posted

[quote name='__Lara']To co, mam zrobić allegro cegiełkowe? bo nikt mi nie dał jednoznacznej odpowiedzi... chyba zrobię, i podam konto RSOZ, ok?[/quote]

tak Kochana ,juz gdzies padla odpowiedz ,zebys robila:)

Posted

[quote name='monika083']tak Kochana ,juz gdzies padla odpowiedz ,zebys robila:)[/quote]

To się zabieram za robotę :lol:

Aha, i pamiętajcie, że z zysku na allegro trzeba też potem zapłacić prowizję, to tak żeby mieć na uwadze, że część pieniędzy z cegiełek pójdzie na zapłatę tego jeśli nikt nie wyłoży kasy.

Posted

[quote name='__Lara']To się zabieram za robotę :lol:

Aha, i pamiętajcie, że z zysku na allegro trzeba też potem zapłacić prowizję, to tak żeby mieć na uwadze, że część pieniędzy z cegiełek pójdzie na zapłatę tego jeśli nikt nie wyłoży kasy.[/QUOTE]

no właśnie dlatego zrobiłam zwykłe allegro a nie cegiełkowe, bo mam już chyba z 30 zł do zapłaty na allegro a jestem już na wychowawczym bezpłatnym a mój tż stracił pracę...
Ale jeśli ktoś zrzucił by się na zapłatę opłat dla allegro ( a nie są małe w przypadku aukcji cegiełkowej) to też mogę zrobić aukcję cegiełkową.