Jump to content
Dogomania

CIESZYN - błękitnooki FIDEL. Ma SUPER domek!!! PROSIMY O PRZENIESIENIE :))))))

Recommended Posts

• Replies 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No niestety, przemyślałam to sobie i przegadałam z Elą która była z nim na spacerze. Pies ma zapędy myśliwskie i szcza na wszystko poza kojcem, nie reaguje na człowieka :shake:
Za duże ryzyko, niestety nie wezmę go do siebie, porobię mu ogłoszenia.

Rozglądam się na stronie schronu za jakimś innym psem ( suką ). Dam znać na Cieszyńskim jeśli coś wybiorę. Nie chcę zabierać psa ze względu na to sikanie ( matka by mnie zabiła jakby zobaczyła obsikane ściany )

Przykro mi.

Posted

Ok szanuję Twoją decyzję, bo jest przemyślana. Ale czy jak pies sika na wszystko poza kojcem to znaczy, że bedzie obsikiwał ściany?? Ja wcześniej miałam ONka i tez obszczywał wszystko jak wychodziliśmy na spacer, ale w domu nie zrobił absolutnie nic. Hmmm...

Posted

a może on jest głuchy jak nie reaguje na człowieka (np. krzyzowanie merle x merle - przenosi gen letalny)? - widział go weterynarz?

Może spróbojcie mu dać jakieś myśliwskie komendy (nie znam się na tym???) na spacerze, oczywiście na smyczy - może zwiał z polowania? dlatego interesują go gęsi, kaczki etc

Czekam dalej na maila od hodowcy.

co do tego sikania na wszystko, to mi się wydaje, że był wychowany w domu i nauczony czystość i dlatego sika poza kojcem(domem). Albo ma wyostrzony instynkt terytorialny i oznacz teren po innych psach (mój pies tak robi na spacerach)?

Posted

Tu nie chodzi o słuch, on się nie interesuje człowiekiem, owszem da się głaskać ale ma to raczej głęboko pod ogonem ;)
Na ptactwo ma zapędy .
Z tym sikaniem to nie wiem, ale wolę dmuchać na zimne tym bardziej, że nie mieszkam sama. Po suce przynajmniej można wytrzeć ( ze względu na to, że często mam tymczasy mam podłogę wyłożoną wykładziną ).

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Zmieńcie tytuł, bo Fidel to nie dalmat tylko najnormalniejszy w świecie amstaff;) O pieknym umaszczeniu i z niebieskim oczkiem. Warto takie cudo wrzucic na forum astów i dac znac doddy.

Fidel jest większy od amstaffa - on nadkolankowy jest. Cholera wie co to za mieszanka. Zaraz napiszę do doddy żeby rzuciła okiem znawcy - być może ona coś wymyśli.

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Oczywiście nie chodziło mi,że to psiak w dokładnym typie rasy...ale z pewnoscia jest amstaffowy:p

Aniu - mnie też przyszedl do głowy, ze to mix asta...ale moze być i mixem tej dziwnej rasy, o której pierwsze słyszę...ale ...jest hodowla tych psów w Czechach i to chyba nie tak daleko - w Opavie... - więc wszystko możliwe;)

tu link:

http://www.catahoula.info/cz/index.php?id=stenata&np=&menu=menu1

acha - i te psy są bardzo często głuche

Posted

Myślę, że Fidelek ma coś w sobie z amstaffa. Głowę (tylko co można powiedzieć po jednym zdjęciu bokiem). Ale z pewnością nie jest amstaffem a jakimś mixem z czymś, z uwagi na umaszczenie i wysokość z tego co piszecie.
Ale myślę, że spokojnie jako mixa asta można go ogłaszać.

Pierwsze co mi się nasunęło, to także czy nie jest głuchy.

Posted

Kasia vel Dea jest jedyną osobą, która jest dopuszczana do psów i może sobie chodzić po schronie swobodnie - jako wolontariusz. Kierownictwo jej ufa - pozatym jest ona administratorem strony schroniska. Liczą się z nią i myślę, że gdyby jakas inna osoba chciałaby sobie Fidela wypożyczyć na jakiś czas, to by to nie przeszło. Ja mam auto u mechanika i końca napraw nie widać, więc odpadam - nawet gdyby Dea np zadzwoniła do schronu z informacją, że ja z nim podjadę do weta. W Cieszynie jest tylko 1 czytnik:shake: - w jednym gabinecie wet i tam właśnie trzeba podjechać

Posted

Elżbietka_Cieszyn napisał(a):
Możecie jutro w schronie (Herspri, Dea) zaglądnąc do biabro? ciekawa jestem jaki on jest.

Z Babiro byłam dzisiaj na spacerze :roll: Fajny pies, ale teraz to tylko skóra i kości ... dobrze się z nim chodzi po dłuższej chwili zaczyna reagować na człowieka ale bez fajerwerków. Jest bardzo spokojny, kotem się nie interesował w ogóle, ale z jego kupą to kiepsko :shake:

Fidel ciągnie jak głupi szczególnie do facetów i aut, z większymi psami się kumpluje ale ja spotkaliśmy yorka to z daleka szczekał, widać nie bardzo lubi małe psy . Do kotów super, jest ciekawy ale nie zaczepia. Jak się ma w ręce smakołyk to jest grzeczny i nie ciągnie ;) Z moją suką się dogadał, znaczy się ona cały czas na niego zębami kłapie a on taki Casanova raczej :roll: Obsikał mi szafę i ścianę w przedpokoju ale jak jest u mnie w pokoju to nie sika .
Teraz udaje że śpi, ale zagląda co jakiś czas czy siedzę na krześle, jest niespokojny. Popiskuje . Mam nadzieję, że będzie mi zostawał w domu grzecznie i nic mi nie poniszczy. Boże jaka ja jestem głupia, czemuś mi rozumu nie dał, żeby się tak w następnego psa pakować, zamiast się cieszyć feriami :shake:
A no i fakt ma głowę taką amstaffową ale tylko głowę.

Posted

Aha,
Pies nie jest głuchy (raczej)
catahoula louisiana leopard dog to raczej nie jest, głowa jest inna, może jakiś mix ale rasowy nie.
Nie ma czipa. Znaczyło się nie miał, teraz ma schroniskowy

Posted

No wzięłam :roll:
Brać się do ogłoszeń i to już :angryy::mad:
E... do dzieci jest spoko ale sam na sam to bym nie zostawiła

Po drodze mijałam rodzinkę która szła do schronu, może jakąś bidę uszczęśliwią :roll:

Posted

No, chwilę po tym zdjęciu Kizia fuknęła i biedak dostał z otwartej w twarz :roll:
Ale uciekł, nie chciał się odwinąć więc myślę że spokojnie może być w domu w którym są koty, koty przyzwyczajone do psów ;)

Brzydko na tych zdjęciach wyszedł, na żywo jest przystojniejszy :eviltong:

Posted

No to czekamy na więcej jego zdjęć i nowe informacje ;)
A będzie mógł u Ciebie zostać?
Bardzo fajne psisko, takie piękne... Powinien szybko znaleźć dom...
Swoja drogą ona bardzo mi przypomina 'Gracie' z tej książki 'Wspaniała Gracie'... Z tym, że ona była dożycą, więc dużo większa... ale też była głucha...:lol:

I jak zadowolona jesteś z Fidla? I czy zostawisz mu to imię czy zmienisz?