Jump to content
Dogomania

OFIARY SCHRONISKA ! ! ! Żywe trupy błagają o PILNE WSPARCIE ! ! !

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ulaa']taaa, różne rzeczy piszą i pokazują.

od nas kasy za psy nie brali, ale zdarzali się ludzie, od których żądano 50 zł za "rasowca" :roll: oraz 150 zł za odbiór swojego psa.[/QUOTE]

taaa
bo Wy brałyście "beznadziejne przypadki" i jakby Wam jeszcze kazali płacić to mogłybyście się oburzyć i coś "namieszać" a tamci pewnie brali "te lepsze"

Posted

Epe dziekujemy za chec pomocy w pisaniu pism, korzystaj z podpowiedzi Arki, i to co podalam Ci na PW. Arko ja nie ide jutro do zadnych urzedow bo pisma beda wysylane poczta, dolaczymy tez forki psow z tego watku i kopie pisma wyslanego do wojewody. Ale ja musze jutro zalatwic naszego mixa dalmata, zaczipowac go wyrobic paszport, zas we wtorek mam termin na sterylke mojego tymczasa no i w koncu trzeba jechac odebrac psy z kliniki w Krakowie, ktorych na chwile obecna nie mamy gdzie umiescic. :placz::-(

Posted

[COLOR=#0000ff][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Szanowny Panie Wojewodo,[/SIZE][/FONT][/COLOR]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]Pozostając w głębokim szacunku dla sprawowanego przez Pana urzędu i z racji posiadanych przez Pana kompetencji, zwracam się do Pana z gorącym apelem o podjęcie radykalnych i skutecznych kroków w sprawie likwidacji komercyjnego „pseudoschroniska” dla bezdomnych zwierząt, działającego w Olkuszu przy ul.Sikorka 91[/COLOR][/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=blue]Mimo dotychczasowych starań prowadzonych przez organizacje pozarządowe, wolontariuszy oraz media, mimo ujawnienia wielu szokujących dla cywilizowanego świata faktów, ukazujących permanentne bestialstwo i rażące łamanie praw zwierząt przez ww, organy administracji odpowiedzialne za kontrolę i przestrzeganie istniejących w tym zakresie przepisów, pozostają głuche i bierne, tolerując stan rzeczy przekraczający wszelkie normy prawne i elementarne zasady humanitaryzmu. [/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman][COLOR=blue]Sprawa gehenny zwierząt w tym „pseudoschroniska”, w Olkuszu, znana jest nie od dziś.[/COLOR][/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=blue]Szanowny Panie Wojewodo, biorąc pod uwagę powyższe, nie sposób nie zadać pytania, jak to możliwe, że nieopodal Krakowa, będącego wizytówką naszego państwa i wizytówką naszą, jako obywateli i ludzi, na oczach i za cichym przyzwoleniem lokalnych przedstawicieli prawa, od kilku lat trwa i wręcz kwitnie w Olkuszu i okolicach, okrutny proceder masowego wyłapywania, znęcania się i wykańczania(nie leczone, zapadajace na choroby,zaglodzone) bezdomnych zwierząt dla zysku? [/COLOR][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]Z danych chociazby za 2007r, podanych przez powiatowgo lekarza weterynarii wynika, ze [/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]na 811 przyjetych psow, 115 psów padlo a ogolne dane nie bilansuja sie i brakują ponadto 134 psy. [/COLOR][/FONT][/SIZE]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#0000ff]Powstaje wiec pytanie jak sluzby podlegle Panu wywiazuje sie ze swoich obowiazkow: nadzor nad dobrostanem zwierzat w schronisku, jak przestrzegana jest ustawa o ochronie zwierzat.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]Schronisko to nie spelnia zadnych norm okreslonych w rozporzadzeniu MRiRW, z dnia 23 czerwca 2004r, w sprawie szczegółowych wymagan weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierzat, do ustawy o ochronie zwierzat. [/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]Jak mozliwe jest, ze takie "schronisko" uzyskało zezwolenie na funkcjonowanie, od powiatowego lekarza weterynarii, kontrolowanego przez wojwodzkiego lekarza weterynarii?[/COLOR][/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=blue]Z wyrazami szacunku[/COLOR][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=blue](imie i nazwisko, adres)[/COLOR][/FONT][/SIZE]

Posted

Arka i ten tekst mamy wysyłać każdy z osobna :roll: Pytam, bo nie wiem :oops:

Edit: [B][SIZE=5]NIECH WYSYŁA KAŻDY, KTO MOŻE i chce !!! ROZDAWAJCIE ZNAJOMYM !!! Rozsyłajcie![/SIZE][/B]

[I][B][SIZE=4][COLOR=red]Adresy trzy posty niżej![/COLOR][/SIZE][/B][/I]

Posted

Arko a czy nie należałoby w tym piśmie bardziej nacisnąć na to, że owo schronisko gwarantuje pomoc i leczenie na co przeznaczone są budżetowe pieniądze a tymczasem zwierzęta umieraja tam z głodu, wycieńczenia oraz szerzących się chorób zakaźnych? Że nie mają zagwarantowanego bytu, pomieszczeń oraz jedzenia? Może podsunąć w tym piśmie pomysł skontrolowania tego burdlu przez jakiegoś niezależnego i obiektywnego lekarza weterynarii??

Posted

Gameta!
Tak,każda z nas niech wysyła,tak jak było w przypadku Krzyczek i Zamościa!
ARKA! Dzięki za apel- jest wyśmienity!:loveu:
Jutro wyślę,a można też na maila do Wojewody,wtedy można dołączyć zdjęcia!

Posted

Oki, dzięki!
Może wpiszcie w pierwszym poście, że jest apel do wysyłki na tej stronie - niech inni też się częstują :-)
Rozumiem, że wysyłać to na adres:

[RIGHT][B][SIZE=3]Małopolski Urząd Wojewódzki[/SIZE][/B]
[B][SIZE=3]Wojewoda Małopolski Jerzy Miller[/SIZE][/B]
ul. Basztowa 22
31-156 Kraków
tel. 0123921104
fax 0123921999
e-mail: [EMAIL="[email protected]"][COLOR=#000000][email protected][/COLOR][/EMAIL] [/RIGHT]

na dole do Wojewody wstawic:
[B][U]Do wiadomosci:[/U][/B]
[B]Wojewodzki Lekarz Weterynarii [/B]
I wysylac na dwa adresy, jednoczesnie:

[RIGHT][SIZE=3][B]Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie[/B][/SIZE]
[SIZE=3][SIZE=2]Wojewódzki Lekarz Weterynarii
[/SIZE][B][SIZE=2]Krzysztof Ankiewicz[/SIZE]
[/B][/SIZE][SIZE=2][B]ul.[/B][/SIZE][SIZE=2][B]Brodowicza 13[/B][/SIZE]
Kraków

[B]tel: 012 418-77-11
[SIZE=2]faks: [/SIZE][SIZE=2]012 418-77-14[/SIZE][/B]
[B][SIZE=2]e-mail[/SIZE][/B][EMAIL="[email protected]"][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#000000][email protected][/COLOR][/SIZE][/FONT][/EMAIL]
[/RIGHT]
[LEFT][B]Zdjecia koniecznie[/B]! I pamietajcie aby podpisywac sie: imie i nazwisko adres, w przeciwnym wypadku nie ma wysylanie sensu i urzedowo idzie do kosza.....

ps. Pozwoliłam sobie skleić posty ARKI :loveu: - nie ja taka mądra, tylko ona. Ja tylko pomyślałam, żeby w jednym miejscu, obok apelu było. Posty ARKI na następnej stronie :)[/LEFT]

Posted

Link do bazarku na rzecz piesków z tego schroniska:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f99/rozne-na-leczenie-ratowanie-psow-ze-schroniska-do-04-01-2008-do-18-00-a-127950/#post11501785[/URL]

Posted

to jest propzycja i tez musi byc propozycja do wojewodzkiego weta...albo porostu kopia tego do wojewodzkiego weta.

Mylse, ze najlepiej jak bedzie zalozony nowy wate-tylko do wysylania..bedzie jasno i klarownie....i link dla niezorientowanych tutaj....

[RIGHT]Małopolski Urząd Wojewódzki
ul. Basztowa 22
31-156 Kraków
tel. 0123921104
fax 0123921999
e-mail: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] [/RIGHT]

Wojewoda Małopolski Jerzy Miller.

[B]Zdjecia koniecznie[/B]! I pamietajcie aby podpisywac sie: imie i nazwisko adres, w przeciwnym wypadku nie ma wysylanie sensu i urzedowo idzie do kosza.....

Posted

Arka, ok :)
Przekopiuję dane do mojego postu, żeby się nie mieszało :)
Czy adres tego schroniska można tu już podać oficjalnie ? Żeby w apelu wykropkowanie uzupełnić...

Posted

[quote name='gameta']Arka, ok :)
Przekopiuję dane do mojego postu, żeby się nie mieszało :)
[B]Czy adres tego schroniska można tu już podać oficjalnie ?[/B] Żeby w apelu wykropkowanie uzupełnić...[/quote]

;) tak, podaj bo ja jeszcze ie szuklam ponownie w necie i dlatego dalm czerwone..jak masz to daj i ja tam wstawie.

Posted

Proszę - według ich strony:

Schronisko Bezdomnych Zwierząt w Olkuszu
Właściciel Rafał Pałka
ul. Sikorka 91
32-300 Olkusz

ps. swoją drogą dziwna nazwa ulicy...

Posted

czy krakowski TOZ może jeszcze raz ruszyć sprawę schroniska mimo, że już kiedyś się to nie udało?
Magda Hejda też chyba pokazwywała to schronisko w swoim programie - ale może by jeszcze raz?
Sprawy bardzo skatowanych zwierząt - koni - przy jej pomocy nagłaśniała fundacja "Zwierze nie jest rzeczą" -może do nich jeszcze uderzyć?

Czy jeżeli trzeba by znaleźć innego haka to może w kierunku, że wokoł są tereny typu Ojców, ruiny zamku niedaleko, może są jakieś przepisy, że schroniska muszą być w określonej odległości od nich.

Jedno jeszcze - mam nadzieje, że to tylko pogłoska, facet ponoć kończy budowę "schroniska" i chce je przenieść w inne miejsce... :-(

Posted

[B][SIZE=3]Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Kraków [/SIZE][SIZE=2][B]ul.[/B][/SIZE][SIZE=2][B]Brodowicza 13[/B][/SIZE]

[SIZE=2][B]te: 012 418-77-11[/B][/SIZE]
[SIZE=2][B]faks: [/B][/SIZE][SIZE=2][B]012 418-77-14[/B][/SIZE]
[B][SIZE=2]e-mail[/SIZE][/B][EMAIL="[email protected]"][FONT=Verdana][SIZE=2][email protected][/SIZE][/FONT][/EMAIL]
[SIZE=2]Wojewódzki Lekarz Weterynarii[/SIZE]
[B][SIZE=2]Krzysztof Ankiewicz[/SIZE][/B]

Posted

[quote name='gameta']Dzięki :)
A na Weta wojewódzkiego ten sam tekst ?[/quote]

niezla nazwa ulicy;)

Do wojewodzkiego moze byc ten sam tekst ale conieco trzeba zmienic;)

Albo na dole do Wojewody wstawic:
[B][U]Do wiadomosci:[/U][/B]
[B]Wojewodzki Lekarz Weterynarii [/B]
I wysylac na dwa adresy, jednoczesnie

Posted

[quote name='Yorija']
[B]Jedno jeszcze - mam nadzieje, że to tylko pogłoska, facet ponoć kończy budowę "schroniska" i chce je przenieść w inne miejsce[/B]... :-([/quote]

No ja tez dzis o tym uslyszalam i podobno juz na ukonczeniu jest:angryy:

Posted

Arka, pozwoliłam sobie posklejać i wyedytować mój post na poprzedniej stronie - jeśli masz uwagi - dawaj :)

Co on chce przenosić ? Siatkę? Przecież tam tylko siatka i klepisko! Ja bym mu pod opiekę nie dała nawet polnych myszy...

Posted

[quote name='gameta']
Co on chce przenosić ? Siatkę? Przecież tam tylko siatka i klepisko! Ja bym mu pod opiekę nie dała nawet polnych myszy...[/quote]

Dlatego tym bardziej teraz, kiedy pewnie nie ma jeszcze pozwolenia na nowe schronisko, nalezy tą sprawe naglosnic! Nie bedzie wtedy 22 gmin tylko pewnie conajmniej z 60:mad::mad::mad:

Posted

nO DOBRA TO PO KOLIE..BO JA JUZ NIE WIEM CO WYSYLAC I JAK..WYBACZCIE ALE JESTEM TU OD NIEDAWNA...chętnie pomoge i zrobie co moge ale napiszcie po kolei-jak- będę wdzieczna.To mamy wyslać na maila czy w kopercie???Dobra ja już nie zadaję pytań a Wy cioteczki prosze- napiszcie co i jak po kolei. No i czekam na watki osobne Łatki i Smarczka- bo tu już prawei o Nich nie ma więc trudno rozsyłać wątek i szukać choćby DT:lol:NApiszę jeszcze na koniec ze trudno będzie mi dizś zasnąć...nie umiem sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie...skąd i dlaczegojest tyle psow w schroniskach??Ja tu czytam o taich ilościach rocznie..a to jest jedno schronisko:placz:Jestem w szoku...co te niewinne i piękne istoty, które kochaja człowieka ponad wszysto na świecie zawiniły???Tyle psów i kotków..Boze...ada...absolutnie nie zniechecaj sie!!Allegro cegielkowe niech bedzie wystawiane non stop...wierzę, ze się uda...a jak szczeniaczki te malutkie po świętach???Wiecie juz czy zyją???:placz:Jezu...mam tyle pytań..ale dam spokoj..teraz trzeba działać i to ostro...Zrbię wszystko co będę mogła i umiała....tylko kierujcie tu nami...mocno trzymam kciuki i modlę się o sily dla Was...a dla tych zwierząt...nawet nie wiem o co przede wszystkim sie modlić...:placz:

Posted

Ada, jeśli pisma pocztą, to tylko polecone ZPO- żółta karteczka- bardzo ważne. Ale pewno to już wiecie. Jeżeli mogłabym się na coś przydać- jestem na miejscu i do dyspozycji.

Posted

wyslalam ten link do ktoz ,do programu kundel bury i kocury oraz do gazety krakowskiej ,moze nam pomoga ,trzeba koniecznie naglasniac sprawe Olkusza ,nie mozemy w niskonczonisc przymykac oczy na to co sie tam dzieje , nawet ja przyjeżdzaj psy do progrmau to sie mowi ze z pseudoschroniska ale nie wymienia sie nazwy niby dla dobra zwierzat ale przeciez nie wycigniemy z tamtad kazdego zwierzecia wiec zeby je ratowac nalezy zrobic cos zeby odebrali facetowi koncesje na prowadzenie schroniska ,zeby przejeli to ludzie a nie oprawcy.
mam nadzieje że odpowie tez za krzywdy tych zwierzat prawanie:mad: ,bo napewno odpowie na sadzie ostatecznym bo to o nim beda sadzic zwierzeta :angryy: jego rodzina ktora korzysta z dobrodziejstw na krzywdzie bezdomnych zwierzat napewno tez za to odpowie bo napewno wiedza co sie tam dzieje :angryy: