Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 9 miesięcznego kundelka ze schroniska i staram się nagradzać za każdy dobry uczynek. Ponieważ dopiero wczoraj go odptowałem nie mam jeszcze psich przysmaków i pies dostaje kilka grudek suchego pokarmu za kupkę na zewnątrz. Jednak chciałbym mu kupić prawdziwy smakołyk. Kupiłem jakiś psi przysmak firmy Hilton w kształcie ciasteczek jednak pies nawet się nim nie interesuje. Może za duże?

Co polecacie?

Posted

[quote name='puli']Mięso.
Nie do przebicia przez zaden sztuczny smakołyk. Zwłaszcza u psa który nie miał w zyciu zbyt wielu okazji do jego posmakowania.[/quote]
ale jakie surowe, suszone? nie wyobrażam sobie chodzić z surowym mięsem po kieszeniach:razz: najbardziej parającym się smakołykiem jaki mogę znieść jest żółty ser, i to tylko w zimowe dni bo nie topi się...

Posted

[quote name='karjo2']Dlaczego nie, takie obsuszone w przewiewnym miejscu surowe, sam smaczek :evil_lol:. A bierzesz w torebce foliowej...[/quote]
surowe w sensie kupione pokrojone : P
i jak to obsuszone w przewiewnym miejscu?:razz:

Posted

Dokladnie, surowe, pokrojone w kostke, lezakuje z dzien/dwa w np. spizarce, suchym, chlodnym, przewiewnym miejscu. Ladnie obsycha na brzegach, nie smierdzi a pies da sie pokroic za toto.

Posted

[quote name='karjo2']Dokladnie, surowe, pokrojone w kostke, lezakuje z dzien/dwa w np. spizarce, suchym, chlodnym, przewiewnym miejscu. Ladnie obsycha na brzegach, nie smierdzi a pies da sie pokroic za toto.[/quote]
a w środku nie gnije? jakoś nie podchodzi mi to :shake:

Posted

[quote name='olekg89']A jak pies od surowego mięsa odwraca pysk?:diabloti:
Parówka/żółty ser ,sucha karma dla szczeniąt ,albo kotów jest rulezz:razz:[/quote]
najlepszy jest żółty ser : P parówek nie lubi, woli rossmanowe ciasteczka ;) ale mięsa surowego na spacerach nie próbowałam, bo mnie odrzuca : P

Posted

Tinka, spoko, nic nie gnije, troche inna technologia ;).
Wrecz polecane dla psow, jako uzupelnienie flory bakteryjnej zoladka.
Wyglada jak podeschnieta wedlina, widzialas czasem taka, w lodowce, na talerzyku?

Posted

[quote name='karjo2']Tinka, spoko, nic nie gnije, troche inna technologia ;).
Wrecz polecane dla psow, jako uzupelnienie flory bakteryjnej zoladka.
Wyglada jak podeschnieta wedlina, widzialas czasem taka, w lodowce, na talerzyku?[/quote]
pewnie, że widziałam ;)da się to jakoś szybko pożreć? no i jakie mięso?

Posted

Zalezy od wielkosci kawalkow. Z reguly kupuje z 20 dkg wolowiny/cieleciny/dziczyzny, dziele na male kostki, polezy w spizarce i schodzi w jeden dzien.
PS. Nie wiem, jak szybko "zrecie" ;)

Posted

Bejlejowi nie podchodzą żadne suche smakołyki. Dzisiaj kupiłem trochę końcówek wędlin i póki co bardzo mu smakuje - oczywiście dostaje tylko za dobre uczynki.

Posted

serek zółty, ciacha własnej roboty, paróweczki (nie za często bo przyprawione, solone itd), kawałeczki suchego chleba, warzywa - moja suka da się pokroić za marchew:cool3:, owoce, ewentualnie kiełbaski dla kotów/psów z zoologika ale też rzadko używamy bo chemii w nich dużo raczej naturalne smaczki preferujemy typu serek żółty.

Mięsko na spacery fajna sprawa - mielone się dobrze dzieli.

Spiżarki nie mam żeby ususzyć takie pokrojone w kostkę:(
Tylko z mięsem też nie można przesadzić - żeby nie zaburzyć równowagi Ca:P.

Posted

serek żółty, wędliny ze względu na sól i przyprawy to nie jest zdrowe. Przy intensywnym szkoleniu ( częstym nagradzaniu:eviltong:) zbierze sie tego jedzonka całkiem sporo w ciągu dnia -więc odradzam. Dodatkowo wyrabia u psa zgubne skojarzenia ( u mnie w mieście trawniki wokół domów sa po prostu wyścielone wędlinami, resztkami z kurczaków i innym swiństwem nadpsutym w lodówkach:mad:) że wędlinka jest super.
Smaczki robię sama z surowego mięcha. Najlepsza jest chuda wołowina (idealna tzw. "pręga" lub "pęga" zależnie od regionu Polski;)). Kroję w specjalny sposób: długie wąskie i płaskie paski najlepiej wzdłuż włókien ( taki jakby makaron "krajanka") Na tacce przykrytej kawałkiem gazy układam te paski w jednej warstwie i nakrywam takim specjalnym sitkowym kloszem chroniącym przed owadami ( ale wystarczy tez gazą jesli to lato i muchy latają). Dalej to juz dokładnie jak z domowym makaronem - od czasu do czasu trzeba w tym "zamieszać" żeby równomiernie obeschło. Po 1-2 dniach zależnie od pogody, temperatury, przewiewu... pyszny makaron mięsny gotowy.Wkładam to w [U]papierową[/U] torebkę sniadaniową i do lodówki- spokojnie może tam czekać nawet 2 tygodnie. Jeśli ktos ma suszarke do grzybów i owoców to "produkcja" jeszcze łatwiejsza.

Posted

Swojemu alergikowi daję biszkopty :oops: Zazdroszczę tym, którzy mogą nagradzać mięsem :evil_lol:
A ja sobie nie wyobrażam chodzenia z rybą w kieszeni :diabloti:

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']
Spiżarki nie mam żeby ususzyć takie pokrojone w kostkę:(
[/QUOTE]
Mozna podsuszyć w piekarniku surowe albo gotowane
Ja tak przygotowuję wątróbkę.
Nie jest to tak fachowo jak u Tax ale wazne że łatwo sie dzieli i brudzi rece znacznie mniej niz mielonka ;)
[QUOTE]Tylko z mięsem też nie można przesadzić - żeby nie zaburzyć równowagi Ca:P.[/QUOTE]
Karmie psy miesem z warzywami (70% miesa i zadnych wypełniaczy-zapychaczy) i wszystko o.k.
Tez sie troche obawiałam nadmiaru fosforu (psy w przeciwieństwie do barfowych prawie nie jadają kości) wiec biegałam z burkami na badania ale wyniki są idealne.

Posted

[B]taks[/B] - a może rozpoczniesz produkcję takich smaczków ;) - u mnie by prędzej zgniło niż obeschło. Może klimat nie ten?

Ale ja tak jak [B]puli[/B] piekę wątróbkę oraz serca i żołądki w piekarniku. Spróbuję jeszcze z wołowinką.

Posted

[quote name='michau'][B]taks[/B] - a może rozpoczniesz produkcję takich smaczków ;) - u mnie by prędzej zgniło niż obeschło. Może klimat nie ten?

Ale ja tak jak [B]puli[/B] piekę wątróbkę oraz serca i żołądki w piekarniku. Spróbuję jeszcze z wołowinką.[/quote]
a umiesz robic bezy? Tę wołowinkę mozna podsuszyć w piekarniku. Nie wiem jednak na czym to polega ale mam takie doswiadczenia z tymi smaczkami ,że suszone (albo w piekarniku ale bardziej nawiewem niz temp.bo ustawiam max na 60 albo na "wolnym "powietrzu) ale jednak surowe dłużej sie trzyma niz takie podgotowane. Surowe pozostaje suche, wiórowate a to gotowane czy pieczone robi mi się "obslizgłe" po paru dniach. A że ciągle brakuje mi na wszystko czasu to i smaczki robie hurtem i na zapas więc zalezy mi na trwałosci.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Taks jaka to tacka? I czy trzymasz to np. na stole czy po za mieszkaniem?[/quote]
dokładnie to foremka do ciasta taka prostokątna z garbowanym dnem a trzymam w kuchni tam gdzie mam akurat miejsce a psy nie sięgną;) najcześciej na ściennej szafce prawie pod sufitem i niedaleko wywietrznika. Ale przysiegam że mnie to nigdy nie smierdzi - mięcho w kilka godzin brązowieje a później robi sie sucha skorupka po wierzchu, mozna dotykac i nic sie do palców nie klei. A pomysłem na te smaczki natchnął mnie kolega "globtroter" gdy przyniósł do spróbowania suszone surowe mięcho chyba bawołu którym sie dożywiali na wyprawie w Andy ( amerykanca wyprawa i ichniejsze zaopatrzenie pewnie rodem od indian;)) Zanim sie dowiedziałam co to i z czego to zezarłam i było całkiem fajne ( troche jak guma do zucia albo bardzo wysuszona gruszka). A toto miało juz dobrych pare miesięcy:diabloti: i NIE ŚMIERDZIAŁO:eviltong:

Posted

My jedziemy na gotowanej wołowinie, parówkach cielęcych, żołtym serze odtłuszczonym; wszystko kroję na maleńkie kawałeczki - z jednej parówki ponad 20kawałków skrajam:diabloti:, więc o przekarmieniu nie ma mowy. Smakołyk ma być symboliczny przecież - a wyżej wymienione intensywnie pachnę, więc psisku wszystko jedno jak duży kawałek dostaje;).

Dołączę do grona 'suszycieli' mięcha:diabloti: - mam nadzieję, że to naprawdę nie śmierdzi ;).