Amber Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Myśmy doszli ostatnio z TŻetem do wniosku, że ta opinia wzięła się stąd, że ludzie mają inny gust i taki np. prosty biały stolik dla nich to szczyt badziewa. Jak ktoś lubi np. czerwone pluszowe kanapy ze złotym ściegiem albo seledynowe atłasowe zasłony rodem z pałacu królewskiego ;) Mam do ciebie z ogóle zapytanie, bo wiem, że Aza przez jakiś czas jadła Bento Kronen Salmon & Rice. Jamnicom kończy się niedługo karma, one całe życie były na Eukanubie, ale jak przybył Jari i jego tony niezjedzonej karmy to dokańczają za niego Bita Activity & Large Breed ;) BK chcę zamówić i upiec 2 pieczenie na 1 ogniu, tj. spróbować dać ją też Jariemu, a nuż będzie zadowalająco? Uwolniłabym się od 255 zł schodzących z konta przez Wolfsbluta :p Tylko mam pytanie o granulki, jakiej są mniej więcej wielkości? Finka ma 12 lat i Brita Large Breed muszę jej oczywiście wcześniej namaczać co jest trochę jednak kłopotliwe jak zapomnę. Wiem, że jest wątek ze zdjęciami ale nie mam czasu się przez niego przekopywać, jak mogę zapytać u źródła ;). Quote
Migori Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Ja nie Agnes, ale odpowiem bo moja też jadła Bento salmon&rice. Kuleczki są maleńkie, twarde (tzn nie kruszą się jak np. Trovet) chrupiące i tłuste. Ładnie pachną. Quote
Amber Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Dobrze, że małe i tłuste dla jamnic. Będą chętnie jadły (tj. one zawsze chętnie jedzą :evil_lol:), gorzej dla Jariego bo pewnie będzie miał po niej giga biegunkę :p ale spróbować zawsze można. W tej karmie pokładam może 5% nadziei ;) Teraz mu właśnie gotuje ryż z wołowinką, żeby zobaczyć jak go przyswaja (czy w ogóle :cool3:). Sorry Agnes za OFF :oops: Quote
Migori Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 U mojej ta karma była jako tako, ale że na rybie to waliło od niej "szlamem" na kilometr. Z mordy, skóra pachniała paskudnie, gruczoły zawalone... Spróbuj, ta karma jest o tyle fajna że ma prosty skład i nie dorzucają kuraka ani kukurydzy. Quote
Agnes Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Amber, zaraz poszukam fot granulek to tu wrzuce. Co do samej karmy, sama mam ochote do niej wrocic albo Brit Care, zobacze jak z kasa bede stala. Moja zjadla 1 worek z lososiem i 1 z jagniecina. Z lososiem bardzo dobrze sie zalatwiala, miala lupiez (co moglo byc spowodowane tarczyca) i chetnie jadla. Granulki srednie, widzialam mniejsze (cala seria nutry) i wieksze. W miare tluste, ale sama karma nie jest bardzo tlusta. Ja bylam zadowolona. Co do smrodu nie wypowiem sie, bo ze wzgledu na wiek mojej suki zapaszek z pyska sie zaostrzyl ;) I to nie jest off, toz na temat psow nie?;);) proszz [IMG]http://img705.imageshack.us/img705/2445/dsc4175copy.jpg[/IMG] Quote
Amber Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Wiem, że na temat psów, ale to galeria Azy, a nie moich rozważań na temat karmy ;). Ale skoro ci to nie przeszkadza... ;) Skład ma właśnie fajny, bo ubogi, nie ma co za bardzo uczulać, choć pewnie sam tłuszcz załatwi sprawę :p Ja jak piszę ją bardziej dla jamnic biorę, dla samego Jariego bym w życiu nie kupiła, bo jest 95% szansy na biegunkę ;). Z takich testów to mam jeszcze do Regala z łososiem i pyrami, tylko on ma dużo innych składników w sobie + jęczmień i owies chyba, więc pewne zabójstwo. Ale jak jamnice zjedzą BK to im ją pewnie też zamówię. Można powiedzieć, że one testują karmy większego ryzyka :evil_lol: bez szkód dla nich samych :eviltong: Quote
Agnes Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Tak sklad ma fajny i mala ilosc skladnikow mnie przekonala a raczej Migori;) ) Regal mnie zniechecil przez duze dawkowanie, wychodze z zalozenia ze jak tyle sie daje karmy to nie swiadczy o niej dobrze. U mojej Bento chyba sie najlepiej sprawdzil od lat (a karm przetestowalam sporo) Quote
Amber Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 A no i właśnie też zauważyłam, że dawkowanie bardzo fajne. Lepsze od WB nawet. Jamnice będą miały 15 kg na pół roku :lol: Quote
Agnes Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Niektorzy to maja dobrze:lol::lol: Wiem na bank ze TOTW juz nie wezme. Suczy zaczely sie tez syfic uszy a nie miala raczej takiego problemu. Dzis jak sie rzucila na trawe to odgonic jej nie moglam:shake: I zalatwia sie kilka razy dziennie, nawet 3.. Quote
Amber Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 To tak jak Jari po Wolfsblucie :p Ale po White Wolf też tak było. On to oddzielny przypadek ;). W TOTW mi nie pasowała mączka toteż nie wzięłam. Ja pewnie będę testować wszystko co się da, więc nie ma strachu :cool3: Quote
Migori Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 ale extra temat :multi: Mój ukochany temat Karmyyyy :loveu::loveu::loveu: :eviltong: Moja na Bento też ładnie się załatwiała, ale nie mogłam sobie poradzić z gruczołami, sama musiałam co 2-3 dni opróżniać, bo sie czopowały, sucz jeździła pupą po dywanie. Kombinuję czy np. nie spróbować jagnięciny :cool3:, myślałam jeszcze o trovet z kaczką, brit z dziczyzną. Quote
Agnes Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 Aza dzisiaj miala przeglad techniczny u weta:p Wypadla rewelacyjnie, waga dalej 40,5-41 kg:multi: utrzymuje wage juz prawie rok:multi: Wszystko jest mozliwe, wystarczy sie drzec na rodzine:diabloti: i meczyc psa na spacerach:cool3: U Azy pokopaly sie troszke wyniki moczu, dzisiaj miala tez USG pecherza i czekamy na kolejne wyniki. Bardzo mozliwe, ze jedna lecznica, do ktorej od lat oddawalam mocz do badania zwalila mi jedno badanie:angryy: Jak dostane dzisiejsze (swiezutkie) wyniki moczu to pojde tam i narobie rabanu:mad: Bo cos musieli pokopac:roll: I wracajac do karm TOTW nam raczej nie sluzy, pojawil sie lupiez, gryzie lapy i zastanawialysmy sie z wetka czy karma nie ma tez wlywu na mocz...Wiec nastepna karma to BC albo BK. Fajnie uslyszec, ze 8letni pies jest w tak dobrej kondycji:p Quote
Amber Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Ba! Moja Finka (nie zapeszając ;) ) w wieku 12 lat oprócz kamienia nazębnego i kilku tłuszczaków jest moim zdaniem w idealnej kondycji. No mogłaby trochę schudnąć tylko :p Ale to twarda sztuka, rok temu przeżyła bezproblemowo sterylkę na ostro, bo jej wypadła pochwa :lol: Żre jak koń, kupy piękne, full energii. Z drugiej strony Aza jest sporo większa, ale wygląda świetnie, ja się w ogóle zdziwiłam, że ona ma ósemkę, mi wyglądała na max szóstkę ;) A karmę zmień, jak są takie historie to widać naocznie, że nie służy. Quote
Marta_Ares Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 mogę się podłączyć pod temat karm? :D co polecacie dla baaaardzo wybrednego i dość wrażliwego psa? testowaliśmy już: josere, ariona z jagnięciną, boscha, husse, pronature- na wszystko albo uczuelnie, albo wogóle nie chciał jeść;/ cały czas wracamy do zwykłego brita bo po nim nic nie jest, a chciałabym coś troszkę lepszego spróbować, myślałam o brit car, ale nie wiem który dokładnie rodzaj Quote
Agnes Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 Amber no tak jamnik a moja sucz to spora roznica wagowa wiec i wiek ciezko porownac;) ja po prostu widze jak bardzo Aza sie zmienila, niestety wieku jej nie ubywa. Marta, sama mysle o Brit Care, pamietam ze rewelacyjnie sie Aza po nim zalatwiala, miala jednak lupiez (ale to moglo byc przez tarczyce nie sama karme). Ja chce kupic z lososiem, jakos mam wiecej przekonania niz do jagnieciny (ktora wtedy kupilam, large wersja). Moze sprobuj? Quote
*Monia* Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Hexa jadła BC z łososiem i dosyć dobrze na nim wyglądała, karma moim zdaniem pachnie ładnie, ma fajne chrupiące granulki i nawet Shinie smakowała. O załatwianiu się nie wypowiem, bo mam porównanie z barfowym i przy tym każda karma wypada kiepsko ;). Quote
Migori Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [quote name='Marta_Ares']mogę się podłączyć pod temat karm? :D co polecacie dla baaaardzo wybrednego i dość wrażliwego psa? testowaliśmy już: josere, ariona z jagnięciną, boscha, husse, pronature- na wszystko albo uczuelnie, albo wogóle nie chciał jeść;/ cały czas wracamy do zwykłego brita bo po nim nic nie jest, a chciałabym coś troszkę lepszego spróbować, myślałam o brit car, ale nie wiem który dokładnie rodzaj[/QUOTE] A wiecie konkretnie na jakie białko jest uczulony ? Bo tak będzie łatwiej. Ten Brit którego toleruje to z czym ? Brit zwykły jest o tyle fajny że jako jedyny z tych tanich karm ma jeden rodzaj białka zwierzęcego - jak jagniecina to jagnięcina a nie kurak. Quote
Marta_Ares Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [quote name='Migori']A wiecie konkretnie na jakie białko jest uczulony ? Bo tak będzie łatwiej. Ten Brit którego toleruje to z czym ? Brit zwykły jest o tyle fajny że jako jedyny z tych tanich karm ma jeden rodzaj białka zwierzęcego - jak jagniecina to jagnięcina a nie kurak.[/QUOTE] dostaje tego zwykłego brita adult czyli kurak brita z jagnięciną nie próbowałam ale jest w podobnej cenie co brit care więc wolałabym dołożyć do lepszej Edit Ares pomimo tego, że jest kastratem, przy odpowiednim dawkowaniu karmy cały czas trzyma się jednej wagi Quote
Kajusza Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Marta a robiłaś mu badania? moja Wega tez wybrzydzała (mimo, że była wzięta ze schronu, bardzo wychudzona), nie chciała jeść, po acanie adult się drapała, myslałam, że poprostu jest wybredna i ma alergię na kurczaka... po badaniach wyszło, że ma rozwaloną wątrobę (która powoduje, że pies może się np. drapać). Quote
Marta_Ares Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 hmmm o tym nie pomyślałam a jakie badania jej robiłaś? Ares na początku dostawał wstyd się przyznać pedigree/ chappi i tym podobne świństwo, od 3-4 lat jest praktycznie tylko na suchym bricie, co jakiś czas dla urozmaicenia dostaje puszkę, w między czasie próbowaliśmy różne karmy Quote
Bonsai Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 A która lecznica Ci tak (prawdopodobnie) skopała badania? Quote
Agnes Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 Filia Multiwetu, rog Stryjenskich i Przy Bazantarni. Ja juz jestem pewna, ze skopali. Dostalam wczoraj kolejne wyniki od mojej wet, sa takie jak za drugim razem w tej filii. Czyli schrza...ili pierwsze wyniki, gdzie wyszlo, ze Aza ma liczne bakterie, zle pH. I ja juz chcialam ladowac w nia antybiotyki...ale cos tknelo moja wetke, zeby jeszcze raz zrobic. Wyszlo, ze musialam az 3 razy robic badania, zeby dojsc do tego ktore wyniki sa poprawne. Chore. Quote
Kajusza Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [quote name='Marta_Ares']hmmm o tym nie pomyślałam a jakie badania jej robiłaś? Ares na początku dostawał wstyd się przyznać pedigree/ chappi i tym podobne świństwo, od 3-4 lat jest praktycznie tylko na suchym bricie, co jakiś czas dla urozmaicenia dostaje puszkę, w między czasie próbowaliśmy różne karmy[/QUOTE] miała robioną morfologię z biochemią, może warto je zrobić, żeby upewnić się, że wszystko ok... a potem szukac karmy, która mu będzie służyła :-) Quote
Agnes Posted September 12, 2011 Author Posted September 12, 2011 Nie stawialabym wszystkiego na wyniki badan krwi, podstawowe do tego. Gdyby tak bylo, mialabym dobrana idealnie karme do psa ;) Badania mozna oczywiscie zrobic, nie zaszkodzi, ale nie liczylabym na to ze cos pomoga. Marta sprobuj Brit Care, jak sie nie uda bedziesz myslec dalej. Wez lososiowa na poczatek. Quote
Kajusza Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 nie twierdze, że po badaniach dobierze się idealną karmę, ale można wykluczyc chorobowe podłoże np. niechęci do jedzenia czy podejrzenie alergi na jakiś składnik. Po co eksperymentować na psie, skoro mozna zacząć od zbadania jego stanu zdrowia? Quote
Recommended Posts