Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='betty_labrador']nie wiem..moja sasiadka ma suke kaukazke nie na surowym i tez ma takie :lol: wiec wydaje mi sie ze to chyba przebarwienia.

[URL="http://www.dogomania.pl/members/75866-lilk_a"][B]lilk_a [B]a pokaz swoja sunie w calosci. tzn sylwetke :)[/B][/B][/URL][/QUOTE]
to moja Fiśka w całości ;)

[CENTER][IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/1figusia/f1.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/1figusia/fg13.jpg[/IMG]
[/CENTER]

Posted

[quote name='panbazyl']obejrzalam swoje sierściuchy, zadnen n ie ma rudych fafli, no poza rudym genetycznie Bazylem :) Czarnuchy mają czarne fafle.[/QUOTE]
Mój też już nie ma, bo złapałam za maszynkę i zgoliłam :D
**
Fiśka ma piękne umaszczenie. Jak ono się nazywa? Jak byłam dzieckiem mieliśmy psa umaszczonego niemal identycznie - tyle że był wielkości i budowy ratlerka :D

Posted

Zaopatrzyłam się w dość dużą jak na nasze potrzeby ilość mielonego wołowego i postanowiłam nie dokarmiać już suchym.
Po co truć psy konserwantami.
Mięcho pieski wciągają, zmieszałam z gotowaną marchewką i zjadły. Najbardziej wybredna wypluwała marchew, ale się przekonała.
Rano był serek biały. Ale pieski chętnie by zjadły mięsko do reszty, na noc nie karmię, żeby niespodzianki nie było :).
Ile mięsa powinnam dawać głodomorowi ważącemu 6kg, ma 4 lata, drugi sęp 4kg i ok.3 lat.

Posted

[quote name='zaginiona sara']Zaopatrzyłam się w dość dużą jak na nasze potrzeby ilość mielonego wołowego i postanowiłam nie dokarmiać już suchym.
Po co truć psy konserwantami.
Mięcho pieski wciągają, zmieszałam z gotowaną marchewką i zjadły. Najbardziej wybredna wypluwała marchew, ale się przekonała.
Rano był serek biały. Ale pieski chętnie by zjadły mięsko do reszty, na noc nie karmię, żeby niespodzianki nie było :).
Ile mięsa powinnam dawać głodomorowi ważącemu 6kg, ma 4 lata, drugi sęp 4kg i ok.3 lat.[/QUOTE]

policz ile to bedzie 2% wagi ciała. jakieś kosmiczne ilości - jak dla mnie niepoliczalne zupelnie :evil_lol: bo u mnie dziennie idzie ponad 2 kg dla moich wszystkich. Ale moje to 29 kg, 35 i 45 :p

Posted

A ja dokonalam odkrycia w weekend. To tej pory myslalam, ze warzywa dosmaczam watrobka, a ja dosmaczalam watrobke warzywami! Same pieknie wchodza, ale sama watrobka juz niekoniecznie :P

Posted

[quote name='panbazyl']policz ile to bedzie 2% wagi ciała. jakieś kosmiczne ilości - jak dla mnie niepoliczalne zupelnie :evil_lol: bo u mnie dziennie idzie ponad 2 kg dla moich wszystkich. Ale moje to 29 kg, 35 i 45 :p[/QUOTE]
No właśnie na takich małych psach to chyba dag będą :)
Chyba 12dag na większą... Ale one we dwie całą kostkę 25dag by jadły na jeden posiłek, chuda ok, ale grubaska już trochę musimy dbać o linię, kręgosłup narażony..
Wczoraj strasznie żebrały i musiałam mojego kluska upominać, bo się dobierała do kostki, którą rozmrażałam.
Chyba nawet 3% to za mało...

Posted

Na początku psy mogą być strasznie głodne, jeśli wcześniej jadły karmę albo gotowane z wypełniaczami, bo mają zwyczajnie rozepchane żołądki tamtym jedzeniem i nie są przywyczajone do małych a treściwych porcji.
Poczekaj kilka dni-tydzień i dopiero wtedy jeśli nadal będą głodne albo zaczną chudnąć, spróbuj zwiększać porcje.

W ogóle pieski małych ras jedzą proporcjonalnie więcej do swojej wagi niż duże, więc przy maluchach ja bym od razu startowała z 3% masy.

Posted

[quote name='Martens']Na początku psy mogą być strasznie głodne, jeśli wcześniej jadły karmę albo gotowane z wypełniaczami, bo mają zwyczajnie rozepchane żołądki tamtym jedzeniem i nie są przywyczajone do małych a treściwych porcji.
Poczekaj kilka dni-tydzień i dopiero wtedy jeśli nadal będą głodne albo zaczną chudnąć, spróbuj zwiększać porcje.

W ogóle pieski małych ras jedzą proporcjonalnie więcej do swojej wagi niż duże, więc przy maluchach ja bym od razu startowała z 3% masy.[/QUOTE]
Tak mi się wydawało, niby nie jedzą tak dużo, ale ciągle się oglądają i patrzą tymi sowimi ślepkami.
Wystartuję z 3 %, bo zmieniamy ogólnie żywienie, nie będzie już podjadania suchego, do tej pory dostawały sporo drobiu, korpusy, albo mięsko z warzywami.
Unikamy zbóż, chyba, że płatki kukurydziane dodaję, ryżu nie dodaję, samo mięso i warzywa.
Ale żołądki mogą mieć rozciągnięte.
Kości ograniczam, żeby za dużo nie dać.
Teraz mamy mięso mielone wołowe, nabiał. I raczej będzie bardziej mięskowo.

Posted

[quote name='zaginiona sara']
Kości ograniczam, żeby za dużo nie dać.
Teraz mamy mięso mielone wołowe, nabiał. I raczej będzie bardziej mięskowo.[/QUOTE]

No to powinno być raczej kostno i nabiałowo...
Pilnuj proporcji wapnia (kości, nabiał) i fosforu (mięso, podroby) - to w barfie najważniejsze, inaczej rozwalisz psom nerki.

Posted

Mój kot nie chce jeść barfowego jedzonka :( Jedynie wątróbka wchodzi, próbowałam skrzydełka kurze, nie chciał, żołądki kurze - patrzył na mnie jak na wariatkę... Czasem podchodzi do jedzących psów i próbuje uszczknąć okruszki kości, które im z gęby wypadają. Jest młody, ma dopiero 6 mies. mam nadzieję, że z czasem się uda :)

Posted

Zaginiona Sara, mój waży 9,5 kg i je trochę więcej niż 3%, z tym że - nie oszukujmy się - jak daję mięsne kości to zjadłby chętnie 4%, a warzywa to najchętniej zredukowałby do zera ;) Suma summarum wychodzi to 3% z hakiem ale zalecanych proporcji (60 - 20 - 10 - 10) nie udaje nam się wypracować. U nas kształtuje się to: 73% (kości i mięso) - 15% (warzywa) - 7% (podroby) - 5% (inne).

Posted

[quote name='filodendron']Zaginiona Sara, mój waży 9,5 kg i je trochę więcej niż 3%, z tym że - nie oszukujmy się - jak daję mięsne kości to zjadłby chętnie 4%, a warzywa to najchętniej zredukowałby do zera ;) Suma summarum wychodzi to 3% z hakiem ale zalecanych proporcji (60 - 20 - 10 - 10) nie udaje nam się wypracować. U nas kształtuje się to: 73% (kości i mięso) - 15% (warzywa) - 7% (podroby) - 5% (inne).[/QUOTE]
Dobrze wiedzieć, że nie tylko moje jadłyby więcej, kości bardzo lubią.
Co jest pod inne?

Posted

[quote name='Martens']No to powinno być raczej kostno i nabiałowo...
Pilnuj proporcji wapnia (kości, nabiał) i fosforu (mięso, podroby) - to w barfie najważniejsze, inaczej rozwalisz psom nerki.[/QUOTE]
Podasz mi proporcje jakie powinny być? Moje z podrobów lubią żołądki i serca.
Ile powinno być kości a ile mięsa?

Posted

[quote name='hecia13']Mój kot nie chce jeść barfowego jedzonka :( Jedynie wątróbka wchodzi, próbowałam skrzydełka kurze, nie chciał, żołądki kurze - patrzył na mnie jak na wariatkę... Czasem podchodzi do jedzących psów i próbuje uszknąć okruszki kości, które im z gęby wypadają. Jest młody, ma dopiero 6 mies. mam nadzieję, że z czasem się uda :)[/QUOTE]
no moj też podobnie. Primexy mu dawalam - co prwda dla pso, ale pzrecież też męso. Niby coś zjadl, alr to bylo niby. Wątróbkę w ilościach masowych by jadl, ale to niezdrowe. Czasem jakieś schabowe kawali surowego zje. Koty znajomych jedżą wszystko bez problemów a moj nie. On by zjadał chętnie tylko wątrobkę, zielone oliwki i surowe pomidory...

Posted

[quote name='zaginiona sara']Dobrze wiedzieć, że nie tylko moje jadłyby więcej, kości bardzo lubią.
Co jest pod inne?[/QUOTE]
Kontroluję wagę psa - żeby nie tył ani nie chudł - tak chyba najprościej ustalić dawkę.
Pod "inne" powinny być jaja, sery, jogurty, kefiry, oleje i takie naturalne suplementy jak kiełki, wodorosty, siemię, czosnek. Mój niestety nie jada serów, jogurtów a i jajka trzeba przemycać. Bardzo jest wybredny i szybko chudnie - dlatego pilnuję dawek mimo, że proporcje mięsnych kości do reszty nie są idealne. Jeśli jednak psiaki chętnie jedzą nabiał, to jest to dobry sposób na uzupełnienie wapnia - żałuję, że dla mojego jest to kompletnie niezjadalne - wystarczy płaska łyżka stołowa twarogu domieszana do porcji mięsa i już odmawia zjedzenia.

Posted

Też mialąm takie problemy z nabialem u jednego z moich psów - jak twaróg to wróg i niejadalne. Wychowal sie jako mały pies w Hiszpanii gdzie twarog taki w naszym rozumieniu praktycznie nie istnieje w sklepach,chyba że u producenta lokalnej żywności. Lekarstwo na te fochy okazało się bardzo proste - kolejne psy. Teraz jak jest ich 3 to żaden nie marudzi przy misce. Nawet twarog czy maślanka jest zjadana do czysta.

Posted

Książkowo to jest:
- surowe mięsne kości - 60% (nawet do 80% u młodych rosnących psów)
- warzywa - 15%
- owoce - 5%
- podroby - 10%
- surowe dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twaróg itp.) - 10%

Z tym, że ja podawałam więcej nabiału.

Posted

[quote name='Martens']Książkowo to jest:
- surowe mięsne kości - 60% (nawet do 80% u młodych rosnących psów)
- warzywa - 15%
- owoce - 5%
- podroby - 10%
- surowe dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twaróg itp.) - 10%

Z tym, że ja podawałam więcej nabiału.[/QUOTE]

to u mnie kuleje dział podroby, no i nabial. Choc ostatnio kupilam im sporo maslanki.

Posted

[quote name='panbazyl']Też mialąm takie problemy z nabialem u jednego z moich psów - jak twaróg to wróg i niejadalne. Wychowal sie jako mały pies w Hiszpanii gdzie twarog taki w naszym rozumieniu praktycznie nie istnieje w sklepach,chyba że u producenta lokalnej żywności. Lekarstwo na te fochy okazało się bardzo proste - kolejne psy. Teraz jak jest ich 3 to żaden nie marudzi przy misce. Nawet twarog czy maślanka jest zjadana do czysta.[/QUOTE]
Niestety, nie bardzo mam warunki na kolejnego psa ;)
A poza wszystkim to tych kilka historycznych razów, gdy udało mu się sprzedać twaróg, skończyło się burczeniem w brzuchu (raczej bezbolesnym, bo niczego szczególnego nie manifestował, ale słychać było na odległość), więc może on po prostu wie coś, czego ja nie wiem - i dlatego nie je.