Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ruda czuje się co raz lepiej. Jest radosna i pełna życia. Cieszy się z każdej sekundy spędzonej z człowiekiem. Sunia zdrowieje. Teraz dni spędza na zewnątrz, gdzie wygrzewa się na słoneczku.

Barnaba jest cały czas bardzo wycofany i przerażony. Barniuś najlepiej czuje się w swoim kąciku. Na spacery wychodzi chętnie, ale nie chce długo przebywać na spacerze. Barnaba bardzo potrzebuje domu tymczasowego, w którym będzie mógł powoli wracać do zdrowia i nauczy sie na nowo ufać ludzią.

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

"drugi takie pół Cwaniaka, czarny podpalany, malizna schowany był pod metalowymi prętami w stodole" - taki kosmaty? to chyba wiem który-jeden był taki malutki , w 2 czy 3 boksie po prawej i chował sie za pręty-widocznie tam czuł sie bezpieczny

Posted

Zgadza się, w drugim boksie po prawej, z dłuższą sierścią, ale miękką.
To okazał się bardzo grzeczny piesio, no i już schody opanował w całości. Jest oczkiem w głowie Babci, która nie mając przekonania do suchej karmy, gotuje mu codziennie obiadki i to jeszcze urozmaicone:lol:. Dorosły wnusio chyba zacznie być zazdrosny:evil_lol:.
Cwaniak natomiast rozrabia. Zeżarł dzisiaj w nocy 2 spore filety rybne, nieopatrznie nie chowane do lodówki. Obżarł się jak bąk. Na dodatek raczył się tymi filetami na swojej i Rodziny ulubionej kanapie:oops:. Na szczęście Rodzina cierpliwa i było tylko dochodzenie kto nie schował ryby. Dobrał się też do worka ze swoją karmą i rano chodził objedzony jak bąk. Zapewne trochę to odchoruje:-o. Jestem na bieżąco, gdyż pracuję z jego Panem.
Niestety z marnym skutkiem szukam DT dla Barnaby. Bardzo mi ten piesio leży na sercu i martwię się o niego:-(.

Posted

Pluciarz napisał(a):
Niestety z marnym skutkiem szukam DT dla Barnaby. Bardzo mi ten piesio leży na sercu i martwię się o niego:-(.

Pluciarz jestem z Tobą bo on mnie tez 'wpadl w oko", nie martw sie znajdzie napewno dobry domek, to taki ciapak jest Barnabus.
No Cwaniak nauczy porzadku domownikow, minie mu to za jakis czas, to syndrom glodzonych psiakow:-(

Posted

Dzisiaj mam dzień z Cwaniakiem. Rano jego Pan go przywiózł i chyba był zazdrosny, Pan oczywiście, bo Cwaniula odtańczył na mój widok taniec radości:multi:. Potem już było mniej przyjemnie, bo jeszcze jednak był ten paskudny zastrzyk, ale Pan dr powiedział, że to na pewno już ostatni. Okropnie Cwaniaczek płakał po zastrzyku, piekące one bardzo:-(. Teraz śpi sobie słodko koło mojego biurka i czeka , aż jego Pan skończy pracę.
Byłam też u Barnaby i Rudej. Ruda radosna jak zawsze i nawet jakoś bardziej do opanowania, aczkolwiek sweter mam bardziej ażurowy:evil_lol:.
Barnuś dalej bardzo się boi i ucieka do swojego kącika, ale też już z niego wychodzi, a właściwie wybiega na parę sekund. Cały biedaczek zaczyna drżeć kiedy się do niego mówi:-(. Za to rana prawie zagojona, chociarz blizna zostanie. Aż dziwne, że w tak krótkim czasie tak ładnie się goi, pomimo wczesniejszego ropska. Psiaczek młody to wiek i leki zrobiły swoje.
Barnaba i Ruda już szukają domków, dalsze leczenie można prowadzić ambulatoryjnie. Ja pomogę tylko gdzie te domki!!!:crazyeye::crazyeye::crazyeye:.

Posted

Ja pamiętam cały czas, ale dostęp do internetu mam tylko w pracy. W mojej dziczy brak , jak dotąd, możliwości technicznych, a internet przez telefon to tylko starta czasu i nerwów. A domek tymczasowy, szczególnie dla Barnaby, coraz pilniejszy:-(.

Posted

Pluciarz napisał(a):
Na górę Barnaba i Ruda. Szukajcie domków stałych. Jest drobna nadzieja na DS dla Barnaby, aż się boję zapeszyć.

Ten psiak ma w sobie b. wiele miłości, kto go adoptuje, będzie miał prawdziwego i oddanego przyjaciela.

Trzymam kciuki za Barnabę, zapadł mi w serce...

Posted

DS dla Barnaby wzbudził moje wątpliwości, ludzie w porządku, ale bez stabilizacji (mieszkanie, praca). Za nic nie chciała bym, żeby Barnabus ciapak (jak go Arka nazwała) był znowu porzucony. Domek musi być na 100% do końca żywota psiaczka, no i muszę mieć możliwość sprawdzania tego, to już z dbałości o własne zdrowie psychiczne;). Ale mam chyba dobrą wiadomość.
Mój TZ (przebywający aktualnie na urlopie bardzo daleko) zgodził się na zabranie Barnaby do nas na DT:multi:. To chyba z tęsknoty za domem, on do zwierzaków ma stosunek raczej zdystansowany. Wychowywał się biedak bez zwierząt, a teraz jest właścicielem 2 wielkopsów, 3 kotów i 3 koni z odzysku:evil_lol:. Już nawet kiedyś mnie zapytał czy nie powinniśmy zalegalizować naszego schroniska. Wielkopsy są na dworze, a Barnaba będzie w domu. Podejrzewam, że będzie wymagał nauczenia go czystości i innych rzeczy. Teraz na gwałt kończy się budować drugi kojec, a musi być solidny, z wtopioną siatką w podmurówkę. Już wiem, że moja sunia kaukaska potrafi przejść pomiędzy podmurówką, a siatką pomimo swoich 60kg. i nawet się nie podrapie. Ona potrzebuje czasu, żeby zaakceptować nowego w stadzie.
Najdalej w piątek zabieram więc Barnabę i trzymajcie kciuki, żeby nauczył się czystości w ciągu tygodnia, dopóki nie powróci mój TZ (on jest jakiś dziwnie pedantyczny:evil_lol:).

Posted

Jeju jak się cieszę.:multi::multi::multi::multi: Biedny Barnabuś tak bardzo potrzebuje domku i ludzi, którym będzie mógł zaufać. Pod opieką Pluciarz Barnuś szybko zmieni sie w kochającego, wiernego psiaka. Najważniejsze, że wreszcie będziew mógł wyjsć ze swojej skotrupy.

Posted

Barnuś to takie jeszcze psie dziecko, siusia kucając, ciapajda jest niesamowita. W sobotę w trakcie zaprzyjaźniania z kotami zleciał z tarasu, na szczęście niewysoko. Zero agresji, przyjaciel wszystkich zwierząt. Ludzi się boi, nawet mojego syna, który w końcu wiózł jego z Krężela. Za mną łazi wszędzie, a jak mu zniknę z pola widzenia na posesji to szuka pędząc jak szalony. Już coraz częściej potrafi się cieszyć i tak śmiesznie podskakiwać.
Ale jest coś, co martwi mnie bardzo. Ciapak dosłownie rzuca się na wodę, pije bardzo dużo, jak nie ma dostępu do wody jest niespokojny i szuka. Siusia dosłownie co pół godziny, więc sobota i niedziela upłynęła mi na wyprowadzaniu psiaka (i tak 4 razy się zagapiłam). Mam dwa wytłumaczenia tego stanu rzeczy - cukrzyca:shake:, albo musiał kiedyś umierać z pragnienia:-(.
We wtorek robimy badanie moczu i krwi (w tym na cukier).
Barnabuś poza tym to przesłodki psiak się okazał. Do mizianka przyzwyczaił się szybko i tak ufnie się już do mnie tuli, wtykając łepek pod rękę. Żeby tylko nie był poważnie chory, już dość się w swoim krótkim życiu nacierpiał.