Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ogórkowo :P

Piewrwsze dni ciąży ogórkowej przebiegły bez sensacji. Za dwa dni mamy połówkę. Nie zmieniałam suni diety: tzn dostaje b. wczesnie rano miseczkę tłustego mleka, potem ok 11tej Royala, ok 16tej miskę gotowanego mięsa z dużą ilością warzyw *(stosuję mrożoną włoszczyznę Hortexu) i wypełniaczem (głównie ryżem, sporadycznie kaszą lub makaronem) oraz zółtkiem (2*w tyg) lub olejem z oliwek lub wiesiołka. Wieczorem póznym/ bo nie wytrzymuje i zaczyna żebrać :P /dostaje jogurt Danone (lubi owocowe). Tak ją karmię. Acha, nie lubi surowych owoców i wszelkiej surowizny także mięsnej.

Ogóreczek: wygląda pięknie, ma dużo ruchu i jest wesoła/boczki jej tylko lekko się zaokrągliły.

Byłam dzisiaj u weta. Zalecił utrzymać to co daję/zwiększyć tylko nieznacznie ilość wg potrzeb oraz...podawać Vitaral. Żadnego wapna skoro dostaje codziennie mleko/jogurty... ani nic innego...jakoś mi się to nie podoba (ten Vitaral to wg mnie też taki ,,dinozaur" :lol: ). Czy mam zmienić weta? Co podawaliście swoim ciężarnym suniom? Proszę o dobre rady... 8)

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ja w okresie ciąży nie daję sukom witamin lub daję sporadycznie. Wapna unikam zdecydowanie - podawanie go w czasie ciąży zwiększa ryzyko tężyczki po porodzie.

Posted
Ja w okresie ciąży nie daję sukom witamin lub daję sporadycznie...

Dziękuję Haniu, uspokoiłaś mnie co do tego wapna 8) A napisz mi proszę, od czego uzależniasz to podawanie witamin? Od ogólnej kondycji psa, od żywienia, od wieku...no nie wiem :roll: oraz napisz mi co to znaczy sporadycznie (wet zalecił mi 2*tygodniowo po jednej tabletce tego Vitaralu)... 8)

Posted

Dziekujemy, cały czas się ,,drapiemy po brzuszku" a raczej...przytulamy :P Ogórkowa Matka się zrobiła wielką pieszczochą :lol: Wczoraj pierwszy raz w swoim psim życiu zostałam polizana ( 8) ) po policzku (do tej pory jej ogórkowe całusy= to było dotykanie delikatne noskiem :lol: ); wielkie zmiany oj wielkie...liczymy na maluchy tak ok 1/4 go września :D

Posted

Wybierasz dowolna literke :-)

A ja jako prawie tesciowa :evilbat: pochwale sie, ze maż Ogórkowej właśnie zdobył CACIB potrzebny do interchampionatu :-)

Bea, czy dostalas moja wiadomosc na priv? Prosze odezwij sie.

Posted
...

A ja jako prawie tesciowa :evilbat: pochwale sie, ze maż Ogórkowej właśnie zdobył CACIB potrzebny do interchampionatu :-)

...

O bo to przystojniak jakich mało :angel:

Możesz być dumna, GRATULUJĘ Haniu doskonałej pracy hodowlanej :Fade-col:

Nie dostałam nic od Ciebie :-? . Coś tu ostatnio szwankowało.

A tak czekałam 8) Właśnie wysyłam Ci SMSa :P

• 2 weeks later...
Posted

Do godziny ,,0" ( 8) ) pozostał nam z ogórkową jeszcze tydzień...napięcie rośnie...oby wszystko zdrowo i szczęśliwie poszło :P

Zmieniłam temat ,,Ogórkowa Matka" bo zapraszam tutaj wszystkich, którzy oczekują lub już mają małe gończaczki ( za maluchy i ich matki :drinking:)

Posted

Katerinas: odpowiem Ci tak: wolałabym WIĘCEJ :D jak MNIEJ :(

Ogórkowa Matka jest gruba i ma śmiesznie jeden bok wyrażnie większy (czasem tak bywa) i wszyscy się śmiejemy, że w końcu ją przeważy na tą ,,grubszą stronę" :lol: .

Pytałam weta, czy to oznacza, że będzie nieparzysta ilość szczeniaków ? Powiedział, że może tak być, ale niekoniecznie bo czasem tak się właśnie psie dzieci układają 8)

Ma wyrażnie już powiekszone gruczoły sutkowe...oj będzie, będzie się wkrótce działo :angel:

Mój TZ zrobił z płyty meblowej kojec porodowy (nawet ma malutkie kółka meblowe i daszek i wyglada jak taki przedwojenny drewniany wózek dziecięcy 8)

Ogórkowa-mądra sunia doceniła TZta dzieło i bardzo chętnie tam przebywa a Bejkowi jak chciał sobie tylko zajrzeć to pokazała wszystkie zęby :wink:

Ja tylko się martwię jak ta guuupia, żeby wszystko dobrze poszło

heh... :-?

PS A co Ty kochana robisz na temacie ciężarówek na gończakach ?!? :lol:

Posted
Katerinas: odpowiem Ci tak: wolałabym WIĘCEJ :D jak MNIEJ :(
no wiem :roll: ale może będzie ich więcej skoro ona taka grubaska :)
(...) i wszyscy się śmiejemy, że w końcu ją przeważy na tą ,,grubszą stronę" :lol: .
:lol:
Ja tylko się martwię jak ta guuupia, żeby wszystko dobrze poszło heh... :-?
Na pewno będzie :D Będę mocno trzymać kciuki :D
A tak jakoś :wink: Śledzę "Twoją" ciążę :wink: I cieszę się bardzo :D
Posted

A ja dodam - nas (o-psy-rwatorów "Twojej" ciąży) jest więcej, tylko się nie ujawniamy 8) Katerinas to nasz przedstawiciel ;-)

Posted

Hihihihi :lol: ...i Ty kochana tez tutaj ?!?

No to dla wszystkich ,,podgladaczy" ( :lol: ) wysyłam teraz do Katerinas trzy zdjęcia ogórkowej ciężarówki zrobione wczoraj (dwa w nowym meblu wykonanym przez mojego TZta :lol: ) z prośbą o pomoc i zamieszczenie :P (sama nie umiem, Kasiu=help)

Posted
(...) wysyłam teraz do Katerinas trzy zdjęcia ogórkowej ciężarówki zrobione wczoraj (dwa w nowym meblu wykonanym przez mojego TZta :lol: ) z prośbą o pomoc i zamieszczenie :P (sama nie umiem, Kasiu=help)
dawaj, dawaj :D zaraz umieszczę :D
Posted

Ogórkowa wyglada kwitnąco, i wcale linii nie straciła! :o :wink:

A mieszkanko ma świetne (zresztą czego innego mogłam się spodziewać po "Złotej Rączce"... :-P)

Tylko ciekawe, czy bedzie chciała tam odbyć "akcję wydawania na świat" małych ogórków... bo moja ś.p. Dianka miała zuuupełnie inne spojrzenie na te sprawę niż ja :wink: A przecież przygotowaliśmy jej takie piękne mieszkanko na ten czas :roll: Zresztą - kto zrozumie kobietę będącą pod wpływem hormonów 8)

Posted

Dziękuję Katerinas :D

Ogórkowa sama sobie wybrała ten kąt w jadalni za stołem obok mojego ,,stanowiska komputerowego", przebiegła sunia, piszę teraz...i cały czas mam ją ,,na oku" :lol:

A na ostatnim zdjątku stoi do obiektywu tym ,,szczuplejszym" boczkiem :P

Posted

Cześć

Tu następny podglądacz sie ujawnia :D

Małgosia - Chyba Ogóreczka troche linie starciła, :wink: z korniszonka się taki jakiś kabaczek zrobił :lol: :lol:

Korona a jak u Ciebie? Będę miała kolejne maluchy do "ciotkowania" ? :D

Posted
...Jak tylko będe coś wiedziała będe głośno krzyczeć, zeby ciotka Pika usłyszała :)

Nie tylko ciotka Pika...my wszyscy paluchy ściskamy (niedawno gadałam z Szantinką o Twojej malutkiej dziewczynce, więc pisz jak najszybciej co i jak 8) )

Masz serdeczności od Łukasza :D

Kiedy robisz USG ?

Pika: buhahahaha :lol: ....ten ,,kabaczek" to mnie rozbawił do łez :popcorn:

A to wspaniale wiedzieć, że jesteście przy nas :angel:

Bo trudne chwile to dopiero przed nami... :fadein: