Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='PARSONRK']Dziś Emirek zakończył Championa Polski :multi:[/quote]

Wielkie gratulacje dla championa i właścicielki :B-fly: :Rose: :B-fly:

• Replies 4.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Szortinek wczoraj skończył MŁ. CH. PL. :)

Polecam wszyski wystawe w Manowie Mi bardzo odpowiada taka "skromna" nie liczna w pieknym miejscu położona wystawa :lol:

Pozdrawiam teraz jedziemy do gorzowa :roll:

Posted

[quote name='PARSONRK']Dziś Emirek zakończył Championa Polski :multi:[/quote]

Gratulacje :multi: .
A gdzie byliście?

[quote name='Marek z Gromem']Szortinek wczoraj skończył MŁ. CH. PL. :)

Polecam wszyski wystawe w Manowie Mi bardzo odpowiada taka "skromna" nie liczna w pieknym miejscu położona wystawa :lol:

Pozdrawiam teraz jedziemy do gorzowa :roll:[/quote]

Też gratulacje :).

Ziomalka jaka metamorfoza. Czasami szkoda, że one takie słodkie nie zostają cały czas.

Posted

[QUOTE]Szortinek wczoraj skończył MŁ. CH. PL. :smile:[/QUOTE]
Wielkie gratki dla Szorstka :Rose: :Rose: :Rose:

A co to za wystawa w Manowie i jaki ZKwP organizuje?

Posted

Dziękuje :)

Oddzial koszalin, naprawde dawno Mi sie tak żadna wystawa nie spodobala jak ta.

Każdy ZW RASY mial odegrane na trąbce przez Pana myśliwego jakiąś tam melodyjke np. "król polowania" itp. pucharów na ringu głownym było wiecej niz na niejednej miadzynarodowej bo sponsorów od groma było.

Mimo iz nie lubie tego całego "mysliwskeigo świata" wystawa super miala swój klimat itp.

Emir własnie tam skończył championat.

Posted

Qrcze! Mam dylemat. :shake: Chciałabym zgłosić Ziomala na Międzynarodówkę w Krakowie, ale nie wiem w jakiej klasie (termin do 20 05). :niewiem: Facet właśnie skończył 15 miechów i mógłby w pośredniej, ale jeszcze nie skończyliśmy młodzieży ( mamy Zw Mł z Kielc i doskonałą w Opolu, ale bez Zw Mł. )
W międzyczasie jeszcze Bytom i Czaplinek, ale wynik to wielka niewiadoma.:roll: I co byście mi doradzili?:modla: Nie mam w tych sprawach doświadczenia. :oops:
A w ogóle na ile przed wystawą można zmienić klasę?
No, starzy wyjadacze pomóżcie.:modla:

Posted

Ja bym zgłosiła w młodzieży. Ch.Mł możesz zrobić tylko do 18 m., jak Ci się nie uda to przepadło.
Nie wiem niestety do kiedy można zmienic klasę.

Posted

[quote name='Ludek']Ja bym zgłosiła w młodzieży. Ch.Mł możesz zrobić tylko do 18 m., jak Ci się nie uda to przepadło.
Nie wiem niestety do kiedy można zmienic klasę.[/quote]

Dzięki! :calus: Zawsze łatwiej podjąć decyzję jak ktoś doradzi.:lol:

Posted

[quote name='Ziomalka']Dzięki! :calus: Zawsze łatwiej podjąć decyzję jak ktoś doradzi.:lol:[/quote]

To z własnego doświadczenia. Mł.Ch. zrobiliśmy rzutem na taśmę.
Wcześniej jakoś o tym nie myślałam, a jak zaczęłam, to jedna międzynarodówka nam została, w Poznaniu.:lol:

Posted

Wielkie dzięki za gratulacje ;)
Wystawka w Manowie była baardzo miła, sobotnie konkursy tropowców też ( Kropek wytropoł dzika :lol: , ale dostaliśmy 37/100 pkt )

Posted

[quote name='PARSONRK']Wielkie dzięki za gratulacje ;)
Wystawka w Manowie była baardzo miła, sobotnie konkursy tropowców też ( Kropek wytropoł dzika :lol: , ale dostaliśmy 37/100 pkt )[/quote]

A jak wyglądał konkurs? Co trzeba było zrobić i za co przyznawali punkty?

Posted

[quote name='Ziomalka']Qrcze! Mam dylemat. :shake: Chciałabym zgłosić Ziomala na Międzynarodówkę w Krakowie, ale nie wiem w jakiej klasie (termin do 20 05). :niewiem: Facet właśnie skończył 15 miechów i mógłby w pośredniej, ale jeszcze nie skończyliśmy młodzieży ( mamy Zw Mł z Kielc i doskonałą w Opolu, ale bez Zw Mł. )
W międzyczasie jeszcze Bytom i Czaplinek, ale wynik to wielka niewiadoma.:roll: I co byście mi doradzili?:modla: Nie mam w tych sprawach doświadczenia. :oops:
A w ogóle na ile przed wystawą można zmienić klasę?
No, starzy wyjadacze pomóżcie.:modla:[/quote] Zdecydowanie w młodzieży :roll:. Na zrobienie dorosłego championatu będziesz miała mnóóóóstwo czasu, a na Młodzieżowego Championa Polski zostały Ci już tylko 3 miesiące (i koniecznie potrzebujesz Zw. Mł. na wystawie Międzynarodowej). Jeśli Ziomal dostanie w Bytomiu lub Czaplinku Zw. Mł., to na kolejnych krajówkach możesz go już zgłaszać w pośredniej :cool3: (nawet jeśli poźniej bedzie jeszcze musiał wystartować w młodzieży :cool3:). Termin zmiany klasy powinien być umieszczony na stronie internetowej oddziału organizującego wystawę (jeśli nie - trzeba niestety dzwonić i pytać :shake:)

Posted

Mieliscie racje , faktycznie nie jest nigdzie napisane ,ze Russel Terier ma byc galdko lub szorstkowlosy .Czytajac jakis czas temu "Encyklopedie psow rasowych " tak to zapamietalam ,bo napisane jest ze ostateczny typ tego teriera jeszcze sie nie utrwalil.
Jednak poniewaz Encyklopedia podaje wyniki wystaw z lat 90siatych sadze,ze teraz sytaucja ma sie inaczej .
Co jeszcze sie doczytalam to ,ze najbardziej charakterystyczna cecha russell teriera jest jego czujnosc :-) oraz bysty wyraz pyska :-) No to moge potwierdzic ,wszystkie spotkane russelki mialy inteligentne ,ciekawskie pyski:-)
Tu bym widziala zbieznosc ze sznaucerami ,ktore tez sa ciekawskie i czujne .
Jak poogladalam sobie fotki to mi sie najlepiej podoba taki ciezszy typ tego teriera ,poniewaz sa tez russelki w typie "pinczera" jak pisza ,ale mam nadzieje ,ze te sie nie utrzymaja.
Pewno to juz wszystko wiecie i nic odkrywczego sie nie doczytalam .Teraz sobie przeszukam zasoby netu na temat tej rasy :-)

Posted

[B]Zadziorny[/B] wielkie dzięki!:lol: W Czaplinku jest klubówka to się liczy jak międzynarodowa. No, ale jeszcze wszystko przed nami. Właściwie to my dopiero zaczynamy prawdziwe wystawianie i jeszcze wiele musimy się nauczyć:evil_lol: . Najważniejsze, to się przy okazji dobrze bawić.:lol:

[B]Parsonko[/B] myślisz, że my z Ziomalem też możemy się wybierać na wystawy psów myśliwskich i brać udział w konkursach tak bez przygotowania (kurs) w tym kierunku? :razz:

Posted

[quote name='Ziomalka'][B]Zadziorny[/B] wielkie dzięki!:lol: W Czaplinku jest klubówka to się liczy jak międzynarodowa. No, ale jeszcze wszystko przed nami. Właściwie to my dopiero zaczynamy prawdziwe wystawianie i jeszcze wiele musimy się nauczyć:evil_lol: . Najważniejsze, to się przy okazji dobrze bawić.:lol:

[B]Parsonko[/B] myślisz, że my z Ziomalem też możemy się wybierać na wystawy psów myśliwskich i brać udział w konkursach tak bez przygotowania (kurs) w tym kierunku? :razz:[/quote]

W Czaplinku jest [B]krajówka[/B], klubówka była we Włocławku.

Posted

regionalny konkurs tropowców:
Losujemy numerki startowe na wstępie.
Na początku odbywa się tzw Odłożenie psa - czyli idziemy na strzelnicę, zostawiamy psa lub przywiązujemy do drzewka i oddalamy się od niego, tak, żeby nas nie widział. Po chwili jeden z myśliwych/sędziów oddaje dwa strzały w odstępie ok 30-60s.
Pies ma zostać na miejscu w krzakach i się nie ruszyć, nie szczekać.
Po strzałach idziesz do psa i koniec tej części.
Potem jedziemy w las. Na drzewach poprzyczepiane są katki z napisami "ścieżka 1/2/3/4 " itd
Każdy pies ma swoją - wg numerka, który wylosował na poczatku.
Przy drzewie do którego jest przypięta kartka jest najmocniejszy ślad, dajemy psu go powąchać i dalej musi tropić ;)
Sędzia idą z nami ogląda pracę psa. Trasa jest oznaczona kawałeczkami kartek na drzewach, ale karteczki te są tak poprzyczepiane, że idąc ich nie widzisz, dopiero jak miniesz drzewo, to ją widać. Dzięki temu sedzia widzi jak dokładnie pies tropi.
Jak dojdzie się do dzika ( dzik jest prawdziwy, martwy), pies nie powinien się go bać, może oszczekiwać.
Sędziowie każą się oddalić - tak 10-15 m od dzika pozostawiając psa przy dziku - psu nie wydajesz komendy. Sędziowie oceniają zaciętość i pasję psa.
Na koniec sygnalista oznajmia, że pies znalazł dzika i koniec konkursu.

Poniżej wklejam kartę pracy.
Jak widać zachwycający nie byliśmy, ale poprawimy się :evil_lol:

[IMG]http://img98.imageshack.us/img98/75/tnkartapracy6ci.jpg[/IMG]

Myślę, że z każdym psem można spokojnie wybrać się na konkursy regionalne. Pozostali uczestnicy chętnie pomagaja i sdoradzają, sędziowie są wyrozumiali, tłumaczą co i jak. Polecam ;)

Posted

[quote name='Marek z Gromem']Parsonko a do INTERA nasze russelowe musza miec chyba zaliczone konkurs pracy czyli ile punktów musi uzyskac ??[/quote]
Tak ale do intera muszą mieć konkursy norowania.
Najlepiej mieć 100/100 ;) Dokładnie się nie orientuję, ale dowiem się - na pewno trzeba mieć dyplom I stopnia (czyli ten najwyższy).

Posted

PARSONRK, a wytłumacz jeszcze to Wasze świadectwo... Rozumiem, że ocenę mnoży się przez współczynnik i w ten sposób otrzymuje punkty. Ale jaka jest najwyższa ocena z każej części? I co to są te części "dodatkowe" nr 5?

Posted

[quote name='Flaire']PARSONRK, a wytłumacz jeszcze to Wasze świadectwo... Rozumiem, że ocenę mnoży się przez współczynnik i w ten sposób otrzymuje punkty. Ale jaka jest najwyższa ocena z każej części? I co to są te części "dodatkowe" nr 5?[/quote]
Dokładnie współczynnik mnożymy przez ocenę- najwyższa ocena to 4.
Ostatnie dwa punkty dotyczą głównie posokowców, z tego co mi powiedziano. Był zgłoszony też jeden adelek, ale nie dojechał;)

[URL="http://www.posokowiec.pl/szkolenie.htm"]http://www.posokowiec.pl/szkolenie.htm[/URL] szkolenie tropowca, co i jak ;)

[URL="http://www.lowiecki.pl/nowy_sacz/jelen/yuma/uklad/nora.html"]http://www.lowiecki.pl/nowy_sacz/jelen/yuma/uklad/nora.html[/URL] norowce

Posted

[quote name='Ludek']W Czaplinku jest [B]krajówka[/B], klubówka była we Włocławku.[/quote]
Rzeczywiście coś mi się pokićkało :oops: , no to już w ogóle nie ma dylematu - Kraków oczywiście młodzież.:roll:
He, he :evil_lol: "na coś to forum się jednak przydaje" :lol: :lol: :lol: , zwłaszcza takiej gapie jak ja ;) .

Posted

Nie podoba mi się to układanie norowców.:angryy: Mam mojego niuńka uczyć zabijania myszy i szczurów?:cool3: Szczury podobno w piwnicach bloku bywają, a kazdego pluszaka świetnie załatwia poprzez potrząsanie, czyli łamanie kręgosłupa. To może się nadaje?:cool3: :angryy: :shake:

Posted

[quote name='Ziomalka']Nie podoba mi się to układanie norowców.:angryy: Mam mojego niuńka uczyć zabijania myszy i szczurów?:cool3: Szczury podobno w piwnicach bloku bywają, a kazdego pluszaka świetnie załatwia poprzez potrząsanie, czyli łamanie kręgosłupa. To może się nadaje?:cool3: :angryy: :shake:[/quote]
Pojedź, to zobaczysz ;)
Co do gryzoni, russellki mają to w naturze - moje świetnie na myszki/ szczurki polują :diabloti:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...