marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 ehhh glupio zabrzmi ale co tam.. czy ktos moze mi doradzic w wyborze kolczatki dla cekina?bo ammy duza i gruba... i pewni zla.. zakladana raz na rok;/ ale na skzolenie narazie nam ejst potrzebna.. jakas dobra... niby moge pozyczyc od ludkow tam.. ale hmm no lepiej meic swoja.. tylko nie mam tez 80zl zeby kupic taka z gappay'a.... ktos cos doradzi? aha no i kolce beda uzywane odpowiednio... Quote
Eddiii Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 [URL]http://www.allegro.pl/item172058489_kolczatka_dla_psa_najwyzszej_klasy_prod_niem_.html[/URL] my na grupie mamy takie :) Quote
marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 hmm i dobre sa? heheja tam nigdy psu nie kupowalam odpowiedniej kolczatki wiec nie wiem;p wiem, ze ebz kolczatki troche sie psozrapiemy na poczatku... hmm to bede musiala kase pzobierac a narazie pozyczac;) Quote
mch Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 marmara - odezwij sie do krzyska mastaja na owczarku, to jego aukcje z tym schwaikertem Quote
AM Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Ta kolczatka, o której pisze Eddiii (z allegro) jest super, też mam taką :cool3: To firma HS Germany. Trochę się ją trudno zapina (trzeba dość silno ścisnąć) ale nie rdzewieje i nie wyginają poszczególne ogniwa, nie ma zbyt ostrych kolców. Quote
marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 czyli do "poskromienia" Cekina na szkoelniu bedzie dobra?? bo wczoraj pierwszy arz bylismy.. i mimo tego,ze ckein zna komendy.. potrafi je wykonywc.. to sie troche szarpalismy z lazeniem przy nodze bo wszedzie peiski byly:D i koles poradzil mi kolczatke... ale oczywiscie nie nakazal mi jej mu zalozyc:D Quote
AM Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 [quote name='marmara_19']czyli do "poskromienia" Cekina na szkoelniu bedzie dobra?? bo wczoraj pierwszy arz bylismy.. i mimo tego,ze ckein zna komendy.. potrafi je wykonywc.. to sie troche szarpalismy z lazeniem przy nodze bo wszedzie peiski byly:D i koles poradzil mi kolczatke... ale oczywiscie nie nakazal mi jej mu zalozyc:D[/quote] Ja kolczatki używam jak już pies umie daną komendę, nie do nauki. Uczyłam psy chodzenia przy nodze na "pozytywa" :cool3: Ta kolczatka bedzie dobra, nie powinna się zepsuć :) Quote
marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 no problem w tym, ze cekin zna komendy:D ladnie wykonuje.. ale nigdy nie ciwczyl przy psach,.. a tym bardziej nei byl na zadnym skzoleniu;p wiec chodzi tutaj bardziej o wyegzekwowanie komend i ulatwienie nam pracy przy psach.... Quote
ayshe Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 marmara-to bezsensu.mozesz zalozyc psu kolce i pracowac na pilke/gryzak obok grupy motywujac psa do skupienia sie na tobie a potem dolaczyc do grupy z psem ktory ma reszte w d...pie.wtedy kolcami mozesz poprawiac bledy przyspieszajac wykonanie komendoraz ich dokladnosc a nie wogole egzekwujac ich wykonanie.tak naprawde to i tak wszystko opiera sie na motywacji a wiadomo ze to najtrudniejsze..natomiast kolce jesli mowimy o pracy typu sportowego a nie sciac i ma sie snuc byle chodzil nie maja sensu bo nie dadza spodziewanego efektu np po zmianie miejsca bedzie zawsze powtorka z rozrywki.to oczywiscie tylko moje zdanie i sie nie wcinam.odwroc sytuacje-pies ma pracowac z toba bo reszta jest nieistotna a nie ma pracowac ze mna bo oberwie kolcami.taka drobna roznica:razz: :cool1: . Quote
marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 no wiem... ale powiedzmy, ze nie caly zcas skupial sie na pilce.. nigdy nie cwiczyl z psmai.. na nastepne zajecia kupei jakeis smierdzace mieso;p jak szedl pierwszy to szedl ladnie.. ale jak obok, lub za psem.. to juz ciagnal;/ itp;/ Quote
14ruda Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Własnie dlatego nie zakładam psu kolczatki:cool1: .Tzn.mamy taki łańcuszek i z przodu jest kilka takich pypciów co tylko szarpią sierść:shake: .A tak naprawde nic to nie dało.Aicha jak chce to ciagnie w byle czym:mad: .kiedys pożyczyłam na 10 minut na spacerze kolczate.Na poczatku może nie ciągnęła ale po chwili było to samo.Mój pies ciągnie za psami na szkoleniu czy w mieście,bo nie potrafię skupic jego uwagi na mnie:placz: .Bardziej atrakcyjne jest dla niego wywąchanie obcego psa:roll: .Zdarzają sie wyjątki(jak mam patyczek:razz: ),ale przy zwykłym chodzeniu jest kiepsko. Dobry pomysł z ta pracą obok grupy.Nie wpadłam na to:p .Jek bede jeździć na szkolenie to zamiast równac w kółeczku ustawie sie niedaleko,wezme gryzaka czy piłeczkie i bedziem sie skupiać na sobie:diabloti: .Aicha umie te wszyskie ćwiczone tam komendy,ale co mi po tym kiedy ona mnie nie słucha,bo nie ma ze mna wystrczajacego kontaktu.:placz: ...przecież my nie mamy gryzaczka,bo gappay nie kce nas zalogowac:placz: :mad: .Kupie jakis wezełek z piłeczką.:p Quote
ayshe Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 14ruda-a masz stare dzinsy?obetnij nogawki,wsadz jedna w druga,zrob na koncu ciasny wezel i ...........do szarpania szmata:cool1: ... marmara-ja sie nie wcinam.bron boszsze:cool1: .kolce po prostu maja sens jak sie nimi przypirzy psu nakreconemu i to np.taki kopniak do lepszego wykonania komendy.kolce tak sobie i do wymagania komend zawsze wywalaja motywacje .stosujac tak awersje nie osiagniesz celu bez odpracowywania tego potem w pocie czola.ale dla mnei to koniec tematu-nie bardzo chce sie wcinac ludziom w psy i prace z nimi bo to nie moja piaskownica:diabloti: Quote
14ruda Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 mam dżinsy:razz: .Może nie stare,ale sie w nie nie mieszcze:evil_lol: .Tak zrobie.Bedziem zabierać dżiny na spacerki nawet do miasta.:p Quote
ayshe Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 [quote name='14ruda']mam dżinsy:razz: .Może nie stare,ale sie w nie nie mieszcze:evil_lol: .Tak zrobie.Bedziem zabierać dżiny na spacerki nawet do miasta.:p[/quote]nie starczaja na zbyt dlugo wprawdzie ale da sie zaszalec:cool3: :diabloti: Quote
14ruda Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 A na któreś zajęcia ma byc gryzak na sznurku i rękaw.Chcemy sprawdzic czy sucz ma jakiś popęd.Bo wychodzi na to,że jest bardzo "owczarkowa".Tylko nożki popsute. Quote
marmara_19 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 AAAAAAAAAAA Cekina zaatakowal kleszcz!! tylko ejdnego znalazlam.. przez przypadek.. nie wiem jak z alfa.. nie macalam psow dokladnie;/ i bedzie trzeba od matki sepic kase na kiltixy;/ Quote
ayshe Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 jak temp.podskoczy pow.zera to sie zaczyna maniana coroczna od poczatku.w tym roku wogole nie mialam przerwy w kropieniu psow ze wzgledu na dooopna zime.ale od tyg.juz zakropione sa.babeszja juz daje znac:shake: Quote
marmara_19 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 moim z koncem grudnia zdjelam kiltixy... bo juz waznosc stracily wlasnie... i od stycznia nie sa niczm zabezpieczone;/ kropelki drogo wychodza.. wiec trzeba znowu zakupic obroze;/ ehh a mialam im gryzaki naturalne kupic;/ Quote
ayshe Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 no niestety zabezpiecznie przed kleszczami to priorytet.ja musze kropic bo po 1:mam durniete psy i sobie obroze kasuja na wzajem ciagajac sie za nie i wogole:mad: :cool1: ..... a poza tym ja nie moge z obrozami bo capia.:roll: Quote
ada89 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 [quote name='marmara_19'] jak szedl pierwszy to szedl ladnie.. ale jak obok, lub za psem.. to juz ciagnal;/ itp;/[/quote] mój też tak robi, a na szkolenie troszke chodzimy... mam nadzieje ze dzieki pomocy saJo uda nam sie to zmienić... zato powiem Ci, że jak zmęczysz psa tak naprawdę, albo zrobią to za Ciebie 2 belgi :cool3: to piesek idzie przy nóżce tak ładnie, tak grzecznie, że aż sie ludzie na mieście nie moga nadziwic, jaki to super grzeczny i posłuszny pies i nawet za innymi sie nie chce oglądać... :loveu: uwielbiam mojego psa, jak nie ma siły :cool3: :evil_lol: Quote
marmara_19 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 hehe akurat na dworze na zwyklym spacerze pies idzie przy nodze jak mu karze.. no czasem niezbyt milym tonem;) Quote
ada89 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 mój to raczej typ marzyciela i jak idzie to raczej podziwia świat niż przy nodze i ma chyba taką pamięć jak ja - wydam komende to coś robi, ale zaraz szybciutko zapomina i dziwi sie jak pancia wymaga powtórki bez komend słownych [img]http://manu.dogomania.pl/emot/2confused.gif[/img] Quote
saJo Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 [quote name='ada89']zato powiem Ci, że jak zmęczysz psa tak naprawdę, albo zrobią to za Ciebie 2 belgi :cool3: [/quote] Ktos tu na ostatnim tropieniu wspomial, ze jego pies boi sie moich psow :roll: ciekawe kto to byl :diabloti: PS. Stado w komplecie :multi: Quote
AM Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 [quote name='marmara_19']AAAAAAAAAAA Cekina zaatakowal kleszcz!! tylko ejdnego znalazlam.. przez przypadek.. nie wiem jak z alfa.. nie macalam psow dokladnie;/ i bedzie trzeba od matki sepic kase na kiltixy;/[/quote] Kennego też zaatakował ale już dziś kupiłam OFFa - jak narazie najlepszy na kleszcze :cool3: Quote
Recommended Posts