Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć jestem tu nowy i chciałby zadbać o sierść mojego psa ale nie wiem jak. Puki co mam narazie tran, są w nim omega 3 i omega 6.Czy on się nada?pies waży 15 kilo. jak mam go dawkować przy masie mojego psa?Jakie znacie inne sposoby o zadbanie sierści mojego psa aby była lśniąca i miła w dotyku?

Posted

z preparatów dostępnych w zwykłej aptece dobry jest też olej z ogórecznika.
2 xdz. kapsułka przez 2-3 tyg a później wystarczy nawet 1 dziennie - to jako stały suplement diety .
Jesli sierść jest brzydka to polecam też Gammolen albo inny wet. preparat własnie z ogórecznikiem i innymi dodatkami ( ale to do kupienia tylko u weta ew. w niektórych zoologach lub w internecie).

• 2 weeks later...
Posted

Myślę, że już sama zmiana karmy dużo pomoże na sierść.

Tran bardzo łatwo przedawkować, ja swojej suce podaję tylko łyżkę raz na 2 tygodnie. Spróbuj oleju z pestek winogron.

Posted

JA także polecam olej z pestek winogron.Dzięki niemu sierśc naszego pupila znacznie się poprawiła.Poza tym dodajemy do dania głównego jedną kapsułkę tranu,codziennie.:eviltong:
Pozdrawiam i radzę podobnie jak koleżanki zmienić badziewne chappie na coś konkretniejszego.Może być wspomiany BRIT.;)

Posted

CarmelChoco, przeanalizuj dokładnie ile witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest w kapsułce tranu, a jakie jest dzienne zapotrzebowanie psa, bo skutki nadmiaru np. wit. A w organizmie są dość drastyczne. Poza tym podobnie jak u ludzi, jeśli podaje się psu codziennie, powinno się robić po ok. 2 tygodnich stosowania dłuższą przerwę.

Zamiast tranu do częstego podawania lepsze byłyby kapsułki Alfa Oil (olej z mięśni ryb).

Posted

Nie wiedziałam,że podawanie tranu codziennie może przynieść jakieś negatywne skutki.
To jest skład:
1 kaps. zawiera naturalny olej z wątroby dorsza o zawartości 30 mg EPA i 40 mg DHA; 350 j.m. witaminy A, 35 j.m. witaminy D oraz 0,1 j.m. witaminy E.

Nie mam pojęcia w takim razie,jak byłoby najlepiej podawać go mojemu miśkowi.Generalnie chciałam poprawić stan sierści i skóry bo ostatnio nie prezentowały się najlepiej.
[b]Martens[/b] masz jakieś propozycje?

Posted

Na twoim miejscu nie dawałabym go więcej niż 1 kapsułka 2x w tygodniu. Za to codziennie możesz podawać oleje roślinne, np. łyżkę oleju z pestek winogron czy lnianego (uwaga, czasem uczula). Ew. wspomniany olej z mięśni ryb (tran jest z wątroby).

Gdzieś na żywieniu był też temat o podawaniu drożdży - podobno świetnie działająna sierść. Z kolei na wybarwienie sierści bardzo dobre są algi (np. Algolith).

Posted

Myślałam nad tymi algami ale im bardziej się nad nimi zastanawiałam tym mniej w nie wierzyłam:evil_lol: Cóż,może nadszedł czas na wypróbowanie?
Tran w takim razie ograniczę do dwóch kapsułek,a do codziennego stosowania będzie jedynie olej z pestek winogron.
Dzięki,że w porę ostrzegłaś:)

p.s drożdże nawet próbowałam,ale pies nie chciał się później po nich załatwić;/Chyba mu nie służą.

Posted

Ja mam sukę z chorą tarczycą i sierść miała kiepską.

Poprawiła sie na BARFie; z dodatków na sierść dostaje co kilka dni łyżkę oleju z pestek winogron, co 2 tyg. łyżkę tranu, raz w tyg. czubatą łyżkę alg, plus przy szczotkowaniu używam co jakiś czas olejku norkowego (zewnętrznie :)). Nie wiem co z tych rzeczy najbardziej pomaga, ale sierść bardzo się poprawiła.

Jeszcze mniej więcej raz w tygodniu jajko i łyżeczkę miodu, ale czy to na sierść wpływa to w sumie nie wiem.

Drożdży osobiście nie próbowałam, ale słyszałam o nich same achy i ochy. Podobnie o Alfa Oil.

Posted

Dzięki,za dobre rady.
U nas sierść pogorszyła się przez niewłaściwe żywienie.Próbowałam wprowadzić BARF,ale u nas się nie sprawdził.Narobiłam mu tylko krzywdy kurczakami i innymi cudami.Teraz naprawiamy szkody.Już widzę znaczną poprawę,mam nadzieję,że dalej będzie już tylko lepiej.
Wprowadzę u nas w życie Twoje postanowienia żywieniowe.Wydają się rozsądne:cool3:Nie chciałabym przedobrzyć,bo z tym wiadomo jak jest.Ciekawią mnie algi.Chciałam je wprowadzić na poprawę pigmentu,ale cosik mi się zdaje,że nie przeskoczę genów:lol:
Pozdrawiam serdecznie

Posted

Na poprawe jakości sierści najlepsze są oleje zawierające kwasy tłuszczowe omega-6
tz.olej z ogórecznika i wiesiołka.Tran to wyciąg z wątroby a najważniejszy jest olej
wyciskany z mięśni ryb,czyli olej rybny zawierający dużo kwasów omega-3 i działa przeciwzapalnie.

• 2 months later...
Posted

ja stosuję oliwę z oliwek , kupuję poprostu najtańszą w markecie , w przypadku bardzo brzydkiej sierści,kiedy włos jest matowy i się lamie , przygotuj w proporcjach 1/1 -smalec wieprzowy i olej kukurydziany , smalec lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji , dodaj olej , wymieszaj i podawaj przez trzy tygodnie po 1 małej łyżeczce do karmy(polej suchy pokarm),potem stosuj oliwę lub tę miksture raz na dwa , trzy dni,
ja podaję oliwę codziennie,tran jest dobry , nawet bardzo dobry ale niestety drogi,
pomyśl o zmianie karmy

Posted

Tran drogi ? Ja kupiłam tran z wiesiołkiem 60 kapsułek za 9.90 co wystarczy mi na 3 miesiące przynajmniej bo podaję jedną kapsułkę co drugi/ trzeci dzień.
Mam nadzieję, że to nie za dużo bo oprócz tego dostaje tylko raz w tygodniu żółtko + mała łyżeczka oliwy z oliwek + kefir ( całej mieszanki wychodzi mała filiżaneczka )