rotek_ Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 zawsze musi być kiedyś ten pierwszy raz po pierwsze nie stresuj ani siebie ani rodziny u której będziesz zadaj podstawowe pytania 1. zapytaj się jakie mieli w przeszłości zwierzęta (ostatnie 10-12 lat) i co się z nimi stało 2. w przypadku wakacji co zamierzają zrobić z psem...oddać do hotelu rodziny itp(ale tego im nie podpowiadaj) 3. jak podchodzą do tematu sterylizacji(są za czy przeciw) 4. Czy wszyscy członkowie rodziny zgadzają się na przybycie psa. dodatkowo tłumaczę ludziom niektóre warunki mojej schroniskowej umowy adopcyjnej tzn uświadamiam że pies MA OBOWIAZEK nosic adresówkę i lepiej ją wyrobić za nim pies już do nich zawita opowiadam charakter ma-jakie ma zalety jakie wady(tego drugiego szczególnie staram się nie unikać) pytam się czy zdają sobie sprawę z tego że starszy pies wymaga większej uwagi z ich strony większość wizyt jakie przeprowadziłam trwały 0,5 godziny przy ciepłej herbacie:evil_lol: bądź miła dla nich to i tak stres że np kontrola może wyjść negatywnie pamiętam jedną rodzinę ze świdnicy-wspaniali ludzie...tak mi się spodobali że rozmawialiśmy dobrą godzinę albo i dłużej i z tego wszystkiego zapomniałam im powiedzieć ze wizyta wypadła pozytwnie:oops: no więc kiedy im to ogłosiłam jak już sobie przypomniałam na sam koniec...wszyscy z rodością zaczęli skakac...chyba na chwilę nawet zapomnieli o mnie:lol: ze względu na to ze jest to twoja pierwsza kontrola przeprowadź ją ale na koniec powiedz że wszystkie informacje przekażesz schronisku w zabrzu jeśli osobiście uznasz ze rea nie powinna tam tafić nic więcej nie dodawaj jesli jednak dom okaże się dobrym miejscem dla psa możesz dodać że wg Ciebie kontrola wypadła pozytywnie ale decyzja nalezy do kogo innego i zabrze musi powiedzieć ostateczne" tak" pamiętaj ----------- nie można oddawać psa byle komu, ale prawie kazdy dom jest lepszy niż schronisko pamiętam jak przy swojej pierwszej kontroli przyszłam do pani która pracowała jako sprzątaczka i miała na utrzymaniu całą rodzinę...no i marzenia o złotych poduszkach i wspaniałym domu legły w gruzach....ale widziałam ze kobieta kocha swoje psy, dba o nie...trzeba było jej wytłumaczyć trochę spraw związanych ze sterylkę(poprostu wcześniej była nieuświadomiona)... sunia z zywca ma teraz wspaniały dom w świdnicy.... w kontroli liczy się przede wszystkim stosunek ludzi do zwierząt i na to zwracaj uwagę;) Quote
Doda_ Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 rotek_ napisał(a):pamiętam jak przy swojej pierwszej kontroli przyszłam do pani która pracowała jako sprzątaczka i miała na utrzymaniu całą rodzinę...no i marzenia o złotych poduszkach i wspaniałym domu legły w gruzach....ale widziałam ze kobieta kocha swoje psy, dba o nie...trzeba było jej wytłumaczyć trochę spraw związanych ze sterylkę(poprostu wcześniej była nieuświadomiona)... sunia z zywca ma teraz wspaniały dom w świdnicy.... w kontroli liczy się przede wszystkim stosunek ludzi do zwierząt i na to zwracaj uwagę;) Zgadzam się.. Też wydałam królika do 'takich' ludzi.. Jedna osoba pracuje i utrzymuje całą rodzinę.. Nie są bogaci, ale bardzo kochają zwierzaki.. I trzymam bardzo mocno kciukasy za ten domek !!! MUSI SIE UDAĆ !! Quote
ketunia Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Dzięki dziewczyny za wskazówki. Mam nadzieję, że uda mi się w weekend tak wszystko poukładać i będę mogła tam pojechać. Przyznam, że trochę się stresuję. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.:lol: Quote
Bjuta Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Na pewno będzie b. miło! Jak ktoś chce adoptować staruszka, a wcześniej miał psa 19 lat (przynajmniej tak dziewczyna pisała w pierwszym mailu), to są na pewno, b. b. fajni ludzie! ;) Napisz koniecznie jak poszło, bo my wszyscy będziemy przez weekend jak na szpilkach!!!! Quote
Mysia_ Posted July 2, 2009 Author Posted July 2, 2009 rotek, super to wszystko napisałaś :cool3: Ketunia wysyłam Ci PW :loveu: Quote
ketunia Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Jutro powinnam wiedzieć kiedy będę mogła tam pojechać. Wtedy zadzwonię do Ciebie Mysiu i opowiesz mi o Rei. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam:lol: Kasia Quote
Mysia_ Posted July 3, 2009 Author Posted July 3, 2009 ketunia napisał(a):Jutro powinnam wiedzieć kiedy będę mogła tam pojechać. Wtedy zadzwonię do Ciebie Mysiu i opowiesz mi o Rei. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam:lol: Kasia jakbym nie odbierała to próbuj, aż do skutku, albo wyślij sms-ka kim jesteś to oddzwonie w wolnej chwili, bo niestety nie zawsze mogę odebrać telefon :roll: Quote
Mysia_ Posted July 3, 2009 Author Posted July 3, 2009 już z ketunią omowiłyśmy szczegóły, byle do niedzieli :cool3: Quote
ketunia Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 W niedzielę chcę tam podjechać. Jutro zadzwonię do tej dziewczyny i umówię się z nią. Quote
Doda_ Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 ketunia napisał(a):W niedzielę chcę tam podjechać. Jutro zadzwonię do tej dziewczyny i umówię się z nią. Ooooo to trzymam mocno kciukasy!!! Quote
ketunia Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 Jutro o 14 planowana jest wizyta.:lol: Trzymajcie kciuki Quote
Bjuta Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 Przesunę obiad na pół godziny wcześniej, by mieć obie ręce wolne! Trzymam, z całej siły! Quote
rotek_ Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 zaraz jadę do schroniska ale będę trzymać kciuki mam nadzieję ze wieczorem zastanę dobre wieści Quote
Mysia_ Posted July 5, 2009 Author Posted July 5, 2009 jeszcze troszkę... już zaczynam trzymać kciuki :cool3: Quote
Mysia_ Posted July 5, 2009 Author Posted July 5, 2009 wizyta przebiegła pozytywnie :cool3::loveu: więc szukamy transportu :multi: ketuniu jeszcze raz bardzo dziękuję :loveu: Quote
ketunia Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Naprawdę nie ma za co :lol: Polecam się na przyszłość. Quote
Bjuta Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Bardzo się cieszę!!!! :loveu::loveu::loveu: Ketuniu! Wielkie Śląskie Buziaki!!!! Kochani! Szukamy transportu Zabrze - okolice Legnicy!!! Dla naszej staruszki! Quote
Recommended Posts