Agnieszka(Visenna) Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 Ten uroczy szczeniak ma ok. 4 m-cy.Jest pociesznym ****czkiem, ponad wszystko kochajacym swiat i ludzi oraz szalona zabawe w promieniach slonca.Typowy szczeniak - powiecie.Ano, typowy.. ale nie do konca.. no bo kaleki (ma zupelnie sztywna jedna z tylnich lapek).I w przeciwienstwie do typowych szczeniakow szans na dom nie ma.No bo kto zechce psa- kaleke? Maly czeka na dom we wroclawskim Schronisku.. do konca zycia? Quote
majqa Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 Jaki jest powód sztywności łapki? Jaka jest diagnoza weta? Była w ogóle jakaś szczegółowsza diagnostyka robiona? Nie sięgam daleko, mam na myśli RTG. Quote
Agnieszka(Visenna) Posted May 17, 2008 Author Posted May 17, 2008 Powiem szczerze - nie wiem, czy byla robiona.Wszystkiego postaram sie dowiedziec jutro. Quote
oktawia6 Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 nikt go nie chce bo....ma sztywną łapkę?:-?no Wiesz Aga-dawny jakieś i tyle!:pissed:ja mam sztywne rzęsy jak je pofiokuje-nie wiem na takie deblilstwo nic sensownego nie idzie napisac.... Quote
majqa Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 Agnieszka(Visenna) napisał(a):Powiem szczerze - nie wiem, czy byla robiona.Wszystkiego postaram sie dowiedziec jutro. Agnieszko koniecznie. Tego nie wolno tak zostawić, przed maleństwem jeszcze szmat życia, może sytuacja jest odwracalna tylko wymaga leczenia, a żeby leczyć trzeba wiedzieć co. Diagnostyka, ta elementarna i dobre rozpoznanie to podstawa sukcesu. Jeśli z kolei maleństwo nie ma szans to trzeba działać tak by krańcowo nie pozanikały mięśnie jako efekt usztywnienia nóżki. Quote
Agnieszka(Visenna) Posted May 17, 2008 Author Posted May 17, 2008 [LEFT]Kurcze, szczeniak jest w schronisku juz od jakiegos czasu, a ja uwage na szersza skale zwrocilam na niego dopiero dzisiaj - i mam z tego tytulu wyrzuty sumienia.Mimo to nie wglebialam sie zanadto w temat, tkwilam w punkcie krotkowzrocznym.Chyba majqa mi cos uswiadomilas , a glupio bo ja sama powinnam z miejsca zasypac wszystkich pytaniami.Jutro nadrobie i zobaczymy, wszystko napisze. oktawia - coz, nasze urocze spoleczenstwo.[/LEFT] Quote
Korenia Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 Lewa tylnia wygląda na trochę 'inną'. Czy to ta? http://img135.imageshack.us/img135/1189/lapekrc5.jpg Quote
majqa Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 Agnieszka(Visenna) napisał(a):(...) Agnieszko każdy ma taki moment, daleko mi do chęci dołowania Cię. Nie przeoczy niczego ten, kto nic nie robi. tkwilam w punkcie krotkowzrocznym.(...) Jutro nadrobie i zobaczymy, wszystko napisze.(...) Głowa do góry Agnieszko. Trzeba działać. Czekam na wieści. Na dogo wejdę późnym popołudniem, do tego zeżre mnie zmartwienie i czekanie na dorwanie się do kompa, trudno. Mam nadzieję, że znajdzie się sposób na pomoc malcowi. Quote
Agnieszka(Visenna) Posted May 18, 2008 Author Posted May 18, 2008 Korenia - ta lewa. Dowiedzialam sie, ze pies byl diagnozowany, RTG i te sprawy.Podobno lapka juz taka pozostanie. Quote
Koperek Posted May 18, 2008 Posted May 18, 2008 majqa- nie licz, że zdjęcie RTG się znajdzie:shake: Jak chciałam obfocenie SAURONKA to też znikło w trójkącie bermudzkim... Quote
majqa Posted May 18, 2008 Posted May 18, 2008 [quote=Agnieszka(Visenna);(...) Dowiedzialam sie, ze pies byl diagnozowany, RTG i te sprawy.Podobno lapka juz taka pozostanie. Hm...Aguś, nie daj się zbyć taką lakoniczną odpowiedzią. Mnie interesuje rozpoznanie...wyłącznie rozpoznanie. Co ustalono na podstawie RTG, jaki jest jego wynik, kto jest w posiadaniu zdjęcia??? Quote
Agnieszka(Visenna) Posted May 18, 2008 Author Posted May 18, 2008 Rozmawialam na ten temat tylko i wylacznie z pracowniczka, gdyz weterynarz ktory prowadzi szczeniaka nie mial dzisiaj dyzuru.Jednak nie mam powodow nie wierzyc w prawdziwosc tej wypowiedzi.Jak nie ma kluczowej diagnozy - bo nie ma pieniedzy-mowi sie o tym otwarcie.Z Dominiką oczywiście porozmawiam przy najblizszej okazji. Quote
majqa Posted May 18, 2008 Posted May 18, 2008 Agnieszka(Visenna) napisał(a):Rozmawialam na ten temat tylko i wylacznie z pracowniczka(...)Jednak nie mam powodow nie wierzyc w prawdziwosc tej wypowiedzi. W żadnym razie nie twierdzę, że jest inaczej. Jak nie ma kluczowej diagnozy - bo nie ma pieniedzy-mowi sie o tym otwarcie.Z Dominiką oczywiście porozmawiam przy najblizszej okazji. Jestem przekonana, że jak będziesz miała okazję porozmawiać z wetem to nazwie sprawę po imieniu, czyli poda fachowe rozpoznanie. Quote
Koperek Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Maleńki całe dzieciństwo w schronie spędzisz!:placz::placz::placz::placz::placz: Drugi Łaciatek nam się szykuje!:-( 6-cio miesięczny RATLEREK NA DŁUGICH NÓŻKACH SZUKA SWOJEGO WYBAWICIELA! Quote
Koperek Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Bo Koperek od tygodnia w schronie nie była- niestety czas pochłaniają inne biedy i gojenie wlasnego potwora :shake: :shake: :shake: Quote
Isadora7 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 A czemu ta dziecina nie jest jeszcze ogłaszana i nie ma portfolio made in Koperek? Quote
emilia2280 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 No wlasnie, wátek malego ucichl i zero ogloszen.. Quote
majqa Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Dziewczyny. Pozostawiam Wam decyzję, czy chcecie pomocy tekstowej i ogłoszeniowej dla psa. Jest w tym jedno "ale", nazwijcie to moją czepliwością, choć tak nie jest. To, o co proszę to konkrety, bo niby na podstawie czego mam spłodzić tekst? Na ten moment mam za mało info do bazy tekstowej. Ba, pewne wiadomości o psie należą się potencjalnemu domkowi adopcyjnemu, by wiedział, z czym się mierzy. Jeśli psa adoptuje dom dobrze sytuowany finansowo, a takie cuda się zdarzają, tu na dogo na nie trafiłam, to zechce działać by psa usprawnić. Poniżej moje pytania, na które oczekuję odpowiedzi (o ile rzecz jasna, zechcecie skorzystać z mojej pomocy) i podsumowanie info z wątku. "Ten uroczy szczeniak ma ok. 4 m-cy.Jest pociesznym psiaczkiem. ponad wszystko kochajacym swiat i ludzi oraz szalona zabawe. (...) kaleki (ma zupelnie sztywna jedna z tylnich lapek). (...)Podobno lapka juz taka pozostanie.(...)lewa." Wpis z 18.05: "weterynarz ktory prowadzi szczeniaka nie mial dzisiaj dyzuru.(...) Z Dominiką oczywiście porozmawiam przy najblizszej okazji." - czy ta okazja już nastąpiła? Ponawiam pytanie - Jaki jest powód sztywności łapki? Jaka jest diagnoza weta? Mnie interesuje rozpoznanie...wyłącznie rozpoznanie. Wpis Koperka: "6-cio miesięczny RATLEREK NA DŁUGICH NÓŻKACH SZUKA SWOJEGO WYBAWICIELA!"- ten pies ma pół roku, czy mniej? Ile miesięcy jego wieku podawać w ogłoszeniu? Moje pytania, poza wiadomym o rozpoznanie przyczyny sztywności łapki: - Czy pies mimo sztywności łapki obciąża ją? - Czy podpór na łapce sprawia mu ból? - Czy pies ma inne problemu zdrowotne (jakie?). Co ze szczepieniami? - Od jak dawna jest w schronie, jak się tam znalazł (czy coś wiadomo o jego historii sprzed schronu)? - Czy reaguje na jakieś imię (jakie)? - Wraca zawołany? - Czy pozwala robić coś wokół siebie, czy z obawy próbuje dziabnąć? - Czy próbowałyście poprowadzić go na smyczce (z jakim skutkiem)? - Miał okazję do przejażdżki autem (wmiotował, czy zniósł dzielnie)? - Na kogo ma być podawany kontakt do ogłoszeń - imię, kom. mail? - Czy możecie mu zrobić fotki bez tych krat? Jakieś w plenerze? Zbliżenia, takie portretówki? Co więcej, zmniejszyć je do mnij niż 100 kb (wymóg stron ogłoszeniowych) i wkleić na wątek? - Czy dałby sobie radę w warunkach pokonywania schodów, gdyby trafił do bloku bezwindowego? Quote
Koperek Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Napiszę to, co wiem. Resztę pytań bez odpowiedzi kieruj majqa do Agnieszki(Visenna). Chyba jest teraz bez kompa, ale może skadś się podłączy... Ze swojej strony mogę zapewnić, że jak będę w tym tyg. w schronie to się trochę info o maluchu "wywiem". 1. Psiak trafiając do schronu miał ok. 4 miesięcy. Siedzi już dwa, więc ma ok. 6 miesięcy. 2. Na sztywnej łapce się podpiera, biega z jej pomocą, choć jej nie może zgiąć. Ona go nie boli w żaden sposób. 3. Szczepienia ma wszystkie- zarówno na wściekliznę, jak i na wirusówki. 4. Piesio ma imię, ale nie mogę sobie przypomnieć, jak brzmi:oops:- takie śmieszne jakieś. 5. Wraca zawołany, ale tak go wszystko interesuje- psy, ludzie, chcialby się na okrągło bawić i miziać, że nie zawsze "jest w stanie" zareagować- za bardzo kocha życie:loveu: 6. Można robić z nim wszystko- żadnej agresji. 7. Na smyczy chodzi na spacerki, ale chyba nie za bardzo mu to wychodzi, bo chce biegać, biegać, biegać i jeszcze raz biegać! 8. Z fotkami nie będzie problemu (tylko zmniejszać nie umiem:oops:), ale to wtedy jak będę w schronie. 9. Kontakt na Agnieszkę- tel. podam Ci na pw- maila nie znam. 10. Schody nie będą dla niego przeszkodą- jest wielkości tyćkę większego ratlerka- nawet biorąc pod uwagę sztywną nóżkę. Odpowiedzi na resztę pytań nie znam. Quote
majqa Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Dziękuję Koperku, to już jest coś! Jak zrobisz zdjęcia poproś może Isadorę7 o pomniejszenie fotek i takie wklej na wątek. Za namiar na Agę dzięki!:multi: Quote
Koperek Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 [quote name='majqa']Jak zrobisz zdjęcia poproś może Isadorę7 o pomniejszenie fotek i takie wklej na wątek. OKI ;) I też dzięki majqa! Quote
Recommended Posts