Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A wiec,mamy na forum jedna file i zadnego tematu o tej rasie...Wstyd 8)

Badko jak Wam poszlo ? Mam wyciagac :drinking: ? :wink:

Milo bylo poznac,szkoda tylko ze nie dolaczylas do reszty dogomaniackiego towarzystwa....

• Replies 173
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Nic sie nie stalo :D

Fakt faktem nie bywam tutaj regularnie :wink:

e tam,tyle ze jakos tak mi sie wydawalo ze masz tylko mastifa 8)

BTW.jak sie chowa charci mastif ? :wink: 8)

Posted

no ladnie!! I Badka nic nie napisala ze poznala sie z Carr!! :evil: Niech no ja drowe nawet filet jej nie pomoze! :evilbat: :evilbat: :lol: :lol:

Carr wiesz ile psow bylo w klasie fileta badki??

A Wam jak poszlo???? Aparacik byl?? :roll: :wink:

Posted
Carr MODZIE temacik juz byl o fili kilka stron wczesniej :evilbat: :evilbat: :evilbat: :lol:

trudno 8)

Najwyzej Popek to polaczy 8)

Badka miala 1 konkurenta.....

BTW.a to ze nic nie napisala ze mnie poznala....A po co miala to pisac ? :o

Posted
Nic sie nie stalo :D

Fakt faktem nie bywam tutaj regularnie :wink:

e tam,tyle ze jakos tak mi sie wydawalo ze masz tylko mastifa 8)

BTW.jak sie chowa charci mastif ? :wink: 8)

Mam i file (jedna) i mastify ang. (dwa) :D

A 'maly' ma sie niezle - rosnie i rozrabia - debiuty na ringach na razie udane... ;-)

Dzieki

Pozdrawiam

Asia i moloski

Posted

Carr juz nie badz taka skromna! :lol:

A Badka z tego co wiem to dzis w Krakowie :roll:

Ale mogla tu chociaz zajzec na chwile i sie pochwalic to wtedy bysmy mialy co :drinking: :wink:

A Wam jak poszlo??

Posted

A Wam jak poszlo??

nam ? :hmmmm: Jakby to powiedziec ? :hmmmm:

dostalismy doskonala,zloto i zw.mlodziezy 8) .Dodatkowo mielismy ogromne szanse na BOBa ale Malenstwo uznalo ze po co ma stac skoro mozna lezec i konkurent wygral walkowerem 8) :lol: :lol: :lol:

Ale nie od razu Krakow zbudowano a co sie odwlecze to nie uciecze :wink: :lol: :lol:

Posted

:o :o no to gratuluje!!!!!

Malenstwo przeciez nie moze sie ciagle stac, jeszcze zylaki mu sie porobia... :lol: :lol: Wielka kosc na Cerrigena , a dla wlascicielki :drinking: :drinking:

Posted
:o :o no to gratuluje!!!!!

Malenstwo przeciez nie moze sie ciagle stac, jeszcze zylaki mu sie porobia... :lol: :lol: Wielka kosc na Cerrigena , a dla wlascicielki :drinking: :drinking:

a dziekujemy 8)

Ale nie mam tam w ogole mojej zaslugi wiec :drinking: tylko dla Cerrego 8)

Posted

Carr dla Ciebie :drinking: A zasluga Twoja jest, wkoncu wystawilas go tak ladnie ze wygral! :wink:

Bo chyba Ty go wystawialas? CZy ktos inny? :roll:

• 2 weeks later...
Posted

Hej Filo-Canario-Wilczarzo-Boksero-Mastifo-Cori-Maniacy :lol:

Etien wygrał swoją klasę :D ... aczkolwiek sędzie "OSTRy jak papryka" :wink: wkórzył mnie: wygrał rasę pies ważący ponad 80kg i niemogę tego zcierpieć, bo dzięki właśnie takim ocenom Fila w polsce są jedną wielką porażką... tymczasem Etien, a ma doopiero 10 mieś!!! Według sędziego był...za mały- a waży 50kg... (wzorzec określa min wagę dorosłego psa 50kg) cóż... ale kupiłam za to piękny kantarek (hanter/halti) i kolczatka leży w koszu :lol: :lol:

Polecam: pies nauczony vchodzenia przy nodze także w kantarku pieknie chodzi.

Carragan: nie chcę Ci nic mówić...ale w sumie możnaby się kiedyś jeszcze spotkać... w końcu Bytom nie jest aż tak daleko... :wink:

W każdym bądź razie masz się do mnie czuć zaproszona, maleństwo oczywiście też! Ja myślę że dołącze do Dogomaniaków w Krakowie :wink: :D

Pozdrawiam i lecę czytać posty o filetach...znowy bedzie okazja trochę się powymądrzać :lol: :lol: :lol:

Posted

A więc melduje się na forum również druga fila :D Cześć BADKO!!! Witam wszystkich :) Nasza fila to suczka o imieniu IWA z Pogranicza a przez nas nazwana słodkim imieniem Fifa 8)

Pozdrawiam wszystkich

Posted

Etien wygrał swoją klasę :D ... aczkolwiek sędzie "OSTRy jak papryka" :wink: wkórzył mnie: wygrał rasę pies ważący ponad 80kg i niemogę tego zcierpieć, bo dzięki właśnie takim ocenom Fila w polsce są jedną wielką porażką... tymczasem Etien, a ma doopiero 10 mieś!!! Według sędziego był...za mały- a waży 50kg... (wzorzec określa min wagę dorosłego psa 50kg)

Nie rozumiemy czemu się tak dziwisz BADKO i jesteś tak zbulwersowana... :roll: Dziwne by było, gdyby wygrał pies, który waży np. 40 kg, natomiast wzorzec nie określa maksimum wagi i sama pewnie zaobserwowałaś, że przeciętny dorosły samiec fili waży około 70-80 kg, zarówno w Polsce, Europie jak i Brazylii. Nie zdziw się, jak Etien za kilka miesięcy będzie ważył te 70-75 kilo... Normalne jest, że rasę wygrywa osobnik dorosły w pełni rozwinięty, a waga w tym wypadku jest całkowicie normalna. Poczekaj aż Etien w pełni się rozwinie i nabierze masy, a również będziesz sięgała po trofea :)

Nie zgodzimy się z Tobą, że file w Polsce są jedną wielką porażką dzięki takim ocenom. Zdarzają się osobniki odbiegające od wzorca, ale w żadnym przypadku nie jest to spowodowane ocenami sędziowskimi (a zwłaszcza w tym wypadku).

Pozdrawiamy i gratulujemy złotego medalu życząc dalszych sukcesów :D

Posted

BADKO - juz na priva o wystawie pogadalysmy :)

Co do fila w Polsce... coz... temat rzeka, jednakze moje obserwacje potwierdzaja opinie Badki. Czesc sedziow (jak i napewno w innych rasach) czestokroc ocenia fila na przyladzie nie wzorca, ale tego, co 'stoi na ringu' :( albo jeszcze... licho wie czego...

Owszem, wzorzec okresla tylko minimum masy ciala, jednakze nie nalezy mylic fila z innymi mastifami. Fila ma byc mocnej kosci, proporcjonalnej budowy ciala, jednakze to fila. Fila we wlasnym typie rasy, a nie fila o wygladzie mastifa angielskiego, czy wrecz o 'charciej' glowie.

Mysle, ze na ta chwile Etien ze swym wzrostem ma odpowiednia mase i nie ma powodow do zmartwien. A komentarz sedziego... coz....

Pozdrawiam

Asia i moloski