Jump to content
Dogomania

8-letnia suczka w typie owczerka collie pilnie szuka domu!!!MA DOM!!!:)

Recommended Posts

Posted

Zakładam ten temat na prośbę znajomego, który z przyczyn osobistych musi oddac swoją 8-letnią suczkę, Dianę.

Oto ona:

I opis suni, który otrzymałam:

Pies, a w zasadzie suczka wabi się Diana, mamy ją od szczeniaczka od 2000
roku i nie mieliśmy z nią żadnych problemów. Z początku tj przez jakieś 1,5
roku mieszkała z nami w domku a potem zrobiliśmy jej zadaszony kojec z budą
na dworze i tak jest do dziś. Co do komend to mam problem bo raczej nie
uczyliśmy jej żadnych komend. Jest psem posłusznym, nigdzie zbyt daleko nie
odbiega, jak się ją głośno zawoła to przybiega, co do szczepień to o ile
mnie pamięć nie myli to w zeszłym roku miała robione szczepienie na
wściekliznę, a regularnie co roku na wiosnę ( tj. w maju ) była dokładnie
kąpana czesana i odrobaczana. Piesek jest bardzo ruchliwy i chyba jak każdy
pies tego rozmiaru bardzo lubi biegać więc jego przyszły właściciel na
pewno nie powinien narzekać na brak ruchu. Na dzieci reaguje bardzo
spokojnie aczkolwiek nadal mimo swojego wieku lubi się z nimi bawić. Co do
innych zwierząt domowych to nie wiem, ponieważ mieliśmy w domu tylko ją więc
za dużej styczności z innymi domowymi zwierzętami nie miała.

Suczka nie ma rodowodu, nie jest sterylizowana.

Sprawa jest pilna.
Właściciele mieszkają w okolicach Żywca.
Jeżeli są jakieś pytania, postaram sie udzielic na wszystkie odpowidzi;)

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

1,5 roku w domu ,a potem do kojca:placz:
tych wlascicieli bym :mad::mad::mad::mad:
Jak tak mozna?????
PS.to nie jest pies w typie tylko to jest owczarek colli

Posted

mamy ją od szczeniaczka od 2000 roku

Nigdy dobrym matematykiem nie byłam, ale mój pies urodził się również w 2000 roku i w maju skończy 8, nie 6 lat :roll:

Głupota ludzka nie zna granic.

Podnoszę!

xxxx52, myślę, że Dobcia napisała tak, a nie inaczej, ponieważ suczka nie posiada papierów.

Posted

Dzięki Pinczerko, że wykryłaś nieścisłośc;) Mail przekopiowałam, a gdy pytałam o wiek, to powiedziano mi, że ma 6 lat:roll:

Z właścicielem postaram się skontaktowac jutro i wyjaśnic kwestie wieku.
Nic mi też nie mówił o papierach, dlatego właśnie napisałam, że 'w typie'.

Nie będę ich oceniac... teraz najważniejsze jest, żeby sunia znalazła kochający, prawdziwy dom, już na zawsze.

Posted

o kurcze jaka cudowana, ciekawe dlaczego chca sie jej pozbyc:shake:

a swoja droga jak na kojcowa suczke wyglada na zadbana:loveu: :loveu: :loveu:

zastanawial mnie to zdanie ze czeszemy raz w roku w maju?? czy zle zrozumialam:shake: i pan nie jest chyba pewny czy miala szczepienie na wscieklizne:shake:

Posted

Marta ares-mysle,ze to sa stare zdjecia.psa mozna nawet z piwnicy wyciagnac i zrobic ladne zdjecia.
Dobcia-dlaczego sie boisz oceniac:shake:,
wlasnie nalezy oceniac i pietnowac takie wlasnie zachowanie,gdyz jak wszyscy beda przymykali oczy na nieszczescia zwierzat ,krzywdy doznane z rak czlowieka ,to nigdy sie tragedia polskich zwierzat nie skonczy!!
ZIVIL- CURAGE powinno byc" zarazliwe"
Nie rozumiem ,jak mozna Colli wyrzucic jak smiec do budy,moze sie dzieciakowi znudzil?

Posted

Skontaktowałam się z właścicielem i wyjaśnił mi wszystko ze szczegółami. Otóż jego mama ciężko zachorowała, nie długo będzie miała operację. On sam pracuje a mieszka tylko z nią i nie długo będzie spędzał czas prawie wyłącznie między szpitalem a pracą. W tym czasie nie będzie miał kto zając sie psem, a oni nie znaleźli nikogo kto mógłby, chociażby tymczasowo się nią zając. Tak więc zdecydowali się ją oddac.
Rozmawiałam z nim, wyraża się o suni bardzo ciepło. Diana na prawdę bardzo wiele dla niego znaczy, ale obecnie na pierwszym miejscu jest jego mama.

xxxx52 właśnie dlatego nie chciałam go oceniac, bo wiedziałam, że jeszcze nie powiedzieli mi wszystkiego, a tylko tyle, że muszą oddac psa i zależy im na tym, żeby trafiła do dobrego domu, gdzie, jak sam się wyraził, przyszli właściciele obdarzą ją uczuciem.

Zdjęcia nie są najnowsze, to fakt, ale poprosiłam już o aktualne;)

Wprowadziłam też kilka zmian w pierwszym poście i poprawiłam błędy.

majqa czy to coś pewnego z tymi domkami?

Posted

To ja proszę jeszcze raz,bo chyba źle zrozumiałam:
to sunia mieszka u chorej matki,która jest w szpitalu i zostałaby sama w tej budzie-kojcu?
Czy tez sunia mieszka u pana w budzie-kojcu?
Jesli u niego w budzie,to jakie to ma znaczenie,że pan bedzie zajmował się matka w szpitalu? Do domu pan chyba bedzie wracał?
Sądząc po zdjęciach pan ma rodzinę /żona,dzieci/,to nikt nie bedzie miał czasu dla psa?
A może pies chory i pan na leczenie wydawać nie będzie-lepiej psa wyrzucić?

Posted

epe napisał(a):
To ja proszę jeszcze raz,bo chyba źle zrozumiałam:
to sunia mieszka u chorej matki,która jest w szpitalu i zostałaby sama w tej budzie-kojcu?
Czy tez sunia mieszka u pana w budzie-kojcu?
Jesli u niego w budzie,to jakie to ma znaczenie,że pan bedzie zajmował się matka w szpitalu? Do domu pan chyba bedzie wracał?
Sądząc po zdjęciach pan ma rodzinę /żona,dzieci/,to nikt nie bedzie miał czasu dla psa?
A może pies chory i pan na leczenie wydawać nie będzie-lepiej psa wyrzucić?

Ok, jeszcze raz...
Oni mieszkają razem, we wsi oddalonej od Żywca ok. 20km. Jego matka ma nie długo przewidzianą operację, za ok. 2 tygodnie; do tego czasu chcą kogoś dla psa znaleśc.

W czasie jak ona będzie w szpitalu, Łukasz najprawdopodobniej nie będzie wracał codziennie do domu, a właśnie nie mają nikogo, kto mógł by się nią zając. I tak... po prostu nie będzie miał czasu dla psa.

Na zdjęciu nie jest właściciel, a jego brat, który mieszka gdzieś na Mazurach, ale jak się pytałam, psa nie chce zabrac.

Wiem, że można to rozwiązac inaczej, ale ja nie mam wpływu na ich decyzję. Sama nigdy bym tak nie postąpiła, ale jedyne co mogę zrobic, to pomóc znaleśc suni nowy dom.

Posted

A mnie się wydaje, że nie po to jest założony ten wątek aby oceniać obecnego pana czy dobrze robi czy źle, że oddaję suczkę. Ważne jest to, że ponieważ podjął decyzję, że chcę sunieczkę oddac w dobre ręce trzeba te "dobre ręce" znaleźć.
Corteza, którego ostatnio przygarnęłam znaleziono przywiązanego do drzewa i to w kolczatce, ponieważ pewnie dotychczasowemu właścicielowi zabrakło odwagi aby szukać nowego domu, kiedy pies się znudził.
Dlatego takich ludzi należy napiętnować !!
A ludziom, którzy z jakis przyczyn chcą psa oddać w dobre ręce trzeba pomóc jeśli tylko ma się taką możliwość.

Posted

Lucyja-nalezy oceniac ludzi ,tym bardziej ,ze oddajac swoich czlonkow rodzin po wielu latach ,nie mysla ze zdaja je na poniewierke.:-(
Potepiam nie tylko oddanie starego psa ,ale zamkniecie go po 1,5 roku pobytu w domu w kojcu i zmuszenie go do zamienienia cieplego kacika w domu na zimna bude.:mad::mad::mad:Poza tym czy ten dziad nie zna sie na rasie colli ,jaka maja psychike,wymagania?:shake:Dla mnie to bardzo prymitywna ,nie odpowiedzialna rodzina:mad:
Zal mnie tego psa,ale mysle ,ze znajda sie milosnicy tej rasy i przygarna tego slicznego seniora do swojego domu ,a nie umieszcza w zimnej budzie.:shake::-(

Posted

Ona jest piękna szok, żal- komentować nie będę, brak mi słów. Mam nadziejże że ktoś się znajdzie- hmmm popytam ale nie mam nikogo kto byłby odpowiedzialnym właścicielem dla collie :( ale zobaczy się Mam nadziejże że uda się coś znaleść i to szybko

Pozdrawiam

Posted

Dzięki Agnieszka, na pewno będę uważac, bo wszystkie podane namiary są na mnie. Uznałam, że tak będzie lepiej. Poza tym osoba, która zakładała aukcję na allegro również mi to doradziła;)

Posted

majqa napisał(a):
Może Edi ma zachowane namiary na dobre domki, bo było ich więcej niż 1, gdy szukała takiego dla collaczka, który leżał jej na sercu.

Bywam teraz na dogo nie za często:( I dopiero tutaj zajrzałam:( Sliczna Panna. Podam namiary na ewentualne domki na Pw:)

Posted

Dobcia - dobrze że pilotujesz ta sprawę.

xxxx52 napisał(a):
moze lepiej przed adopcja suczke wykastrowac,wtedy mozna prawie spac spokojnie.

Gdyby taka decyzja została podjęta, to daj znać, prawdopodobnie uda mi się załatwić zniżkę u weta w Żywcu.