Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='bognik'][B]Mam masę zdjęć [/B](nie koniecznie gór :eviltong:) :diabloti: Jesienią być może też zawitam na południu Polski, wtedy piękne kolorki są (polecam spływ Dunajcem!) :loveu: [/QUOTE] więc może zamiast chwalić się tym faktem przejdziesz do części praktycznej? :diabloti: Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [IMG]http://digart.img.digart.pl/data/img/5/64/download/2262734.jpg[/IMG] portret. Co sądzicie? Nie wiem za bardzo na co zwracać uwagi gdy robi się portrety itd więc będę wdzięczna za rady :) Quote
Vectra Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Kojot , kot super , tylko może dołu trochę mniej ? Quote
Helga&Ares Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 jakim szkłem robiłaś Kora? twarz trochę taka,.. sina, ale ogólnie przyjemne :) Quote
Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 niedoświetlony - to przedewszystkim. wb do poprawy - za dużo zielonego. PG róg - po licho tam ten kawałek tła? obcięłabym poniżej. ostrość na oku - i to na + kontrast - ok. w cianiach widać szczegóły (włosy) drugiego dna nie widzę, więc oceniam tylko technicznie. Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Nikkorem 50 mm 1,8 :) Czyli, lepiej jakby zdjęcie byłoby bardziej ciepłe? A kadr może być? Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Justa']niedoświetlony - to przedewszystkim. wb do poprawy - za dużo zielonego. PG róg - po licho tam ten kawałek tła? obcięłabym poniżej. ostrość na oku - i to na + kontrast - ok. w cianiach widać szczegóły (włosy) drugiego dna nie widzę, więc oceniam tylko technicznie.[/quote] A o którym rogu mówisz? :) Ale dzięki wielkie za szczerą ocene.:loveu: Quote
Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Kora-']A o którym rogu mówisz? :) Ale dzięki wielkie za szczerą ocene.:loveu:[/QUOTE] PG - prawy górny ;) a nie ma za co. służe pomocą w portrecie ;) Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Justa']PG - prawy górny ;) a nie ma za co. służe pomocą w portrecie ;)[/quote] [IMG]http://img246.imageshack.us/img246/4669/tndsc20141gs8.jpg[/IMG] Tak lepiej? Quote
BBeta Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [B]Kora[/B], ja na miejscu modelki nie byłabym zadowolona z takiego zdjęcia ;) Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='BBeta'][B]Kora[/B], ja na miejscu modelki nie byłabym zadowolona z takiego zdjęcia ;)[/quote] uzasadnij? :) Quote
Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 wciąż jest niedoświetlone. tego już nie zmienisz (chyba, że masz RAW-a) bo rozjaśnianie zaszumionych miejsc nie jest zbyt dobym pomysłem. niestety światło może całe zdjęcie popsuć. a mając 50mm /1.8 możesz sobie pozowlić na jasność, więc z tego korzystaj ! a i jeszcze przerysowania. robiąc zdjęcia z bliska trzeba się z tym liczyć. Quote
BBeta Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Kora-']uzasadnij? :)[/QUOTE] Uwidoczniłaś wszystkie niedoskonałości Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='BBeta']Uwidoczniłaś wszystkie niedoskonałości[/quote] A jak w takim razie miałabym zrobić jej zdjęcie by nie było widać niedoskonałości? Quote
Vectra Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Kora-']A jak w takim razie miałabym zrobić jej zdjęcie by nie było widać niedoskonałości?[/QUOTE] fotoszop :diabloti: Quote
BBeta Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Kora-']A jak w takim razie miałabym zrobić jej zdjęcie by nie było widać niedoskonałości?[/QUOTE] Gdyby zdjęcie było poprawnie naświetlone część automatycznie by się rozjaśniła, poza tym balans bieli, kolory przekombinowane w pierwszej jak i w drugiej wersji zdjęcia Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Rozumiem :) dzięki Bbeta za opinie. [IMG]http://img371.imageshack.us/img371/8858/tndsc0445qr5.jpg[/IMG] a to? Quote
Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 wbrew pozorom ono jest bardzo podobne do poprzedniego. znów wb do poprawy, bo marchewkowy odcień skóry wyszedł. kadr generalnie ten sam. nie wiem czemu w kadr wchodzą kłosy zboża (w dodatku ostre !) w tym wypadku drugie nieostre oko razi (przymknij przysłonę) hmmm. czemu wszystkie zdjęcia robisz od góry? :razz: Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Justa']wbrew pozorom ono jest bardzo podobne do poprzedniego. znów wb do poprawy, bo marchewkowy odcień skóry wyszedł. kadr generalnie ten sam. nie wiem czemu w kadr wchodzą kłosy zboża (w dodatku ostre !) w tym wypadku drugie nieostre oko razi (przymknij przysłonę) hmmm. czemu wszystkie zdjęcia robisz od góry? :razz:[/quote] Mhmm :) Heh, a nie wiem tak jakoś. W środę będę robiła mini sesje koleżance, też właśnie portrety itd. Dlatego tak zależy mi na radach itd. Quote
Justa Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Kora-']Mhmm :) Heh, a nie wiem tak jakoś. W środę będę robiła mini sesje koleżance, też właśnie portrety itd. Dlatego tak zależy mi na radach itd.[/QUOTE] te fotki są w cieniu robione, więc nic dziwnego, że wb skopany.. dopóki nie nauczysz sie właściwie operować światłem (blenda!) to radzę wybrać dzień, w którym słońce nie będzie waliło po oczach, a będzie za chmurkami, rozproszone i delikatne. Quote
Kora- Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Justa']te fotki są w cieniu robione, więc nic dziwnego, że wb skopany.. dopóki nie nauczysz sie właściwie operować światłem (blenda!) to radzę wybrać dzień, w którym słońce nie będzie waliło po oczach, a będzie za chmurkami, rozproszone i delikatne.[/quote] Rozumiem, dzięki wielkie za rady. :loveu: Quote
Waldek Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/1512/zlatp0.jpg[/IMG][/URL] Quote
Waldek Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 [quote name='LeCoyotte']dzieki:) kotek schroniskowy, przeszlosc nie znana, rasa europejska;) Zdjecia zwierzakow z lampa mozna, jesli to swiatlo zostanie odpowiedno zmiekczone i odbite:cool3:[/quote] pewnie, że można ale....co światło naturalne to naturalne.....sztuczne jednopunktowe światło flesza spłaszcza...nie wiem jakich by zabiegów nie dokonywać w programie graficznym co na Twoim zdjęciu zdecydowanie rzuca się w oczy ... gratuluję modela z pewnościa zobaczę jeszcze dużo jego lepszych zdjęć w Twoim wykonaniu ....pozdrawiam a to zabawa ze światłem ... [IMG]http://img524.imageshack.us/img524/476/1121293081galfota590filyb8.jpg[/IMG] Quote
Saint Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Kojocie nie przesadziłeś trochę z fotoszopą? :razz: Quote
LeCoyotte Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 [quote name='Waldek']nie wiem jakich by zabiegów nie dokonywać w programie graficznym co na Twoim zdjęciu zdecydowanie rzuca się w oczy ... [/QUOTE] co sie rzuca w oczy na moim zdjeciu, bo nie rozumiem?! [quote name='Saint']Kojocie nie przesadziłeś trochę z fotoszopą? :razz:[/QUOTE] tzn? swiatlo zastane,slonce lekko przykryte chmurami,w tle duzo cienia... wiec gdzie tu fotoszop? Quote
Recommended Posts