Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, mniej więcej pinczera średniego - akurat był taki ciut starszy od Celara i było napięcie - dwa psy w jednym wieku, jednej wielkości - wiadomo.

Bynajmniej - jak Baaj złapie kontakt jest świetnie, a Celar bardzo łatwo się skupia, ale też równie łatwo rozprasza.

Ludzie się nas pytają - jak to? Dwa psy w mieszkaniu? I co się dzieje?

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pytanie za milion dolarów :diabloti: :lol:
ech ludzie ludzie!

a jak Celar w ogóle reaguje na życie w wielkim mieście? nie jest strachliwy? autobusy, tłumy ludzi, rowerzyści nie są mu straszni?
jechał już jakimś środkiem komunikacji miejskiej?

Posted

Nie jechał, to wina posiadania samochodu i pogody.

Ale dziś przebiegła obok niego grupka ludzi i było spoko, do wielu osób się cieszy, chociaż widać dystans.

Samochody, autobusy, czy jadące tramwaje robią na nim wrażenie niewielkie lub żadne - jak ma wątpliwości zerka na Baaja i robi to, co on.

W ogóle z tym pinczerem była dziwna sytuacja, bo najpierw stały na przeciw siebie z Celarem i mruczały groźnawo, ale nic się nie działo, a potem jak Baaj dołączył do grupy: był Piegus, nowofundland, jeszcze jeden psiak taki biało - czarny i właśnie ten pinczer, to Baaj z wszystkimi się przywitał, po czym jak Celar i pinczerek miały ścięcie słowne, to Baaj podleciał i skasował malego za tyłek, jak nie przestał, to Baaj powtórzył... Karcił go? :roll:

Generalnie na pierwszy rzut oka wydaje się, że to Celar trzyma władzę, ale jak się je pozna, to nie ma najmniejszej wątpliwości, że Celar tylko co najwyżej usiłuje coś uzyskać, a do tego Baaj jest jeszcze w tym wieku, że woli ustapić, inna sprawa, jak się witają po rozłące. Celar Baaja haps za kryzę. Na co riposta jest taka, że cała głowa/bok/tył Celara znikają w wilczej paszczy.

Aktualnie mam trzy trupy na łóżku, bo psy śpią i TŻ z nimi zwinięty w kulkę, o dziwo bez spodni, które przemokły. Z jednej strony grzeje go Baaj, z drugiej mały... :lol:

Posted

Cześć. ;)
Udało mi się poznać dziś obu chłopaków, krótko, ale pogoda nie popisała. :shake: Celar jest cudowny - widać, że jeszcze uczy się kontaktów z psami i ludźmi, ale nie da się go nie lubić, jest uroczy. Fakt, trochę go maltretował pinczerek, ale Celar dzielnie sobie radził. W sumie musi nauczyć się kontaktów nawet z niesfornymi i upierdliwymi psami. ;)
I cudownie przybiega na wołanie! :loveu:
A Baaj to faktycznie jeszcze taki duży szczeniak. Coś więcej trudno mi powiedzieć, bo się zrobił niezły tłok i musiałam pilnować Piega.
Fajnie było poznać, tylko szkoda, że tak krótko (ale faktycznie Celarowi mogło być zimno) i w takich warunkach pogodowych. ;)

Mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy, ale w mniejszym gronie, bo wtedy ciężko było pogadać, z resztą pogoga też dezorientowała. :eviltong::p

Posted

Też mnie ciekawi o co chodziło z tym capnięciem za tyłek. Może to było takie szczenięce zaproszenie do zabawy - w ten sposób reagują psy w sytuacji zagrożenia. Amerykanie nazywają to 4F: Fight Flight Freeze, Flirt (czyli walka, ucieczka, bezruch i wygłupy). Ale czy to było to? Trudno zdefiniować. ;)

Posted

mi się wydaje,że korygował jednak zachowanie małego.
Berneńka która chodzi z nami na spacery zawsze pilnuje porządku. Jak Tajga natarczywie skacze na Lira a ta się denerwuje i niby się nadal bawią ale widać,że to do niczego dobrego nei prowadzi - bernańka punktuje nosem tego który zachowuje się nieprawidłowo.
Jak sędzia w ringu.
jeżeli Baaj cześciej wykazuje tego typu zachowania to gratuluję :-)

Posted

Spoko - Celarowi nic się nie stało przecież, a pinczerek w takim wieku, że nie dziwne, że dokazuje.

Baaj jak najbardziej jest wciąż szczenięciem - duże ciało, miejscami mały mózg. Ale jak na siebie był super grzeczny - jemu trudno jest pojąć, że nie każdy go kocha i nie każdy będzie go wielbił.

A Celar ładnie wraca, bo ćwiczymy wracanie, kiedy tylko się da i zawsze z pozytywnym zakończeniem dla psa. Nie dziwne już, że Baaj pokazywał w grupie [która się wypina na ćwiczenia] przywołanie na smakołyk.

Mały zmarłz powaznie, jak zobaczył samochód, to niemal przez zamknięte drzwi wsiadał.

Baaj jak najbardziej wykazuje taki typ zachowań, bo nawet między mnie i Miśka, jak np. udajemy bitwę wpada i łapie za tyłek. Odciąga. On lubi się tylko bawić na ostro, ale prawdziwa "bitwa" choćby taka słowna, to dla nieo duże przezycie, szczególnie jeśli dotyczy stada.

Posted

[quote name='Russellka']Hihi, ale mieli poduszkową zabawę :loveu: I podusia jest jak nowa :diabloti: A jaki piłeczkowy Celarek uroczy :loveu:[/QUOTE]

Tiaaa... chołota znowu poduszkę rozpruła, tym razem nie po szwie tylko wygryźli dziurę na samym środku, ciekawe kto to zszyje...

Posted

łatka sprawę załatwi. kudłaci tacy zdolni,że na pewno sobie poradzą z szyciem :evil_lol: Zwłaszcza Baaj, miał tak dynamiczną technikę wyszarpywania wnętrzności poduszki ... z przeciąganiem igły na pewno sobie poradzi :diabloti:

Posted

Witanko..

szczypanko mamy na porzadku dziennym ...
nawet grajace w pilke dzieciory sa traktowane uszczypliwie ...
to niestety cecha wrodzona brie w koncu to pastuch :evil_lol: i zagania do stada to co sie rozlazi :eviltong::eviltong:

Posted

Wiamy... :lol:
Chyba każdy starszy pies trzyma władze moja Sonia jest wielkości głowy Elzy, a nie da sobie w kasze dmuchać podgryza Elze jak się da, a ona się jej boi. Dla mnie to jest dziwne ze taki kolos boi sie takiej kropki malej... Celar szybko sie uczy? powtarza to co Baaj?

Posted

[quote name='AngelsDream']Bezie kubrak, będzie. Ale teraz póki śnieżyc nie ma, to Celar sobie radzi i raźnie prze do przodu :D[/quote]

A jaki kubrak dla niego planujecie? Macie coś na oku? Czy może TZ sam będzie szył:evil_lol:;)?

Posted

[quote name='Dozia_13']Wiamy... :lol:
Chyba każdy starszy pies trzyma władze moja Sonia jest wielkości głowy Elzy, a nie da sobie w kasze dmuchać podgryza Elze jak się da, a ona się jej boi. Dla mnie to jest dziwne ze taki kolos boi sie takiej kropki malej... Celar szybko sie uczy? powtarza to co Baaj?[/QUOTE]

Celar uczy się bardzo szybko i od Baaja i od nas :D

Dogomaniowy kubraczek ;)