zuzolandia Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_12_07/081207_05.jpg rozanielone spojrzenie :evil_lol::evil_lol: Quote
AngelsDream Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 No to Baaj wskakuje na znak na ramiona... :p Quote
sacred PIRANHA Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 dawno mnie tu nie by艂o...widze, ze nauka kochania sie wzajemnego trwa... ciekawe ile zajmie im nauczenie sie siebie na tyle 偶eby kontrolowanie przez was nie musialo miec miejsca...u mnie stado takze sie uczy siebie...bywa r贸偶ni艣cie ale na to trzeba czasu i oczu dooko艂a g艂owy:diabloti: mam nadzieje, ze kiedys bedziemy obydwie wspomina艂y to z u艣miechem na twarzy jak drobne urywki z 偶ycia zakochanych w sobie naszych ps贸w:cool3: Quote
bonsai_88 Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Angel 偶ycz臋 wam, 偶eby艣cie mia艂y tak jak ja w domu ;)... Laski co prawda na pocz膮tku t艂uk艂y si臋 porz膮dnie [Birma ma blizn臋 na pysku :mad:], ale obecnie s膮 najlepszymi kumpelami i wskoczy艂y by za sob膮 w ogie艅 :p... A偶 mi ich szkoda, 偶e za 2 tygodnie musz膮 si臋 rozsta膰 :roll: Quote
AngelsDream Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 [quote name='sacred PIRANHA']dawno mnie tu nie by艂o...widze, ze nauka kochania sie wzajemnego trwa... ciekawe ile zajmie im nauczenie sie siebie na tyle 偶eby kontrolowanie przez was nie musialo miec miejsca...u mnie stado takze sie uczy siebie...bywa r贸偶ni艣cie ale na to trzeba czasu i oczu dooko艂a g艂owy:diabloti: mam nadzieje, ze kiedys bedziemy obydwie wspomina艂y to z u艣miechem na twarzy jak drobne urywki z 偶ycia zakochanych w sobie naszych ps贸w:cool3: [quote name='bonsai_88']Angel 偶ycz臋 wam, 偶eby艣cie mia艂y tak jak ja w domu ;)... Laski co prawda na pocz膮tku t艂uk艂y si臋 porz膮dnie [Birma ma blizn臋 na pysku :mad:], ale obecnie s膮 najlepszymi kumpelami i wskoczy艂y by za sob膮 w ogie艅 :p... A偶 mi ich szkoda, 偶e za 2 tygodnie musz膮 si臋 rozsta膰 :roll: Nasze chyba ca艂e 偶ycie b臋d膮 si臋 do siebie raz na jaki艣 czas pyszczy膰 - takie temperamenta. Ciekawe - mam s膮siad贸w z ogonami? Kliker mnie wk...ia. Nie znosz臋 go. Nie znosz臋 nie odzywania si臋 do psa, nie znosz臋 braku korekt. Dzia艂a. Ale nie dziwi臋 si臋, 偶e osoby tylko klikaj膮ce wy偶ywaj膮 si臋 na otoczeniu. Jak kto艣 nie wierzy, to zerknijcie, kto najg艂o艣niej krzyczy w temacie o chamstwie ;) Quote
bonsai_88 Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Ja u偶ywam klikera :diabloti:... ale b膮d藕cie pewne, odzywam si臋 do psa cz臋sto, korekty te偶 stosuj臋 [zw艂aszcza t膮 najpopularniejsz膮 zwan膮 "bo w ep" :evil_lol:]. Dzisiaj moja kole偶anka na wsp贸lnym spacerze mia艂a okazj臋 jak grzeczne mog膮 sta膰 si臋 pieski, jak zdenerwuj膮 pa艅ci臋... Najpierw Birma si臋 zaniucha艂a i nie chcia艂a przyj艣膰. Jak rykn臋艂am to przype艂z艂a w tempie b艂yskawicznym. P贸藕niej Jaga... Rykn臋艂am, nic :mad:... posz艂am w stron臋 Jagi i ino szepn臋艂am :diabloti:... Takiego zrywu to Jaga dawno nie zrobi艂a :evil_lol:. Moje bestie wiedz膮, 偶e p贸ki pa艅cia krzyczy to jeszcze mo偶na przegina膰. Ale jak pa艅cia powie co艣 cichutko to lepiej b艂yskawicznie przypomie膰 swobie wszystkie komendy. Bo ja w艣ciek艂a nie krzycz臋 :diabloti:... Quote
Unbelievable Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 ja te偶 si臋 odzywam : P filmiki w u mnie w galerii- wszyscy si臋 艣miej膮 z moich komentarzy :diabloti: Quote
ariss Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 ja mam swoj膮 metod臋 klikania:evil_lol:i te偶 gadam-wa偶ne 偶e dzia艂a:eviltong: Quote
AngelsDream Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 Ja te偶 si臋 odzywam, ale po prostu nie trawi臋 tego, 偶e tyle os贸b tak chwali pozytywy, a nie widzi, 偶e kliker bardzo cz臋sto wykorzystuje tanie chwyty na psychice psa. Quote
bonsai_88 Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Bo tak naprawd臋 kliker to nie same pozytywy... I nich nikt mi nie gada, 偶e mo偶na wytresowa膰 psa samym klikerem, bez u偶ycia si艂y, bo wiem ,偶e nie z ka偶dym psem jest to mo偶liwe... Jak uczy艂am Jag臋 siadania, to 偶adne naprowadzanie nie pomaga艂o - Jagunia skaka艂a jak pi艂eczka nawet jak smako艂yk by艂 na wysoko艣ci ziemi :razz:. Musia艂am j膮 bar膰 na si艂臋 za fraki i sadza膰 [p贸藕niej szybko smako艂yk, 偶eby zakuma艂a, 偶e tak jest dobrze] :roll: Quote
AngelsDream Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 Jedno z 膰wicze艅 na przywo艂anie polega na tym, 偶e je艣li pies nie przyjdzie, to smako艂yki dostaje drugi pies... Nie chce mi si臋 teraz przytacza膰 ca艂ego 膰wiczenia, ale generalnie Baaj po czym艣 takim by艂by wrakiem. Quote
Doginka Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Pirania:crazyeye::crazyeye::evil_lol: http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_12_04/08_12_04_16.jpg Quote
jbk Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 AngelsDream napisa艂(a):Jedno z 膰wicze艅 na przywo艂anie polega na tym, 偶e je艣li pies nie przyjdzie, to smako艂yki dostaje drugi pies... Nie chce mi si臋 teraz przytacza膰 ca艂ego 膰wiczenia, ale generalnie Baaj po czym艣 takim by艂by wrakiem. A co, jak 偶aden nie przychodzi? Quote
weszka Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Nie ma z艂otych 艣rodk贸w cudownie dzia艂aj膮cych na wszystkie psy. No mo偶e na psy ca艂kiem bezproblemowe. Ale i tak ka偶dy z nas najlepiej zna swojego psa i trzeba dobra膰 sobie mix bod藕c贸w kt贸re na niego najlepiej dzia艂aj膮. Ja te偶 nie wierz臋 偶e samym klikaniem mo偶na psa wychowa膰. Najlepiej dzia艂a dobre po艂膮czenie r贸偶nych metod + zdrowego rozs膮dku i uczucia :) Quote
sacred PIRANHA Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 [quote name='AngelsDream'] Kliker mnie wk...ia. Nie znosz臋 go. Nie znosz臋 nie odzywania si臋 do psa, nie znosz臋 braku korekt. Dzia艂a. Ale nie dziwi臋 si臋, 偶e osoby tylko klikaj膮ce wy偶ywaj膮 si臋 na otoczeniu. Jak kto艣 nie wierzy, to zerknijcie, kto najg艂o艣niej krzyczy w temacie o chamstwie ;) hahahahahaha dobre:diabloti: mnie tez irytuje pan kliker choc rzeczywiscie na niektore psy mi znane zadzia艂al wprost w cudowny magiczny sposob...na mojego wy偶艂owego nie zadzia艂a艂 wog贸le- nie wiem mo偶e ja nie potrafie klika膰 w艂a艣ciwie, mo偶e pope艂niam jakies podstawowe b艂臋dy, generalnie metody pozytywne te偶 nie zadzia艂a艂y...jakbym dala smako艂yk Abi bo Timek nie chcia艂 przyj艣膰 to Abi dosta艂aby wpie*dol od niego jak tylko by ode mnie odesz艂a....pozytywny charakter ma m贸j pies napewno:cool3: Quote
sacred PIRANHA Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 [quote name='jbk']A co, jak 偶aden nie przychodzi? no jak to co? zjadasz Ty:diabloti: ze smakiem koniecznie widocznym popartym ca艂膮 gam膮 mlaska艅 i zachwyt贸w:cool3: Quote
AngelsDream Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Przez tydzie艅 膰wiczymy przywo艂anie 3 razy dziennie. Wo艂amy tylko wtedy, kiedy jeste艣my pewni przybiegni臋cia psa. Potem umawiamy si臋 na 膰wiczenie z osob膮 maj膮c膮 psa. B臋d膮 to nasi pomocnicy. Przewodnik bierze gar艣膰 wyj膮tkowo atrakcyjnych smako艂yk贸w. Pomocnik bierze ucz膮cego si臋 psa na smyczy i odchodzi na odleg艂o艣膰 10m. Pies pomocnik przywi膮zany w pewnej odleg艂o艣ci. Pomocnik stara si臋 rozproszy膰 psa m贸wi膮c do niego. Przewodnik wola psa. Je偶eli pies przybiegnie (pomocnik go puszcza), dostaje wszystkie smako艂yki i jest nagradzany s艂ownie i g艂askaniem przez 20 sekund. Aran偶ujemy znowu taka sytuacje, zwi臋kszaj膮c rozpraszaj膮ce bod藕ce (a偶 do psa jedz膮cego smako艂yk z r臋ki pomocnika podczas przywo艂ania). Po jakim艣 czasie pies nie da si臋 rozproszy膰 przewodnikowi, niezale偶nie od tego co ten wymy艣li. Je偶eli pies nie przybiega na pierwsze wo艂anie, przewodnik biegnie do psa pomocnika, ostentacyjnie daje mu wszystkie smako艂yki, bawi si臋 z nim, g艂aszcze, m贸wi do niego itp. Pe艂na zabawa, w kt贸rej nasz pies nie bierze udzia艂u. Pomocnik zmienia si臋 w s艂up, nie patrzy na psa, nie m贸wi nic do niego, tylko stoi nieruchomo. Nast臋pnym razem pies zwykle od razu przybiegnie na wo艂anie. Zatwardzia艂e przypadki mog膮 potrzebowa膰 kilka razy. Potem 膰wiczymy to samo w ro偶nych miejscach. Z: Strona klikera Reszt臋 mojej wypowiedzi zjad艂o dogo... Quote
sacred PIRANHA Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 zdecydowanie w takiej sytuacji pies pomocnik dosta艂by od mojego wpie*dol od razu jak tylko po moim kolejnym zawo艂aniu zosta艂by puszczony przez pana pomocnika:diabloti: co do metod pozytywnych zakupi艂am z zupe艂nej ciekawo艣ci kiedy艣 ksi膮偶eczke pana Ga艂uszki "Aria do mnie"...nie mam problem贸w z normalnym przywo艂aniem ps贸w ale skorzysta艂am z tamtejszej metody przywo艂ywania awaryjnego i musze powiedzie膰 偶e zar贸wno Tim jak i Abi rzeczywi艣cie tak jak by艂o tam opisane zawracaj膮 niemal偶e w powietrzu na dzwi臋k gwizdka, wygl膮da to nieco komicznie bo lec膮 na z艂amanie karku i czasem na zakr臋tach sie nie wyrabiaj膮 ale jest to baaaardzo przydatne w przypadku Tima, kt贸ry wcze艣niej jak widzia艂 sarne to by艂 odwo艂ywalny p贸ki nie zacz膮l jej gonic, jak juz zacz膮l to mog艂am sobie krzyczec, karmic kogo chce, uciekac w przeciwnym kierunku i co tylko chcialam innego a on i tak lecia艂 jak szalony-instynkt psa mysliwskiego by艂 silniejszy...ten gwizdek jest cudotw贸rca choc nie powiem nauke wprowadza艂am bardzo powoli i powtarza艂am etapy bardzo d艂ugo bo ba艂am sie 偶e spale komende:roll: Quote
AngelsDream Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 sacred PIRANHA napisa艂(a):zdecydowanie w takiej sytuacji pies pomocnik dosta艂by od mojego wpie*dol od razu jak tylko po moim kolejnym zawo艂aniu zosta艂by puszczony przez pana pomocnika:diabloti: co do metod pozytywnych zakupi艂am z zupe艂nej ciekawo艣ci kiedy艣 ksi膮偶eczke pana Ga艂uszki "Aria do mnie"...nie mam problem贸w z normalnym przywo艂aniem ps贸w ale skorzysta艂am z tamtejszej metody przywo艂ywania awaryjnego i musze powiedzie膰 偶e zar贸wno Tim jak i Abi rzeczywi艣cie tak jak by艂o tam opisane zawracaj膮 niemal偶e w powietrzu na dzwi臋k gwizdka, wygl膮da to nieco komicznie bo lec膮 na z艂amanie karku i czasem na zakr臋tach sie nie wyrabiaj膮 ale jest to baaaardzo przydatne w przypadku Tima, kt贸ry wcze艣niej jak widzia艂 sarne to by艂 odwo艂ywalny p贸ki nie zacz膮l jej gonic, jak juz zacz膮l to mog艂am sobie krzyczec, karmic kogo chce, uciekac w przeciwnym kierunku i co tylko chcialam innego a on i tak lecia艂 jak szalony-instynkt psa mysliwskiego by艂 silniejszy...ten gwizdek jest cudotw贸rca choc nie powiem nauke wprowadza艂am bardzo powoli i powtarza艂am etapy bardzo d艂ugo bo ba艂am sie 偶e spale komende:roll: No my z przywo艂aniem nie mamy jakiego艣 szczeg贸lnego problemu, ale obieca艂am sobie, 偶e b臋d臋 膰wiczy膰 wi臋cej z ch艂opakami. Napisa艂am na Administracji o tych wy艂amuj膮cych si臋 linkach... :/ Quote
sacred PIRANHA Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 AngelsDream napisa艂(a):No my z przywo艂aniem nie mamy jakiego艣 szczeg贸lnego problemu, ale obieca艂am sobie, 偶e b臋d臋 膰wiczy膰 wi臋cej z ch艂opakami. no ja nie mam problem贸w z przywo艂ywaniem tez generalnie ale Tim jako 艂y偶ew jak kiedy艣 gna艂 za sarn膮, zaj膮cem lub innym czym艣 co sie do polowa艅 nadawa艂o po prostu g艂uch艂:shake: i nic nie by艂o wystarczaj膮co fajniejsze od takiej pogoni 偶eby mia艂o go od tego zawr贸cic (jak juz zacz膮l), opisana metoda przywo艂ywania awaryjnego opiera sie g艂贸wnie na "zaprogramowaniu psa", na wyrobieniu w nim automatycznego nawyku b艂yskawicznego powrotu do w艂a艣ciciela na dzwi臋k gwizdka bez jakiegokolwiek my艣lenia na zasadzie akcja-reakcja...nauka by艂a 偶mudna a takie przywo艂ywanie nie mo偶e by膰 u偶ywanie w 偶yciu codziennym, bo jest ostateczno艣ci膮, ale rzeczywi艣cie bardzo przydatne jak pies biegnie na o艣lep zafascynowany b膮dz przestraszony czym艣...ten gwizdek to takie pasy bezpiecze艅stwa:lol: kiedy艣 mia艂am podobny spos贸b na gwizdniecie...ale moja siostra zaczela tego naduzywac i spalila mi komende niestety...gwizdka nie pozyczam nikomu:diabloti: Quote
Recommended Posts