Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I jeszcze dwa filmiki

Fryzia - stróż, aczkolwiek nieładnie obszczekiwać matki z dziećmi;):mad:

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=-KcUsoe-d30[/URL]

A tak Fryzia " odpala " w domu:razz:. Robi wrrr, wrrr, odgłosy jakby jej się zakręciło w nosie i kichała i dopiero.......

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=AElEgvhM87c[/URL]

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Fryzia jest nieustająco zadowolona:loveu:
ale róznie bywa, na pewno nie lubi rowerzystów i wszystkiego co ma kółka;).
Czasami ma właśnie słomiany zapał: pędzi, zaznaczy, że tu się pilnuje, a czasami stoi nawet godzinę w różnych miejscach na podwórku albo ogrodzie i " gada " chyba sama do siebie;).
Na poczatku filmiku wtórował piesek - mieszka dwa domy dalej. Bardzo sympatyczny. Ale gamoń często zwiewa i w ogóle jest typowym ( nawet za bardzo ) stróżem. Jak uciekał, to odwiedzał zawsze mnie i moją Santę
[*].

Raz wpadł o 2-giej w nocy :shake:. Otworzyłam bramę, a że mam siłowniki, to się zatrzymywała, otwierała i tak się bawilismy. To go wsadziłam na jego podwórko. Co z tego, jak on łazi po siatce i wszelkiego typu ogrodzeniach. Otworzyłam drzwi i wpadł mi do domu. To o 3-ciej sąsiad miał pobudkę i przyszedł po niego:evil_lol:.

Ja byłam dwa dni na urlopie, to Fryzia siedziała w domu. Dzisiaj ją wypuściłam, pozałatwiała sprawunki. A że drzwi były uchylone, to przyszła z powrotem spać:cool3:.

Muszę nagrać jakiś konkretny filmik, bo głos to Fryzia ma potęęęężny:p. Ale jak widzi aparat i Pańcię to zamienia się w kręcidoopkę momentalnie.

Posted

[quote name='anciaahk']Kręci ogonkiem chyba non stop, co? Śmieszna mała wesołka :).[/QUOTE]

Oj tak:loveu:Kochana jest. Słodziutka i w ogóle:loveu:,
Na moją mamę albo siostrę to wyłazi jak siedzą albo leżą np przed telewizorem.
Fakt, że Ciocie i Babcie , które przyjeżdżają w odwiedziny są przede wszystkim od rozpieszczania:p.
Na mnie raczej nie , tylko przychodzi, liże po rękach i kładzie łepek na kolanach - to jest najsłodszy widok na świecie:loveu:. I tez nie wskakuje na łóżko, a do mojej mamy a i owszem.
No niestety jak przyjeżdżam z pracy albo ze sklepu to jestem cała w śniegu albo błocie. Tego muszę ją oduczyc.

No ja mam skąpe IQ:oops:. Teraz doszłam dopiero, że jak dam odpowiedż z cytatem i opcje zawansowane, to pojawiaja sie ikonki np. do zdjęć.

W święta ( przecież pierwsze Fryzi u nas )na pewno porobimy duzo zdjęć i filmiki też obiecujemy:p

Posted

Wesołej cudownej Fryzi chciałam życzyć wszystkiego co najlepsze, a Pani przede wszystkim zdrowia, sił do walki z przeciwnościami losu i do tego co tak pięknie dla zwierząt robi! Marta

Moc buziaków :loveu:

Posted

[B][COLOR=Red]Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych miłością i rodzinnym ciepłem oraz wszelkiej pomyślności życzą Ania z rodzinką oraz Karmelem i Agrafką.
[IMG]http://img30.imageshack.us/img30/4811/8is3aakrll1w.gif[/IMG]
[/COLOR][/B]

Posted

[IMG]http://darmowegrafiki.5m.pl/swieta/gify_ikony/zimowy4.gif[/IMG]

Dużo szczęscia, zdrowia i powodzenia - to tradycyjne, najszczersze życzenia.

Wesołych Świąt i Roku szczęśliwego, niech obficie da, co ma najlepszego!!!

życzy Fryzia z rodziną!

• 2 weeks later...
Posted

[B][SIZE=2][COLOR=sienna]Stary Rok minął, lecz marzenia zostają.[/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=sienna]Niech one się Wam Wszystkim spełniają![/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=sienna]I z Nowym Rokiem niech los się odmieni[/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=sienna]A ogród życia wnet zazieleni![/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=sienna][/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=sienna]Wszystkiego co najpiekniejsze życzy Fryzia z rodzinką![/COLOR][/SIZE][/B]

Posted

Witajcie:hand:

Z Nowym Rokiem nowe obserwacje.

Laleczka lubi:

[LIST]
[*]zupę pomidorową:eating:
[/LIST]
[LIST]
[*]jabłuszka obrane i pokrojone:eating::crazyeye:
[/LIST]Poza tym Fryzia jest nieustająco zadowolona:lol:. Więc nic to odkrywczego;).

Mam dwa filmiki ( robione wieczorkiem, ale mam nadzieje, że coś widać:roll: )

To azymut prosto z podwórka na moją mamę

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=gtiXSt2P17c[/URL]

Tutaj mama miała schowaną rękę.

To Fryzia aż się zapierała łapkami " no wyciagnij tą rękę i głaskaj ":evil_lol:

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=eGi_5eSCw60[/URL]

Posted

[quote name='izzie1983']O Luneczka. A ja robiłam porządki i Twój adres w plecaku znalazłam. Chyba Cię nawiedzę :D[/QUOTE]

CHYBA?:placz: Izzie, ja Cię bardzo proszę i zapraszam:loveu:

Posted

[quote name='anciaahk']Pod kątem buziaczków identyczna jak mój Karmel, on też kręcidoopka i pcha się z buziakami, super!!!!!![/QUOTE]

O tak:p Twój Karmelek też sama słodycz:loveu:

• 3 weeks later...
Posted

Witajcie[IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/hand.gif[/IMG]

Laleczka została dzisiaj w domu. Nawet chętnie wyszła rano ale prosto do budy:eviltong:.

To musiałam sie ubrać i " wyprowadzić" na ogród. A że się szkolimy i najpierw idzie Pańcia, to za nic nie chciała sama tarasić na mrozie.

A z powrotem baaardzo chętnie wróciła do domku:p

Mam nadzieję, że jest grzeczna i w domku :angel::sleep2:

Przesyłam ciepłe mysli ( przy tej temperaturze nam wszystkim potrzebne )

Posted

Fryzia to grandziara:evil_lol:

Moja siostra ma dzisiaj urlop, odwiedziła piesę, zadzwoniła do mnie i mówi" proszę zabrać psa do SPA ".

Się okazało, że Niunia rozpakowywała zestawy kremów. Sa chyba trzy w opakowaniach tekturowych.

Fakt, że jak zostawała na początku w domu, to otwierała właśnie lewą szafkę, która tak w ogóle to jest przesuwana:roll: i mieliła papierowe rzeczy.

Zobaczymy, co zastanę po powrocie....

Posted

Fryzia Rozbójnik;)

No trzeba kupić nowe zasłony, bo Laleczce nie podobają sie te co wisza, albo może lepiej powiedzieć, ze już nie wiszą;).

Jednak pościągała firanki i zasłony. Elegancko nie pogryzła, tylko do prania albo prasowania.

Do tej pory w nocy jest grzeczniutka, tylko rozpiera ja energia w dzień;).

Inna rzecz: Ja mam parapety na parterze dość wysoko - ok. 1 metr. A Fryziasta nie wiem jak to robi:crazyeye:, ale ściagnęła w poniedziałek i wczoraj objemki z regulatora temperatuty przy grzejniku:mad:.
Ja się zastanawiałam ,co tam leżą jakieś kółka plastikowe pod oknem, a to części termostatu:diabloti:.

Więcej grzechów jak na razie Fryzia nie pamięta:eviltong:. Zobaczymy co będzie dzisiaj, a od jutra ma być ocieplenie, to bedzie pyskować wg zyczeń koło bramy

Posted

Się nudzi;).

Termostat rozpracowany i oczywiście pudełko z niszczarki oraz koperty zmielone:mad:
O drzwiach uprzejmie nie wspominałam, ale nie wyglądaja juz na takie, co fabryka dała:roll:.

W domu jak ktoś jest, czy w nocy to aniołek. na zewnatrz nic nie niszczyła, tylko po weekendzie moje buty znajdowałam w dziwnych miejscach, np. przy bramie albo w trawie. Nie pogryzione czy zniszczone, tylko " dostawały nóżek".

Ja zostawiłam pić, suche i zabawki. Zabawki sie nie przemieściły;)

Fryzia w ogóle to nie za bardzo jest zainteresowana. Kupowałam gumowe, lateksowe, materiałowe - chwilę pomiętoli i już.

Poza tym nawet podczas niskich temperatur po południu i wieczorem chętnie wychodzi na zewnątrz. Mruczy pod nosem i stoi pod drzwiami:roll:.

Zauważyłam, ze ma troche osadu na zębach. Fanką zabawek czy patyków nie jest. Kupuję jej smakołyki na zęby ( najbardziej lubi greenies-y , ale to kosztuje 6 zł:crazyeye: sztuka).

Może Fryziastej kupować kości wołowe? Do tej pory dostała może ze dwa razy z rosołu?

Posted

Mój Karmi po kościach wymiotuje, ale poprzednia sunia bardzo się nimi interesowała. Jeśli były odpowiednio twarde i długo musiała się nad nimi napracować, to oszczędzała czasem drzwi czy dywan, bo przez pierwsze 2 lata niestety zdemolowała pół chałupy ;), tylko kości czasem zajmowały ją na dłużej, więc warto spróbować.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='anciaahk']Mój Karmi po kościach wymiotuje, ale poprzednia sunia bardzo się nimi interesowała. Jeśli były odpowiednio twarde i długo musiała się nad nimi napracować, to oszczędzała czasem drzwi czy dywan, bo przez pierwsze 2 lata niestety zdemolowała pół chałupy ;), tylko kości czasem zajmowały ją na dłużej, więc warto spróbować.[/QUOTE]

Dzięki, spróbuję.

Witamy Z Fryziowego domku!

U nas po staremu, czyli po grzecznemu:p, aczkolwiek Fryziasta chyba nabrała figurki, bo ma otwarte na ogród cały czas i chętnie sobie sama tarasi :multi:. Albo tylko moje złudne wrażenie:roll:

W październiku dołożyliśmy siatkę do samiuśkiej trawy ( w związku z zainteresowaniem bażantami i selektywna głuchotą Laleczki ), także jest samoobsługa.

Fryziasta ma odśnieżone do bramy, potem się zastanawia, bo napadało śniegu i zauważyłam ( oprócz jedynie wystającej głowy i końcówki ogona ) , ze w tym tygodniu sioo robi na stojąco;). Zdjęcia i filmiki będą jutro:cool3:

Z ciekawostek: Pisałam kilka stron wcześniej, ze pies sąsiada mieszkający dwa domy dalej baaaardzo mnie lubi odwiedzać np. o 2-giej w nocy:mad:.
jak opowiawdałam w pracy, to koledzy mówią: trzeba było dzwonić na Policję!
Ja na to: a i owszem, dzwoniłam, bo sąsiad jest Komendantem Powiatowym:cool3:.

a ze dwa tygodnie ten synpatyczny :mad:piesek znów nas odwiedził i było zapoznanie z fRYZIĄ, muszę przyznać ,że się piesy potarmosiły, ale zęby ( szczególnie Fryziastej:crazyeye: ) szły w ruch.

No nie wiem, co o tym myśleć bo z suczkami Niunia nie miała problemów,( Kuzynka ONka w dalszym ciągu jej NIE LUBI:-( ), to był w sumie pierwszy bezjajeczny, aczkolwiek samczyk.

• 2 months later...
Posted

Fryzia wita Cioteczki po dłuższej przerwie:oops:

U nas wszystko dobrze, Laleczka zdrowa , zabezpieczona przed kleszczami ( mimo to dwa juz były wykręcone ), dokazuje, aczkolwiek w miarę upływu czasu utwierdzam się w przekonaniu, że to spokojna suczka:loveu:.
Oczywiście jak przyjeżdżam z pracy lub gości wita ooooooogromnie radośnie i wylewnie, w domu to siada komuś od razu na stopach, kładzie łepek na kolanach i prosi łapką o mizianko:p - nawet widząc pierwszy raz;).

Na zewnątrz nie przepada za rowerzystami lub młodzieżą, aczkolwiek podleci do bramy, ostrzegawczo poszczeka, ale nie widziałam, zeby np. goniła tam i z powrotem wzdłuż ogrodzenia.
Pyskata to Fryzia na pewno nie jest;), w przeciwieństwie do Onki mojej siostry czy poprzedniej Santy
[*]. Santusia zwana była " koleżanką drzymordką".

Z nowości:

w zeszlym tygodniu, o 2-giej w nocy niedziela odwiedził nas piesek sąsiada mieszkający dwa domy dalej, oczywiście jak wyglądnęłam, to wpadł do domu:shake:. Musiałam znowu obudzić policję:eviltong:, a sciany i drzwi w domu do mycia:-(.
Mówiłam ,żeby przestawili mu budę, bo on skacze , zawiesza się na łańcuchu, wysmykuje z obroży i przylatuje do mnie golutki. Nawet nie ma za co chwycić, bo ogona to za wiele nie ma.
Jak była dzieckiem, tu niedaleko nas jeden piesek tez tak skakał i się udusił na siatce:-(.

We wtorek przyjechał treser Onki mojej siostry na ok. 2 godziny, co by poobserwować i zapoznać bliżej dziewczyny ze sobą:razz:.
Fryzia dostała roboczy kaganiec, niestety za duży:shake:. ze nie przyzwyczajona, to albo ryła w trawie, albo próbowała ściągnąć i nie za wiele widziała:roll:.

Treser miał różne metody, wziął np. Nitkę do pozycji "waruj ", siadł prawie na niej, żeby się nie ruszała i brał Fryzi łapkę, dotykał, a nawet po prostu wsadził Fryzię na grzbiet kuzynki:-o.

Potem były gonitwy na linkach, bez, różne ćwiczenia, przerwy na bieganie.
Morał jednak jest taki, że nie za wiele da się zrobić. Kuzynka tylko krązyła, ogon w górę i delikatnie ujmując - mało pozytywnego nastawienia. Parę razy trzeba było dziewczyny odciągać:roll:.

Treser mówił,że widać że tamta mega - dominuje, bo Fryziasta od razu się kładzie, jak nie robimy np. ćwiczeń. Ja na to , a i owszem , tylko ze tyle gimnastyki, to Niunia nie miała przez tydzień:eviltong: i piesa ma już dawno dość;).

Dał jeszcze parę wskazówek, ale nie ma na razie szans na zostawienie ich samych nawet oczywiście w kagańcach.

Pozdrawiamy:p