Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W dodtaku trudno ją zauważyć, skoro jest taka przygasła...
A jak ktoś trafia do schroniska z tzw. "marszu", a nie ze strony to może jej nawet nie dostrzec.

Posted

Lemoniado, w naszym tyskim schronisku wolontariatu jako takiego nie ma, dlatego nie ma możliwości wyjścia ze schroniskowym psiakiem na spacer.
Aczkolwiek jak sama widzisz działamy poprzez ogłaszanie w internecie psiaków, propagowanie adresowania zwierząt, strylizacji, domów tymczasowych, prowadzimy różne akcje, itd.
To też jest wolontariat, ale "pośredni". :)

Posted

I robicie bardzo, bardzo dużo, jestem pełna podziwu, dziewczyny :)
Szkoda, że nici ze spaceru. Tak sobie pomyślałam, że może zdjęcia na zielonej trawce pomogłyby Kolejareczce znaleźć wymarzony domek? Dla mnie jest prześliczna, ale nie oszukujmy się, za bardzo w oczy to ona się nie rzuca:sad:

Posted

Swój udział w tym mają też dogomaniacy. :razz:
Kolejarka- fakt, w oczy się nie rzuca, dlatego wydaje mi się, że dużą szansą jest dla niej właśnie internet. Tu psiaki nie skaczą do krat, nie szczekają, a Kolejarka prezentuje się w całej swej okazałości, z bliska.
Co ważne, nie każdy ją widząc w schronisku wie jaką ma historię. bardzo poruszająca i chytająca za serce.
Może dlatego tak długo czeka?
Bo do tej pory ten niepozorny, czarny psiak nie walczył o potencjalnego właściciela. Nie potrafiła się przebić z gromady czworonogów?

Posted

Tylko jak wolontariusz ma kontakt z psem to można więcej powiedzieć o charakterze, zachowaniu i reakcjach psa. To jednak dla potencjalnego domku ważne informacje.

Posted

Co robicie, że tyle wszych psów idzie do domków? W zeszłym roku adoptowałam 6-letniego psa z łódzkiego schroniska - 3,5 roku w boksie, podejrzewam, że bez minuty spacerku. Przez tydzień nie chciał wyjść na spacer, załatwiał się w domu - agorafobia totalna. Gdyby nie suka adoptowana ze schroniska cztery lata wcześniej, za którą wreszcie poczłapał na spacer, trwałoby to sto razy dłużej. On nawet nie umiał podnosić nogi przy sikaniu. Dopiero po dwóch dniach nieśmiało zaczął się domagać miziania. Dlaczego tyskie schronisko, o którym mam nienajgorsze zdanie, nie chce wolontariatu? Przecież to sama korzyść. Nie rozumiem.

Posted

agata51 napisał(a):
Dlaczego tyskie schronisko, o którym mam nienajgorsze zdanie, nie chce wolontariatu? Przecież to sama korzyść. Nie rozumiem.

Agatko nie chodzi o to, że tyskie schronisko nie chce wolontariatu.
Już niejednokrotnie wracałyśmy z panią kierownik do tego pomysłu, ale na dzień dzisiejszy sama stwierdzam, że to nie ma sensu, pomijam fakt braku spacerniaka (który mi się marzy).
Żeby wszystko miało "ręce i nogi" trzeba by było wyprowadzać psy regularnie.
Żeby psy się nie gryzły po spacerze, to wszystkie psiaki z jednego boksu musiałby być wyprowadzone jednocześnie.

I tu sprawa się komplikuje, dorosły tyskich wolontariuszy to zaledwie dwie osoby, a zmotoryzowanych to tylko jedna czyli ja (auto jest bardzo istotne bo dojazd do schroniska jest trudny i daleki).

Prawda jest tak że nie ma na tyle wolontariuszy którzy mogli by wyprowadzać psy (NARAZIE), często zgłaszają się do pomocy osoby chętne, ale z ich zapałem jest różnie, a nie można sobie pozowlić na to że raz się pojedzie do psiaka, a raz nie.

Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze spacerów, ale mam nadzieję, że to się zmieni.

Posted

EVA2406 napisał(a):
Tylko jak wolontariusz ma kontakt z psem to można więcej powiedzieć o charakterze, zachowaniu i reakcjach psa. To jednak dla potencjalnego domku ważne informacje.

Fakt, ale nie możemy też narzekać na brak kontaktu z pracownikami schroniska, którzy dużo wiedzą o tych psach. Kiedy chcemy konkretnych informacji to je dostajemy. Potrafią też doradzić przyszłym właścicielom, który pies jest dla nich najodpowiedniejszy.