Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 402
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

u mnie przy osiedlowym trawniku są rozstawione słupki w odległości prawie 1m, w linii prostej... Wiem ze ludzie będą się głupio patrzyli, ale czy tak rozstawione słupki nadają się do cwiczen dla początkujących? :evil_lol: :cool3:

Posted

[quote name='baffi2']u mnie przy osiedlowym trawniku są rozstawione słupki w odległości prawie 1m, w linii prostej... Wiem ze ludzie będą się głupio patrzyli, ale czy tak rozstawione słupki nadają się do cwiczen dla początkujących? :evil_lol: :cool3:[/quote]

Hmm, no przepsiowa odległość jest 60 cm. A planujecie robić potem coś profesjonalnie?

Posted

a jest jakis przepis, ze małe psy( w moim przypadku york) ma mniejsza odległość od duzych?
kiedys widziałam spis tego, ale nie moge znaleźć

Posted

Nie, slalom jest taki sam dla wszystkich psów.
[URL=http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/agility/agility_regulaminy/regulamin_agility_fci_2007.pdf]Regulamin Agility FCI[/URL]
[URL=http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/agility/agility_regulaminy/dodatkowe_przepisy_zkwp_do_regulaminu_agility_fci.pdf]Dodatkowe przepisy ZKwP do Regulaminu Agility FCI[/URL].

Posted

[quote name='Asti']Hmm, no przepsiowa odległość jest 60 cm. A planujecie robić potem coś profesjonalnie?[/quote]
my chodzimy na kurs dla początkujących (dopiero 3 lekcje) a slalom będzie pewnie dopiero na 12 lekcji i tak sobie chciałam poćwiczyć... ;)

Posted

Ja też chciałabym ćwiczyć z Foxim agility, ale jak narazie w domu, potem coś się na podwórku u cioci może wykombinuje. A oto co wymyśliłam :
[IMG]http://img186.imageshack.us/img186/9480/p4130005me3.jpg[/IMG]
wysokość: 20cm, ale podkładam pod to jeszcze 2 paczki chusteczek, a one mają 5cm, więc jest 25cm :)
Gorzej u nas z nagradzaniem, bo Foxi musi mieć coś super smakowitego, żeby skoczyć...

Posted

[quote name='kaskaSz']Ja też chciałabym ćwiczyć z Foxim agility, ale jak narazie w domu, potem coś się na podwórku u cioci może wykombinuje. A oto co wymyśliłam :

wysokość: 20cm, ale podkładam pod to jeszcze 2 paczki chusteczek, a one mają 5cm, więc jest 25cm :)
Gorzej u nas z nagradzaniem, bo Foxi musi mieć coś super smakowitego, żeby skoczyć...[/quote]
hopka powinna być w miarę stabilna, bo kiedy zawali się w trakcie skoku, psa może to trochę przestraszyć i zniechęcić...;)
a co do nagradzania, możesz używać mocno 'pachnące' smakołyki, lub jego ulubioną zabawkę :)

Posted

Foxi jak skacze to rzadko przewraca, a jak już to kijek spada na dywan, więc nie ma hałasu i Foxi nie zauważyłam, żeby mocno wnikał. Jak dzisiaj ćwiczyliśmy to chodził pod spodem cwaniak i ściągnął na siebie kijek, to wtedy trochę się wystraszył. A jeśli ma być stabilne tzn. jakie? Bo wcześniejsze posty czytała to kijek ma spadać przy ewentualnym przewróceniu,żeby psiakowi krzywdy nie zrobić.

Posted

U nas sprawdza się zabawka, ale nie na dłużej.
Sadzam ją trochę przed przeszkodą, pokazuje zabawkę(oczywiście wcześniej się nią bawiłyśmy) mówię siad-zostań staję za przeszkodą i wołał do nogi!, a przed przeszkodą HOP, teraz już biegamy na polu i nauczyła się, że hop oznacza skok:loveu:

Posted

[quote name='kaskaSz']Foxi jak skacze to rzadko przewraca, a jak już to kijek spada na dywan, więc nie ma hałasu i Foxi nie zauważyłam, żeby mocno wnikał. Jak dzisiaj ćwiczyliśmy to chodził pod spodem cwaniak i ściągnął na siebie kijek, to wtedy trochę się wystraszył. A jeśli ma być stabilne tzn. jakie? Bo wcześniejsze posty czytała to kijek ma spadać przy ewentualnym przewróceniu,żeby psiakowi krzywdy nie zrobić.[/quote]
na razie ćwiczcie na jeszcze niższym poziomie niż 20cm;)
może ustawić hopkę na 10cm i wtedy można ją mocno przymocować, bo jest na tyle nisko że psiakowi nic się nie stanie w razie nieudanego skoku :)
a potem, gdy skoki będą już wychodziły, ustaw poprzeczkę trochę wyżej, i tak aby w razie czego pies mógł ją strącić...

Posted

[quote name='DuDziaczek']Mojemu jak stawialam 10 cm (zeby uczyc) to albo mial takie skoki gdzies :cool3:
Albo normalnie sobie przechodzil :evil_lol:[/quote]
a ja na początku ustawiłam więcej niż sucz ma w kłębie i się dziwiłam że nie chce skakać:oops: :evil_lol:

Posted

[quote name='kaskaSz']Ja też chciałabym ćwiczyć z Foxim agility, ale jak narazie w domu, potem coś się na podwórku u cioci może wykombinuje. A oto co wymyśliłam :

Gorzej u nas z nagradzaniem, bo Foxi musi mieć coś super smakowitego, żeby skoczyć...[/quote]

:crazyeye::evil_lol: w życiu bym na to nie wpadła, ale no, nie mam tak małego pieseczka ;)

Posted

Baffi2 dokładnie!:grin: jak byłam taka niewtajemniczona to ustawiałam 70 cm i się dziwiłam jak przechodziła pod i jak obchodziła, jak stawała...:lol: No tak, to jest:eviltong:
Teraz ja pouczam koleżankę jak uczyć, bo robi tak samo:p

Posted

[quote name='kaskaSz'].....A jeśli ma być stabilne tzn. jakie? Bo wcześniejsze posty czytała to kijek ma spadać przy ewentualnym przewróceniu,żeby psiakowi krzywdy nie zrobić.[/quote]

Tutaj chodziło o stabilność boczków...;)