Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dea napisał(a):
A jak Tobie się mieszka w nowym domu?

Wiesz mi to tu dobrze, bo ja typowy wsiok jestem :diabloti:( od piatego roku zycia mieszkalam na wsi). Gorzej z TZ , bo on mieszczuch i musi sie przyzwyczaic :lol: .
Tutaj jak na razie niestety praktycznie caly czas leje i jest dosc chlodno.(A mialam sie na wesele siostry opalic:placz:).
Na pewno plusem jest to, ze nie musze sie rano zrywac na spacer z psami ,mam czas na poranna kawke :eviltong: .

A w zeszly weekend bylismy w Ardenach w Ottre

tutaj dostala smaczka:p

• Replies 915
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ja sie poddaje :placz::placz:, juz nie mam sily:mdleje:
Chyba powinnismy Lise oddac z powrotem, bo nie potrafimy jej pomoc :placz:i nikt z tutejszych lekarzy (mysle, ze w Polsce sa duzo lepsi specjalisci)
Nie chce skazac psa na cierpienie do konca zycia:placz:
Zadne leki nie pomagaja na ta jej alergie, zadna karma (czasem jest lepiej, ale nigdy dobrze)
Ona juz ma rany na brzuchu od drapania, przez ostatnie dwa dni wydalismy na Lise ponad 100 euro , a ile wczesniej :shake: i nawet mi nie chodzi o ta kase, ale oto, zeby cos jej w koncu pomoglo.
A najlepsze jest to, ze do wczoraj miala alergie pokarmowa, dzis ma alergie na pchly ktorych nie ma :angryy: ciekawe co za chwile wymysla idioci:angryy:.

Posted

Jeśli to co piszesz jest prawdą to przyczyną jest dieta.
Odstaw paróweczki i kiełbaski. Karma nie może być marketowa.
Beaphar Skin Conditioner podawany tylko przez miesiąc.

Posted

Elza o czym ty piszesz? Jakie paroweczki, jakie kielbaski????

Ona nigdy u nas nie dostala "ludzkiego" jedzenie, ani ona ani Homer!
Lisa byla caly czas na drogiej karmie jadla Eukanube Dermatosis FP (veteryinary diets) + puszki, potem przeszla na Trovet VPD , a teraz siedzi na Royal Canin sensitivity control (veterinary diet). Poza tym czasami dostaje gotowany makaron z ryzem + warzywa z ryba.
Ostatnio probowalam puszki StuzzyDOG hypoallergenic z miesem jelenia- puszka zawiera 96% miesa (podobno mieso ktorego nigdy nie jadla nie uczula, ale niestety jej sie pogorszylo:shake:).
Kupilam jej jakis czas temu Beaphar LAVETA + Carnitine (na opakowaniu pisze, specjalny produkt przeciwko wypadaniu wlosa, swedzeniu skory i lupiezu) - nie pomaga!!!
To wszystko kosztuje tu mase pieniedzy + leki np.sam Seraquin Dog - na stawy kosztuje 40 euro, opakowanie starcza na miesiac!Rimadyl jest tez drogi.
Ale jak pisalam to nie chodzi o kase niech ktos mi powie co jeszcze moge dla niej zrobic, zeby sie przestala meczyc, bo my sie meczymy razem z nia:placz:

Kazda rada na wage zlota:-(

Posted

NutryGold jeszcze nigdy tutaj nie wiedzialam, probowalam jej dawac Pro Plan salmon & rice bardzo chetnie jadla, ale niestety pogorszylo sie jej:shake:.
Po prostu :mdleje:

Posted

Oj Elza to przeciez nie o Pro Plan chodzi (z reszta kupilam tylko mala paczke na probe, bo juz nie wiem co jej mam dawac:placz:) jej poprostu nic nie pomaga. Royal sensitivity dostaje od kilku dni, jesli po tym tez bedzie sie drapac to juz nie wiem.
Z reszta Nutragold tez nie jest karma weterynaryjna wiec jej nie pomoze. Skutek bedzie taki sam jak po Pro Planie:shake:.

Posted

Dea napisał(a):
ale to bez sensu, w schronie jadła byle co i nic jej nie było!:crazyeye:

Dlatego sobie mysle, ze gdyby jadla TYLKO ryz to by nie bylo problemu:shake:

Posted

Biedna sunia i jej Pani!
Z opisu wynika,że ją chyba każda karma uczula?
Przecież musi być jakaś rada! Może byłoby dobrze skontaktować się z Czarną Andą- ona pomaga psom lekami naturalnymi i chyba homeopatycznymi!
Tylko bardzo rzadko jest na dogo,ale postaram się dowiedzieć jak można się z nią skontaktować!
Bo wiem,że ma wspaniałe efekty!:lol:

Posted

mala00 jeśli jakiś preparat będzie dużo tańszy w Polsce to może lepiej będzie tutaj kupować i robić wysyłkę?
Ona w schronie dostawała kaszę + wkładka (przeważnie to były odpadki z kurczaków, czasami widziałam jakąś kość większą, może wieprzową). Nie drapała się, więc to jej na pewno nie uczulało. Może za dużo witamin, mikroelementów?

Posted

Dea może mieć rację!! Może spróbuj odstawić wszystkie "sztuczne" witaminy i zobaczysz czy coś się zmieni?
A moze to uczulenie nie na pokarm,a na jakiś środek myjący,używany do podłóg?
Wiem,że ostatnio dowiedziono,że tak częsta alergia u dzieci jest wynikiem zbytniej czystości w domu!:evil_lol: Środki myjaco-dezynfekujące uczulają!!

Posted

Elza wiem, ze masz doswiadczenie w karmach, ale jesli psu nie pomagaja karmy weterynaryjne to Nutra w tym przypadku nie pomoze.

Ja osobiscie nie jestem zwolennikiem podawanie sztucznego pokarmu, bez wzgledu na to co mowia "amerykanscy specjalisci":razz:
Juz widze nasza przyszlosc i sztuczna karme dla ludzi :lol:, po ktorej, bedziemy miec piekna, lsniaca czupryne, nie bedziemy chorowac na grype, nie bedzie problemow z nadwaga, cera i beda po niej piekne male pachnace koopki:roflt::roflt::roflt::roflt:.

Dea byc moze uczulaja ja konserwanty zawarte w suchej karmie, wiem, ze na 100% uczula ja mieso, byc moze w schronie dostawala minimalna dawke miesa, a u nas dostala do wiwatu i sie pogorszylo :niewiem:, ale pewne jest, ze drapala sie juz od samego poczatku (wet stwierdzil wszy, ja ich nie widzialam, a juz mielismy wczesniej kilka bezdomniakow i wiem jak wyglada zawszony i zapchlony pies)
U nas zapobiegawczo raz w miesiacu wszystkie zwierzaki dostaja Frontline, to wedlug weta wystarczajaca dawka.
Witaminy moge odstawic.

Epe o tym samym pomyslalam, zawsze mylam podlogi Ajaxem, ladnie pachnialo w domu, niecaly miesiac temu nadszarpnelam budzet domowy :lol: i kupilismy mopa H2O (czyszczenie parowe) bez rezutatu:shake:.

Myslalam tez nad zanieczyszczeniem srodowiska (spaliny samochodowe itp)przeprowadzilismy sie na wies nie pomoglo, w miescie mielismy wode z wodociagu, teraz mamy ze studni glebinowej, filtruje ja nawet psom :stupid::evil_lol:, bez rezultatow:niewiem:.

Nie przeszkadz mi kupowanie drogiej veterynaryjnej karmy z ryba, ale do diabla niech beda jakies widoczne rezultaty!!!
W tym tygodniu przyjezdzam do Polski, podpytam weta, moze cos doradzi.

Wczoraj wet mnie wkurzyl, ze moze jej jakas pchelka wskoczyla, oczywiscie to jest mozliwe, tylko, ze ona nie drapie sie czasem, ona juz sie drapie kilka miesiecy!!! Oni sami nie wiedza co jej jest.

Wczoraj tez dostala Prednisolone 5mg, ma dostawac 6 tab dziennie.

No i jeszcze jedno, ona ma zaburzenia hormonalne ( na brzuchu ma przebarwienia), do tego doszly w ostatnich dniach dwa lyse placki na udach od zewnetrznej strony, pytalam wczoraj weta, powiedzial, ze sama sobie wylizala:???:, a ja jej sama te wlosy wycianelam palcami na spacerze, bo myslalam, ze to ocieplacz zimowy jej odstaje.
Dlatego mam pytanie czy pies majac zaburzenia hormonalne ma swiad?
Uprzedzam pytania prosilam juz kilka razy o zrobienie badan, niestety stwierdzili (bo juz bylam u kilku wetow), ze nie sa potrzebne:grab:

Prosze o rady :help1:

Posted

Ona moze byc po prostu uczulona raz na tzw. Grasmilben czy cos w tym stylu czyli nie pchly psie ale takie w trawie bytujace.
dwa kwitnace trawy (bardzo czesta alergia).
Biorac jednak pod uwage reakcje na karme radze Ci przeczytac historie Kari na mojej stronie jest link (wlasciciel to Polak mieszkajacy w Niemczech). Moze objawy i zdjecia wydadza Ci sie znajome. On sam znalazl na to sposob. Poczytaj i sprobuj.

Posted

Ja nie znam niemieckiego:oops:. Izis jakbys mogla w kilku zdaniach opisac objawy(czy psy maja swiad?) i jak to wyleczyl, bede wdzieczna.
Ten pies ze zdjecia wyglada fatalnie, Lisa wyglada duzo lepiej i troche inaczej, bo w zasadzie tylko brzuch do tej pory byl zaatakowany(teraz wyszla siersc z ud). Co ciekawe nie zauwazylam zadnych wypryskow czy ropnych wysiekow, co w zasadzie wystepuje przy alergii, do tej pory poprostu jej brzuszek byl zaczerwieniony i to wszystko (pachy i pachwiny tez), teraz dopiero wszystko porzadnie drapie i ma strupy i ranki, ale nie ma ropy.
Ps. ma tez tlusta skore i lupierz.

Posted

A pobrali zeskrobiny? Rozumiem, że grzybicę itp już wykluczyli?
"Alergiczna historia Kari" jest po polsku też u mnie w dziale akita i zdrowie. Poczytaj prosze i zobacz czy cos jest podobne. Sorki ze krotko ale w biegu jestem. Wpadlam do domu na chwile wyspalam sie i jade dalej. Bede za 2-3 dni dopiero to jak cos to napisze wiecej. Poczytaj prosze i zastanow sie czy to nie to. Jak wrócę pomyślę co dalej bo już muszę wychodzić zaraz. Papatki.

Posted

Jutro lub pojutrze pokażę te zdjęcia mojej wetce. Jasne, że zeskrobiny to podstawa. Tina miała coś podobnego, wygryzała się i drapała, zwykła kuracja nic nie pomogła, dopiero bardzo drogi zastrzyk o przedłużonym działaniu załatwił sprawę.

Posted

Tak jak pisalam wczesniej Lisa nie miala robionych ZADNYCH badan!!!
Nie pobrano ZADNYCH zeskrobin!
Tyle, ze grzyb to chyba nie jest, bo on sie roznosi po calym ciele, a sunia pomijajac brzuch ma dosc ladna, gesta i blyszczaca siersc (co widac na wczesniejszych zdjeciach).
Elza dzieki za Twa troske:buzi:, byc moze Twoja wetka zobaczy cos czego tu nie widza:angryy:, choc to tylko zdjecia.
Co do "Alergicznej histori Kari" to chyba nie to, choc bez badan :angryy: wszystko jest mozliwe(ma prawie symetryczne placki tylko na udach, byc moze to hormony?)Choc wetem nie jestem.
Nie chca jej robic badan na alergie, bo jest "za stara":angryy:, wiec niech sie pies meczy do smierci:angryy:.
To raczej nie jest zarazliwe, bo Homer jest zdrowy, choc zaczynam miec watpliwosci, bo od piatku mamy tymczasowo Mechelszczaka i ten z dnia na dzien drapie sie coraz wiecej. Fakt, ze w weekend bylismy nad jeziorem no i sie chlopaki wykapali i moze stad to drapanie u niego (zaznaczam, ze w tej samej wodzie kapia sie ludzie):niewiem:.
Faktem jest, ze po tych tabletkach skora na brzuszku suczki (po raz pierwszy odkad u nas jest zbladla;), no i od piatku jej gotowalam(lek prawdopodobnie zadzialal i usunal obiawy, bo watpie ze przyczyny)
Od dzis znowu bedzie jadla Royala dla alergikow, zobaczymy.
Elza co do tych lekow o przedluzonym dzialaniu, nasz kot tez kiedys drapal sobie szyje do krwi i zadne leki nie pomagaly(miedzy innymi dostal te same tabletki co sunia, nic nie pomagalo, dostal tez zastrzyk i wetka powiedziala, ze go trzeba bedzie powtarzac co pol roku, ale na szczescie po jednej takiej dawce mu przeszlo.
Lisa tez dostala taki zastrzyk i u niej nie zadzialal:shake:.
Byc moze to alergia kontaktowa, tylko na co? Trawy raczej odpadaja, bo przyjechala do nas w styczniu, a teraz mamy sierpien.
Jak wroce z Polski to zabiore sunie do kliniki w Antwerpen, bo juz mi szkoda kasy wydawac w Mechelen:angryy:.