Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='NightQueen']skąd ja to znam :loveu::razz:

Ja zamierzam zmienić M. karmę na lighta tylko szukam coś co ona przyswoi[/QUOTE]
light są do dupy , ani pies nie chudnie , tylko głoduje i jest leniwy.

Posted

[quote name='Justa']Ekologiczną chudą cielęcinkę? :razz:[/QUOTE]

z pobliskiej ekologicznej hodowli! :grins:

ja tu wrzucam taki fajny filmik z moim brzdącem a nikt nie komentuje jaka fajna i ładna i jak śliczne buziaczki rozdaje :(

Posted

[quote name='Vectra']light są do dupy , ani pies nie chudnie , tylko głoduje i jest leniwy.[/QUOTE]

wiem bo jechałam 8 kg worek po sterylce, ale teraz muszę zmienić na lighta bo ze względu na moją pracę, ona ma znacznie mniej ruchu, a uciąc porcji jedzenia jej nie mogę, bo i tak już dostaje mniejszą niż jest zalecana

Posted

[quote name='Unbelievable']z pobliskiej ekologicznej hodowli! :grins:

ja tu wrzucam taki fajny filmik z moim brzdącem a nikt nie komentuje jaka fajna i ładna i jak śliczne buziaczki rozdaje :([/QUOTE]

Przydomowej, hobbystycznej !

Ja miałam skomentować, ale moja błyskotliwa uwaga na temat cielęciny musiała zostać szybko ulotniona z mojej głowy :diabloti:

Miotełka wydaje się być megakontaktowym stworzeniem :loveu:
Ale ten ostatni merlaczek ma jakieś lęki? :(
I gdzie trikolorka, już ją zabrali?

Posted

[quote name='NightQueen']wiem bo jechałam 8 kg worek po sterylce, ale teraz muszę zmienić na lighta bo ze względu na moją pracę, ona ma znacznie mniej ruchu, a uciąc porcji jedzenia jej nie mogę, bo i tak już dostaje mniejszą niż jest zalecana[/QUOTE]
nie dasz rady , by z godzinę dziennie polatała ?
myślisz , że moja Lalka to zapyla od rana do wieczora ? :diabloti: ona tyle biega , co Franek nie biega

skoro nie przyswaja mięska , jak warzywka ? nie próbowałaś np dawać 3/4 porcji karmy plus warzywa szatkowane ?

Weź Tinka , nie baw się w taką jedną tu :diabloti:

piękny filmik , boski ... lepszy bedzie od Ciebie z domu

Posted

[quote name='Unbelievable']

ja tu wrzucam taki fajny filmik z moim brzdącem a nikt nie komentuje jaka fajna i ładna i jak śliczne buziaczki rozdaje :([/QUOTE]

bo Ci wszyscy tu zazdroscimy i wiesz jak to jest...zagryzami języki hihi;-)
normalnie sie nie mogę doczekać aż juz będzie u ciebie hihihi to juz niedlugo,juz niedlugo;-)
a ogole to jest fajna,ładna i napewno mądra i wogole naj:-P

Posted

Godzina biegania dla M. to jest nic, a brak ruchu w większych ilościach to w jej przypadku tycie w tępie ekspresowym, już widzę że nabiera, więc muszę coś z karmą wymyślić.

Dostaje warzywa, ale po nich ma znów biegunki, także dostaje pare plastrów marchewki czy czegoś innego, bo tylko tyle przyswoi, po mięsku lubi znów wymiotować

Posted

[quote name='Justa']Przydomowej, hobbystycznej !

Ja miałam skomentować, ale moja błyskotliwa uwaga na temat cielęciny musiała zostać szybko ulotniona z mojej głowy :diabloti:

Miotełka wydaje się być megakontaktowym stworzeniem :loveu:
Ale ten ostatni merlaczek ma jakieś lęki? :(
I gdzie trikolorka, już ją zabrali?[/QUOTE]
z jedną krowa hodowlaną! :grins:

no właśnie nie wiem co mu, wygląda raczej jakby nie wiedział co ta ręka mu nad głową robi niż się bał :hmmmm: będę się musiała spytać jutro
tak, tricolorka już w nowym domciu :)

[quote name='Vectra']Weź Tinka , nie baw się w taką jedną tu :diabloti:

piękny filmik , boski ... lepszy bedzie od Ciebie z domu[/QUOTE]
niestety mistrza nie przebiję :(

a ja nie mam nawet aparaciku żeby filmiki nagrywać :( tylko telefon...
w niedzielę jak odeśpię na bank coś sklecę :diabloti:

[quote name='sacred PIRANHA']bo Ci wszyscy tu zazdroscimy i wiesz jak to jest...zagryzami języki hihi;-)
normalnie sie nie mogę doczekać aż juz będzie u ciebie hihihi to juz niedlugo,juz niedlugo;-)
a ogole to jest fajna,ładna i napewno mądra i wogole naj:-P[/QUOTE]
no taa i dlatego te pytania kiedy będzie, żeby ukraść :grins:
jeszcze kilka dni :loveu: najgorsze że ja nie mam NIC do roboty teraz, sesja skończona i będę siedzieć i myśleć :mdleje:
no jasne, przyszła mistrzyni sportów wszelakich, wystaw i innych rozrywek :evil_lol: czempionka od urodzenia :diabloti:

[quote name='ladySwallow']Piękna... a jaka puchata :diabloti:[/QUOTE]
ja mam na to tylko jedne słowo: furminator :evil_lol:

Posted

[QUOTE] co to za karma? może dla Jariego Amber by się nadała?[/QUOTE]Już sprawdziłam, ona ma 5% błonnika, czyli o 3,5% za dużo ;). Niestety, u Jariego musi być niski tłuszcz i niskie włókno. I tak zaprojektowane są karmy Gastro, nie obciążające przewodu pokarmowego ani tłuszczem, ani włóknem. Reszta bytówek działa na zasadzie karm "light" dla psów otyłych czyli mało tłuszczu, dużo błonnika, żeby wymiatały jelita. U Jariego natomiast jelita się same wymiatają ;)

Posted

[quote name='NightQueen']Godzina biegania dla M. to jest nic, a brak ruchu w większych ilościach to w jej przypadku tycie w tępie ekspresowym, już widzę że nabiera, więc muszę coś z karmą wymyślić.

Dostaje warzywa, ale po nich ma znów biegunki, także dostaje pare plastrów marchewki czy czegoś innego, bo tylko tyle przyswoi, po mięsku lubi znów wymiotować[/QUOTE]
warzywka trze się na miazgę , wtedy są lepiej przyswajalne ... buraczki , seler , marchew , kapusta , kalarepka
trzeba kombinować , co pies to inny żołądek.

Lalka na karmach typu light była tłusta , głodna wiecznie i leniwa obrzydliwie.
Odkąd dostaje karmy z dużą ilością białka , małą ilością tłuszczu - jest najs
Był moment , że za mocno spadła :evil_lol:

Się już naczytałam że np , psy typu bączysławy bogusławy , nie mogą jeść karmy typu High energy
Bogusław wpieprza RC HE 4800 teraz i muszę chyba mu podsypywać więcej , bo żebra ma za mocno wyczuwalne.
Korci mnie od jakiegoś czasu , by Klementynę wrzucić na karmę , do redukowania wagi , może jak nabędę tą nutre

Posted

1 krowa + 1 cielaczek, a z niego ekologiczna cielęcinka.. Za rok kolejny cielaczek i kolejna cielęcinka :diabloti:

Ta mała weźmie smaka i się cofa 2 kroki i może to jakiś taki odruch żeby jej nikt nie zabrał żarcia? :p

Ale Ci dobrze.. Ja już zwarta i gotowa czekam na.. SESJĘ, która to przybędzie do mnie już w poniedziałek :loveu: na chwilę wypuści mnie ze swych sideł w czwartek, a potem zaatakuje ponownie, znienacka.. w przyszłym tygodniu :diabloti:

Pytałam rodzicielkę moją o szczeniaczka.. Znów.. i..
Nic z tego :placz:

Posted

Wiesz co Justa , moi rodzice , chyba tak dla fasonu mówili NIE .. więc olałam ich NIE i sprowadziłam szczeniaczka i zapomnieli o NIE.
Potem się jeszcze w żywe oczy zapierali , że oni nigdy w życiu , nie mówili NIE

Posted

[quote name='Justa']1 krowa + 1 cielaczek, a z niego ekologiczna cielęcinka.. Za rok kolejny cielaczek i kolejna cielęcinka :diabloti:

Ta mała weźmie smaka i się cofa 2 kroki i może to jakiś taki odruch żeby jej nikt nie zabrał żarcia? :p

Ale Ci dobrze.. Ja już zwarta i gotowa czekam na.. SESJĘ, która to przybędzie do mnie już w poniedziałek :loveu: na chwilę wypuści mnie ze swych sideł w czwartek, a potem zaatakuje ponownie, znienacka.. w przyszłym tygodniu :diabloti:

Pytałam rodzicielkę moją o szczeniaczka.. Znów.. i..
Nic z tego :placz:[/QUOTE]
no i jest ekologicznie :grins:

mały, to chłopak :diabloti: a z tym żarciem, to możliwe :evil_lol: a sprawcą jest nie kto inny jak grubas Broom, która kradnie smakołyki innym szczeniakom jeżeli te się z jedzeniem ociągają :grins:
ja dzisiaj miałam ostatni egzamin z fizyki, którego pewnie nie zaliczę, i mam jeszcze zbója z jednej fizy, drugiej fizy, tylko nie wiem kiedy, no i trzecia fiza do poprawy, i jeszcze możliwe że inżynieria środowiska :hmmmm: ale śmiesznie jest studiować :evil_lol:
ale za to grafikę mam na 4,5 :grins:

trzeba postawić przed faktem dokonanym :diabloti:

Posted

Źródłem energii są tłuszcze. W wyniku utleniania (wtedy wytwarza się energia) 1g lipidów powstaje ok. 9kcal, czyli jakieś 2,5 raza więcej niż z 1g węglowodanów lub białek ;)

A to, że białko jest budulcem i potrzeba go dużo w fazie wzrostu to fakt ;)

EDIT: ten post odnosi się do postu Vectry sprzed kilkudziesięciu minut :eviltong: coś nie wyszło z cytowaniem.

Posted

[quote name='Vectra']Wiesz co Justa , moi rodzice , chyba tak dla fasonu mówili NIE .. więc olałam ich NIE i sprowadziłam szczeniaczka i zapomnieli o NIE.
Potem się jeszcze w żywe oczy zapierali , że oni nigdy w życiu , nie mówili NIE[/QUOTE]

Było TAK na jednego psa, na dwa jest już NIE, a jak się nie podoba to zawsze mogę się wyprowadzić - szkoda, że nie mam gdzie :diabloti:

[quote name='Unbelievable']no i jest ekologicznie :grins:

mały, to chłopak :diabloti: a z tym żarciem, to możliwe :evil_lol: a sprawcą jest nie kto inny jak grubas Broom, która kradnie smakołyki innym szczeniakom jeżeli te się z jedzeniem ociągają :grins:
ja dzisiaj miałam ostatni egzamin z fizyki, którego pewnie nie zaliczę, i mam jeszcze zbója z jednej fizy, drugiej fizy, tylko nie wiem kiedy, no i trzecia fiza do poprawy, i jeszcze możliwe że inżynieria środowiska :hmmmm: ale śmiesznie jest studiować :evil_lol:
ale za to grafikę mam na 4,5 :grins:

trzeba postawić przed faktem dokonanym :diabloti:[/QUOTE]

Ekologicznie ekologicznie.. Zastanawiam się tylko ile taka ekologiczna cielęcinka by stała za kg :diabloti: Równie dobrze można psa karmić kawiorem z bieługi :diabloti:

Mnie przed sesją została jeszcze higiena pasz, a wczoraj zaliczyłam molekularne podstawy pokarmu - nie pytajcie mnie o co chodzi :diabloti:

Twój pies terroryzuje otoczenie !

Posted

[quote name='Justa']Było TAK na jednego psa, na dwa jest już NIE, a jak się nie podoba to zawsze mogę się wyprowadzić - szkoda, że nie mam gdzie :diabloti:[/QUOTE]

to podobnie jak u mnie ;/ "zawsze możesz sie wyprowadzić"
drugi pies jest zupełnie przez przypadek bo mamie sie bardzo spodobał i nagle mógł zostać, teraz jest takie to marne rozwydrzone

Posted

spoko , też było - możesz się wyprowadzić ... a potem był lament , że się wyprowadziłam :diabloti:
bo ja najpierw się wyprowadziłam , potem poinformowałam o tym rodziców

ale przecież NIKT nie kazał ci się wyprowadzać :evilbat:

Posted

[quote name='Vectra']spoko , też było - możesz się wyprowadzić ... a potem był lament , że się wyprowadziłam :diabloti:
bo ja najpierw się wyprowadziłam , potem poinformowałam o tym rodziców

ale przecież NIKT nie kazał ci się wyprowadzać :evilbat:[/QUOTE]

Może to i lepiej, psa sobie wychowam jak JA chcę a nie jak rodzina mi będzie w tym POMAGAĆ :diabloti:

Posted

Ja o Franku powiedziałam tylko mamie. Nawet ze mną pojechała po niego! Tata został postawiony przed faktem dokonanym, a było kategoryczne nie. Nie musze dodawac ze teraz sie z nim kladzie na podlodze i bawi jak przyjezdzam? :diabloti:
Tylko ze ja mieszkam z rodzicami tylko na ferie wakacje i niektóre weekendy. ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']najgorsze że ja nie mam NIC do roboty teraz, sesja skończona i będę siedzieć i myśleć :mdleje:
[/QUOTE]

no to zdecydowanie najgorsze:-)
człowiek siedzi, myśli i te same foty/filmiki w kółko ogląda hihihii

Posted

[quote name='Justa']Może to i lepiej, psa sobie wychowam jak JA chcę a nie jak rodzina mi będzie w tym POMAGAĆ :diabloti:[/QUOTE]
To niewątpliwie plus... Ile ja bym dała, żeby teraz w tym najważniejszym okresie dla mojego gnojka, rodzina zrobiła sobie jakieś wakacje... Co ja wypracuję, to oni mi zniszczą, spalają mi komendy (np brat wchodzi do pokoju swojego, pies się ciśnie i brat wrzeszczy 5 razy 'zostań'... kiedy 'zostań' to była komenda, którą Jupi już rozumiał, czyli 'siedzisz/stoisz/leżysz bez ruchu i czekasz, aż cię zwolnię', musiałam zamienić komendę słowną na 'STOP', takich przykładów jest dużo więcej) i uczą złych nawyków (piesek piszczy, wypuszczamy pieska z klatki). A ja mam dwa razy więcej pracy.

Posted

[quote name='dog193']A ja mam dwa razy więcej pracy.[/QUOTE]

Oj znam to. Niestety nie wszystko się dało później odkręcić. Teraz wszystko robie po swojemu, TZ pare razy próbował się sprzeciwić i robić zgodnie z własną "logiką wychowania psa", ale po pierwsze ja jestem temperamentna, po drugie całkiem głupi nie jest i widzi, że psy mnie sie słuchają a jego olewają merdając ogonami, badz uciekają ale tak czy siak nie robią tego co chce, wiec sam odpuscił. Rodzina niestety nie posiadała umiejętności wyciągania logicznych wniosków, ani zastraszyć rozwodem się nie dała:-)