Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]UTAAP [/B]bardzo Ci dziękuję. Bardzo mi pomogłaś:calus:
Jadę tylko na wakacje, więc chyba rejestracja w KC mija się z celem. nie chcę potem w PL występować jako "wystawca zagraniczny":cool3: a powrotu do ZK to już pewnie nie będę miała:-(
Wiesz może ile czeka się na ATC?

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dzięki-chyba zdążę to pozałatwiać i we wrześniu uderzymy na ringi:evil_lol:
badania mam z maja zeszłego roku. teraz tylko zaszczepiłam, ale z tego co czytałam wystarczy.

Posted

Będę mieszkać w Herne Bay koło Canterbury/ Kent.
Chciałabym zgłosić do Ashfort, ale nie wiem czy zdążę, bo zgłoszenia do 20 lipca. Narazie tego wszystkiego nie ogarniam:shake: sama nie wiem, gdzie mogę się zgłaszać:oops: tych specjalistycznych tu dużo. Nie wiem też na jak dalekie wycieczki mama się zgodzi;)
chętnie się z Tobą przywitam:multi: gdzie będziesz się pokazywać koniec sierpnia/wrzesień?

Posted

A ktora to wystawa jest, nie moge jej znalezc w tych linkach :roll: ...? Masz na mysli te organizowana przez Kent County Canine Association 19 sierpnia - ona bedzie w Maidstone, tylko sekretarz mieszka w AshforD.

Ja na poczatku tez myslalam ze chyba trudno bedzie sie rozeznac w tutejszych wystawach, ale jak sie zabralam to wcale nie bylo tak zle. Nie wiem gdzie masz sie zglosic, ja na razie tez dopiero sprawdzac co gdzie i jak, ale z reguly zglaszam tam gdzie mam blisko po prostu i na poczatek pare wystaw open zanim pojdziemy na championship - my mialysmy spora przerwe w wystawach i chcialam najpierw sobie przypomniec (i psu) jak to jest :eviltong: .

Koniec sierpnia/wrzesien to jeszcze nie wiem czy wogole pojedziemy, bo we wrzesniu Gajka powinna dostac cieczke. W prawdzie pod koniec miesiaca ale nigdy nie wiadomo. Patrze w kalendarz i mam zazaczone 2 wystawy championship - Birmingham 1 wrzesnia i Richmond 8 wrzesnia.
Jak bedziesz jechac daj znac, to wtedy moze jakos sie umowimy ;-)

A z tym zgloszeniem to moze zdazysz, zalezy jaka wystawa i czy mozna zglaszac sie online. Jesli mozna online to terminy nadsylania zgloszen przez internet sa zazwyczaj dluzsze niz te do zglaszania przez poczte :)

Posted

[quote name='UTAAP']A ktora to wystawa jest, nie moge jej znalezc w tych linkach :roll: ...? Masz na mysli te organizowana przez Kent County Canine Association 19 sierpnia - ona bedzie w Maidstone, tylko sekretarz mieszka w AshforD.[/quote]
dokładnie o tą mi chodziło:multi:, do Maidstone mam jeszcze bliżej:lol:

[quote]Ja na poczatku tez myslalam ze chyba trudno bedzie sie rozeznac w tutejszych wystawach, ale jak sie zabralam to wcale nie bylo tak zle. Nie wiem gdzie masz sie zglosic, ja na razie tez dopiero sprawdzac co gdzie i jak, ale z reguly zglaszam tam gdzie mam blisko po prostu i na poczatek pare wystaw open zanim pojdziemy na championship - my mialysmy spora przerwe w wystawach i chcialam najpierw sobie przypomniec (i psu) jak to jest :eviltong: .[/quote] wezmę się za to pożadnie w wolnej chwili, może też coś zrozumiem

[quote] A z tym zgloszeniem to moze zdazysz, zalezy jaka wystawa i czy mozna zglaszac sie online. Jesli mozna online to terminy nadsylania zgloszen przez internet sa zazwyczaj dluzsze niz te do zglaszania przez poczte :)[/quote]
termin jest do 20 lipca. jak dostanę numer to super, jak nie to coś innego znajdę. Wybór jest ogggrromny:razz:. A jak jest z poziomem wystawianych psów na tych open? dużo wyższy niż np. na naszej miedzynarodówce?

Posted

Jesli wyslalabys formularz o ATC w tym tygodniu to mysle ze zdazysz.

Wystawy open tutaj to sa raczej male wystawy. Jesli chodzi o ilosc zgloszen to cos jak nasze male krajowki(male, mam na mysli malo popularne) a jesli chodzi o prestiz to bym powiedziala ze nawet mniejsze niz nasze krajowki - na krajowych w Polsce mozesz normalnie walczyc o wniosek na krajowego championa, a tutaj na wystawach open nie przyznaje sie tych wnioskow. Czyli jesli chodzi o championat to BOB z takiej wystawy nic Ci nie daje, ale BOB to zawsze BOB ;-) . Wnioski na championa sa rozdawane tylko na wystawach championship i jeszcze chyba na wystawach organizowanych przez klub rasy. Oprocz tego wniosku (CC) rozdawane sa tez wnioski rezerwowe (resCC), ktorych nie ma w Polsce.
Generalnie wydaje mi sie ze tutaj zdobycie CC jest wiekszym wyczynem niz zdobycie CWC w Polsce, ludzie tez chyba jakos z wiekszym podziwem patrza na takiego psa, czy nawet tego ktory zdobyl res CC. Do championatu dla beagle (wnioskuje z avatarka) trzeba miec chyba 3 CC od 3 roznych sedziow, gdzie przynajmniej jeden CC musi byc uzyskany powyzej 12 miesiaca zycia :p .

Posted

Jesli wyslalabys formularz o ATC w tym tygodniu to mysle ze zdazysz.

Wystawy open tutaj to sa raczej male wystawy. Jesli chodzi o ilosc zgloszen to cos jak nasze male krajowki(male, mam na mysli malo popularne) a jesli chodzi o prestiz to bym powiedziala ze nawet mniejsze niz nasze krajowki - na krajowych w Polsce mozesz normalnie walczyc o wniosek na krajowego championa, a tutaj na wystawach open nie przyznaje sie tych wnioskow. Czyli jesli chodzi o championat to BOB z takiej wystawy nic Ci nie daje, ale BOB to zawsze BOB ;-) . Wnioski na championa sa rozdawane tylko na wystawach championship i jeszcze chyba na wystawach organizowanych przez klub rasy. Oprocz tego wniosku (CC) rozdawane sa tez wnioski rezerwowe (resCC), ktorych nie ma w Polsce.
Generalnie wydaje mi sie ze tutaj zdobycie CC jest wiekszym wyczynem niz zdobycie CWC w Polsce, ludzie tez chyba jakos z wiekszym podziwem patrza na takiego psa, czy nawet tego ktory zdobyl res CC. Do championatu dla beagle (wnioskuje z avatarka) trzeba miec chyba 3 CC od 3 roznych sedziow, gdzie przynajmniej jeden CC musi byc uzyskany powyzej 12 miesiaca zycia :p .

Posted

Habibi, chcialam sie wystawic to musialam zaglebic :eviltong:
W Irlandii jest inaczej, teraz jest chyba tak samo jak w innych krajach FCI, bo bodajze od nowego roku zmienili zasady przyznawania Green Stars i uzyskiwania championatow. Zauwazylam ze tam sa glownie wystawy championship, nie ma wogole open, czasem sa jakies specjalistyczne.
Tutaj bardzo fajny link, ja bardzo lubie ta strone bo tam jest wszystko
[URL]http://www.showdogsireland.com/[/URL] ;-)

Posted

Witam Was,

Czy ktoś mógłby mi podać namiary na jakiegoś przewoźnika, który przewiózłby mnie z psem do UK? Wiem, ze są takie firmy, które kursują busami...ale jakoś nie mogę zadnej znaleźć w sieci:(

Właściwie do tej pory odrzucałam myśl o samolocie...jednak zaczęłam się nad taką formą zastanawiać - trwa krócej, czyli mniejszy stres dla psa.
Wiem, że koszt przelotu dla psa zależy od jego wagi.... jakiego rzędu są to pieniądze? Moja Fruzia ma między 7-8 kilo...

Z góry Wam dziękuję za pomoc...

Jesteśmy już po wszystkich badaniach, teraz cierpliwie czekamy te 6 miechów.... :)

Posted

Ja też szukam transportu busem, więc podczepiam się pod prośbę.
Agamtb, z tego co słyszałam to koło 10 E za kilogram (klatka też się liczy), i wcale nie jestem pewna czy mniejszy stres, szczególnie jeżeli nie wyrobisz sie w limicie wagi psa z klatką do kabiny (8-10 kg. w zależności od przwoźnika) i będzie musiał jechać w luku jako bagaż.

Posted

Agamtb - samolot to droga sprawa... Ja dowiadywałam się wprawdzie rok temu, ale nie sądzę, żeby przepisy i ceny się zmieniły (a jeśli to wzwyż). Do UK możesz wlecieć z psem tylko używając BA i Lot Cargo - takie są wymagania Defry. Cena za przelot psa ok 12-14 kg w ub.roku wyniosła ok. 3500 zł. Być może psa do 8 kg możesz mieć na pokładzie - tego nie wiem, coś takiego o uszy mi się obiło. Wtedy może opłaty są inne. Ale jeśli nadawałabyś zwierza do latania w "cargo" - to z tego, co mi wyjaśniano w LOT Cargo: psa zostawiasz w klatce co najmniej 3-4 godz. przed odlotem przy odprawie cargo - to inny niż pasażerski terminal. Potem jedziesz siebie odprawić (o ile lecisz razem z psem), lecisz, lądujesz odprawiasz się. Potem musisz odnaleźć, dojechać znowu do terminalu cargo i odebrać psa. Nie znam topografii Heathrow, ale to są spore odległości. Ja też myślałam, że samolotem drożej, ale przynajmniej krócej i mniej stresu dla psa, ale jak policzyłam, że psisko w sumie spędza w klatce, przerzucany jak paczka jakieś 7-10 godzin i nie wiadomo do końca, co się z nim w tym luku bagażowym dzieje, to się rozmyśliłam.

Posted

Ja już też zrezygnowałam z samolotu... nie dość że drogi to faktycznie kilka ładnych godzin rozłąki...za duży stres dla psiaka...

Jestem wstępnie dogadana z prywatnym przwoźnikiem - jedziemy busem. Cenowo - nieporównywalnie taniej niż samolot, ale niestety aż 22h (damy jakoś radę!):razz: No i nie mam żadnych limitów na bagaż....

Posted

Agamtb, no 22h ale masz psa przy sobie - zawsze mozna sie zatrzymac na siusiu, czy odpoczynek; fakt tyle godzin meczace, ale jednak pies jest ciagle z toba, samolotem nikt mu nie wytlumaczy dlaczego jacys obcy ludzie przestawiaja jego kontenerek, albo czemu tak glosno...
A kiedy zamierzacie sie przeprawiac?

Posted

Przepraszam nie mam akurat czasu zeby przegladnac wstecz, czy ktos orientuje sie ile czasu zajmuje podroz z Katowic do Dunkierki na prom???

Posted

[quote name='Alka']Przepraszam nie mam akurat czasu zeby przegladnac wstecz, czy ktos orientuje sie ile czasu zajmuje podroz z Katowic do Dunkierki na prom???[/quote]

zalezy jakim srodkiem transportu :razz:

Posted

a to zalezy od kierowcy, czy sie zgubicie po drodze i takie tam ;)
Nam zajelo okolo 18 godzin.ale my przez sama Polske jechalismy okolo 9...
suma sumarum odleglosc wyszla nam okolo 1100 mil.

Posted

dzięki :p przynajmniej mam jakieś rozeznanie ...

Czy ktos moglby podac stronki internetowe na ktorych mozna zamowic prom (Dunkierka-Dover) najlepiej jakies sprawdzone ? czy mozna zaplacic za prom na miejscu?

Posted

Ja jako chyba nieliczna przeprawialam sunie lotem i nie polecam. Watpie zeby cos sie psu dzialo ale odstawilam ja na kargo 3 h prad lotem, 2 h samego lotu i 4 h czekania na psa na terminale 4 na Heathrow. Poza tym huk startowania i ladowania samolotu jest ogromny dla pasazerow gdzie wszystko jest wyciszone, w luku bagazowym niestety nie i nerwy byly nie moje. Co do latania psow z pasazerem to raczej jest to niemozliwe. UE ma przepisy ze dla bezpieczenstwa pasazerow (podczas np Emergency Landing oies bedzie przeszkoda dla wysiadajacych pasazerow i zagrozeniem dla wlasciciela ktory bedzie tez myslal o pupilu ratujac sie ITD) Mozliwe za na krajowych mozna przewozic psa w kabinie , no i napewno loty USA zezwalaja na to - nie sa w uni, ale Europejskie tego zabraniaja. Tak ze psy do 8 kg lecace z pasazerami to mit , no chyba ze kiedys wolno bylo.
Pozdrowienia
Malutka

Posted

jakis czas temu mimo ze mial byc w kabinie jamnik- szczeniak z Wysp i tak lecial w luku bagazowym. Do tej pory sunia ma traume.

Po za tym przy obecnych wydarzeniach nie wiadomo jakie opoznienia moglyby sie przytrafic. Samochodem to chyba najlepsza opcja.

Posted

[quote name='Alka']dzięki :p przynajmniej mam jakieś rozeznanie ...

Czy ktos moglby podac stronki internetowe na ktorych mozna zamowic prom (Dunkierka-Dover) najlepiej jakies sprawdzone ? czy mozna zaplacic za prom na miejscu?[/QUOTE]

[quote name='Katcherine']Alka jak z psem to wejdz na strone DEFRY i wyszukaj zatwierdznych przewoznikow- zabukowanie wczesniej bo musza przygotowac weta na granicy...[/QUOTE]

to tak w skrócie link do tematu:
[url]http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/routes.htm[/url]