Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

najlepiej zaszczep go ponownie na wściekliznę, do PL nie jest taki problem powinno byc ok. Jesli masz paszport i papiery. jeśli masz wápliwosci sprawdz na [URL="http://www.defra.gov.uk"]www.defra.gov.uk[/URL] , mozesz tez napisac do nich maila odpowiadajá lub 0207-580-4324

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ok zaszczepie, a czy powinnam odrobaczac.odkleszczac? chce jechac za tydzien, czy powinnam jakos czekac konkretny czas? dziekuje za odp i sprawdze w derfie, tylko moze juz ktos przewozil i wie jak to sie odbywa:]

Posted

Do wywozu do PL nie potrzebujesz odkeszczania ani odrobaczania, gorzej bedzie z powrotem do UK, bo jest szczepienie stracilo waznosc 5 dni temu, badania na przeciwciala sa niewazne.

Posted

chcialabym sie zapytac ... bo wylecialo mi juz z glowy ... jak to jest ...
jak przywioze psa z polski do anglii a potem chce jechac na urlop z psem ... przypuscmy ze tez do polski .. to jak wracam z urlopu to jak wyglada sprawa na granicy ... czy potrzebuje zrobic jakies badania przed wjazdem na teren UK?
a dodatkowo czy powinnam szczepic psa co roku wedlug polskich zasad, zeby potem nie miec problemu na granicach w europie?

Posted

Dahme, zawsze przed wjazdem do UK musisz odrobaczyć i odpchlić psa (oczywiście trzymając się godzin). Poza tym szczepienie na wściekliznę co roku wg polskich zasad.

Posted

[quote name='dahme']jak przywioze psa z polski do anglii a potem chce jechac na urlop z psem ... przypuscmy ze tez do polski .. to jak wracam z urlopu to jak wyglada sprawa na granicy ... czy potrzebuje zrobic jakies badania przed wjazdem na teren UK? [/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]jeśli pilnujesz terminów szczepień to kwarantanna jest ważna do końca życia psa - ale musisz go oczywiszcze odrobaczyć i "odkleszczyć" :diabloti: przed każdym wjazdem na teren uk, jeśli spóźnisz się jeden dzień ze szczepieniem kwarantanna jest nieważna i cały proces trzeba powtórzyć[/COLOR]

[quote name='dahme'] a dodatkowo czy powinnam szczepic psa co roku wedlug polskich zasad, zeby potem nie miec problemu na granicach w europie?[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]tak, termin ważności szczepionki to jedno a ustawowy (w polsce) obowiązek szczepienia psa co rok to odrębna sprawa[/COLOR]

Posted

kochani ... :)
wy jak zawsze pomocni :) jak ja sie mam wam odwdzieczyc :Rose:
... zawsze mam jakies pytania a jak ktos inny pyta to u mnie pustka w glowie :/:oops:

wiec skoro tak juz na wstepie ladnie wam przyslodzilam, zeby sie podlizac ... to zapytam jeszcze o jedno :mdrmed:
jak myslicie ile moglo by kosztowac nadanie psa jako cargo z Francji (kolo Bordeaux) do Polski ... wolalabym przewiezc osobiscie samochodem ... ale mam prawko dopiero 3 miesiace :/ a to by wypadalo w listopadzie ... wiec warunki srednio sprzyjające i sama nie wiem jak to zalatwic...

Posted

Aga i Amber jeszcze raz serdecznie dziękuję za wplatę. Kwote przelalam będzie pewnie w pon lub we wtorek widoczna na wątku rozliczeniowym. Mialam parę dni poślizgu, bo kod cos nie przychodzil, ale juz ok :lol:.
Jeszcze raz bardzo dziękuję. :loveu:

Posted

[quote name='dahme']jak myslicie ile moglo by kosztowac nadanie psa jako cargo z Francji (kolo Bordeaux) do Polski ... wolalabym przewiezc osobiscie samochodem ... ale mam prawko dopiero 3 miesiace :/ a to by wypadalo w listopadzie ... wiec warunki srednio sprzyjające i sama nie wiem jak to zalatwic...[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]tym razem nie pomogę, bo nie mam pojęcia ... za to witam w klubie, też z 3 m-ce temu zdałem prawko :diabloti:[/COLOR]

Posted

ja zdalam tutaj w anglii aty tez tu??
pamietam jak pisales, ze bedziesz szukal pracy w swoim zawodzie ...
i nie wiem jak to w koncu sie zakonczylo ...
co slychac u ciebie?

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]nie, ja ciągle jeszcze w pl - i tutaj zdałem prawko, u mnie jest (bo nie skończyło się :diabloti:) tak, że zrezygnowałem z pracy żeby samemu sobie postawić kropkę nad "i" i szukam mieszkania w londynie dla siebie i psa, szukam z polski więc niemrawo to idzie ale w końcu musi się znaleźć coś właściwego i wtedy jazdaaa ...

eh, nawet już prawie (jak wiadomo robi różnicę :diabloti:) miałem coś w rękach - jedynka na mill hill, czyli dla psa raj, w domu gdzie jedna z panien też miała dużego psiaka i miała właściwe podejście do wychowania ale gdy wymienialiśmy już właściwie końcowe maile okazało się że jednak jeden z ich przyjaciół postanowił zamieszkać z nimi ... więc szukamy dalej :diabloti:[/COLOR]

Posted

A my wlasnie szukamy kogos kto by chcial wziasc jeden z naszych pokoi(bardzo maly) i nie mozemy znalezc :cool1:

U mnie do jutra jest jeszcze Amberka :loveu: Sunia cud miod normalnie :loveu:

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img70.imageshack.us/img70/2007/amber16nk9.png[/IMG][/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=70&i=amber16nk9.png][IMG]http://img70.imageshack.us/img70/2007/amber16nk9.dfae4b8120.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Kamila']A my wlasnie szukamy kogos kto by chcial wziasc jeden z naszych pokoi(bardzo maly) i nie mozemy znalezc :cool1:[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]no tylko mi straaaasznie zależy na północnym londynie a ty na południu mieszkasz ...:-(

...psiak uroczy ... modelka normalnie ...
[/COLOR]

Posted

Kamila modelka sliczna imie trafione w 100% ;) ale lepiej pochwal sie jaki masz aparat i obiektyw, bo zdjecie cudowne, mile dla oka ;) jak i inne w ruchu ktore sa o wiele trudniejsze do zrobienia, a galeriw Twoja sledze bo jest czym nacieszyc oczy ;)

Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]no tylko mi straaaasznie zależy na północnym londynie a ty na południu mieszkasz ...:-([/COLOR]

[COLOR=darkslategray]...psiak uroczy ... modelka normalnie ...[/COLOR]
[/quote]

Dziekuje ;) A Pd Londyn jest fajniejszy :eviltong:

[quote name='zaba14']Kamila modelka sliczna imie trafione w 100% ;) ale lepiej pochwal sie jaki masz aparat i obiektyw, bo zdjecie cudowne, mile dla oka ;) jak i inne w ruchu ktore sa o wiele trudniejsze do zrobienia, a galeriw Twoja sledze bo jest czym nacieszyc oczy ;)[/quote]

Oooo nie wiedzialam ze mam ukrytych odwiedzajacych :cool3: ciesze sie ze sie podobaja ale nie wszystkie wychodza mi takie jak bym chciala ;) A foce Nikonem D50.

Posted

[quote name='Kamila'] ... A Pd Londyn jest fajniejszy :eviltong: ... [/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]może i jest ... chętnie kiedyś odwiedzę :diabloti: ... ale mam powody nie do przebicia :diabloti:[/COLOR]

Posted

[quote name='soti']":pDziekuje ;-) A Pd Londyn jest fajniejszy :eviltong:"

Kamilo - rozwiń prosze[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]jest fajniejszy, przecież tam mieszka i [COLOR=DarkGreen][B]kamila[/B][COLOR=DarkSlateGray] i [B][COLOR=DarkGreen]lala[/COLOR][/B][COLOR=DarkGreen][COLOR=DarkSlateGray] ... :diabloti:[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR]

Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]jest fajniejszy, przecież tam mieszka i [COLOR=darkgreen][B]kamila[/B][COLOR=darkslategray] i [B][COLOR=darkgreen]lala[/COLOR][/B][COLOR=darkgreen][COLOR=darkslategray] ... :diabloti:[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/quote]

Wlasnie mialam to napisac :eviltong:
Prawie 5lat mieszkam w Pd Londynie i jak jade do Pn to sie czuje jakos tak nie swojo :oops:

Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]... ale pólnoc londynu jest chyba jednak bezpieczniejsza no nie ?[/COLOR][/quote]

Nie wiem czy jest jakas roznica ;)

Posted

ja tez poszukuje miejsca w polnocnym, albo polnocnozachodnim bo tam wiecej pracy dla mnie :) (a przynajmniej na to wyglada ... zobaczymy co sie okaze :roll: )

osho - a ty w jakim zawodzie szukasz ??

amber przesliczna (az przeslalam linka kolezance co zostawila swojego seterka w polsce)

Posted

[quote name='dahme']osho - a ty w jakim zawodzie szukasz ??[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]ja na razie szukam mieszkanka/pokoju bo to jest wąskim gardłem całego przedsięwzięcia - przecież nie zdecyduję się na pracę a potem powiem "so sorry, haven't managed to organize any flat for mysef, hope you can understand" :diabloti: miałbym już jednego potencjalnego pracodawcę poza listą :diabloti:

skończyłem ochronę środowiska na wydziale chemicznym polibudy i to jest moje docelowe dążenie - jakieś laboratorium, firma konsultingowa etc, chcę robić to co lubię i uważam za ważne, ewentualnie coś z webmasteringiem, bo też lubię ... a na początek jestem gotowy zacząć prawie z czymkolwiek żeby mieć środki do życia (można dalej szukać pracując a oszczędności wydać na przyjemniejsze rzeczy niż opłacanie landlord'a) ... przy czym prawie - np. rzeźnikiem nie będę ... ostatnie dwa lata pracowałem jako planista produkcji w dużej firmie ... więc mogę iść i w tą stronę, choć to nie jest szczyt moich marzeń i cel zawodowego spełnienia
[/COLOR]