Biala Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Tez kupuje na tej stronie nutrecare. Tam wlasnie dostalam Royal Canin Obesity. Ale na stronie http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs tez sa tanie karmy dla psow. Za Eukanube zaplacilam 30 funtow, to sporo taniej niz w Polsce. Quote
lemonsky Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 To znaczy, ze bajki o tym, ze brytyjskie kleszcze nie przenosza tego, co polskie kleszcze to jednak bajki :razz: Zam贸wilam frontline i drontal. Pozdrawiamy z paskudem. Quote
Gasnik Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Biala napisa艂(a):Tez kupuje na tej stronie nutrecare. Tam wlasnie dostalam Royal Canin Obesity. Ale na stronie http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs tez sa tanie karmy dla psow. Za Eukanube zaplacilam 30 funtow, to sporo taniej niz w Polsce. A po jakim czasie mniej wi臋cej przesy艂ka z nutrecare dociera艂a do Ciebie? Bo dzikowi ju偶 sie kulki ko艅cz膮...:) lemonsky napisa艂(a):To znaczy, ze bajki o tym, ze brytyjskie kleszcze nie przenosza tego, co polskie kleszcze to jednak bajki :razz: Zam贸wilam frontline i drontal. Pozdrawiamy z paskudem. Ja najpierw my艣la艂am, 偶e skoro nie maj膮 wsieklizny to pewnie kleszczy, pche艂 i innych 艣wi艅stw te偶 nie maj膮:evil_lol: Tym bardziej, 偶e trzeba poda膰 frontline przed wjazdem na wyspy. A o odrobaczaniu nie my艣la艂am jeszcze. Faktycznie dobrze wiosn膮 odrobaczy膰? Cos takiego sie tu pojawi艂o chyba.Ozzy by艂 odrobaczany pod koniec lutego, to chyba nie b臋d臋 go narazie katowa膰. Quote
lemonsky Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 heheheee, i pewnie tez baczk贸w ich psy nie puszczaja, ze niby takie higieniczne :evil_lol: A wscieklizna podobno jest... to chyba nie jest do ogarniecia - ptaki przelatuja kanal przeciez, szczury, lisy tunelem tez sie podobno przeprawiaja, dla chcacego nic trudnego. Jak odrobaczalas Ozziego w lutym, to daj mu spok贸j na razie, chyba, ze jakies niepokojace objawy po drodze sie pojawia, wskazujace na robalki. Tutaj rzeczywiscie zalecaja truc zwierzaki co 3 mce, ale ja mojego psiura nie czesciej niz raz na p贸l roku drontalem potraktuje - i tez sie zastanawiam, czy nie za czesto. Quote
Gasnik Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 艢miej si臋, smiej :) Oni sie zachowuja jakby faktycznie ich psy jakies sterylne by艂y. A o w艣ciekli藕nie tez juz my艣la艂am i nie wierz臋, 偶e jej tutaj nie ma. Jak napisa艂a艣-s膮 ptaki, s膮 szczury, s膮 wiewi贸ry... A dzika nie b臋d臋 odrobacza膰 teraz. Quote
Biala Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 Gasnik napisa艂(a):A po jakim czasie mniej wi臋cej przesy艂ka z nutrecare dociera艂a do Ciebie? Bo dzikowi ju偶 sie kulki ko艅cz膮...:) Paczka przyszla 2 dni po zamowieniu. Nie bylo mnie w domu to kurier zostawil pod drzwiami, jak prosilam (mieszkam na wsi, wiec nie ma strachu). A co do odrobaczania to ja swoje robie raz, max. dwa razy w roku. Najlepiej przed szczepieniami. W domu mam tylko 2 psy, nie maja kontaktu z innymi, biegaja w ogrodzie, a na spacerach tylko po lakach. Male ryzyko zalapania jakiejsc potwornej ilosci robakow. Quote
pati Posted March 27, 2007 Posted March 27, 2007 [LEFT]dziewczyny nie moge tego znale偶c powiedzcie mi prosze ile kosztuje to badanie w Pu艂awach?? [/LEFT] Quote
bajadera Posted March 28, 2007 Posted March 28, 2007 277 PLN + koszty wysy艂ki pr贸bki krwi http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html Quote
karjo2 Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Troche wczesnie, bo niedlugo wyjezdzamy ( na razie tylko na swieta), Wszystkiego Najlepszego, wielkich jaj, psowatych z mokrymi pysiorami w Lany Poniedzialek, bliskosci rodzinek i przyjaciol, samych pysznosci, slonka i wiosennej radosci!!! :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do os贸b dobrze mam nadzieje zorientowanych ju偶:)-gdzie najlepiej przes艂ac pieniadze tu do polski z anglii? M贸j Tz jest w Londynie i musi mi przes艂a膰 4 tys-ale nie ma pojecia jakie op艂aty sa z tym zw膮zane i gdzie sie op艂aca-czy macie jakie艣 rady? Quote
Kamila Posted April 3, 2007 Posted April 3, 2007 [quote name='Ania+Milva i Ulver']Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do os贸b dobrze mam nadzieje zorientowanych ju偶:)-gdzie najlepiej przes艂ac pieniadze tu do polski z anglii? M贸j Tz jest w Londynie i musi mi przes艂a膰 4 tys-ale nie ma pojecia jakie op艂aty sa z tym zw膮zane i gdzie sie op艂aca-czy macie jakie艣 rady? Nat West ostatnio wprowadzil taka oferte,poczytaj sobie. http://www.natwest.com/polish.asp A ja tak wogole mam pytantko i prosbe :cool3: 8 lipca mam juz urlop na 2 tyg i chce bardzo jechac do pl z Lala :razz: Jesli ktos cos uslyszy albo jesli ktos ma miejsce u siebie w aucie to bede po stokroc wdzieczna :p Sylwia-kora tak sobie myslalam ze moze ten transport ktorym ty jechalas by mi pasowal?Czy moglabys sie zorientowac albo dac mi namiary?Tym bardziej ze to jest do Katowic a mi wlasnie o to chodzi ;) Quote
Biala Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 Ania+Milva i Ulver napisa艂(a):Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do os贸b dobrze mam nadzieje zorientowanych ju偶:)-gdzie najlepiej przes艂ac pieniadze tu do polski z anglii? M贸j Tz jest w Londynie i musi mi przes艂a膰 4 tys-ale nie ma pojecia jakie op艂aty sa z tym zw膮zane i gdzie sie op艂aca-czy macie jakie艣 rady? Najlepiej i najtaniej jest wysylac pieniadze z angielskiego konta w banku NatWest na polskie konto prowadzone w funtach. Najpierw trzeba zalozyc konto w Polsce (ja mam w PeKaO SA, zalozenie bezplatne) oraz w NatWest (tez darmo). Potem wplacic pieniadze, zlozyc przelew i po ok 3 dniach pieniadze sa w Polsce. Koszt takiej operacji to 20 funtow niezaleznie od przesylanej kwoty. Tylko na druku trzeba zaznaczyc, ze pieniadze maja dotrzec w funtach. Wtedy nie traci sie nic na przewalutowaniach, a w Polsce mozna sobie wymienic pieniadze w kantorze po lepszym kursie. Latwiejsze ale i drozsze jest skorzystanie z uslug poczty angielskiej. Nazywa to sie MoneyGram. Wystarczy pojsc na poczte i zlozyc zlecenie. Za kilka minut mozna pieniadze wyplacic w Polsce w banku PeKaO SA. Tu koszt przelewu zalezy od kwoty, np za 300 funtow placi sie 24 funtow oplaty. Niestety do Polski pieniadze dochodza w walucie euro, wiec jest tez dodatkowa strata na kursie. Quote
Retriva Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 po uzyskaniu pozytywnego wyniku badan krwi trzeba czekac 6 miesiecy by wyjechac z psem... 6 miesiecy? nie da sie przyspieszyc? bo ja musialabym wyjechac za najpozniej 4 miesi膮ce =( Quote
UTAAP Posted April 9, 2007 Posted April 9, 2007 Retriva, nie da sie przyspieszyc. Napisalam ci priva na kynologii ;-) Quote
艢liweczka Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Mi weterynarz powiedzial ze nie ma juz kwarantanny,na wyniki bada艅 czeka sie do 2 lub 3 tygodni Quote
UTAAP Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Ze czeka sie na wyniki 2-3 tyg to sie zgadza, ale ze nie ma kwarantanny - pierwsze slysze :shake: . Bylam dzis na stronie DEFRA, ale nic nowego sie nie pojawila, ja nie zauwazylam. O kwarantannie pisza tak jak bylo do tej pory - 6 miechow czekania od daty pobrania krwi jesli wynik jest stastysfakcjonujacy. Quote
Katcherine Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 narazie w radiu tylko slyszalam ze sie zaczynaja zastanawiac nad zniesieniem kwarantanny- ale jak to U Anglikow bywa....jeszcze duzo wody uplynie zanim kwarantanna zostanie zniesiona... Sliweczko- uswiadom swojego weterynarza zeby dokladnie sie wglebil w temat....naciaganie ludzi na serologie zeby pozniej mieli na granicy naprawde DUZY problem na glowie i moc stresow- to ciut chyba nie bardzo wiaze sie z kompetencjami nie? Quote
Retriva Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 czyli 偶e dalej czeka si臋 p贸艂 roku po badaniu :)? nied艂ugo z pieskiem idziemy do weta na pobi贸r krwi i 艣lemy do Pu艂aw :D Quote
Katcherine Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 :razz: no my juz 2 raz po procedurze... pod koniec kwietnia wracamy z dwoma milusinskimi na wyspe :cool3: :cool1: I co ja zrobie jak mi te kwarantanne zniosa? Juz sie wrecz uzaleznilam :lol: Quote
UTAAP Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Katcherine napisa艂(a):narazie w radiu tylko slyszalam ze sie zaczynaja zastanawiac nad zniesieniem kwarantanny- ale jak to U Anglikow bywa....jeszcze duzo wody uplynie zanim kwarantanna zostanie zniesiona... No wlasnie mnie dzisiaj rano rodzice podczas ogladania jakiegos programu 'nastraszyli' ze kwarantanne zniesli :evil_lol: , weic szybko popedzilam na net sprawdzic. Ale podejrzewalam ze cos zle uslyszeli, nawet jesli poczyniono jakies kroki w ym kierunku to w przypadku Anglikow napewno nie stanie sie to z dnia na dzien :eviltong: . Retriva, Sliweczka - dalej czekanko ;-) Quote
Katcherine Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 :diabloti: kurde no wiesc wiejska niesie ze chyba wlasnie postanowiono ze znosza?? Bede w piatek u weta- przed wyjazdem stempelki skolekcjonowac to zagonie ich do kompa i telefonu...w koncu rodowici sa niech sie wywiaduja... ale zanim francuzi sie obudza, zani to wszystko sie unormuje...iii tam my starym sposobem;) Quote
Honey Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Katcherine napisa艂(a)::diabloti: kurde no wiesc wiejska niesie ze chyba wlasnie postanowiono ze znosza?? Bede w piatek u weta- przed wyjazdem stempelki skolekcjonowac to zagonie ich do kompa i telefonu...w koncu rodowici sa niech sie wywiaduja... ale zanim francuzi sie obudza, zani to wszystko sie unormuje...iii tam my starym sposobem;) Jak czegos sie dowiesz - koniecznie daj znac ! :) Ja wczoraj dostalam maila z UK, babka planuje sprowadzic psy, dowiadywala sie o kwarantanne i powiedziano jej, ze jest wciaz tak jak bylo - 6 m-cy.... Quote
bajadera Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Wygooglowa艂am Cytat z dyrektywy Unii Europejskiej Artyku艂 6 1. Przez okres przej艣ciowy pi臋ciu lat od dnia wej艣cia w 偶ycie niniejszego rozporz膮dzenia, wprowadzanie zwierz膮t domowych wymienionych w cz臋艣ci A za艂膮cznika I na terytorium Irlandii, Szwecji i Zjednoczonego Kr贸lestwa podlega nast臋puj膮cym wymogom: - musz膮 posiada膰 identyfikacj臋 zgodnie z art. 4 ust. 1 akapit pierwszy lit. b), chyba 偶e Pa艅stwo Cz艂onkowskie miejsca przeznaczenia uznaje r贸wnie偶 identyfikacj臋 zgodnie z art. 4 ust 1 akapit pierwszy lit. a), oraz - musz膮 posiada膰 paszport wydany przez lekarza weterynarii upowa偶nionego przez w艂a艣ciwe w艂adze, za艣wiadczaj膮cy, opr贸cz warunk贸w ustanowionych w art. 5 ust. 1 lit. b), 偶e przeprowadzono neutralizuj膮ce miareczkowanie przeciwcia艂 na poziomie, co najmniej 0,5 IU/ml na pr贸bce w zatwierdzonym laboratorium w okresach ustanowionych w przepisach krajowych obowi膮zuj膮cych w dniu okre艣lonym w art. 25 akapit drugi. Miareczkowania przeciwcia艂 nie trzeba powtarza膰 w stosunku do zwierz膮t, kt贸re po tym miareczkowaniu by艂y regularnie szczepione w odst臋pach czasu, okre艣lonych w art. 5 ust. 1 bez przerwy w Protokole szczepie艅 wymaganym przez laboratorium produkuj膮ce. Pa艅stwo Cz艂onkowskie miejsca przeznaczenia mo偶e zwolni膰 zwierz臋ta domowe przemieszczaj膮ce si臋 mi臋dzy tymi trzema Pa艅stwami Cz艂onkowskimi z wymog贸w przeprowadzania szczepie艅 i miareczkowania przeciwcia艂 przewidzianych w pierwszym akapicie niniejszego ust臋pu, zgodnie z przepisami krajowymi obowi膮zuj膮cymi w dniu okre艣lonym w art. 25 akapit drugi. Przed dniem 1 lutego 2007 r. po otrzymaniu opinii Europejskiego Urz臋du ds. Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci w sprawie konieczno艣ci utrzymania test贸w serologicznych, Komisja przed艂o偶y Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie na podstawie zdobytego do艣wiadczenia i oceny ryzyka, wraz z odpowiednimi propozycjami ustalenia procedury, kt贸ra b臋dzie stosowana z moc膮 od dnia 1 stycznia 2008 r. w stosunku do art. 6, 8 i 16. Dyrektywa by艂a uchwalona 26 maja 2003. Z tego co ja rozumiem, mo偶na mie膰 nadzieje, 偶e w 2008 kwarantanna zostanie zniesiona (o ile Unia Europejska 艂askawa b臋dzie) Quote
Katcherine Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Honey napisa艂(a):Jak czegos sie dowiesz - koniecznie daj znac ! :) Ja wczoraj dostalam maila z UK, babka planuje sprowadzic psy, dowiadywala sie o kwarantanne i powiedziano jej, ze jest wciaz tak jak bylo - 6 m-cy.... Dam znac- wymecze ich dokladnie. Ale juz pierwsze doniesienia ze pies bez kwarantanny- i to Polski- przejechal juz od znajomych slyszalam. Podobno spedzil tylko 3 tygodnie w kennelu na granicy Francuskiej...Hmmmm- niestety z osoba sprowadzajaca nie rozmawialam.Wiec narazie jak dla mnie to info w kategorii plotki :evil_lol: . Quote
Recommended Posts