Junka Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='Martinee']nooo ale jesteś pewna ,że krople pomoga ??[/quote] Nie wiem mam taką nadzieje. Innym psiakom jakoś pomagaj i tez wydałam na nie kupe kasy no i zakraplam częściej niż raz na 3 miesiące. Quote
Junka Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='ewka i haker']z tymi kroplami to roznie one chronia wewnetrznie ale nie koniecznie odstraszaja ja chyba kupie krople i sprey zeby zabezpieczyc go wewnetrzynie i zeby odstraszalo[/quote] A jaki sprey polecasz bo ja sioe kompletnie nie znam :shake: Quote
ewka i haker Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 z tymi kroplami to roznie one chronia wewnetrznie ale nie koniecznie odstraszaja ja chyba kupie krople i sprey zeby zabezpieczyc go wewnetrzynie i zeby odstraszalo Quote
Bzikowa Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Asia, te krople działają przez MIESIĄC. Zakraplaj ją i ogladaj bo kleszcze przenoszą choroby , np bardzo popularną babeszjozę - Bzik ją miał 1,5 roku temu , nikomu nie życzę. Siedziałam z nim 2 razy dziennie po godzinie-dwóch u weta pod kroplówkami i nie wiadomo było czy w ogóle to przeżyje. W efekcie był tylko osłabiony, nie ma żadnych powikłań ale to tylko dlatego, że wcześnie wykryliśmy. Ta choroba potrafi zabić przez kilka godzin. Więc zakraplaj ją serio np fiprexem i przeglądaj ! Zwłaszcza, że macie taki wysyp. Te krople działają chyba tak, że kiedy kleszcz się wgryzie to mają powodować jego paraliż i robal nie zatruwa krwi psiaka. Quote
Junka Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='Bzikowa']Asia, te krople działają przez MIESIĄC. Zakraplaj ją i ogladaj bo kleszcze przenoszą choroby , np bardzo popularną babeszjozę - Bzik ją miał 1,5 roku temu , nikomu nie życzę. Siedziałam z nim 2 razy dziennie po godzinie-dwóch u weta pod kroplówkami i nie wiadomo było czy w ogóle to przeżyje. W efekcie był tylko osłabiony, nie ma żadnych powikłań ale to tylko dlatego, że wcześnie wykryliśmy. Ta choroba potrafi zabić przez kilka godzin. Więc zakraplaj ją serio np fiprexem i przeglądaj ! Zwłaszcza, że macie taki wysyp. Te krople działają chyba tak, że kiedy kleszcz się wgryzie to mają powodować jego paraliż i robal nie zatruwa krwi psiaka.[/quote] Aniu ja wiem dlatego ją tak co półtora miesiąca zakraplam. Pamiętasz jak my w tamtym roku nie przyjezdzałyśmy na trening bo wet niby babeszje wykrył?! :shake: Ciekawa jestem tylko czy można też psa zaszczepić od kleszzczy. ja ja zakraplam frolinate czy jakoś tak niegdy nie moge zapamietać :roll: w każdym razie jest polecana niby przez wety. Quote
Bzikowa Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Frontline, tak? Niestety kleszcze się uodparniają na krople. Pamiętam, pamiętam. Ale to była dupa a nie wet skoro babesii wykryć nie umie :roll: W tym celu wystarczy pobrać krew i obejrzeć pod mikroskopem - ot, 2 minuty, cała filozofia i wiesz czy jest pierwotniak czy go nie ma. Skoro działają przez miesiac to czemu zakraplasz co półtora? Zaszczepić się raczej nie da... :shake: Quote
Junka Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='Bzikowa']Frontline, tak? Niestety kleszcze się uodparniają na krople. Pamiętam, pamiętam. Ale to była dupa a nie wet skoro babesii wykryć nie umie :roll: W tym celu wystarczy pobrać krew i obejrzeć pod mikroskopem - ot, 2 minuty, cała filozofia i wiesz czy jest pierwotniak czy go nie ma. Skoro działają przez miesiac to czemu zakraplasz co półtora? Zaszczepić się raczej nie da... :shake:[/quote] One działają dwa miesiące na kleszcze i trzy na pchły. Przynajmniej tak mi powiedział wet inny niż ten od babeszji. Quote
Bzikowa Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 To przeczytaj opakowanie. Ja już wetom nie ufam :eviltong: Quote
Junka Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 [quote name='Bzikowa']To przeczytaj opakowanie. Ja już wetom nie ufam :eviltong:[/quote] Ta tylko ja nie kupuje z opakowaniem tylko pojedyńcze, ale jak tak mówisz to tak musi być. No ale od ostatniego zakraplania jeszcze miesiąc nie minął. A teraz będzie miała ten tańszy fiprex. zeby było zróźnicowanie. Dlatego Aniu chciałam iść na wet. ale chemia mnie przyćmiła :shake: Quote
Doginka Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 Spróbuj zakraplać eXspotem - działa tylko miesiąc, ale jest skuteczniejszy od frontlaina;) Quote
Junka Posted April 29, 2008 Author Posted April 29, 2008 [quote name='Doginka']Spróbuj zakraplać eXspotem - działa tylko miesiąc, ale jest skuteczniejszy od frontlaina;)[/quote] Dzieki zobacze czy sa dostępne u mie w zoologu jak nie trzeba bedzie przez internet zakupić. ;) Quote
Helga&Ares Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 [quote name='Junka'] Dlatego Aniu chciałam iść na wet. ale chemia mnie przyćmiła :shake:[/quote] że tak powiem- witaj w klubie:shake: Quote
Junka Posted April 29, 2008 Author Posted April 29, 2008 [quote name='Helga&Ares']że tak powiem- witaj w klubie:shake:[/quote] Widze, że nie jestem jedyna :shake: Dzisiaj zdycham nie wiem co mi się stało bo nic innego niż domownicy nie jadłam a tak mnie boli żołądek, że sie na niczym skupić nie moge :shake: No poprostu koszmar a mam tyle nauki. Właśnie sobie uswiadomiłam jakie mam braki i jak mało pamiętam z biologi, a o polaku wogóle nie wspomne:placz: Właśnie szperalam w necie i natrafiłam na 5 pewniaków co bedzie na polskim i sa najgorsze lekturty jakie mogły być :angryy: Masakra. No i jeszcze w nocy spać nie moge ze stresu. Np. wczoraj śniło mi się, że na ustnym z polaka nie dlai mi dojść do głosu. A dzisiaj, że na biologi były tematy calkowicie mi obce. Ciekawe jakie będe miała następne noce :angryy: Aż boje się myśleć :shake: Quote
Helga&Ares Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 bedziemy 3mać kciuki! zdajesz chemię, chociaż podstawię? Quote
Junka Posted April 29, 2008 Author Posted April 29, 2008 [quote name='Helga&Ares']bedziemy 3mać kciuki! zdajesz chemię, chociaż podstawię?[/quote] Nie z chemią dałam sobie spokój :shake: Zdaje mate i biole na rozszerzeniu :roll: Quote
Helga&Ares Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 [quote name='Junka']Nie z chemią dałam sobie spokój :shake: Zdaje mate i biole na rozszerzeniu :roll:[/QUOTE] ta chemia jest na prawdę straszna:shake: nie dziwię się... a co dalej? Quote
Junka Posted April 29, 2008 Author Posted April 29, 2008 [quote name='Helga&Ares']ta chemia jest na prawdę straszna:shake: nie dziwię się... a co dalej?[/quote] To sie jeszcze zobaczy. Quote
Izabela124. Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 Hejka Ja Bobisia od kleszczy pryskam Fiprexem, ale tak co dwa tygodnie, bo u nas ich naprawde jest masa Quote
ewka i haker Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 [quote name='Izabela124.']Hejka Ja Bobisia od kleszczy pryskam Fiprexem, ale tak co dwa tygodnie, bo u nas ich naprawde jest masa[/quote] jak juz tak tutaj o srodkach na kelszcze to dajcie linki do czegos dobrego co warto kupic i to kupie bo juz sie pogubilam co jest lepsze czekamy na zdjecia Quote
Junka Posted April 29, 2008 Author Posted April 29, 2008 [quote name='ewka i haker']jak juz tak tutaj o srodkach na kelszcze to dajcie linki do czegos dobrego co warto kupic i to kupie bo juz sie pogubilam co jest lepsze czekamy na zdjecia[/quote] Ja linków żadnych nie mam :shake: A co do zdjęć to nie am i nie będe miała bo rodzice na weekend majowy wyjezdżają nad czarne ja zostaje w domu sie uczyć i oni zabierają aparat :roll: Najbliższe zdjęcia pewnie będą dopiero po zawodach 10 maja bo narazie nie mam weny i czasu na robienie zdjęć :oops: Quote
ewka i haker Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 ok uczys ie ucz a w chwili wolnej mozesz do nas wpasc;) Quote
Izabela124. Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 Hejka Daje linka do aukcji na lalegro Fiprexa [url]http://allegro.pl/search.php?string=Fiprex+Spray&category=5347&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0&from_showcat=1&country=1[/url] Quote
Junka Posted April 30, 2008 Author Posted April 30, 2008 Dzięki wielkie za linka :) Słuchajcie znacie jakiś sposób na to, zeby się szybko uczyć albo, żeby się wogóle uczyć bo mi się cholernie nie chce :angryy: Quote
Junka Posted April 30, 2008 Author Posted April 30, 2008 Hehe przypomniało mi się co mi się dzisiaj przytrafiło i tak mysle, że wam to opowiem :diabloti: Wracam sobie z Junką ze spaceru no i jak to na wsi (nie taka wieś, niedługo będziemy miec prawa miejskie) no ale wracając do tematu mam taką sąsiadke z prawie naprzeciwka stara już i ona ma sobie krówke :evil_lol: no i wracała z ta swoją krówką z pola i jak ta mućka z rogami nie zaczeła galopować na mnie i na June myślalam, ze mnie staranuje :crazyeye: ależ sie przestraszyłam :angryy: Ja June pod pachy i w nogi za drzewo :diabloti: Ale na szczeście mućka dostała po głowie i się uspokoiła, aja nawet przepraszam nie usłyszałam. :shake: Ale teraz siedze i sie z tego śmieje :evil_lol: Quote
Recommended Posts