Jump to content
Dogomania

Sara, sunia Pauli - zostaje u jej mamy, ale potrzebna pomoc, sunie się gryzą

Recommended Posts

Posted

Tu są zdjęcia i wątek Sary i jej rodzeństwa...
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=15992&highlight=Radom+bezdomna&page=32[/URL]

Sara, prawie owczarek niemiecki, 2 letnia, sliczna sunia...
Los jej nie oszczędzał...
Jako 10 dniowe szczeniątko razem ze swoim siedmiorgiem rodzeństwa i bezdomną mamą Azą, została przygarnięta przeze mnie. Pomogłam Azie wychować dzieci, a potem dogomaniacy pomogli mi znaleźć dla nich domy.
Sarę adoptowała Paula, dogomaniaczka...
Niestety, los jest okrutny, Paula zmarła nagle, w sierpniu zeszłego roku. Jej mama zaopiekowała się Sarą. Wysterylizowała sunię.
Niestety, dziś zadzwoniła do mnie prawie z płaczem, że nie da rady i żebym szukała Sarze domu...
Powodem jest zaczepność Sary. Niesamowicie gryzą się z Koką, drugą suczką Pauli, o pół roku starszą.
Mama Pauli ma całe pogryzione ręce. Suczki pogryzly się już 4 razy, do krwi.
Ostatnio tak mocno, że mama Pauli myslała, że się zagryzą. Krew lała się strumieniami. Mama Pauli jest zupełnie sama...
Proszę o pomoc w znalezieniu nowego domu dla Sary, domu bez innych psiaków...

P.S. W moim awatarku jest mama Sary, córeczka jest identyczna.

Posted

Mariola, dziękuję, że tu weszłaś.
Niestety, mama Pauli nie dysponuje aparatem cyfrowym ani innym i nie moze zrobic fotek. Moze by ktos z Krakowa podjechał do niej, do Kryspinowa?
Sara mieszka w domu z ogrodem. Jest w mieszkaniu. Na smyczy chodzić nie umie. Jest przytulna, przymilna do ludzi, ale do suk zaczepna. Z psem by się raczej dogadała. Nie wiem jak z kotami, nie ma jak sprawdzić.

Folen wrzuć Sarę na ONki, weź fotki z wątku do ktorego link jest w pierwszym poscie. Podaj namiary na mnie tel 662-283-418 mail [email][email protected][/email].
Dzięki za pomoc.

Jo37 moj numer telefonu masz wyżej.

Posted

Pojawiło się światełko dla Sary. Zadzwoniła pani z Allegro, z Krakowa, chce adoptować Sarę. Dom z ogrodem, Sara byłaby w domu... nie ma innych psiaków.

• 2 weeks later...
Posted

Pani, która chciała adoptować Sarę, nie odezwała się więcej do mamy Pauli. Moich telefonów nie odbiera, na smsy nie odpowiada.
Ale rozmawiałam z mamą Pauli. Pani Krystyna płakała i powiedziała mi, że jej by serce pękło, gdyby oddała Sarę...
Tak więc Sara zostaje, ale umówiłyśmy się, że jeśli walki między suniami będą nie do opanowania i jeśli pani Krystyna uzna, że nie poradzi sobie w żaden sposób, to poszukamy jej domu...
A może ktoś kto miał podobne doswiadczenia, doradzi nam coś? Sunie sa w wieku 2,5 i 2 lata. Obie wysterylizowane. Walczą ze sobą o miskę i o zainteresowanie pani Krystyny. Głaskać musi jednocześnie, mówić do nich jednocześnie, inaczej jest wojna i suczki się gryzą do krwi.
Walka toczy się też w sypialni. Paula nauczyła Kokę i Sarę spać ze sobą w łóżku. Teraz śpią obie z Jej mamą. I na tym tle też często dochodzi do krwawych starć. Co robić? Jak z nimi postępować? Czy jest szansa, że w końcu ustalą sobie hierarchię i jedna ustąpi?

Posted

Przede wszystkim nie głaskać żadnej i ustalic zasadę , że to człowiek decyduje kto dzis jest " w łaskach " a nie psy miedzy soba. Niestety Mama Pauli nie może miec miekkiego serca bo to pogorszy sytuacje. Konsekwencja w byciu psem alfa to najwazniejsza rzecz.
Ania, proponuje abys napisala PW do Mrzewińskiej albo Doddy.
I jedna i druga doradzą cos madrego.
Ze mnie kiepski pisarz wiec nie umiem przekazac tego co chciałabym.

Posted

Spróbuj do Pani Mrzewińskiej, jest z Krakowa. Zawsze to na miejscu.
Nie dziwię się, że trudno tej Pani rozstać się z sunią, ale czy ona sobie poradzi?

Posted

Popieram- Pani Mrzewinska ma ogromne doswiadczenie w szkoleniu psow, uwazam ze skoro decyzja o nieoddawaniu nastapila- nalezaloby zaczac konkretnie szkolic obie panny.Najlepiej jak sie to odbywa pod okiem fachowca.No i Pani Mrzewinska jest w Krakowie...

Posted

[quote name='sahara']...ale czy ona sobie poradzi?[/quote]

W końcu to dorosła osoba, więc zakładam, że widzi choć małą szansę na poprawę wzajemnych stosunków miedzy suniami.
Myślę też, że decyzja o oddaniu suni, mogła być podjęta pod wpływem emocji/stresu po kolejnej "zadymie".
Realne widmo adopcji natomiast, uświadomiło tej Pani, jak trudno byłoby się jej rozstać z Sarą. Miejmy nadzieję, że albo sama zapanuje nad sytuacją, albo ktoś jej w tym pomoże... Zawsze to łatwiejsze, niż znalezienie naprawdę dobrego domku...