Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak wiecie, wczoraj Mini , która teraz nosi imię Minka, trafiła pod dach mojej teściowej w Konstancinie, ponieważ , mama nie ma stałego dostępu do netu , ja będę jej "rzecznikiem" czyli będę opowiadać Wam historię Minki w jej nowym domku.:lol:

Zacznę trochę leniwie:cool3:- to znaczy przekopiuję tu wczorajsze i dzisiejsze notki na jej temat, które umieściłam na innych wątkach, a potem wrzucę na stronkę fotki nowej psiej rodziny Minki, a przy okazji zobaczycie gdzie obecnie mieszka. Fotki samej bohaterki tego wątku pojawią się niestety dopiero jak dotrzemy z aparatem do Konstancina , a to nastąpi najwcześniej około 10- tego. No to zaczynamy....:Dog_run:

Ps. Oczywiście wszystko co piszę podlega maminej autoryzacji ;), bo mama , jest stałą czytelniczką dogomaniackich wątków o kieleckich psiakach. Pewnie czasem , jeśli będzie miała chwilkę wolną , sama też coś skrobnie.:lol:

• Replies 178
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mini od 15 z nową panią, a mniej więcej od 16 w nowym domu ( zobaczymy jeszcze czy stałym czy tymczasowym) W autobusie z Warszawy do Konstancina ( prawie godzina jazdy , w szczycie) , bo tu obecnie przebywa, zachowywała się wzorowo. Wtuliła się w nową panią ( która mało się w związku z tym nie upiekła) i nawet przysypiała.Teraz po kolacji, na którą niestety nie zjadła wiele, zapoznaje się z nowymi kolegami - wielkim mixem Bartem, seterką Sarą i małą ratlerkowatą staruchą Frygą. Psy momentami na nią powarkują, ale generalnie panuje spokój. Mini chętnie chadza po domu za nową pańcią , i urzęduje na wersalce razem z pozostałą czwórką, zaaprobowała też wszystkie psie posłania i koszyki. Ma teraz do dyspozycji duży ogród , ale na razie wychodzi do niego na smyczy ( dla bezpieczeństwa). Dziarsko maszeruje i biega po terenie wąchając po kącikach. Tyle na teraz. Trzymajcie kciuki, żeby adaptacja przebiegała dobrze, a nowi koledzy polubili maleństwo. Dzięki dla Perfetii za wspaniała opiekę i udomowienie dzikuski, to na pewno ułatwi jej przystosowanie się do innych warunków:loveu:
Perfetia na pewno się odezwie , żeby osobiście zdać relację z przekazania Mini;-)

Perfetia napisała -cytat :
"Betel, dzięki, ale ja właściwie nic nie zrobiłam. Moja własna suczka jest kompletnie niewychowana i robi ze mną, co jej się żywnie podoba. Mini sama otwarła się na człowieka i dostosowała do nowych warunków. To naprawdę bardzo rezolutna, słodka suczka. Gdybym miała możliwości.. Ehh.. A na uspokojenie- u mnie Mini też nie była obżarciuchem, je raczej dla konieczności, niż dla przyjemności. Jedyne, czemu oddawała sie z pasją, to te bycze .. pozostałości :smile: Betel!!! Gdyby nie ty!!!!!!!!!!! Taki dom tymczasowy!!! Bez wahania oddałabym pod opiekę swojego własnego psa (myślę, że nawet mogłaby mieć lepiej .. ) :smile:Mini jest teraz pod WSPANIAŁĄ opieką, pani kochająca i przede wszystkim rozumiejąca psy! Jeżeli Mini uda się dogadać z całym pism towarzystwem i będzie pasowała do atmosfery nowego domu...uf, trzymam kciuki...."

"A samo przekazanie Mini odbyło bez problemów. To niesamowicie kojące, kiedy oddaje sie psinkę w tak dobre ręce. Ale tęsknię okropnie za tym małym trzpiotem :-( choć była u mnie tak krótko :-("

Na co betel ( czyli ja) odpowiedziała:oops::
"To nie mnie należą się podziękowania, bo ja tylko zaproponowałam psicę mamie Maryli - mojej teściowej. A ona ma wielkie serce i kocha zwierzaki ( dba o nie chyba bardziej niż o siebie) , dlatego (wbrew potocznemu mniemaniu o normalności) zdecydowała się na 4 psa. Zwierzęta czują ,że mama jest ich bratnią duszą i bardzo szybka ją akceptują. Nasza dzika Inka podczas pierwszej wizyty w Konstancinie przylgnęła do niej prawie od razu, choć wcześniej nikomu oprócz nas nie pozwoliła się dotknąć!!!
Na pewno Mini nie stanie się u niej krzywda, jeśli tylko pozostała psia trójca zaakceptyje maleństwo, będzie OK. Dom i ogród mamy to raj na ziemi dla wszelkich stworzeń i tych kudłatych i tych skrzydlatych - tych udomowionych i tych dzikich Po ogrodzie spacertują dokarmiane bażanty, a wiewiórki niemal walą w dach od szopy , kiedy braknie im orzechów:evil_lol: , nie wspominając o ptakach , króliku no i oczywiście psiej czeredzie:lol:. Więc to nie moja zasługa tylko dobrego serca mamy!"

Posted

Mini, którą mama Maryla przechrzciła na Minka , zachowuje się u niej spokojnie i bardzo grzecznie. Całą noc razem z Frygą spała na łóżku mamy na pięterku ( duże psy były na dole). W dzień, kiedy mama poszła do pracy , została w domu też z Frygą , bo "wielgusy" biegały sobie po podwórku. Wcale nie nabrudziła. Kiedy Mama wróciła podbiegła najpierw do drzwi na wzór starszej koleżanki , ale po chwili wycofała się do koszyczka , jednak cały czas przyjaźnie machała ogonkiem. Teraz razem z Sarą -seterką śpią sobie smacznie na wersalce. Wczesniej Minka próbowała podgryzać poszewkę od psiego posłanka, która leży na wersalce, ale kiedy mama spokojnie powiedziała , że nie wolno przestała i nie próbowała powracać do tego pomysłu. Mam nadzieje ,że apetytem bedzie jej dziś dopisywał.
Aaaa, mama mówi ,że kiedy Asia - Perfetia prowadziła ją na smyczy na ich pierwsze spotkanie, to Minka szła tak pięknie, jakby był to dla niej "chleb powszedni".
No i dodam jeszcze ,że kiedy powiedziałam mojej tesciowej, że w razie czego jest na Mini jakaś chętna z Otwocka , usłyszałam coś o ..."gryzieniu się w nos" :evil_lol:( dobrze ,że nie w inne miejsce) . Tak więc, jeśli tylko mała będzie jadła, wszystko będzie Ok.

Posted

Bart

Staruszka Fryga

Bart i Fryga - proporcje między łbem Bartusia i całością Fryzi

Sara

Wydawanie posiłku psiej gromadce ( to małe rude to moja Bri, a między Bartem i Sarą widać kawałek ucha Inki)

Przedstawianie psiej rodzinki zakończone.:lol::eviltong:;)

Posted

No, nie wiadomo kogo tu trzeba będzie bronić:evil_lol:. Niedawno dzwoniła mama Maryla i powiedziała mi, że podczas jedzenia Minka warczała na Sarę , a potem rzuciała się z zębami na Fryzię. Na szczęście prawidłowo zareagowała na upomnienie mamy i odpuściła sobie bijatykę. Potem trochę zjadła, następnie siadła jak posążek i w skupieniu obserwowała miseczkę oraz otoczenie. Czyżby była psem ogrodnika?!:lol:

Posted

Cytat z wypowiedzi Erki:
"Ooooo, jakie wspaniałe wiadomości:Cool!::sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb::b igcool::bigcool::bigcool:.

Betel, bardzo podziękuj Pani Maryli i ucałuj ja od nas:Rose:. Taka teściowa to skarb i chyba wyjątek potwierdzający regułę:razz::evil_lol:.

Ogromnie się cieszę, czyli możemy pani z Otwocka zaproponowac inną sunię, bo dzisiaj przybyła ratlerka z dwoma szczeniaczkami...."

Posted

A to łobuz z małej Minki! Ale to potwierdza tylko jej szybką adaptację do nowych warunków- pies po przeniesieniu w warunki domowo- ogrodowe nabrał cech najprawdziwszego psa ogrodnika :)Serdeczne pozdrowienia dla Pani Maryli i uściski dla Minki i całej psiej gromadki!

Posted

No to jeszcze ciut nowinek. Dziś rano Minka spacerowała po ogrodzie...luzem.:cool3: Mama puściła ją z duszą na ramieniu , bo bała się, żeby jej nie czmychnęła ( ogród co prawda ogrodzony, ale duży i byłoby się gdzie schować) Jednak suńka bardzo pilnowała swojej pani i nawet jak pobiegła dalej za psami, to zaraz wracała "do nogi". Była bardzo rada ,że może pohasać swobodnie o czym świadczył dziarski kroki i podniesiony ogonek (oraz zrobiona na dworze kupka:oops:). Zjadła też przyzwoicie śniadanie.:lol:
Tyle na teraz, pozdrowionaka:loveu:

Posted

:loveu:ale się Mini vel. Mince poszczęściło, takich domków ze świecą szukać, bardzo się cieszę, że aż tak jej się udało

a zdjęcie z wydawania posiłku świetne, Inule widać :eviltong:

Posted

I jak sobie maleństwo radzi:cool3::lol:..., kielecka szkoła:evil_lol:.

A psia rodzinka przepiękna:loveu:. Betel, jak jeszcze dołączą Twoje dwie, to będzie prawie schron:megagrin:.

Posted

Minka już zupełnie swobodnie porusza się po ogrodzie, ale sama nie oddala sie na długo, tylko po zrobieniu siusiu zaraz wraca do domu. Chętnie spaceruje i biega wyłącznie w towarzystwie swojej pani, a gdy psy wychodzą same, wybiegnie na chwilkę i zaraz wraca. Mała chętnie bawi się z pozostałą trójką, a najbardziej spodobał jej się Bart, w towarzystwie którego wygląda jak pchła. Dlatego mama Maryla troszkę obawia się , żeby podczas tych wspólnych zabaw, Bart nie przygniótł kruszyny (podskakując radośnie wokół niej) :lol:. Natomiast w domu chętnych do zabaw chwilowo brak, dlatego Minka popiskuje i poszczekuje na towarzystwo, próbując zmobilizowac je do odrobiny ruchu. Mama stwierdziła, że w zastępstwie swoich leniwców chyba sama będzie musiała się z nią bawić:cool3::evil_lol:.
Psinka nie jest jeszcze przylepką, zchowuje pewien dystans , ale chętnie układa sie przy pani i wita ją , co prawda w pewnej odległości lecz podsakując i radośnie merdając ogonkiem.
Sadzę, że 2 nalbliższe dni wiele zmienią na plus, bo mama cały czas będzie w domu i Minka lepiej ją pozna, a i psiaki bąda razem przez cały dzień, bo teraz, na czas nieobecności pani, małe są oddzielane od dużych.

Tyle nowinek, ciąg dalszy jutro .

Posted

[quote name='erka']I jak sobie maleństwo radzi:cool3::lol:..., kielecka szkoła:evil_lol:.

A psia rodzinka przepiękna:loveu:. Betel, jak jeszcze dołączą Twoje dwie, to będzie prawie schron:megagrin:.[/quote]

No rzeczywiści 6 sztuk razem to niezła banda. Ciekawa jestem, jak zareaguje na Minkę nasza ruda Bri , bo ona jest trochę "humorzasta" i bardzo zazdrosna - nie każda sunia jej się podoba. Inaczej z Incią , która akceptuje wszystkie psiaki.

Posted

No to czekamy na relację po weekendzie, jak Minka robi tak szybkie postępy, to być może już będzie przytulanką:razz:.

A kiedy spotkanie całej psiej bandy?:lol:

Posted

betel napisał(a):
DuDziaczku przetłumacz!!!!!!:cool3:

chyba chodziło o to, że "piękna banda" ;)
ale Mini będzie miała raj, pamiętam jak taki okruszek wystraszony siedział na działce :loveu:

Posted

macie tam jeszcze miejsce? chętnie sama dam się adoptować... ale ze mną są jeszcze dwa psy i dwa koty... na stałe... no i trzy czarne kocięta szukające domków... :evil_lol:

Posted

Jeśli chodzi o Minkę , to panienka powoli się aklimatyzuje, najlepiej układają jej się stosunki z Bartem , bo Sara i Fryga czasem na nią powarkują.
Okazuje się , że w wyborze jedzonka mała jest bardzo wybredna , papu gotowane z rybą kłuje w ząbki, z wołowinka może być , ale tylko wtedy , gdy wołowinki więcej niż ryzu. Natomiast sucha karma , którą psy dostają ,jako przekąskę, na małe śniadanko zawsze jest smaczna- delicje:evil_lol:

Posted

betel napisał(a):
Obawiam sie , że chwilowo limit został wyczerpany, no aleTy - Halbinko też masz niezły zwierzyniec:lol::evil_lol:

:roll::oops::oops: ;):evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Na dworze Minka dzielnie asystuje mamie Maryli, czasem próbuje też gonić za patykiem rzucanym Sarze. Niestety Sara jako większa, jest szybsza , a podczas tych gonitw Mince zdarza się zaplątać pod nogi seterki i wtedy następuje wywrotka, co wcale nie zraża jej do dalszego ganiania. Dalej je byle jak, co mamę trochę niepokoi , ale pocieszam ją , że z naszą Incią było na początku to samo. Niby jest głodna, popiskuje, jak pojawi sie jedzenie , ale je tak ,że -cytuję: " niedobrze się robi". No, może to wrażenie, to efekt kontrastu z łakomczuchami w "osobach" Sary, Barta i Frygi :evil_lol:, bo one wsuwają, aż im się uszy trzęsą.
Przed chwilą , już po kolacji, Minka próbowała bawić się ze spacerującą luzem po pokoju króliczką Emmą. Poszczekiwała na nią i popiskiwała ,aż w końcu znudzona brakiem reakcji przyłożyła jej łapą w pyszczek. W efekcie tej zabawy Emcia wolała wrócić do klatki.:cool3: Powolutku mała nabiera zaufania do swojej pańci, dziś w nocy spała już nie obok niej, ale przytuliła się do jej nóg. Z powodu nadmieru chętnych do spania na wersalce, mama zastanawia sie, czy nie przyjdzie jej samej spać na psim materacu;). Tyle na dziś, cd nastąpi.