Jump to content
Dogomania

Wolontariuszom wstęp wzbroniny - czyli co schronisko w Kaliszu chce przed nami ukryć.

Recommended Posts

• Replies 345
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przez moment wydawało się, że tak - zaszły. Ja co prawda cały czas byłam nieco sceptyczna, ale nic - pomagaliśmy na ile mogliśmy, była zgoda na wyciąganie psów na wystawy, festyny itp. Niestety to wszystko pod publikę, a w murach dzieje się to, co się działo wcześniej -psy masowo usypiane, a wolontariusze pilnowani i wyrzucani (znów brama zamykana na klucz).

Posted

Witam,jestem dopiero od paru dni na Dogo i nie bardzo jeszcze umiem korzystac ze wszystki funkcji.Pierwszy raz pisze post'a bo temat mnie bardzo poruszyl.Kocham zwierzeta , mam w domu psa i kota.Dziekuje wszystkim wolontariuszom za to ze sa i podejmuja te trudna i nierówna walke.Uważam ze ludzie ktorym powierza sie prowadzenie schronisk i przytulisk dla zwierzat powinni obowiazkowo przechodzic testy psychologiczne tak jak jest to wymagane przy wielu innych zawodach. A komisja egzaminacyjna powinna sie skladac z wolontariuszy i ludzi sprawdzonych.Moze wtedy byloby mniej znieczulicy i tragedii istot, ktore same nie sa wstanie o siebie sie upomniec i powiedziec swiatu ze istnieja i cierpia.Dlatego bardzo mocno trzymam za Was kciuki i prosze nie ustawajcie w tej walce.

• 3 months later...
Posted

Jak się mają sprawy w Kaliszu ?
Porażające jest to, co przeczytałam na tym wątku.Zastanawiam się, kto zatrudnia tych ludzi ? I po co ?
Jeśli tak mają wyglądać "schroniska", to ja poproszę nie wyłapywać tych biednych zwierząt.One lepiej sobie poradzą na wolności. Przynajmniej tego zaznają.Ci lepsi nakarmią, może nawet wpuszczą za próg. Przy takich "ludziach" nie mają szans.Co się dzieje z tym światem ?
Jestem rodowitą kaliszanką.Dawno temu wyjechałam z rodzicami na drugi kraniec Polski.Zawsze byłam dumna z miasta , w którym urodziłam się, zostawiłam całą najukochańszą rodzinę i dokąd przynajmniej trzy razy w roku wracałam.Byłam dumna ... A teraz nie wiem ... Tak mi smutno :(:sadCyber:
Jak Wam pomóc ?

Posted

Co zrobić...? Ja też jestem teraz na odległość, więc niewiele mogę zdziałać. Staram się wyciągać psy do adopcji, ale to trudne bez współpracy kierownictwa. Wolontariuszy sobie wybierają, więcej nie potrzebują (a młodociane wolontariuszki zwracają się do kierowniczki per "ciociu" - nie ma to jak nepotyzm).
W piątek 27 lutego o 10.30 w sali nr 3 Sąd Rejonowy ma rozpatrywać naszą skargę na umorzenie przez prokuraturę sprawy schroniska. Zobaczymy czy coś się ruszy.

• 2 weeks later...
Posted

Bonsai napisał(a):
Aha, no i dzisiaj była w Kaliszu TV Poznań. Program będzie emitowany na TVP Info o 18.00. Sprawa dotyczy oczywiście schroniska.

czekałam i sie mie doczekałam .....czy ktoś moglby wkleic material z tej audycji.....

• 5 months later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Posted

Po długiej nieobecności w kaliskim schronisku - spowodowanym najpierw napiętą sytuacją w tym miejscu, a następnie moim wyjazdem z miasta - dzisiaj odwiedziłam je ponownie.
Jestem niezwykle miło zaskoczona zmianami, jakie zaszły. Warunki znacznie się polepszyły, kierownictwo i personel również - jest to młoda ekipa, chętna do pracy, pełna pomysłów na polepszenie bytu zwierząt tam przebywających.
Nie ma już psów na łańcuchach. Zrobione są wybiegi, a zmiany na lepsze cały czas są kontynuowane. Wolontariusze są bardzo ciepło przyjmowani.
Bardzo się cieszę ze zmian na lepsze i zapraszam wszystkich na pomoc kaliskiemu schronisku. Pieniądze na pewno nie pójdą na marne, wszelkie dary rzeczowe również będą bardzo dobrze wykorzystane. A psiaki... W tym miejscu można znaleźć wiele naprawdę pięknych psów! W końcu stąd pochodzi mój Piegus - psiak, który pojawił się w kalendarzu dodanym do gazety "Mój Pies".
Mimo wszystko wątek pozostawiam otwarty. Niech będzie zachętą do działania dla tych, którzy widzą złe warunki, w jakich przebywają zwierzęta w schroniskach.
Zdjęcia mam, ale wstawię je za kilka dni.

Posted

Bardzo mnie to cieszy. Chociaż jedna miła wiadomość dzisiejszego dnia. Ja się dzisiaj dowiedziałam, że od stycznia u nas w Ostrowie będzie nowy kierownik i wymieni całkowicie ekipę pracowników :/ Wygrał przetarg i schronisko już jego...Nie wyobrażam sobie tego. Nowi pracownicy w ogóle nie będą znali naszych psów, nic o nich nie wiedzą. Nie będą wiedzieli jak bezpiecznie przeprowadzac adopcje, wszystko trzeba będzie tłumaczyć od nowa...a to że obowiązkowo powinni wysterylizować psy w typie rasy, żeby uważne obserwować i przepytywać osoby chcące zaadoptowac psa....Ehh...mam obawy, że nowy kierownik nie będzie chciał z nami współpracować tak jak do tej pory p.Ania ( kierowniczka ). Pewnie nie będzie możliwości przeglądania kartotek, wchodzenia do szpitalika...zabierania psów, zawożenia ich gdzieś i podpisywania umów z przyszłymi włascicielami.
Facet podobno nie ma żadnego doświadczenia z psami...i zachowuje sie "dziwnie". Tyle usłyszałam od obecnej jeszcze pracownicy. Oby się myliła...nasze schronisko funkcjonowało tak dobrze...tak dobrze współpracowało się z pracownikami...

• 1 month later...
  • 5 months later...
  • 2 months later...
Posted

Kaliski oddział Provident Polska obchodzi w tym roku 10-lecie istnienia. Z tej okazji firma postanowiła przekazać miastu 10 tysięcy złotych. Na co zostaną przeznaczone? Zdecyduje o tym głosowanie. :)

Urząd Miasta wytypował kilka takich projektów, między innymi Kaliskie Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt.

Swoje typy należy zgłaszać telefonicznie pod nr. 62 598 37 27, 598 37 47 lub na adres e-mail: [email protected] lub [email protected]

Plebiscyt zostanie rozstrzygnięty w listopadzie br. Warunkiem jest wskazanie wybranego przedsięwzięcia, podanie swojego imienia i nazwiska oraz numeru kontaktowego.

Udostępniajcie też wydarzenie na facebooku:
https://www.facebook.com/event.php?eid=250574424990376&notif_t=event_invite

Oficjalna notka na stronie UM Kalisz:
http://www.kalisz.eu/portal.php?aid=news&news=13190077534e9e7609d3758

[SIZE="4"]Głosowanie tylko do końca października!!!! Pomóżcie!!!