terra Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Z moich obserwacji wynika, że dalie rosną baaaardzo szybko, ale... Maje nie są wysuszone i czasem nawet kiełkują w piwnicy. Te dalie są wysokie ok. 1 m. Z hibiskusem nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że doniczkę powinnaś zadołować o okryć ziemię gałązką czy agrowłókniną. To młoda roślina. Moja hibiskusowa młodzież zimuje razem z daturami. Quote
enia Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 jak z daturami to w ogrzewanym pomieszczeniu? nie wiem sama co z nim zrobić, tak sie cieszę, że mi sie ukorzenił ( hibiskus pierwszy raz) nie chciałabym go stracić.... Quote
terra Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Tak, temperatura ok. 8-10 st.C A może pierwszą zimę niech spędzi w piwnicy? Osobiście wszystkie młode sadzonki zimuję w domu a na stałe do gruntu idą w drugim roku. Quote
enia Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 ale ja nie mam ogrzewanej piwnicy, tylko ciemną i temp. spada jak duży mróz... a w szklarence nie można? nie miała baba kłopotu.......;) Quote
kakadu Posted November 15, 2011 Author Posted November 15, 2011 terra pisala, ze te jej czerwone maja ok metra, czyli sa dosc niskie; ale dam ci swoje bordowe - one dorastaja do 2 metrow, sa naprawde imponujace, ale trzeba je dobrze wyeksponowac na sloncu, pamiętać o podrpórkach (ciężkie kwiaty) i bardzo dobrze uzyźnić ziemię najlepiej obornikiem i na jesieni; o rany, co prawda wyczekiwany sezon narciarko-snowboardowy za chwilę, ale już sie nie moge doczekac wiosny :) dalie mozna spokojnie pedzic od lutego nawet; to bardzo powszechna metoda ;) mozna poczytac o tym tu: [URL]http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=11023[/URL] nawet sie zarejestrowałam na tym forum ;) Quote
terra Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 Mają ok. metra i więcej (dla ścisłości) :) zależy czy rosną w urodzajnej glebie, czy nie. Nigdy nie podpędzałam dalii w doniczkach, ale to jest myśl, dla jakiś rarytasików itp. , bo moje dalie za żywopłot robią ;) Też jestem na tym forum, można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy. Quote
kakadu Posted November 15, 2011 Author Posted November 15, 2011 te bordowe tez u mnie robia za zywopłot, dlatego je będę sadzić bezpośrednio do gruntu; ale żółte podpędzę w donicach; za malo ich mam; będą posadzone gdzie indziej bo w tym roku calkiem je zagłuszyły te bordowe; a mam jeszcze jakieś mniejsze duperelki, takie bardziej jak pomponowe, te były w tym roku całkiem niewyględne, ale tez je pomieszałam z tymi wielkimi - moze dlatego; a powiedz mi terra, czy z każdej rzodkiewki rośnie kwiat? bo ja kupiłam w sklepie takie małe rzodkiewki i może dlatego nie zakwitły jakoś imponująco, że były jeszcze za male? może to jest jak z cebulami mieczyków i tulipanów? że muszą najpierw podrosnąć? Quote
terra Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 Wg moich obserwacji z każdej, byle miały dość miejsca na rozrastanie i zdecydowanie lepiej rosną podlewane w czasie bezdeszczowym. Quote
enia Posted November 16, 2011 Posted November 16, 2011 kakadu ten link jest super, rzeczywiście ludzie pędzą dalie :) trza sie tam zalogować, co by tu nie zaśmiecać...... Quote
kakadu Posted November 17, 2011 Author Posted November 17, 2011 co tam zasmiecac :) przecież tu kawiarnia się zrobila :) bardzo miła atmosferka ;) ale na tym forum sie zalogowalam i jestem tam... papaja ;) Quote
enia Posted November 19, 2011 Posted November 19, 2011 [quote name='kakadu']co tam zasmiecac :) przecież tu kawiarnia się zrobila :) bardzo miła atmosferka ;) ale na tym forum sie zalogowalam i jestem tam...[B] papaja[/B] ;)[/QUOTE] widziałam Cię w daliach :) Quote
kakadu Posted November 21, 2011 Author Posted November 21, 2011 [quote name='terra']Masz już swój wąteczek ogrodowy? :)[/QUOTE] no cos ty...;) dopiero tam raczkuje, ale ty bys sie mogla przyznac jako kto tam wystepujesz :eviltong: [quote name='enia']widziałam Cię w daliach :)[/QUOTE] no bo ja sie w daliach zakochałam; małą mam o nich wiedzę, ale sie wciągam coraz bardziej :) Quote
terra Posted November 21, 2011 Posted November 21, 2011 No to właśnie bardzo dobry czas, żeby zacząć wątek i pokazać od podstaw przygodę z daliami :) Quote
kakadu Posted November 21, 2011 Author Posted November 21, 2011 [quote name='terra']No to właśnie bardzo dobry czas, żeby zacząć wątek i pokazać od podstaw przygodę z daliami :)[/QUOTE] oj zdemaskuj sie ;) Quote
terra Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 Odpowiedziałam Ci na wątku daliowym :) U mnie poruszył śnieżek, wprawdzie tyle co kot napłakał, ale moje psiurki się cieszą i szaleją. Pewnie dlatego, że nie one z łopatą ganiają. Frodzio lubi hasać po śniegu? Quote
kakadu Posted November 22, 2011 Author Posted November 22, 2011 [quote name='terra']Odpowiedziałam Ci na wątku daliowym :) U mnie poruszył śnieżek, wprawdzie tyle co kot napłakał, ale moje psiurki się cieszą i szaleją. Pewnie dlatego, że nie one z łopatą ganiają. Frodzio lubi hasać po śniegu?[/QUOTE] frodzio po wszystkim lubi hasac, zwlaszcza jak jest ponizej 5 stopni, a w perspektywie sciezki widac sarne, albo innego zajaca ;) juz lece na dalie sprawdzic :) Quote
enia Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 wiecie co........ ja siedze od kilku dni na tamtym forum...normalnie pracować nie mogę..:razz: kiedy będzie wiosna???? Quote
terra Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 [quote name='enia']wiecie co........ ja siedze od kilku dni na tamtym forum...normalnie pracować nie mogę..:razz: kiedy będzie wiosna????[/QUOTE] :ylsuper: czyżby i Ciebie enia dopadł ogrodowy wirus? Był śnieżek i się zbył :roll: Quote
enia Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 [quote name='terra']:ylsuper: czyżby i Ciebie enia dopadł ogrodowy wirus? Był śnieżek i się zbył :roll:[/QUOTE] no dopadł :) czytałam ciekawy wątek odnośnie kompostu z liści, to ja głooopia masę liści wrzuciłam w dół (potrzebowałam ziemie do przykrycia róż i na nowy kwietnik) a to wystarczylo je w kupe zebrać polać wodą i posypać mocznikiem, na wiosne super ziemia by była do wykorzystania....człek się uczy całe życie.... ostatnio zakwitły mi stokrotki i prymulki- W LISTOPADZIE . Quote
terra Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 U mnie dla odmiany ostróżce się pomyliło i nawet ma maleńkie pąki kwiatowe. Uczy się człek, to fakt :) Quote
kakadu Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 ale to zalezy jakie liście; ja mam dębowe to sie nie nadają; rozkladaja sie nawet do 3 lat... :( dziewczynki - wpadnijcie na bazarek i pomozcie podrzucac, bo ja juz nie wyrabiam :( [url]http://www.dogomania.pl/threads/218370-2-markowe-sukienki-(laura-ashley-YVE-LONDON)-na-operacje-kanisa-do-11-12-g.-21-00[/url] Quote
kakadu Posted November 26, 2011 Author Posted November 26, 2011 nie, nawet nie probuje; mam tyle debow na dzialce, ze zgrabiamy, pakujemy w worki 120 litrowe (wychodzi ponad 30), dajemy sasiadowi 150 zlotych i on wyrzuca u siebie na łąkę; Quote
terra Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 To chyba te liście mu się rok rocznie rozkładają, bo trawę kosi? Mam tylko jednego dęba błotnego i jego liście idą na kompost. Zresztą wszystko co się da kompostuję. Quote
Recommended Posts