Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam się pochwalić akcją jaką dzisiaj poraz pierwszy zorganizowałam przy pomocy innych wolontariuszy w naszym mieście.

Dzisiaj nasze schronisko, a właściwie 4 psy wyszły do ludzi. W 2 grupach po 3 osoby z 4 przesympatycznymi psiakami z Ostrowskiego schroniska (Megi, Miszką, Moną i Leną) wyszliśmy w centrum miasta, ubrani w koszulki, z napisami w stylu "Zaadoptuj czworonoga" "Psy ze schroniska" i rozdawaliśmy ludziom ulotki, z krótkim tekstem, adresem schroniska, numerami telefonów i stroną www.

W ciągu 2 godzin rozdaliśmy ponad 400 ulotek.

Naszą akcją zainteresowały się również dwie gazety, których redaktorzy (czy też dziennikarze) zauważyli nas przez przypadek. Najpierw Pani z Gazety Ostrowskiej, zrobiła nam zdjęcie i zaprosiła po akcji do redakcji, gdzie udzieliłyśmy z koleżanka małego wywiadu dotyczącego naszego przedsięwzięcia i pracy schroniska. Później Pan z gazety Nasz Rynek, zaprosił nas na rozmowę na którą mamy przyjść w poniedziałek.

Ludzie bardzo chętnie przyjmowali od nas ulotki, rzadko bylo tak, że odmawiali, cześciej sami prosili o ulotkę i pytali się o szczegóły dotyczące schroniska.

Psiaki chętnie nadstawiały sie do głaskania nawet dzielnie znosiły poklepywania przez małe dzieci :evil_lol:. Lena (mix amstaffa) wodziła błagalnym wzrokiem za każdym przechodniem jakby każdemu chciała powiedzieć "czekam właśnie na ciebie".

Ludzie podchodzili, pytali o psiaki, o to co jest potrzebne w schronisku, jak można pomóc, jakie są jeszcze psy. Wielu ludzi nawet nie wiedziało, że w Ostrowie jest schronisko :-o. Psy cieszyły się bardzo dużym powodzeniem i być może dzięki tej akcji któryś z nich znajdzie dom.

A to dwa zdjęcia.

Posted

Kolejna taka akcja odbędzie się już w przyszłym tygodniu, bo widać, że takie wyjście do ludzi ma sens. Nie spodziewałam się takiego odzewu, tylu zainteresowanych nami ludzi. A w tym szale sobotnich zakupów wielu ludzi znalazło chwilę na krótką rozmowę o psach o schronisku. Coś wspaniałego :loveu:

Posted

Wczoraj odbyła się kolejna akcja. Rozdaliśmy ponad 700 ulotek. Planujemy rownież zorganizowanie pokazu psów policyjnych w jednej ze szkoł podstawowych połączonego ze zbiórką fantów typu obróżki, zabawki, karma na schronisko.

Posted

Szkoda, że w schronisku w Kaliszu taka akcja nie byłaby możliwa... A miasta tak blisko siebie...
Przed wolontariuszami to zamykają bramę schroniska... :roll:

Ale gratuluję udanej akcji! :) Trzymam kciuki, aby dzięki tej akcji wiele psiaków znalazło domy!

• 2 weeks later...
Posted

Świetna akcja!Też kiedyś myślałam by coś takiego zrobić ale to chyba nie będzie możliwe no ale spróbuje pogadać o tym w najbliższym czasie.Gratulacje :klacz:

Posted

W najbliższą sobotę będzie się odbywać podobna akcja tym razem zorganizowana przez inna wolontariuszkę i połączona ze zbiórką pieniędzy. Niestety nie wezme w niej udziału :-( bo nie ma mnie w Ostrowie.

• 1 year later...
Posted

Pora odświeżyć wątek ;)

Kolejna akcja odbędzie się 5 września w godzinach od 9 do 15 na Ostrowskim Rynku, Deptaku , Targowisku oraz w Parku Miejskim!

Wolontariusze będą ubrani w białe koszulki z logo i podzieleni na grupy. Każda grupa będzie miała pod opieką jednego z ponad 100 psów znajdujących się w schronisku (psiaki będą miały na sobie bandamki z napisem "szukam domu"). Wspólnie będą zbierać pieniądze oraz rozdawać ulotki informacyjne o schronisku. Dołączone do nich będą także ulotki uświadamiające ludzi o bardzo ważnym w dzisiejszych czasach i jednocześnie będącym jedną z głównych przyczyn przepełnionych schronisk temacie, jakim jest niekontrolowane i niepotrzebne rozmnażanie zwierząt.

Akcja zorganizowana będzie przy współpracy wolontariuszy ze schroniska z Ostrowskim Stowarzyszeniem Miłośników Zwierząt.

WSZYSTKICH SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!!

Posted

Akcja niestety odwołana... nie ma sensu narażać psiaki i nas na przeziębienie.... jest tylko 14 stopni, pada i wieje ... więc i tak dużo ludzi nie będzie ...

Posted

Malwi napisał(a):
Akcja niestety odwołana... nie ma sensu narażać psiaki i nas na przeziębienie.... jest tylko 14 stopni, pada i wieje ... więc i tak dużo ludzi nie będzie ...

A szukałam was... A jesli chodzi o targ i deptak(gdzie akurat byłam) to ludzie się o siebie obijali, nie wiem gdzie ich nosi na taką pogodę...:evil_lol:

Będziecie podejmowali kolejną próbę?:)

Posted

Akcja odbyła się dzisiaj, było cieplutko ale pochmurnie... na szczęście na koniec zaczęło przebijać się słoneczko ;)

Rozdawaliśmy ulotki i zbieraliśmy pieniądze na psiaki. W sumie uzbieraliśmy około 1,5 tys zł !! Suma zostanie podzielona, jedna część zostanie przekazana Fundacji Emir na pokrycie części kosztów leczenia Pelego jego wątek w moimm podpisie ;) za pozostałą część pieniędzy zostana zakupione rzeczy najpotrzebniejsze w schronisku, oraz rzeczy do pielęgnacji psiaków ( m.in. szczotki, furminator i trymer )