Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wlasnie mam brac szczeniaka :multi: one maja 6 tygodni (beda miec w piatek wtedy moge fizycznie go odebrac) niewiem czy brac juz (w ten piatek) czy zaczekac moze jeszcze z dwa tygodnie czy tydzien wiem, ze to jest niby duzo ale czy to naprawde jest konieczne?czy juz w zasadzie moge? Powiem szczerze, ze ,,gdyby cisnienie dalo by sie zmierzyc naukowcy mogli by w to nieuwierzyc" 8) ale tydzien moge dluzej poczekac :fadein:

PS

Ja chce juz!!!!!!!!!!!!

Posted

poczekaj jeszcze te dwa tygodnie - teraz ten czas to najintensywniejsza nauka zachowan stadnych - czlowiek go tego nie nauczy, jak sie zachowywac wsrod psow po psiemu. Ja wiem, ze to chce sie juz, ale pozniej juz tego nie odbudujesz... :)

Posted

Kiedys regulamin hodowlany mówił, ze szczenie może znaleźć się w nowym domu po ukończeniu 6ciu tygodni, teraz zmieniono na 7 tyg. (okolice 7ego tyg są wedłóg mnie optymalne dla zmiany domu)

Szczenie od 6tego tygodnia wzwyż uczy sie świata, relacje ze swoją mamą i psim stadkiem ma już przyswojone, nadchodzi czas na uczenie się świata zewnętrznego i relacji "psio-ludzkich".

Po ukończeniu 6ciu tygodni szczenie powinno przejść pierwsze szczepienia i po paru dniach warto go zabrać do domu.

Posted

Przelicz to sobie tak - skoro 3-letni maly piesek jest w takim wieku, jak ok. 20-letni czlowiek, to zauwazysz, ze kazdy tydzien i nawet kazdy dzien ma ogromne znaczenie. To prawie tak, jakbys 4-latka do szkoly wysylal - nie wie jeszcze, jak sie zachowywac.

Lepiej teraz troche odczekac niz pozniej tracic duuuuzo czasu na odbudowanie tego, co w tak mlodym wieku zostalo zachwiane :D

Posted

Biologii nie oszukasz---pozwól temu psiakowi pozostać w stadku jeszcze tydzień, dwa. Pamietaj, że od tego czasu już nie będzie "ja chcę" tylko zacznie się żmudna, ale i piękna epoka w Twoim życiu. Najpierw siuśki po domu, piszczenie, pilnowanie przed niewskananą konsumpcją...itd. Niech psiaczek posiedzi jeszcze z matką, zostanie zaszczepiony. Powodzenia, cierpliwości i wytrwalości :fadein: . A jakiej rasy szczeniak?

Posted

Hage odbieralam jak miala 7,5 tygodnia i choc tez mialam ochote wczesniej to zrobic to hodowczyni nie wyrazila zgody, bo w szostym tygodniu miala jeszcze szczepienia, przeglad miotu i tatuowanie. Z tydzien radze jeszcze poczekac.

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted
czyli midzy 6-7 jest oki :D super

ok.7ego czyli chwile przed 7mym, 7,lub chwile po... :)

Niech odpocznie troche po szczepieniu i odrobaczaniu (mam nadzieje że tak owe ma) Daj mu troche czasu bo szczepienie dla takiego malca jest bardzo osłąbiające.

Posted

Cockermanka psy do 6tego tygodnia życia uczą się psiej socjalizacji. Tydzień siódmy to socjalizacja z człowiekiem. Jednak to uogólnienia, ponieważ psy dojrzewają różnie. Ale ja i tak uważam, że siódmy tydzień na obiór jest OK.