Rocki Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Wlasnie mam brac szczeniaka :multi: one maja 6 tygodni (beda miec w piatek wtedy moge fizycznie go odebrac) niewiem czy brac juz (w ten piatek) czy zaczekac moze jeszcze z dwa tygodnie czy tydzien wiem, ze to jest niby duzo ale czy to naprawde jest konieczne?czy juz w zasadzie moge? Powiem szczerze, ze ,,gdyby cisnienie dalo by sie zmierzyc naukowcy mogli by w to nieuwierzyc" 8) ale tydzien moge dluzej poczekac :fadein: PS Ja chce juz!!!!!!!!!!!! Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 myślę że 6 tygodni to zawcześnie ! 7-8 tygodni tak najczęściej wydaje się szczeniaczki. Quote
shangri_la Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 ja moja suczke bralam jak miala 10 tygodni, ale przeczytalam ze szczeniak musi miec minimalnie skonczone 7 tygodni pozdrawiam :) Quote
tufi Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 poczekaj jeszcze te dwa tygodnie - teraz ten czas to najintensywniejsza nauka zachowan stadnych - czlowiek go tego nie nauczy, jak sie zachowywac wsrod psow po psiemu. Ja wiem, ze to chce sie juz, ale pozniej juz tego nie odbudujesz... :) Quote
Rocki Posted March 23, 2004 Author Posted March 23, 2004 tydzien to duzo dla szczeniaka?przez ten czas on sie czegos nauczy powaga? Quote
KORONA Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Kiedys regulamin hodowlany mówił, ze szczenie może znaleźć się w nowym domu po ukończeniu 6ciu tygodni, teraz zmieniono na 7 tyg. (okolice 7ego tyg są wedłóg mnie optymalne dla zmiany domu) Szczenie od 6tego tygodnia wzwyż uczy sie świata, relacje ze swoją mamą i psim stadkiem ma już przyswojone, nadchodzi czas na uczenie się świata zewnętrznego i relacji "psio-ludzkich". Po ukończeniu 6ciu tygodni szczenie powinno przejść pierwsze szczepienia i po paru dniach warto go zabrać do domu. Quote
sylwia i boksery Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Niech skończy minimum 7 tygodni :D Tydzień w życiu szczenięcia to milowe kroki naprzód albo...do tyłu-dlatego warto poczekać :wink: (a że trudno czekać,to inna sprawa :lol: ). Quote
tufi Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Przelicz to sobie tak - skoro 3-letni maly piesek jest w takim wieku, jak ok. 20-letni czlowiek, to zauwazysz, ze kazdy tydzien i nawet kazdy dzien ma ogromne znaczenie. To prawie tak, jakbys 4-latka do szkoly wysylal - nie wie jeszcze, jak sie zachowywac. Lepiej teraz troche odczekac niz pozniej tracic duuuuzo czasu na odbudowanie tego, co w tak mlodym wieku zostalo zachwiane :D Quote
bogula Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Biologii nie oszukasz---pozwól temu psiakowi pozostać w stadku jeszcze tydzień, dwa. Pamietaj, że od tego czasu już nie będzie "ja chcę" tylko zacznie się żmudna, ale i piękna epoka w Twoim życiu. Najpierw siuśki po domu, piszczenie, pilnowanie przed niewskananą konsumpcją...itd. Niech psiaczek posiedzi jeszcze z matką, zostanie zaszczepiony. Powodzenia, cierpliwości i wytrwalości :fadein: . A jakiej rasy szczeniak? Quote
Cortina Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Hage odbieralam jak miala 7,5 tygodnia i choc tez mialam ochote wczesniej to zrobic to hodowczyni nie wyrazila zgody, bo w szostym tygodniu miala jeszcze szczepienia, przeglad miotu i tatuowanie. Z tydzien radze jeszcze poczekac. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
zalewska alcia Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 myślę że nic dodać nic ująć oni ci wszystko powiedzieli 8) alemoim zdaniem to zazcekałabym do 8 tygodnia no moze troszke wcześniej. 8) :wink: :D Pozdrawiam Ala&Bobik&Morus&Buffy&Gizella(kociczka) Quote
kayla Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Czytalam gdzies, ze skonczone 7 tygodni to optymalny czas. jesli uda mi sie znalezc, wrzuce linka. O - jest: http://kliker.pieski.eu.org/Teoria/handbook_Lindsay.html Quote
argo Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 :) 7 - 8 tydzień. Z pewnością po pierwszym szczepieniu. :lol: Quote
KORONA Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 czyli midzy 6-7 jest oki :D super ok.7ego czyli chwile przed 7mym, 7,lub chwile po... :) Niech odpocznie troche po szczepieniu i odrobaczaniu (mam nadzieje że tak owe ma) Daj mu troche czasu bo szczepienie dla takiego malca jest bardzo osłąbiające. Quote
Evelina Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Rocky, poniewaz poprzednicy udzielili w zasadzie odpowiedzi mam pytanie. Jakiej rasy jest piesek ? :D Quote
cockermanka Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Trochę się z Wami nie zgodzę :-? Uważam,że minimum to 8 tygodni. Absolutnie nie wydałabym szczenięcia z mojej hodowli przed ukończeniem przez nie tego wieku.... Quote
Skibi Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Cockermanka psy do 6tego tygodnia życia uczą się psiej socjalizacji. Tydzień siódmy to socjalizacja z człowiekiem. Jednak to uogólnienia, ponieważ psy dojrzewają różnie. Ale ja i tak uważam, że siódmy tydzień na obiór jest OK. Quote
bartek_yo Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 myślę że 6 tygodni to zawcześnie ! 7-8 tygodni tak najczęściej wydaje się szczeniaczki zgadzam sie :) 6 tygodni to chyba za wczesnie Quote
KORONA Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 . Ale ja i tak uważam, że siódmy tydzień na obiór jest OK. Ja tyż :) Quote
Weron_ciau Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Rocki, poczekaj jesze tydzień,dwa . Zresztą moze zapytaj sie jakiegoś znajomego weterynarza on ci powie jak jest najlepiej :fadein: . Apropos jakiej jest rasy :wink: :roll: ??? Quote
kayla Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Naprawde warto zajrzec do tego linka, ktorego podalam. Jesli nie chce Wam sie czytac calego, zacznijcie od "uczenie sie szczeniat" Quote
Rocki Posted March 24, 2004 Author Posted March 24, 2004 Bedzie to sliczny grubiutki i slodki AB Link extra naprawde duuuuzo pomogl wezme go jak skonczy 7 tydzien Quote
Dalmati&Maja Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 I świetny wybór!!! :lol: :D Gratuluję już z góry nowego psiaka!!! :lol: Quote
Recommended Posts