Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='monita']Jakie z tuńczykiem ?? Z jakiej strony macie przepisy :p[/quote]

na 25 stronie są :]

[quote name='goldenka245']A ja upiekłam serniczki z marchewką:diabloti:
Wiecie jakie pyyyycha?:loveu: mniam.... chyba ja ich więcej zjem:evil_lol:[/quote]

Dla mnie to te wszystkie ciastka są bez smaku. No ale do tych dodaje się troche soli, więc...
Kiedyś piekłam muffinki marchewkowo-serowe dla Scoobiego, pachniało w całym domu, a jak przyszło co do czego i spróbowałam to myślałam, że zwymiotuję.

[quote name='Luzia&Funia']
A mam prośbę czy mógł by mi ktoś przesłać na PW te przepisy :oops:[/quote]

Jak chcesz jeszcze te przepisy to popołudniu ci prześle ;]

Posted

[quote name='Luzia&Funia']Super wielkie dzięki :multi:[/quote]

Nie wiem dlaczego, ale nie da się do Ciebie wysłać PW...:shake:

[B]1. wigilijny przysmak[/B]

30 dag mąki orkiszowej (ja zawsze dodaje zwykłą i mi wychodzi)
90 ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej piertuszki

Zmiksować tuńczyka (razewm z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.

[B]2. serniczki z marchewką[/B]

30 dag mąki orkiszowej
12 dag chudego białego sera
5 marchewek średniej wielkości
jajko
szczypta soli

Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć i wymieszać z mąką, pokruszonym serem, jajkiem i solą. Zagnieść ciasto, a następnie uformować placek. Wykrajać z niego ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia.

[B]3. świąteczne ciasteczka[/B]

3,5 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki mąki przennej pełnoziarnistej
filiżanka mąki żytniej
filiżanka zagęszczacza
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dal szczeniąt)
1/4 - 1/2 litra rosołu
szczypta soli

Składniki wymieszać i zrobić ciasto (dolać tyle rosołu by dało się rozwałkować). Po rozwałkowaniu wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 150 stopni na środkowym poziomi piekarnika.

[B]4. zimowe smakołyki[/B]

4 filiżanki mąki kukurydzianej
3 filiżanki wątróbki drobiowej
2 jajka
około szklanki wywaru z warzyw
łyżka oleju roślinnego

Wątróbke zmiksować końcówką do zup. Ubić jajka w dużej misce, a skorupki drobno potłuc. Wymieszać z pozosałymi składnikami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki. Piec przez ok. 30 minut, pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. Przechowywać w lodówce niedłużej niż tydzień.

Proszę bardzo ;] Napisłam tutaj, bo z przyczyn niewiadomych nie ma na twoim profilu takiej opcji jak prywatna wiadomość.

Posted

Psy nie lubią podobno cytrusów...
Przyszłam ze sklepu do domu, reklamówki zostawiłam w mieszkaniu i zeszłam dosłownie na 10 minut do piwnicy. Wracam i patrzę, jedna siatka jest porwana a kilka metrów dalej leży rozbabrana cytryna. A mój mądry piesek cieszy się i macha ogonkiem, bo pani wróciła. Gnida jedna, zjadł kawałek cytryny :crazyeye:
Myślicie, że nic mu się nie stanie?

Posted

Z tym 'podobno' to różnie bywa...

Lara kiedyś w podobny sposób zerzarła mandarynkę i kawałek banana :shake: Jedyne co jej po tym dolegało to nadmiar energii :evil_lol:
AZ suszone papaje to chyba zacznę chowac w lodówce przez nią

Posted

Moja Funia lubi pić mleko i ostatnio polubiła zupy, ale oczywiście samą wodę :evil_lol:
[B]Dunia77 [/B]moja morda z nudów kiedyś pyskiem muchy łapała i jedną połknęła to parskała dobrą chwilę jakby ją chciała wypluć, ale po nieudanych próbach wyplucia popiła wodą :D

Posted

To by się zgadzało, bo mój 7 grudnia kończy rok.
Tylko zastanawiam się jakich witamin mu brakuje. Mały dostaje głównie royala. Ostatnio rozmawiałam z wetem i mówił mi, że skoro je tą karmę to nie muszę mu dodatkowo dawać żadnych witamin.

Posted

[quote name='Bblue']Psy nie lubią podobno cytrusów...
Przyszłam ze sklepu do domu, reklamówki zostawiłam w mieszkaniu i zeszłam dosłownie na 10 minut do piwnicy. Wracam i patrzę, jedna siatka jest porwana a kilka metrów dalej leży rozbabrana cytryna. A mój mądry piesek cieszy się i macha ogonkiem, bo pani wróciła. Gnida jedna, zjadł kawałek cytryny :crazyeye:
Myślicie, że nic mu się nie stanie?[/quote]
Cytrusy nie są trujące dla psów, mają dużo witamin. Ale psy raczej za nimi nie przepadają, ponieważ cytrusy mają bardzo intensywny zapach. Chociaż sunia mojej cioci uwielbia mandarynki. :cool3:

Posted

A propo owoców to był taki rok, że Funia pozjadała wszystkie maliny na ogródku :evil_lol: Co do jednej :evil_lol: Za porzeczki się brała ale ją odgoniliśmy bo nie byłoby z czego kompotu robić :evil_lol:

Posted

Dzięki za Przepisy :multi:

NIe wiem czemu mi PW nie działa w ustawieniach wszystko ok :shake:

Jeszcze raz dzięki jutro wypróbuję i zdam relację :cool3: :evil_lol: