Jump to content
Dogomania

Przysmaki waszych psów?


Ola164
 Share

Recommended Posts

[quote name='dunia77']Terriero-mieszanka
[*] moich rodziców zżerała szynkę i masełko z kanapek zostawionych na stole... chleb oczywiście zostawał nienaruszkony :evil_lol:[/quote]
Wczoraj Tolek zajadał się kurzą łapką,a uwielbia psią czekoladę,ale dostaje tylko w nagrodę.....właściwie czego on nie lubi, no chyba tylko Royala i marchewki nie:angryy:

Link to comment
Share on other sites

[COLOR=royalblue]Vector w lato zrywał wiśnie z drzewa (gałęzie są tak długie, że dotykają ziemi i tworzą swego rodzaju "kotarę" :lol:) i probował zrywać jabłka :) śmiesznie to wyglądało :lol:[/COLOR]

[COLOR=royalblue]Raz mnie trasznie nastraszył, bo podbiegł do mnie z calą czerwoną łapą :eek2: Lece do taty, wołam go, trzeba jakoś ten krwotok zatamować, może i nawet jechać do weta...i co się okazało?? Że jedząc wiśnie wdepnął w te owoce, które spadły z drzewa!! :roflt::roflt::roflt:[/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

moja shilla uwielbia sery najbardziej te z górnej półki czyli cambozolla,grana padano czy parmezan...ja ją kiedyś zabije bo raz w tygodniu robie sobie "świąteczny" weekend i kupuje wtedy te najdroższe sery oczywiscie po malym kawalku kupuje kilka do tego wytrawne czerwone wino...jest cudownie ale nie moge dopoki wszystkiego nie zjem wyjsc z pokoju bo sery od razu znikaja!!!!a jak jej nie dam to siedzi robi z siebie zbitego zaglodzonego psa ktoremu z pyska slina leci no po prostu obłed mam ja wtedy ochote udusic bo zwyklego sera nie rusz...ARYSTOKRACJA SIE ZNALAZLA!!!cholera jedna z ulicy...wzieta jadla wszystko ale za duzo ma w d... a Seth tradycyjnie je najbardziej tosty z pieczarkami i serem ojjj pychotka!!!

Link to comment
Share on other sites

[quote name='monita']Zdradzisz przepis ?? :p[/quote]


monita bardzo prosze to przepisy na rozne ciastka pozdrawiam (aha moje siurki uwielbiaja pasztetowe i watrobowe) :evil_lol: sa rewelacyjne
[B]Serowe Kosteczki[/B]
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

[B]Ciasteczka wątrobowe:[/B]
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

[B]Ciasteczka pasztetowe:[/B]
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.

[B]Ciasteczka cynamono-jabłkowe:[/B]
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na
0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

[B]Ciasteczka z Gerbera[/B]
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyzek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją.

[B]Ciasteczka marchewkowe[/B]
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.


[B]Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych[/B]
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

[B]Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)[/B]
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

[B]Tort Psi[/B]
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka

Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.
zycze psiako wszystkim smacznego :wink:

Link to comment
Share on other sites

[B][COLOR=orange]Feniksio gustuję w domowych smakołykach, ostatnio zaczęłam mu gotować ciasteczka z "Mojego Psa". Na [URL="http://www.psi-swiat.phorum.pl"]www.psi-swiat.phorum.pl[/URL] można zamieszczać różne ciasteczkowe przepisy. Jest tam na razie tylko jeden.[/COLOR][/B]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...