Ola164 Posted February 17, 2008 Author Posted February 17, 2008 koty ponoć też ne powinny :( Tyle że ludzie wymyślili sobie że kot lubi mleko :/ Podobno dorosłym ludzia mleko też szkodzi... Quote
Dinka Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Koty po mleku wymiotują.. :-( Ale lubią mleko, uwielbiają.. :razz: Dina lubi gotowane marfefki :D Quote
WŁADCZYNI Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='gops2000']ja rozmawialam z wetem jakies pol roku temu na temat mleka:razz: i powiedzial ze psy niemoga pic mleka ani normalnego ani gotowanego bo to bardzo im szkodzi i wogole :roll: a moj pies bardzo lubi mleko i czasami mu daje... a jak sie spytalam dlaczego koty moga pic mleko a psy nie to mi nieodpowiedzial :diabloti:[/QUOTE] A jak uzasadnił że mleko szkodzi? Moja suka po mleku sensacji nie ma żołądkowych, a lubi bardzo więc czasem dostaje do wypicia. Quote
gops Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 teraz dokladnie niepamietam co mowil ale wiem ze moj psiak byl chory bolal go brzuch a on sie zapytal czy pil mleko to mu powiedzialam ze pil a ten jak zaczal mi gadac to z 5 min mi mowil ze niemozna psu mleka dawac i ze to szkodzi ale z tego wszystkiego raczej niczym madrym nieuzasadnil bo bym zapamietala napewno :razz: ja i tak daje psu mleko czasami i nic mu po nim niejest :roll: Quote
eska87 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Z psami jest jak z ludźmi tzn. jeśli dobrze tolerują mleko (gł. chodzi o tolerancję laktozy) i lubią je pić to nie ma przeciwskazań do jego podawania. W rozsądnych ilościach oczywiście. Natomiast jeśli wymiotują, mają biegunkę lepiej podawać jogurty, biały ser i inne przetwory mleczne. Inną sprawą jest to, że nie jest im ono do niczego niezbędne ;) Dużo o mleku mówi się w dziale o żywieniu. Na przykład: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23552"][B]TU [/B][/URL]i [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=31428"][B]TU[/B] [/URL] Quote
requiem. Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Ooo Gops ... coś mi tu śmierdzi i to wcale nie jest mleko .... Jak gadal 5 min to powinnas\nieneś zapamietać ... cóż mleko ma konserwanty i jest .. oooo matko wiele wiele NIE zdrowsze od mleka matki. Quote
Rahl Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Moje zwierzaki tolerują mleko:lol: Tak samo lubią wszelkiego rodzaju jogurty, serki itd. :p Quote
eska87 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='cocker']Ooo Gops ... coś mi tu śmierdzi i to wcale nie jest mleko .... Jak gadal 5 min to powinnas\nieneś zapamietać ... cóż mleko ma konserwanty i jest .. oooo matko wiele wiele NIE zdrowsze od mleka matki.[/quote] Mleko ma konserwanty? Quote
revii Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Zwierzaki raczej nie mają problemów z krowim mlekiem jeżeli je przyjmują od małego i stale. Jeżeli pies/kot nagle dostanie takie mleko, to raczej ono się nie przyjmie, wydaje mi się, że taką tolerancję trzeba stale "ćwiczyć" :D Quote
Rahl Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Bardula nie toleruje ( chyba!) jajek :lol: Quote
gops Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 mojemu nic niejest ani po mleku ani jogurtach i takich rzeczach ten wet poprostu niewiedzial co mu jest i wymyslil ze to mleko :) tak mi sie wydaje Quote
eska87 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='revii']Zwierzaki raczej nie mają problemów z krowim mlekiem jeżeli je przyjmują od małego i stale. Jeżeli pies/kot nagle dostanie takie mleko, to raczej ono się nie przyjmie, wydaje mi się, że taką tolerancję trzeba stale "ćwiczyć" :D[/quote] Dokładnie ;) Jest to kwestia zanikania produkcji laktazy - enzymu, który rozkłada laktozę (cukier mleczny ;)) Co nie zmienia faktu, że [B]nie trzeba[/B] jakoś specjalnie "ćwiczyć" tolerancji, bo pies mleka po prostu nie potrzebuje, ale [B]można [/B]jeśli pies lubi mleko :) Quote
agaciaaa Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Ja Sarze mleka nigdy nie dawałam, za to bardzo lubi jogurty, kefirek i biały ser i to jej daję od czasu do czasu :) Quote
eska87 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 A jest coś, czego Sara nie lubi? :evil_lol: Świetna jest :loveu: Quote
agaciaaa Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='eska87']A jest coś, czego Sara nie lubi? :evil_lol: Świetna jest :loveu:[/quote] Nie ma :cool3: kiedyś cebula była jedyną taką rzeczą, ale Sara sie przełamała :evil_lol: Dzięki :) Quote
NightQueen Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Mam do was pytanie :)n ale najpierw szybki opis sytuacji :D Mam sukę która tylko jada dropsy i wędzone dziadostwa, lubi rodzynki ale z wiadomych powodów ich nie może dostawać, no i tu moje pytanie znacie jeszcze jakieś takie smakołyki którymi można ją nagradzać na spacerkach bo mogę jej dawać tylko dropsy, bo wiadomo że nie dam jej ucha wieprzowego za przyjście do nogi w czasie spaceru :evil_lol: potrzebuje coś dobrego i małego, ona nie lubi żadnych ciastek ani innych takich suchych smakołyków. Macie jakieś pomysły? Quote
Guest ursa81 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='smallpati']Mam do was pytanie :)n ale najpierw szybki opis sytuacji :D Mam sukę która tylko jada dropsy i wędzone dziadostwa, lubi rodzynki ale z wiadomych powodów ich nie może dostawać, no i tu moje pytanie znacie jeszcze jakieś takie smakołyki którymi można ją nagradzać na spacerkach bo mogę jej dawać tylko dropsy, bo wiadomo że nie dam jej ucha wieprzowego za przyjście do nogi w czasie spaceru :evil_lol: potrzebuje coś dobrego i małego, ona nie lubi żadnych ciastek ani innych takich suchych smakołyków. Macie jakieś pomysły?[/quote] kawałeczki pokrojonego w kostkę żółtego sera Quote
gops Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 tak ser :diabloti: moj takze dostaje ser w nagrode jak zabraknie psich ciastek:) polecam Quote
NightQueen Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='agaciaaa']a może żółty ser? ;)[/quote] no ser żółty uwielbia, tylko ja nie za bardzo lubię jak mi nim ręce i kieszenie śmierdzą :D a po za tym to wolałabym coś takiego co się nie psuje (bo mi się czasami zapomina wyjąć z kieszeni dropsy i chodzę z nimi wszędzie) :evil_lol: a szynek ani kiełbas nie lubi :/ wybredna jest Quote
gops Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 a nieda sie nabrac na jakas dobra sucha karme? albo np psie witaminki moj je zjada i mysli ze to ciastko :) Quote
agaciaaa Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Szynka to nie bardzo.. za dużo przypraw itp. Small, Ty też wybredna :eviltong: poświęciła być sie dla psa, skoro mówisz że tak serek lubi! ;) Quote
NightQueen Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 [quote name='gops2000']a nieda sie nabrac na jakas dobra sucha karme? albo np psie witaminki moj je zjada i mysli ze to ciastko :)[/quote] hmm karmy suchej nie jada, tylko czasmi sporadycznie jak ma ochote :) [quote name='agaciaaa']Szynka to nie bardzo.. za dużo przypraw itp. Small, Ty też wybredna :eviltong: poświęciła być sie dla psa, skoro mówisz że tak serek lubi! ;)[/quote] oj tam, porostu ja jestem po przeżyciach :D wracałam do Krakowa, cala drogę cos śmierdziało i przez najbliższy tydzień jak chodziłam na wykłady, aromacik był wszędzie, oczywiście nie wiedziałam co to, litr perfum wypsikałam, dopiero jak wróciłam do domu po tygodniu to moja suczka wywąchała serek śmierdzielek w kieszeni :evil_lol::evil_lol: Chyba pozostaniemy na diecie zachęcająco-dropsowej :D Quote
agaciaaa Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Trzeba częściej sprawdzać kieszenie ;) Quote
Recommended Posts