MonikaP Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 BIANKA1 napisał(a):3 kilo ............fiu , fiu :crazyeye: spory chłopaczek .Wyrośnie na dużego psiaka . Myślę , że mleczko powinien jeszcze dostawać . Ja dawałam swoim mleczny kleik ryżowy dla dzieci . Spodeczek od herbaty , to troszkę mało . Moje tyle jadły , a ważyły po kilogramie jak miały 6 tygodni . Ja też myślę, że "psie" mleczko powinien jeszcze dostawać, a karmić trzeba go często, nie za dużymi porcjami - bo zakładam, że ten spodeczek to był na jeden raz, a nie na dzień ;-). Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 ta miseczke dostał na spróbowanie czy wogle bedzie juz jadł takie cos, ale skoro zjada to juz bedzie dostawał miesko z ryzykiem i marchewką i mleczko, a w poniedziałek kupie mu karme dla maluszków:) Tylko mam dwie sprawy! 1- oczy, one mi sie wydaja strasznie dziwne!! takie jakby zacmione, czy jakby miał błonke na nich, w słoncu wydja sie jakby niebieskawe, czy jest mozliwe ze ma cos ze wzrokiem? i 2- piszczy, tak bez powodu, duzo i czesto, nie wazne czy jadł zy jest głodny, czy chodzi, czy sie go na rekach trzyma, itd, poprostu popiskuje,w sumie jak nie śpi to cały zcas popiskuje! nie non stop, ale tak co jakis czas. Oczywiscie zapytam sie weta jak pójde, może to normalne, a ja panikuje, ja zawsze panikuje..:/ ale wole sie zapytac niż potem żalować. Quote
MonikaP Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 1. Oczka takie właśnie są u psich dzidziusiów :-). Zaczną się wybarwiać w drugim miesiącu życia; 2. Zamiast ryżu lepiej dawać płatki ryżowe (ryż błyskawiczny); szybciej się go robi, ładnie się rozkleja; 3.Piszczy, bo to dzidziuś ;-); trzeba przytulić, pomasować brzuszek (mimo,że sam się załatwia, ale może go trochę boli, ciśnie itd.)... natalia8310 napisał(a):ta miseczke dostał na spróbowanie czy wogle bedzie juz jadł takie cos, ale skoro zjada to juz bedzie dostawał miesko z ryzykiem i marchewką i mleczko, a w poniedziałek kupie mu karme dla maluszków:) Tylko mam dwie sprawy! 1- oczy, one mi sie wydaja strasznie dziwne!! takie jakby zacmione, czy jakby miał błonke na nich, w słoncu wydja sie jakby niebieskawe, czy jest mozliwe ze ma cos ze wzrokiem? i 2- piszczy, tak bez powodu, duzo i czesto, nie wazne czy jadł zy jest głodny, czy chodzi, czy sie go na rekach trzyma, itd, poprostu popiskuje,w sumie jak nie śpi to cały zcas popiskuje! nie non stop, ale tak co jakis czas. Oczywiscie zapytam sie weta jak pójde, może to normalne, a ja panikuje, ja zawsze panikuje..:/ ale wole sie zapytac niż potem żalować. Quote
Hala Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 przyznam, ze spodziewałam się mniejszego szczeniaczka :) Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 Z tymi oczami to mnie uspokoiłaś!! bo ja juz wymyśliłam że on napewno nie widzi i dlatego też piszczy i wogle tysiąc diagnoz wymyślałam!!! On nie piszczy tylko jak moja matka go kołysze na ramieniu, może ją wybrał na mame;) niestety ona nie mieszka juz ze mną. A jeszce jedno, to nie szkodzi mu ze nie ma kontaktu z innymi pieskami? nie bedzie przez to "trudny" w przyszłości? Tak ogólnie to nie mam pojecia o wychowaniu psa!i dlatego sie dopytuje. Quote
KaL Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Nie czytalam wszystkich postow, ale mam doswiadczenie ze szczeniakami. Jezeli ma zabki, to mozna spokojnie wprowadzac kaszki na mleku, zoltko, siekane mieso, rozgnieciony, bialy serek. A na noc do lozka, jak sie kreci to wyniesc na siusiu. Inaczej placze i juz. Tak mialam z moja Zuza, ktora odebralam na gieldzie, bo facet chcial sie pozbyc 3-tygodniowego malucha. Wyrosla na wspanialego psa, tylko ualeznionego od swojej pani. Quote
BIANKA1 Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Z tym łóżkiem to swietny pomysł . Mój dobek jak był malutki to piszczał w nocy . Brałam go do łóżka , żeby nie budził reszty rodziny . Teraz waży ponad 50 kg , ma 7 lat i chyba myśli , że jest dzidziusiem :evil_lol: Włazi do łóżka i spycha mnie na bok , pcha się pod kołderke .........no taki maluszek biedniutki :razz: I nie da się go nie wpuścić , bo sam otwiera drzwi :roll: Ale reszta rodziny wysypiała się do woli :diabloti: Jak już będzie zaszczepiony i będzie wychodził . to pozwól mu się bawić na spacerach z dorosłymi , łagodnymi psami . Załapie wtedy jak ma się zachować w stosunku do psów . Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 KaL napisał(a):Nie czytalam wszystkich postow, ale mam doswiadczenie ze szczeniakami. Jezeli ma zabki, to mozna spokojnie wprowadzac kaszki na mleku, zoltko, siekane mieso, rozgnieciony, bialy serek. A na noc do lozka, jak sie kreci to wyniesc na siusiu. Inaczej placze i juz. Tak mialam z moja Zuza, ktora odebralam na gieldzie, bo facet chcial sie pozbyc 3-tygodniowego malucha. Wyrosla na wspanialego psa, tylko ualeznionego od swojej pani. uzalezniony? a w jakim sensie? Piszczy jak nie ma cię w domu? czy poprostu jest mega przylepa do ciebie? Quote
KaL Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Juz niestety odeszla od nas po dlugim zyciu. Ale byla niezwykla przylepa i starala sie zrobic wszystko, co jej sie zdawalo, ze mnie ucieszy. Ale tez spala w lozku ze mna do konca zycia. Quote
weszka Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Toż to całkiem duży szczenior! Będzie taki wilczkowaty chyba :) Fajniutki! Powinnaś go teraz karmić 3 dziennie i zwiększać ilość posiłków do 4 a następnie 5 z każdym tygodniem. Możesz mu urozmaicać posiłki dając też twarożek albo bułkę z mlekiem (moje szczeniory kochały takie danie!). Jak maluch będzie troszkę starszy 5 tyg. możesz mu zacząc dawać mielone albo drobno posiekane surowe mięsko - kulkę wielkości orzecha włoskiego. Powinien też dostawać jakiś preparat witaminowo-mineralny dla szczeniaków. Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 Dzieki za wszystkie rady!! Maly zafundował mi kolejną " noc niespodzianek" oprucz tego je, śpi, popiskuje,bawi się, gryzie coraz mocniej!! boli juz:/ i ma sie dobrze!Ja juz widze w wyobrazni jak on bedzie wszystko podgryzał jak mu te zAbki całkiem ostre się zrobią! mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i troche boje się ze meble tu pogryzie czy dywany a to nie moje:cool3: Quote
weszka Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Będziesz musiała mu sprawić zabawki żeby miał się czym zająć. Dywany to bym jednak pozwijała bo jak zacznie robić większe sioo i koo to będzie kiepsko ;) Jeśli będziesz musiała go zostawic samego to najlepiej mu ograniczyć przestrzeń do jednego pomieszczenia i usunąć rzeczy którymi mógłby sobie zrobić krzywdę albo zniszczyć. Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 co do jedzenia, to ja robiłam tak- najpierw dawałam mu mleko z godnie z tym co pisało na opakowaniu 4 razy dziennie( od 3 tygodnia zycia) , a że mały zaczął jeść juz inne rzeczy to 2 razy dostaje mleko a 2 razy kurczaczka z ryżem, on tego kurczaka to pochłania w takim tepie ze wydaje mi się ze on cały zcas głodny jest! ale może poprostu jest Zarłoczny;) Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 No juz siusia po całym pokoju, a dokladnie po 2/3 bo 1/3 jeszce nie udało mu sie zwiedzic;) Te siusiu i kupki sa chyba najgorsze, w jakim wieku można zacząc próbować nauke zalatwiania się na polu? Quote
weszka Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 natalia8310 napisał(a):, w jakim wieku można zacząc próbować nauke zalatwiania się na polu? Oj jeszcze sporo czasu upłynie! Dopóki nie będzie zaszczepiony nie może wychodzić, a zresztą będzie za mały na takie lekcje. Pierwsze szczepienie w wieku 6-7 tyg., a potem kolejne co ok. 2 tyg. Po drugim jeśli jest miejsce gdzie nie mają wstępu inne psy można próbować zaczynać naukę. Teraz możesz tylko podstawiać gazetę albo specjalne podkłady żeby załatwiał się w jedno miejsce. Quote
AśkaK Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 A mi się wydaje że maluszek ma już powyżej 4 tygodni, nawet 5 skoro już sam ładnie pałaszuje z miski.:p A popiskiwać może z nudów, z tęsknoty za matką, ale także może go boleć brzuszek od robali.:oops: Nie zwlekaj z odrobaczeniem małego łobuziaka, na pewno mu się poprawi jak pozbędzie się pasożytów. Brawa Natalio że tak pięknie się nim opiekujesz!:multi: Na razie może lepiej żeby nie stykał się z innymi psami dopóki nie jest zaszczepiony (a pierwsze szczepienie w wieku ok.8 tygodni), za to po szczepieniu staraj się by miał kontakt z innymi, łagodnymi psiakami. Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 tylko że on nie chce na gazety:/ tzn robi tam gdzie stoi akurat i puszcza siurka. a co to sa te podkłady? one jakos sprawiają ze bedzie robił w jedno miejsce? przeciez nie moge całego mieszkania gazetami wyłozyc:crazyeye: , aha i jeszce pytanko, moja kolezanka ma suczke bardzo łagodna moge go do niej zabierac zeby mu ponianczyła czy lepiej przed szcepieniem nie? Quote
weszka Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Jak go złapiesz na siuraniu to podstaw mu gazetę, a potem ją zostaw żeby mu "pachniała". Te podkłady to takie jakby rozkładane pieluszki które można kupić w sklepie zoo albo w aptekach w wersji dla ludzi. Dobrze wchłaniają i kilka razy mały psiak może sie na nich załatwić. Są też takie preparaty ktore mają zachęcać do załatwiania się w jednym miejscu ale nie wiem na ile są skuteczne. Gazetami albo tymi podkładami wyłóż okolice gdzie mały śpi i gdzie je bo po tych czynnościach najczęściej sie załatwia wiec będzie miał po drodze ;) Co do suczki to jeśli jest szczepiona, zdrowa i łagodna to jak najbardziej może się poznać z maluszkiem. Ale lepiej żeby to ona przyszła do Was żebyś nie musiała malucha wynosić z mieszkania. Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 Tak, stawiam go na gazetach, no i wtedy tam siusia, i potem zcasem jak mu sie chce i akurat stroi na gazecie to tam zrobi, ale żeby specjalnie sie fatygować i isc na gazeta jak akurat stoi gdzie indziej to juz nie raczy:cool3: i sika tam gdzie akurat stoi. Quote
MonikaP Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Natalio, będę szczera ;-) - najlepsza jest folia malarska na całej podłodze - w pokoju, w którym przebywa maluch. Z rozkładaniem gazet to tu, to tam daleko nie "ujedziesz" :evil_lol: . Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 tak myśłalam że to tak łatwo nie pójdzie:razz: Quote
natalia8310 Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 zdjęcie mojego diabełka z dzisiejszego poranka:loveu: Quote
weszka Posted August 12, 2007 Posted August 12, 2007 Pięknota! A imię ma??? Wiesz ja myślę że on ma chyba ze 4 tyg. co najmniej. Quote
Recommended Posts