Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']czemu od razu z takim wyrzutem?
w sumie chciałam coś napisać, ale dam sobie spokój[/QUOTE]
Twój ton też był stwierdzający nie pytający :) że nie musi mieć szwów , a skąd wiesz że nie musi ? Bo Szczur nie miał ? i to już taki pewniak dla wszystkich psów ? A skąd wiesz , że np nie wyląduje pod monitorami jak Kano , który miał szwy ? i prawie zszedł przy zabiegu kastracji i mogę Ci opowiedzieć i kilkudziesięciu psach po kastracji , które miały różne fazy przejścia :) w tym o buldożkach.
Naucz się jednego , pokory i nie oceniania wszystkich na podstawie swojego psa. A tylko dlatego że każdy pies jest inny. Masz teraz dwa , powinnaś już to dostrzec , ze są INNE.

[quote name='bonsai_88']Vectra fakt, że dużo zalezy od konretnego zwierzaka... Kudłata na nogach była w pełni od chwili wybudzenia, na smyczy utrzymałam ją całe 12 godzin. Po tym czasie raęce mnie już tak bolały, że ją spuściłam. Od tamtej pory normalnie biegała i wszystko robiła, miała jedynie ubrana koszulkę, żeby w lesie szwów nie ubrudzić. Za to Jaga po sterylce umierała przez tydzień i chodziła baaardzo wolniutko. Wlokła się łapa za łapą do tego stopnia, że musiałam dziewczyny osobno wyprowadzić - Birma tego tempa by nie wytrzymała.[/QUOTE]
Dlatego nie należy stwierdzać , a co to tam coś , bo mój pies to pikuś i super ekstra :)
To jest bulgotek francuski , troszkę inszy zwierzaczek niż no terrierek.
Fajnie że jakiś pies nie miał szwów , że nie zauważył zabiegu , że nie bolało ... żeby nie było przeciwwskazań , Boguś nie miał by jajek od 13 kwietnia. Po konsultacji wet , przemyśleniu kilku spraw , jest to odwołanie do czerwca. Bogusław musi być na ten czas sam , by mu staffiki kuku nie zrobiły.

Posted

U mnie niedawno oba zwierzaki były po narkozie (tego samego dnia). Suka została wysterylizowana a Ajuś tylko dostał narkoze i sie wybudził (po dokładnym zbadaniu okazało się ze jednak nie ma sensu robic mu zabiegu) - przyjechałam po nie po kilku godzinach - suka na własnych łapach wyszła z przychodni i wskoczyła do samochodu a Ajuś telepiący się noszony na rękach na trawke był jeszcze dwa dni;-)
Co pies, to inny przypadek;-)

Posted

Zu po sterylce histeryzowała parę dni, nie wyobrażam sobie, żeby jej jakieś psy inne miały przeszkadzać w tamtym czasie. Vectra, a nie myślałaś o kastracji bezszwowej? Po trzech dniach standardowy pies jest jak nowy, oczywiście trzeba pilnować na początku bardzo, żeby sobie nie grzebał tam i siam, ale ponoć interesujący sposób to jest i mało inwazyjny. Czy u bulw to nie jest dobry pomysł z jakichś powodów?

Tak w ogóle, to od wczoraj testujemy lucernę, ale chyba za hojnie sypnęłam dzisiaj :oops:, bo z psa wyszła wielka, zielona, nieładna rzadka kupa :shake: Tak się kończy odmierzanie na oko :splat:, teraz będę jej odmierzać chyba jedną łyżkę na dzień. To nie będzie za mało?

Posted

[quote name='Vectra']Twój ton też był stwierdzający nie pytający :) że nie musi mieć szwów , a skąd wiesz że nie musi ? Bo Szczur nie miał ? i to już taki pewniak dla wszystkich psów ? A skąd wiesz , że np nie wyląduje pod monitorami jak Kano , który miał szwy ? i prawie zszedł przy zabiegu kastracji i mogę Ci opowiedzieć i kilkudziesięciu psach po kastracji , które miały różne fazy przejścia :) w tym o buldożkach.
Naucz się jednego , pokory i nie oceniania wszystkich na podstawie swojego psa. A tylko dlatego że każdy pies jest inny. Masz teraz dwa , powinnaś już to dostrzec , ze są INNE.[/QUOTE]
bo nie było emotek? tak właśnie wygląda pisanie przez internet, gwarantuję że normalnie byś tak tego nie odebrała
no i weterynaria to jest ostatnia "rzecz" w której mogłabym się wymądrzać, fakt, napisałam to dziwnie, ale myślałam że bezszwowa nie była rozważana, tyle
ależ moje psy są takie same, tak samo jak wszystkich znajomych i nieznajomych dookoła :roll:
[quote name='evel']Zu po sterylce histeryzowała parę dni, nie wyobrażam sobie, żeby jej jakieś psy inne miały przeszkadzać w tamtym czasie. Vectra, a nie myślałaś o kastracji bezszwowej? Po trzech dniach standardowy pies jest jak nowy, oczywiście trzeba pilnować na początku bardzo, żeby sobie nie grzebał tam i siam, ale ponoć interesujący sposób to jest i mało inwazyjny. Czy u bulw to nie jest dobry pomysł z jakichś powodów?
[/QUOTE]
o tym samym pisałam i dostałam opiernicz :)

Posted (edited)

:hmmmm: wydawało mi się zawsze , że o zakresie i rodzaju zabiegu na psie nie decydują ludzie na dogo a WETERYNARZ prowdzący ....może się mylę :hmmmm: musze do Bartka zadzwonić że się mylił , zakładając Ozzyemu szwy :roll:

Edited by Alicja
Posted

Ale ja wielokrotnie pisałam , że zabieg kastracji u Bogusława , to nie będzie pikuś , a skoro tak piszę , to nie dlatego że chcę być najmądrzejsza , tylko tak zalecił wet ... Bogusław będzie miał szwy i to całkiem sporo jak się okazuje.
Więc porzucanie mnie po raz enty , w tym samym temacie , o którym pisałam już tu X razy , ja rozumiem że jest rozkoszne i kopiowanie postów z przed jakiegoś czasu też jest takie mało na miejscu , bo po poście Evel , pisałam nie RAZ , że nie da się cyk.
Póki co Boguś ma implant zaaplikowany ... a jaja zostaną mu wycięte , jak będzie miał się nim kto zaopiekować ...

BOGUŚ NIE MOŻE MIEĆ KASTRACJI BEZ SZWÓW :diabloti:

gdyby można było mało inwazyjnie , nie pisała bym nawet tu o tym , Bogusław był by wycięty i już .... o tym pisałam PISAŁAM PISAŁAM :)

A mój każdy z 11 psów , jest inny i traktuje je indywidualnie

Posted

[quote name='Vectra']Jak piłam mleko matki , to rasa w PL nie była jeszcze znana :diabloti:

wszystko przed Tobą :grins:
[/QUOTE]

To Ty taka stara jesteś? :evil_lol:

Weź mnie nie strasz :diabloti:

[url]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/23042012049.jpg[/url]
A co mu między nogami tak dynda? :diabloti:

[quote name='Vectra']kopiuj wklej , tylko mamusia nie ma białych znaczeń :diabloti:[/QUOTE]

Jesteś murzynką :crazyeye: :diabloti:

[url]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/24042012312.jpg[/url]
Nielegalne walki psów :evil_lol:

Co do kastracji to wcale się nie dziwię zapobiegliwości ;) Moje rude jak się okazało właśnie w trakcie zabiegu ma hemofilię, nie trzeba tłumaczyć jak ciekawy był u niego zabieg :roll:

Posted

[quote name='Vectra']Ale ja wielokrotnie pisałam , że zabieg kastracji u Bogusława , to nie będzie pikuś , a skoro tak piszę , to nie dlatego że chcę być najmądrzejsza , tylko tak zalecił wet ... Bogusław będzie miał szwy i to całkiem sporo jak się okazuje.
Więc porzucanie mnie po raz enty , w tym samym temacie , o którym pisałam już tu X razy , ja rozumiem że jest rozkoszne i kopiowanie postów z przed jakiegoś czasu też jest takie mało na miejscu , bo po poście Evel , pisałam nie RAZ , że nie da się cyk.
Póki co Boguś ma implant zaaplikowany ... a jaja zostaną mu wycięte , jak będzie miał się nim kto zaopiekować ...

BOGUŚ NIE MOŻE MIEĆ KASTRACJI BEZ SZWÓW :diabloti:

gdyby można było mało inwazyjnie , nie pisała bym nawet tu o tym , Bogusław był by wycięty i już .... o tym pisałam PISAŁAM PISAŁAM :)

A mój każdy z 11 psów , jest inny i traktuje je indywidualnie[/QUOTE]

Spoko. Do tego, że to nie takie rachu ciachu dotarłam :evil_lol: Zastanawiałam się tylko, czy Bogusław nie może mieć kastracji bezszwowej, bo jest Bogusławem i "coś tam" ;), czy w ogóle bulwy jako bulwy nie są predysponowane z jakiegoś powodu do tego typu zabiegu. Temat opieki nad bulwą w ogóle jest dla mnie tajemniczy, wspomniane smarowanie, moczenie w jakichś specyfikach itd. :evil_lol:

A wracając do szwów, moja suka ma szwy wewnętrzne nierozpuszczalne, co jest chyba dość rzadką praktyką, no ale z jakichś tam względów jest tak a nie inaczej, a operował jeden z najlepszych chirurgów w mieście (obecnie wieść gminna niesie, że pan ten nie pracuje już jako chirurg, bo poświęcił się pracy naukowej). Może się bali, że jej się flaki rozwleką malowniczo :diabloti:

Posted

Bogusław z racji że jest Bogusławem , musi mieć szwy :)

nie strzaskałam się na mahoń , bo nie było czasu ;)

Baśkowa Ula , w drodze do domu , a ja jestem na obiadku u mamy.

Posted

Jeszcze mi migło o lucernie , że kupy wielkie i dziwne - to normalne , zważywszy na rodzaj pokarmy ;) nie wiem czy łyżka wystarczy , to trzeba metodą prób i błędów ... ja dawałam ok 1/3 objętości karmy Rekinowi , Terrier to wpierdzielała to jak dropsy , nie wiem ile bo sporo w ciągu dnia ... ale tylko przez kilka dni.

To teraz oczekuje do środy Alicji

Posted

Vectra a możesz napisać czemu konkretnie Boguś musi mieć szwy? Ciekawi mnie to, bez namnie[COLOR=#000000]j[/COLOR]szego cienia ironi ;). Po prostu naprawdopodobnie[COLOR=#000000]j na wakac[/COLOR][COLOR=#000000]je sama [no, przy drobne[/COLOR][COLOR=#000000]j pomocy weta [/COLOR]:evil_lol:] będę psa kastrować więc to dla mnie temat szalenie interesu[COLOR=#000000]jący.
Tylko [/COLOR][COLOR=#000000]jeszcze nie wiem [/COLOR][COLOR=#000000]jak to mó[/COLOR][COLOR=#000000]j tatuś przeży[/COLOR][COLOR=#000000]je - biedaczek, [/COLOR][COLOR=#000000]już w imieniu Rokusia cierpi [/COLOR]:diabloti:.

Posted

[quote name='bonsai_88']Vectra a możesz napisać czemu konkretnie Boguś musi mieć szwy? Ciekawi mnie to, bez namnie[COLOR=#000000]j[/COLOR]szego cienia ironi ;). Po prostu naprawdopodobnie[COLOR=#000000]j na wakac[/COLOR][COLOR=#000000]je sama [no, przy drobne[/COLOR][COLOR=#000000]j pomocy weta [/COLOR]:evil_lol:] będę psa kastrować więc to dla mnie temat szalenie interesu[COLOR=#000000]jący.
[B]Tylko [/B][/COLOR][B][COLOR=#000000]jeszcze nie wiem [/COLOR][COLOR=#000000]jak to mó[/COLOR][COLOR=#000000]j tatuś przeży[/COLOR][COLOR=#000000]je - biedaczek, [/COLOR][COLOR=#000000]już w imieniu Rokusia cierpi [/COLOR]:diabloti:.[/B][/QUOTE]

Skąd ja to znam, sama będę musiała kastrować 8 letniego mojego głupiego królewicza :diabloti:
I szczerze powiedziawszy, mało interesuje mnie czy będzie miał szwy czy nie. Ma być dobrze, bezpiecznie i ogólnie super.

Moja mała tymczasowiczka miała sterylkę w czwartek. W sobotę nie wytrzymała, przegryzła smycz i latała jak głupia po ogrodzie. Pies z silnym adhd. A szwów nie ma. I nie pytajcie czemu ;) bo nie mam zielonego pojęcia ;)

Posted

No i właśnie GDZIE są tu znawcy ? HALO ? wstawiałam foty specjalnie od tyłu Bogusława i gdzie salwy że jednego jaja nie widać ? :diabloti:
Bogusławowi się cofło jedno jajo i znikło w czeluści organizmu , co widać na zdjęciach GOŁYM okiem , że jaja jest brak HA.
Czekałam że ktoś wyhaczy , no ale to już praktyka , w książkach i necie piszą co to brak jaja , ale nie pokazują jak to wygląda.

Posted

a przy okazji , synuś Emilki i Frania ... kolejne złoto :)

[url]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/543325_418057631552315_100000442466842_1472023_1049693390_n.jpg[/url]

Posted

[quote name='BBeta']Wydaje mi się, że osoby, które wpadają tutaj obejrzeć zdjęcia nie patrzą raczej na jaja i nie liczą ile ich jest... :diabloti:[/QUOTE]
liczyłam na spostrzegawczość mimo wszystko , jak to już było w wielu przypadkach dużo mniejszych "dziwactw" w urodzie moich psów :)

Posted

[quote name='bonsai_88']Cóż, przyznam, że znam ciekawsze widoki niż psie jajka :evil_lol:.

A zdjęcia nie umiem znaleźć :-([/QUOTE]
[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/10042012226.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='bonsai_88']Cholera, chyba ślepa jestem, bo ŻADNEGO jajeczka tam nie widzę :evil_lol:[/QUOTE]
a podobno na jajka na fotkach się nie patrzy :diabloti:
I dodam , że masz doskonały wzrok - zagadka rozwiązana , jak pisałam że to nie będzie zwykły zabieg i będzie więcej szwów ? :grins:

I powiem , że Boguś to bardzo ciekawe zjawisko medyczne :) Wnętrostwo to bardzo ciekawy temat , a jego przypadek jest bardzo mało spotykany :)
Spoko spoko , hodowca wie , ja też i mi to na rączkę ogromnie , że samo się wyklarowało , że Boguś na ring nie wyjdzie.
Ale dzięki temu też wiem , że są już możliwe zabiegi , by jaja wrócić na swoje miejsce. Od razu odpowiem , że nie zwykłam oszukiwać się za swoje pieniądze

Posted

[quote name='necianeta89']A szwów nie ma. I nie pytajcie czemu ;) bo nie mam zielonego pojęcia ;)[/QUOTE]
Po sterylizacji szwy ma na pewno, pewnie śródskórne i ich nie widać.