Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hejka.

U nas wszystko dobrze. Psy przez dwa tygodnie były pod opieką Bartka bo ja spędzałam pierwszy raz od 3 lat święta w Polsce. Wróciłam przed sylwestrem i musiałam wiadomo wszystko ogarnąć. pranie, sprzątanie itp.... teraz już wszystko wróciło na stare tory. Hiro póki co nie kuleje, ma dobry humorek i mnóstwo energii. Czasem trochę grymasi przy jedzeniu ale jakoś sobie radzimy :) Maszka jak to Maszka,,, ona zawsze ma czas, nigdzie jej nie spieszno, apetyt w normie. Bartek podczas mojej nieobecnosci zostawił aparat na trybie nagrywania filmu... nagrało sie 20 minut... okazało się, że Maszka trochę terroryzuje Hiro.... wrzeszczy na niego i warczy, że ten bidak boi się obok niej przejść.... przy nas nigdy tego nie robi... gdby nie to nagranie nigdy bym jej o taką wredziochowatość nie podejrzewała..... 

Zdjęcia mam ale teraz korzystam z laptopa Bartka a u niego nie mogę zrzucić zdjęć z aparatu. jak się przeniosę pod wieczór na swojego laptopa to wrzucę zdjęcia :)

Posted

Dwa psy, dwie rożne rasy, dwa zupełnie różne charakrery..... chyba nie ma nic w czym były by podobne....  rożni ich wiek, temperament, podejście do życia....jak ogień i woda...  myślę, że to połączenie tych dwóch ras nauczyło mnie, jak duże ma to znaczenie... moje psy się tylko tolerują... nic innego niestety ich nie łączy poza wspólnym metrażem na którym żyją.....  Może Hiro trochę czerpie pozytywów związanych z Maszy spokojem...  jest mu łatwiej jako psu lękliwemu, przy Maszy jest mu raźniej, jest pewniejszy siebie, spokojniejszy.... Masza z jego jestestwa nie czerpie absolutnie nic pozytywnego. Raczej jest przez niego popychana i ignorowana. przynajmniej jak my jesteśmy w domu. Jak są same to Masza go tyranizuje i zastrasza...  ale to tak na marginesie :) staram się mimo wszystko by miały dobre, pogodne i ciekawe życie.

DSC_0124.JPG

DSC_0153.JPG

DSC_0159.JPG

DSC_0174.JPG

DSC_0181.JPG

DSC_0198.JPG

Posted

Do nas Brando dołączył jak Leon miał 2 lata. A że Leon to pies idealny to trochę mi pomógł w wychowaniu młodego :)  początkowo były problemy bo Leon jak to jedynak troche rozpieszczony - był zazdrosny.  Ale teraz oby dwa bez siebie żyć nie mogą. A Brando to już w ogóle wpatrzony w niego jak w święty obrazek :) śpią razem w klatce przytuleni do siebie. bawią się razem. Patyki noszą razem. Wszystko razem :) czasem tylko Leon młodemu przypomni kto tu jest ważniejszy ale generalnie jest sielanka.  

Dlatego wiem że zawsze w moim domu będą dwa psy :) 

Posted

Tak ja też jestem zdania, że psy powinny być dwa, tyle że albo trzeba uważnie je do siebie dobierać albo liczyć że po prostu się dograją. U mnie niestety Masza jest mało kontaktowa, jej się po prostu nie chce... lubieć..... choć na pewno jest jej łatwiej pod kątem samotności.. bo przestała niszczyć i demolować (jak wychodzimy z domu bez psów) odkąd jest Hiro... ale ona go nie docenia.... :)  

Posted

Brando niestety niszczy i tego niestety nie "nauczyl" się od Leona ze gdy się jest samemu trzeba spać :P więc młody na czas naszej nieobecności zamykany jest w klatce :) 

Posted

Ja uwielbiam wszystkie pierwotne psy Północy, więc z tej dwójki oczywiście moją faworytą jest Masza :) i jeszcze to jej ucho oklapnięte.

Hiro jest niesamowity, ale jednak rott nie jest psem dla mnie. I ta ślinka <3

Posted

Piękne oba psiaki ;)

mój Hunter ma kolegę malamuta jednak gdy z małej puchatej kuleczki wyrósł ogromny niedźwiedź to ich przyjaźń nieco ostygła. Oczywiście gdy mijamy podwórko na którym przebywa Rico to Hunter leci się przywitać, powąchają się, pomerdają ogonkami. Ale jak się spotykają gdzieś na spacerze to przez chwilkę (dosłownie minutę) się witają/bawią po czym Rico (malamut) chce "przelecieć" mojego Huntera i Hunter szybko sprowadza go na ziemię ;)

Na szczęście jeszcze nie było zgrzytów jakichś większych. Rico jest młodziutki  ma ok roku więc jest jeszcze uległy i nigdy nie przeciwstawia sie Hunterowi. Mam nadzieję że mu to nie minie ;)

Ale malamut w domu i ta jego sierściucha to chyba wyzwanie, co?

Posted

No jak malamut puści futro to ono jest po prostu wszedzie i trzeba sie z tym nauczyc żyć i sprzatać pokornie.... :) nie ma co sie wkurzać i marudzić bo co urosło musi wypaść... ja jak Maszka gubi futro to po prostu staram sie ją czesac co drugi dzień.... wiadomo ile wyczesze tyle mniej w domu.... wiosną zawsze mamy tłumek gapiów w postaci róznorakich ptaków... odejdziemy od miejsca czesania kilka metrów to sie wszystko zlatuje i w dziobach wynosi do budowy gniazd :) podejżewam że w okolicy większosć gniazd jest wyściałana Maszy futrem... wszak ma go sporo :) 

Hiro ostatnio byl w gościach i zachowywał się poprawnie. Za to w drodze powrotnej rzucił się z warkotem na dwoje ludzi, na szczęście smycz go skutecznie przyblokowała więc nikomu nic się nie stało ale się wystraszyłam.... ci ludzie z resztą też.... po przeanalizowaniu całej sytuacji z koleżanką psiarą doszłyśmy do wniosku, że za dużo stresu w tym dniu i tych dwoje ludzi nie zachowało nawet minimalnego dystansu... praktycznie się o mnie otarli... nie było nawet pół metra odległości.. nie wiem czy bronił siebie czy mnie ale starał się jak mógł... potem czekając na autobus stanełam w bezpiecznym dla nas i otoczenia miejscu gdzie ludzie nie podchodzili blizej niż na 3, 4 metry. 

Dziś u nas spadło kilka cm śniegu wiec się okolica zabieliła, byłam z psami na śnieżnym spacerze ... z aparatem.... zaraz zgrywam zdjęcia i postaram się jeszcze dziś coś tu dodać! :) 

Choć powiem wam że od dobrych dwóch miesięcy użeram sie z sierścią Hiro... ciagle się sypie masakrycznie.... myę podłogę średnio trzy razy dziennie i 90% to futro Hiro..... multum.... i znając życie Hiro przestanie się sypać na wiosnę i wtedy radośnie zacznie zrzucać futro Masza....

Posted

Dzięki. :) Psy sięwyszalały, co Hiro teraz przypłaca kuawizna w przedniej łapie. Ale  myślę, że jeśli go pooszczędzam przez kilka dni to łapa przestanie go boleć. 

Maszka naprawdę miała dobry humor co widać na zdjęciach. Nawet dała się skusić i pobawiła się z Hiro troszeczkę. Chyba pierwszy raz tak ze sobą biegały. Dlatego tyle zdjęć narobiłam bo to dość unikatowe zjawisko i nie wiem czy nie jednorazowe :)

Posted

Malamucie futro akurat mi zdecydowanie bardziej odpowiada niż krótkowłosych psów - bo te pierwsze łatwo sprzątnąć ;) Pomijając fakt, że u mnie krótka sierść wywołuje częściej łzawienie oczy na tle alergicznym niż sierść taka jak północniaków :p

świeeetne fotki :)
Masza <3

GHXglyQxt-jdzUgnUVAh2qhjdcYZ8zeMPkd_mnzH Dziadek Mróz :D

Posted

U nas spadło jeszcze troszkę więcej śniegu i znów wybraliśmy się z tej okazji na zdjęciowy spacer. Maszka niestety już nie miała ochoty na brykanie, choć Hiro robił co mógł by ją zachęcić do biegania.... mało skutecznie niestety, poniżej link do galerii:

śniegowe pieseły

w_lBqC67b3MPRB6s1JdLzt8q46itVfTlhYsoZGfa

CP1vjCxMtoJh6Ies1RAhH7TTzmIJ9RZaIpEKmnAA

Yidt8CHulN1YFt-AGDSNZiPF6LOPkh2I5fI_P3yx

DSC_0003.JPG

DSC_0006.JPG

DSC_0014.JPG

DSC_0024.JPG

DSC_0030.JPG

DSC_0047.JPG

DSC_0051.JPG

DSC_0082.JPG

DSC_0096.JPG

DSC_0222.JPG

DSC_0301.JPG

DSC_0331.JPG

DSC_0334.JPG

DSC_0358.JPG

DSC_0404.JPG

DSC_0427.JPG

DSC_0433.JPG

DSC_0560.JPG

Posted

no ja byłam rozdizelona z Maszą dwa lata.... koszmarny czas... dobrze, że to już za mną i teraz znów wspolnie tworzymy naszą historię :)

dziś u nasznów troszkę pruszy śnieg. Postaram sie wstawić krótki filmik jakHirosię bawi w śniegu małą piłeczką. Nie wiem czy mi się uda. Jaknie to zapraszam na mój profil FB.

edit. Niestety nie udaje się wstawić filmiku :(