Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='BeataG']Hm, a skąd takie info? Cytat ze strony serbskiego zk:[/QUOTE]
Z doświadczenia,informacje na zagranicznych stronach są tak bardzo aktualne jak na naszych oddziałowych;)

• Replies 257
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a jak to jest z championem weteranów w Polsce?czy takowe są przyznawane?
nigdzie nie dokopałam się do takiej informacji...słyszałam tylko,że można,ale nie wiem jak to jest w praktyce...i czy jest...
czy ktoś z Was wie coś na ten temat?
z góry dziękuję:)

Posted

ehhh,szkoda.weteranów rzadko się pokazuje,a to taki piękny wiek i zapewne jak byłoby o co powalczyć to i więcej osób by się skusiło:)
nowy regulamin wystaw ustalany jest tak aby wszedł z nowym rokiem?pewnie szanse marne żeby takowy championat wprowadzić,ale może warto było by spróbować...?czytałam jakiś wątek na dogo,gdzie taka propozycja się pojawiła,było to parę lat temu i miałam małą nadzieję,że coś się od tego czasu zmieniło.
w każdym razie dzięki za odpowiedź.
no szkoda też,że nie jest tak łatwo i że np.w Czechach nie liczą ocen uzyskanych w Polsce...:roll:

• 4 months later...
Posted

Na tej stronie znalazłam kilka informacji dotyczących jak zrobić w innych krajach championa oraz adresy danych związków kynologicznych:
[URL]http://www.gratiasuperis.com/Championaty.html[/URL]

Posted

[quote name='Monia85']Na tej stronie znalazłam kilka informacji dotyczących jak zrobić w innych krajach championa oraz adresy danych związków kynologicznych:
[URL]http://www.gratiasuperis.com/Championaty.html[/URL][/QUOTE]

przy niektórych krajach niestety nieaktualne informacje

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

hej,
Mam pytanie odnośnie Cypru jak tam wygląda kwestia Młodzieżowego Championa ?
Na niektórych stronach poświęconym uzyskiwaniem championatu - że wystarczy tylko jedno zwycięstwo, a na stronie związku że aż 3.
Czy ktoś może z was był tam bądź po prostu wie?

Posted

1 cac wystarczy do dorosłego championatu pod warunkiem, że pies został zgłoszony do klasy championów i ma championat innego kraju.
do młodzieżowego trzeba 3 cac, z tego co kojarzę 1 cac wystarczy jeśli pies dostanie cac z wystawy "afrodita winner show" i ma już jakiś młodzieżowy championat.
problem z cyprem natomiast polega na tym, że jedyną drogą, jaką się tam można dostać jest lot samolotem ;)

Posted

jeszcze raz zapytam, bo tak naprawde po przeczytaniu tego wątku nie wiem - jak to jest z championatem słowacji dla psów użytkowych ? Pytam konkretnie o mojego goldena - mam 2 duże CAC-e, nie mam certyfikatu użytkowności, jest sens wybrać się po następne dwa zwycięstwa? Ktoś może miał ostatnio taką sytuację?

Posted

Aga musisz zdobyc 4 CACe w 2 sezonach wystawowych, wiec spokojnie jedzcie jeszcze po te 2 :) Oba moje kundle zrobily championaty Słowacji w ten sposób i fizycznie mam dokumenty juz od dawna w domu.

Posted

[quote name='Talagia']Aga musisz zdobyc 4 CACe w 2 sezonach wystawowych, wiec spokojnie jedzcie jeszcze po te 2 :) Oba moje kundle zrobily championaty Słowacji w ten sposób i fizycznie mam dokumenty juz od dawna w domu.[/QUOTE]
dzięki Kasia, dokładnie tak jest - właśnie wyczytałam w na stronie ichniejszego związku, że rasy użytkowe mają dwie możliwości robienia championatu:p

Posted

[quote name='Shetanka']a jakimś promem czy coś?[/QUOTE]

niestety nie da rady. tureckie promy nie przewożą psów. można z izraela, ale tam nie ma jak dojechać samochodem ;) - znaczy obecnie granice są zamkniete.
można z danii, ale płynie się 3 dni - więc co z psiakiem ?
no chyba, że masz takiego, który wytrzyma długą drogę na promie. cos tam jeszcze z włoch kursuje, ale też koło 40 godzin płynie.
wiec szybko i bezboleśnie - tylko samolot

• 1 month later...
Posted

[quote name='Talagia']Aga musisz zdobyc 4 CACe w 2 sezonach wystawowych, wiec spokojnie jedzcie jeszcze po te 2 :) Oba moje kundle zrobily championaty Słowacji w ten sposób i fizycznie mam dokumenty juz od dawna w domu.[/QUOTE]

Mam pytanie ;co oni rozumieja pod hasłem sezon wystawowy, czy po prostu rok kalendarzowy, czy czas od uzyskania pierwszego CAC przez danego psa?

Posted

[quote name='ula040']Mam pytanie ;co oni rozumieja pod hasłem sezon wystawowy, czy po prostu rok kalendarzowy, czy czas od uzyskania pierwszego CAC przez danego psa?[/QUOTE]

Z tego co wiem to oznacza 2 lata kalendarzowe wlasnie. Z tym, ze nie chodzi wcale o odstep 365 dni miedzy wystawami, tylko zdobycie wniosku CAC w roku np 2009 i 2010. A czy to byl grudzien 2009 czy inny miesiac to juz malo istotne :)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='narisowa']niestety nie da rady. tureckie promy nie przewożą psów. można z izraela, ale tam nie ma jak dojechać samochodem ;) - znaczy obecnie granice są zamkniete.
można z danii, ale płynie się 3 dni - więc co z psiakiem ?
no chyba, że masz takiego, który wytrzyma długą drogę na promie. cos tam jeszcze z włoch kursuje, ale też koło 40 godzin płynie.
wiec szybko i bezboleśnie - tylko samolot[/QUOTE]

A słuchajcie, ponieważ nigdy nie leciałam samolotem z psem, mam pytanie na czym to dokładnie polega? jest możliwość psa mieć na kolanach? czy w kontenerku gdzieś w bagażówce musi być? Strasznie szkoda by mi było aby moja mała taki stres przechodziła (chyba że jakieś tabletki by przespała podróż)... wszyscy wiedzą chyba jak linie lotnicze traktują bagaże, a z kontenerkiem z psem mogłaby być lepiej?

• 3 months later...
Posted

a ja mam pytanie jak jest z tym Ch.Lt - jeśli pies jest Mł.Ch.Lt to ten tytuł liczy mu się jako duży CAC czy mały przy robieniu dorosłego ch???

• 5 months later...
Posted

jeżeli ktoś uzupełnia zapisy na pierwszej stronie, to warto dodać, że aby uzyskać championa Węgier, to należy wystawiać psa wyłacznie w klasie pośredniej lub otwartej, bo CAC z klasy championów się nie liczy :shake:

dobrze by też było dopisać, do którego kraju wysyła się oryginały kart ocen a gdzie wystarczą kopie ;)

Posted

[quote name='Alojzyna']jeżeli ktoś uzupełnia zapisy na pierwszej stronie, to warto dodać, że aby uzyskać championa Węgier, to należy wystawiać psa wyłacznie w klasie pośredniej lub otwartej, bo CAC z klasy championów się nie liczy :shake:

dobrze by też było dopisać, do którego kraju wysyła się oryginały kart ocen a gdzie wystarczą kopie ;)[/QUOTE]

jak to się nie liczy...tzn. że CAC nie jest przyznawany w klasie championów?