blaira Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 [quote name='Elitesse']nigdy nie slyszalam o takim przypadku - wiekszosc ludzi chcacych miec jakies znaczenie po prostu chipuje psy[/quote] Z naszego tatuazu..zostala tak naprawde zielona smuga :roll: dlatego tak jak Elitesse pisze...my poprostu zaczipowalismy ;) pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylrwia Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Mój poprzedni pies miał chipa ponieważ był kundlem. Choć nigdy nie uciekał ani nie zagubił się, dostał go na wszelki wypadek, to jakos nie przekonują mnie chipy jak czytam np. tu na dogo, że w sumie mało kto sprawdza czy pies coś takiego ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lothia Posted August 9, 2007 Share Posted August 9, 2007 podobnie jak nr warszawskiego odziału mają [quote name='sylrwia'] tatuaże wykonane przez Polski Klub Psa Rasowego tatuuje z literą A i też trzy cyfry. Tatuaże mogą też składać się z innej kombinacji: z innej ilości znaków, w tym cyfr i liter. Takie tatuaże mają psy sprowadzone z zagranicy. Podobno też niektóre schroniska tatuują lub tatuowały psy. Ale czy to jest dalej i gdzie i jakie są symbole nie mam pojęcia.[/QUOTE] wklejam oznaczenia tatoo dla poszczególnych oddziałów,może się komus przydadzą: Będzin Nr oddziału: XLIX Wzór tatuażu: BB000 Białystok Nr oddziału: VI Wzór tatuażu: 000A Bielsko-Biała Nr oddziału: V Wzór tatuażu: B000 Bydgoszcz Nr oddziału: XII Wzór tatuażu: 000B Bytom Nr oddziału: XVI Wzór tatuażu: C000 Chojnice Nr oddziału: XXXI Wzór tatuażu: 000C Chorzów Nr oddziału: IV Wzór tatuażu: D000 Częstochowa Nr oddziału: XXIX Wzór tatuażu: 000D Gdynia Nr oddziału: XLII Wzór tatuażu: 000W Gorzów Wlkp. Nr oddziału: XXVII Wzór tatuażu: 000E Grudziądz Nr oddziału: XXV Wzór tatuażu: F000 Inowrocław Nr oddziału: XIII Wzór tatuażu: 000F Jelenia Góra Nr oddziału: XVII Wzór tatuażu: G000 Kalisz Nr oddziału: XXX Wzór tatuażu: 000G Katowice Nr oddziału: III Wzór tatuażu: H000 Kielce Nr oddziału: XXIII Wzór tatuażu: 000H Koszalin Nr oddziału: IX Wzór tatuażu: J000 Kraków Nr oddziału: II Wzór tatuażu: 000J Krosno Nr oddziału: XXXIX Wzór tatuażu: X000 Legionowo Nr oddziału: XLVIII Wzór tatuażu: 000AA Legnica Nr oddziału: XLIV Wzór tatuażu: Z000 Leszno Nr oddziału: XL Wzór tatuażu: Y000 Lublin Nr oddziału: XXIV Wzór tatuażu: K000 Łódź Nr oddziału: XXII Wzór tatuażu: 000K Nowy Sącz Nr oddziału: XXXIII Wzór tatuażu: L000 Nowy Targ Nr oddziału: XLVI Wzór tatuażu: Q000 Olsztyn Nr oddziału: XIX Wzór tatuażu: 000L Opole Nr oddziału: XV Wzór tatuażu: M000 Płock Nr oddziału: XI Wzór tatuażu: 000M Poznań Nr oddziału: VIII Wzór tatuażu: N000 Przemyśl Nr oddziału: XXXV Wzór tatuażu: U000 Racibórz Nr oddziału: XLI Wzór tatuażu: 000 X [zrobiłam odstęp między ostatnim 0 a X , bo inaczej wychodzi mi 0X] Radom Nr oddziału: XXXVIII Wzór tatuażu: 000U Rybnik Nr oddziału: XXXVI Wzór tatuażu: 000T Rzeszów Nr oddziału: XIV Wzór tatuażu: 000N Słupsk Nr oddziału: XLV Wzór tatuażu: 000Z Sopot Nr oddziału: X Wzór tatuażu: E000 Szczecin Nr oddziału: XXI Wzór tatuażu: P000 Toruń Nr oddziału: XVIII Wzór tatuażu: 000P Wałbrzych Nr oddziału: XX Wzór tatuażu: R000 Warszawa Nr oddziału: I Wzór tatuażu: A000 Włocławek Nr oddziału: XXXVII Wzór tatuażu: W000 Wrocław Nr oddziału: VII Wzór tatuażu: 000R Zabrze Nr oddziału: XXXIV Wzór tatuażu: S000 Zakopane Nr oddziału: XXVIII Wzór tatuażu: 000S Zielona Góra Nr oddziału: XXXII Wzór tatuażu: T000 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gidelskie-psy Posted August 9, 2007 Share Posted August 9, 2007 Oddział częstochowa ma wzór 000D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malagos Posted August 9, 2007 Share Posted August 9, 2007 Moja znaleziona staruszka shih tzu ma tatuaż, wg mnie, 4 cyfry, bez litery. Czy ma któryś oddział litere Q lub O , któer mylnie ja odczytuję jako "0" ? Czy 4-cyfrowy moze być z hodowli zagranicznej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blaira Posted August 9, 2007 Share Posted August 9, 2007 [quote name='malagos']Moja znaleziona staruszka shih tzu ma tatuaż, wg mnie, 4 cyfry, bez litery. Czy ma któryś oddział litere Q lub O , któer mylnie ja odczytuję jako "0" ? Czy 4-cyfrowy moze być z hodowli zagranicznej?[/quote] tak jak wymienila Lothia...np Q ma Nowy Targ.;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viris Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 Czy nie ma takiej możliwości aby szczeniąt nie znakować jak bydło ( prawie )? Nie można wprowadzić innej metody niż tatoo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylrwia Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 Viris juz niektóre hodowle w innych krajach stosują tylko chipy, rezygnuje sie z tatuaży. U nas pewnie jeszcze daleka droga do tego, najpierw czytniki powinny stać sie czymś normalnym i ogólnodostępnym, a nie tylko w wybranych placówkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viris Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 Czyli jakaś nadzieja jest;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorkaa Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 Ja tak może ni z gruchy ni z pietruchy zapytam: Czy każdy pies rasowy ma tatuaż w uchu? Czy są inne miejsca umieszczenia tatuażu? Apytam bo mój kolega ma mieszańca malamuta i twierdzi ze jest on rasowy (pies, nie kolega). Nie ma rodowodu ocz.. Gdzie u malamutów powinny znajdować się tatuaże? Czy za pomocą braku tatuaża moge koledze jakoś wytłumaczyc że jego pies jest mieszańcem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amber Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 Tatuaże są albo w uchu, albo w pachwinie. Każdy pies w Polsce jest tatuowany. Skoro pies tatuażu nie ma, to na pewno nie jest rasowy, bo szczeniaki oznacza się przy przeglądzie hodowlanym, gdy są jeszcze u hodowcy. Co do ilości cyfr w tatuażach, to powinni ten wykaz na stronie jakoś zmienić, bo np. moja suczka ma tylko dwie cyferki i literę, a nie trzy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorkaa Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 A czy po numerze tatuaża można dowiedziec się z jakiej jest hodowli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jefta Posted September 6, 2007 Share Posted September 6, 2007 tak. [COLOR=PaleTurquoise]10 znaków[/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavisia Posted September 7, 2007 Share Posted September 7, 2007 W Polsce niestety tylko się tatuuje. O chipowaniu ZK nawet nie chce słyszeć. Nie rozumiem czemu oni nie chcą odejść od tatuaży, ktoś kto byl przy robieniu ich to wie, co czuje mały szczeniak któremu właśnie tatuaż robią drobnymi igiełkami. Dorka jasne, że można dojść. Trzeba odczytać tatuaż, zobaczyć który oddział , zadzwonić lub się przejść, podać jeszcze rasę i powinni ci wyszukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jefta Posted September 7, 2007 Share Posted September 7, 2007 wejdźcie w chipowanie na Prawie i zobaczcie jakie są o nim opinie :shake:. Jakie cuda ludzie wypisują o straszliwych komplikacjach :roll:. Byłam przy czipowaniu i tatuowaniu. Ten chip to moment i po bólu, przynajmniej sterylnie i czysto i szybko... A tatuowanie :shake:? i potem latają te szczeniaki z brudnymi ranami... Przeciwwskazaniem do chipów jest chyba brak czytników, chociaż i tak mało kto identyfikuje psa więc pewnie wystarczyłby jeden na oddział :diabloti:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Betbet Posted September 7, 2007 Share Posted September 7, 2007 z tatuażami to chyba jest też ten problem, ze mozna je przerobić, słyszałam jużo złodziejach psów, którzy coś takiego praktykują...wiec chipy wydają się naprawde sensowniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorkaa Posted September 7, 2007 Share Posted September 7, 2007 Z tego co wiem to pies musi mieć chip żeby dostał paszport? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemicalo Posted September 8, 2007 Share Posted September 8, 2007 A ja mam takie pytanie. Co zrobić kiedy tatuaż staje się nieczytelny?Chyba nie da go się jakoś poprawić? Mój Scooby ma F187, ale nie wiem, czy kto inny by się z tego rozczytał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylrwia Posted September 8, 2007 Share Posted September 8, 2007 Zainwestuj w chipa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurosława Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 jak sprawdzić czy tatuaż jest z hodowli czy ze schroniska? Iwan z mojego podpisu ma tatuaż P1675 lub P1678 czyli mógłby podchodzić pod Toruń,ale we wzorze są 3 cyfry... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
terra Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 Ania już tu jest:lol:. ZKwP oddz. Szczecin ma P przed cyframi. Nt. PKPR i tatuaży schroniskowych nic nie wiem.:shake: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylrwia Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 [quote name='ANKA_89']jak sprawdzić czy tatuaż jest z hodowli czy ze schroniska? Iwan z mojego podpisu ma tatuaż P1675 lub P1678 czyli mógłby podchodzić pod Toruń,ale we wzorze są 3 cyfry...[/quote] A moze [B]P[/B] to schronisko na [B]p[/B]aluchu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurosława Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 ano jestem:) wg rozpiski P to jest Toruń, psiak mi osobiście jakieś rasy nie przypomina, zostal przywieziony przez SM spod jakieś wioski, skąd tu pies z Palucha nie wiem, paluch tak tatuuje? na razie napisałam meila do Torunia czy mają taki nr, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylrwia Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 Nie mam pojecia czy tak atuuja czywogle tak znakuja psy. Co do miejsc to przeciez dzieki milosnikom psów, psiaki potrafia przemierzyc kraj :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
terra Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 [quote name='malagos']Moja znaleziona staruszka shih tzu ma tatuaż, wg mnie, 4 cyfry, bez litery. Czy ma któryś oddział litere Q lub O , któer mylnie ja odczytuję jako "0" ? Czy 4-cyfrowy moze być z hodowli zagranicznej?[/quote] W Witowie jest hodowla shih tzu i o ile się nie mylę zgłoszona w oddziale nowotarskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts