Asiula Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 Zwracam się z ogromną prośbą do właścicieli psów-alergików ! Mój Fokus ma uczulenie na karmy : BELECANDO (dla wybrednych), BOSCHA ( tego zwykłego) i BRITA. Teraz testujemy BRIT CARE (lamb and rice ) ale źle to wygląda :/ Fokus teraz jest na zastrzyku przeciw uczulniem czy cos takiego :( Wet sprzedał mi Royala ale nie jestem zwolenniczką tej karmy... patrzac na sam skład.... Alergia ujawnia się przez drapanie i łuszczenie skóry ... WIELKA PROŚBA ! KARMY O DOBRYM SKŁADZIE DLA ALERGIKÓW !! Będę wdzieczna za wszelkie odpowiedzi !! :bye: :bye: :bye: 1 Quote
mch Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 A skąd pewność że to uczulenie pokarmowe ? Często np. niedoczynność tarczycy daje straszne problemy skórne u psów. 1 Quote
gryf80 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 w dziale zywienie znajdziesz odpowiedzi na pytania 1 Quote
isabelle301 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 Nie ma czegoś tkiego jak uczulenie n konkretna karmę. Conajwyżej jest uczulenie na jakiś składnik karmy. I nalezy zrobić testy po prostu. I unikac alergenów . Tyle. Natomiast niestety - nie ma testów na wszelkie paskudztwa znajdujące się w karmach. Dlatego dla alergików najlepszym wyjściem jest zpomniec na amen o paszach przemysowych i zacząć ps karmić normalnie z uwzględnieniem alergenów które zdiagnozowano przy pomocy odpowiednich testów a nie metoda prób i błędów oraz jasnowidztwa (uprawianego przez wetów powszechnie) Quote
LiliJ Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Isabelle301 ma rację. To tak jak u ludzi, człowiek nie jest uczulony na produkt x, tylko na jego składnik. Sprawdź na jaki składnik jest pies uczulony i wtedy dobierz karmę bez tego składnika. Jeżeli weterynarz poleca coś, to spróbuj, może pomoze, a jak nie to wtedy zmienisz. Quote
Asiula Posted December 16, 2014 Author Posted December 16, 2014 Wiem, lecz chciałam powiedzieć na jaki skład karm w przybliżeniu ma uczulenie. Wiem że to uczulenie pokarmowe, gdyż nie było problemów skórnych przy karmie Boch kaczka >60 % mięsa... lecz karma psu nie smakowała i go po niej czyściło ... :/ takie badania są bardzo drogie... kosztują ok 700 zł i te badania to ostateczność. Na tą chwilę Fokus wcina Royal Canin Hypoalergenic. I problemy minęły. Wniskując z tych przygód z drapaniem można stwierdzić, że uczulony jest cielęcine, kurczka i kukurydze. Komentarze typu unikaj alergenów czy po prostu zrób testy tutaj mi nie pomogą, ALERGENY SĄ WSZĘDZIE. I jeszcze jedno dla tych co nie potrafią czytać ze zrozumieniem... w temacie zwracam się z pytaniem o KARMĘ do właścicieli PSÓW ALERGIKÓW, a nie o życiowe rady w stylu po prostu unikaj alergenów... Quote
GANG CZIKI Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Witam, u mojej alergiczki sprawdza się karma Wolf's Naturale dostępna w zdrowym piesku, Wolsblut z kangurem a teraz testujemy Canagana z rybą. Ja przerobiłam najpierw dietę eliminacyjną, a później jak udało się sukę na dłużej odstawić od leków zrobiłam badania z krwi. Suka ma stwierdzoną alergię na drób, zboża. Z puszek nam się sprawdzają puszki Belcando. Quote
isabelle301 Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Wiem, lecz chciałam powiedzieć na jaki skład karm w przybliżeniu ma uczulenie. Wiem że to uczulenie pokarmowe, gdyż nie było problemów skórnych przy karmie Boch kaczka >60 % mięsa... lecz karma psu nie smakowała i go po niej czyściło ... :/ takie badania są bardzo drogie... kosztują ok 700 zł i te badania to ostateczność. Na tą chwilę Fokus wcina Royal Canin Hypoalergenic. I problemy minęły. Wniskując z tych przygód z drapaniem można stwierdzić, że uczulony jest cielęcine, kurczka i kukurydze. Komentarze typu unikaj alergenów czy po prostu zrób testy tutaj mi nie pomogą, ALERGENY SĄ WSZĘDZIE. I jeszcze jedno dla tych co nie potrafią czytać ze zrozumieniem... w temacie zwracam się z pytaniem o KARMĘ do właścicieli PSÓW ALERGIKÓW, a nie o życiowe rady w stylu po prostu unikaj alergenów... Nie. Te badania kosztują tylko 300. Pobiera się krew i nie ma żadnego problemu. Wyniki masz w ciągu paru dni. Jeżeli pies jest uczulony na kurczaka to po RC nie ma prawa być ok. Po żadnym RC. Jeżeli pies ma alergię pokarmową to alergeny NIE są wszędzie - są tylko w pokarmach. I radzi Ci własciciel psa alergika - krowa i owca Quote
KapustaPusta Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Nie. Te badania kosztują tylko 300. Pobiera się krew i nie ma żadnego problemu. Wyniki masz w ciągu paru dni. Jeżeli pies jest uczulony na kurczaka to po RC nie ma prawa być ok. Po żadnym RC. Jeżeli pies ma alergię pokarmową to alergeny NIE są wszędzie - są tylko w pokarmach. I radzi Ci własciciel psa alergika - krowa i owca W RC nie ma mięsa kurczaka:) Zero:) "ryż, hydrolizowana soja, tłuszcz zwierzęcy, minerały, hydrolizat wątróbki drobiowej, pulpa buraczana, olej sojowy, fruktooligosacharydy, tran, olej z ogórecznika, mąka z płatków aksamitki (źródło luteiny)" Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 hydrolizat watróbki drobiowej - cóz to jest? Nie ma tam białka kurczaka? Cóz oznacza - tłuszcz zwierzecy? - skóry z kurczaka mościa państwo - z białkiem drobiowym Quote
vicvictoria Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Nie. Te badania kosztują tylko 300. Pobiera się krew i nie ma żadnego problemu. Wyniki masz w ciągu paru dni. Jeżeli pies jest uczulony na kurczaka to po RC nie ma prawa być ok. Po żadnym RC. Jeżeli pies ma alergię pokarmową to alergeny NIE są wszędzie - są tylko w pokarmach. I radzi Ci własciciel psa alergika - krowa i owca Ciekawe skąd taką cenę podajesz ? Chyba sprzed 5 lat ! Jest o wiele wyższa i zależy od ilości badanych alergenów pokarmowych. Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 cena labu sie nie zmieniła - nie dotyczy także ilości alergenów bo jest to cały pakiet z automatu. O jakich ty testach mówisz? skórne u weta? a wyniki zero miarodajne? Quote
GANG CZIKI Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Ja za badania w kierunku alergii pokarmowej pół roku temu zapłaciłam ok.350zł badanie z krwi. Quote
ulvhedinn Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Testy w kierunku alergii pokarmowych u psów są mało wiarygodne, niestety (opinia dwóch dobrych psich dermatologów). Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Szkoda tylko że dermatolog nie ma zbyt wiele do powiedzenia w zakresie immunologii... nie ta specjalność. U mnie - 100% trafna diagnoza ... u wszystkich pacjentów naszej pani wet z problemem alergicznym (pokarmy) - 100% trafnosci. Byłam u dermatologa z moim psem... Pan Dembele... szkoda słów... o jego diagnozie można by komedie pisac gdyby nie to, że gdybym przy tej diagnozie pozostała pies by zszedł z tego świata w ciągu paru miesięcy a ja nadal bym wierzyła że zabił go... tradzik młodzieńczy. Sorki ale nie... Quote
Fju Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 cena labu sie nie zmieniła - nie dotyczy także ilości alergenów bo jest to cały pakiet z automatu. O jakich ty testach mówisz? skórne u weta? a wyniki zero miarodajne? Przecież nie tylko jedno laboratorium istnieje... Nie każy ma ten sam cennik i zestaw alergenów. Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Przeciez nikt Ci nie każe iść tam gdzie kasują 700 skoro obok wezmą 300 za to samo:-) Tłumaczenia z dupy strony... Każdy lab ma swój test i nie zrobisz go w innym labie :-) - bo jest autorski zazwyczaj. Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Najpierw idź do weta... i zapytaj z którym labem ma podpisaną umowe na testy. Nie dawaj sobie wciskac testów skórnych. Ja robiłam w Laboklinie. Wiem że Ideex tez ma testy na alergeny pokarmowe. Reszta mnie nigdy nie interesowała bo jakość i poziom wykonywanych badań pozostawia wiele do zyczenia. Cena labu to było 300 a koszt pobrania krwi 20. Quote
Asiula Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 Ja pierdziele ! LUDZIE, WETA NIE MAM ZAMIARU ZMIENIAĆ !! DO TEGO WETA ZJEŻDŻAJĄ SIĘ LUDZIE Z OKOLIC WROCŁAWIA ( ja mieszkam w centrum) WET JEST BAAARDZO DOBRY. I wiem to od nie jednej osoby, raz spotkałam tam zdesperowaną dziewczynne +20 lat, która była już u 6 wetów ze swoim 18 letnim psiakiem i każdy z nich mówił, że pies zdechnie za pare tygodni( problem był taki, że pies kichał) Kiedy znalazła tego weta zaraz do niego przyjechała i co ? PIES WYLECZONY, teraz może dożyć spokojnej starości... Więc proszę nie wtykać nosa do tego do jakiego weta chodzę ! Weterynarz mówił, że kosztuje tyle, bo to są badania najbardziej zaawansowane i to nie oni robią te badania tylko laboratorium. (wiem to bo dostałam książeczkę z cenami i ze wszystkim od weta, żeby sobie o tych badaniach poczytać) jeśli tak bardzo lubicie się czepia... dokładniej kosztują 679 zł... I PO RAZ 2 PROSZĘ, OSOBY, KTÓRE NIGY NIE MIAŁY DOCZYNIENIA Z PSEM ALERGIKIEM, O NIE WYPOWIADANIE SIĘ. Quote
Asiula Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 Nie. Te badania kosztują tylko 300. Pobiera się krew i nie ma żadnego problemu. Wyniki masz w ciągu paru dni. Jeżeli pies jest uczulony na kurczaka to po RC nie ma prawa być ok. Po żadnym RC. Jeżeli pies ma alergię pokarmową to alergeny NIE są wszędzie - są tylko w pokarmach. I radzi Ci własciciel psa alergika - krowa i owca SERIO ?! chcesz mi wmówić, że nie wiem ile kosztują badania.. ? Quote
Fju Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Mój ma z ideex i poowiedział 500. Asiula nikt nie każe zmieniać weta. Jeśli można jakieś badania czy kupic leki gdzieś taniej to jaki problem. Idziesz z wynikami do swojego i już. Quote
isabelle301 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Nic ci nie chcę wmawiac. Stwierdzam fakt bo sama za takie badania płaciłam - nie korzystałam ze sponsora. Resztę dopowiedz sobie sama... albo masz weta oszusta albo czerpiesz info z gwiazd. Nie mnie to oceniać. Quote
Asiula Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 Nie znasz, nie oceniaj !KURDE, CZY WAM TAK CIĘŻKO POJĄĆ, ŻE TYLE U MNIE KOSZTUJĄ TE BADANIE ??!! Jaki z tym teraz macie problem ?? TEMAT TO KARMA DLA ALERGIKÓW, A NIE KOSZTY BADAŃ ... Zwracam się z wyrazami wdzięczności do osób, które go zrozumiały i pomgły :))) Quote
Margo3011 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Moze sprobuj go karmic karma wlasnej produkcji. Gdy odwiedzalam mojego psa w schronisku widzialam ,ze robi paskudne kupy , powiedzieli ze wet go badal i dostaje leki ,byl chudy skora i kosci ,zaadoptowalam go kazali dawac Chappi (tylko i wylacznie) ,wiedzialam ,ze to nic dobrego ale kupilam ,kupy dalej paskudne plus wymioty ,zaczelam probowac inne karmy ,wet w miedzyczasie i antybiotyki ,pies chudy jak szkielet ,kleszcza zlapal dostal infekcji skornej ,znow leki, wet powiedzial ,ze ma alergie .Postanowilam sama mu gotowac ,najpierw takie ditetyczne ,rozgotowany ryz ,marchew troche piersi z kurczaka ,pies zaczal dochodzic do siebie .Pocztytalam sobie z jakich produktow mozna gotowac zarcie dla psa co by zbilansowane bylo i tak mu gotuje do dzis od 9 miesiecy Problemy sie skonczyly i nie chce niczego juz zmieniac bo jest zdrowy ,waga prawidlowa ( dostaje co miesiac krople w karczycho na robale) Quote
Recommended Posts