Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

szczęśliwe pyszczydło :) oby się oduczył tego skakania, ale on chyba chce tak sobie zapewnić dominację "w stadzie". zdecydowanie i konsekwencja tu potrzebne (ale sie wymądrzam - ja, która do własnego zwierzyńca z tą konsekwencją to tak nie bardzo ;)) 

Posted

Żadna dominacja - zachowanie naturalne :).

Jedyna rada - odwracać się tyłem i ignorować. I sprowadzać na dół komendą "siad", "łapa" i....smaczek. Dobry pies  :).

Tu piszą o szczeniaku, ale tak samo należy postępować z dorosłym psem.

http://www.pies.pl/skakanie-na-powitanie/

Jeżeli skacze z innych powodów - też się odwracać tyłem, przerywać kontakt, aż się pies uspokoi.

Ja przy niepożądanych zachowaniach, szczekam ostrzegawczo na moje psy ;) - krótkie, ostre ek! i próbę kontaktu stopuję wyprostowaną, rozczapierzoną ręką w stronę psa.

Posted

u mnie odwracanie się nie zadziałało więc wymyśliłam swoją metodę .Nosiłam przy sobie zwykłą gumową ,piszczącą zabawkę i gdy Bajka chciała skoczyć to piszczałam nią . U nas to zadziałało dość szybko .

Posted

to prawda :) Ktoś mi powiedział ,że aby pies wiedział ,że  coś robi źle np.. podszczypuje to trzeba piszczeć żeby wiedział , żę to  boli. W domu to dało się to stosować ,ale na zewnątrz trochę było głupio  /  zaczynała się witać przy bramie/  stąd mój pomysł.  

Posted

pojawił się kolejny problem. Bezik szaleje na widok samochodów. Prawdopodobnie tęskni za Pawłem i za Plamką. Z Pawłem jeździł samochodem i koniecznie chce dogonić przejeżdżające samochody. Chłopiec nie daje sobie z nim rady, już mu się wyrwał i uciekł. Na szczęście wrócił ale wszyscy bardzo się zdenerwowali. Jest to jednak bardzo poważny problem. Bezik może zginąć a i doprowadzić do wypadku.

Posted

zapraszam pomoc potrzebna jak wszedzie cw: 10zł 10941215_824055104307607_253471140446941 2. żyłka chirurgiczna stal nierdzewna + kamień cw: 10zł 16220_824054804307637_130884576348402383 3. żyłka chirurgiczna stal nierdzewna, kamienie naturalne + szkło cw: 10zł 10806418_824054807640970_807836766482594 http://www.dogomania.com/forum/topic/145092-naszyjniki-na-pomoc-bernardynom-konic-10022015/page-2#entry16065563

Posted

pojawił się kolejny problem. Bezik szaleje na widok samochodów. Prawdopodobnie tęskni za Pawłem i za Plamką. Z Pawłem jeździł samochodem i koniecznie chce dogonić przejeżdżające samochody. Chłopiec nie daje sobie z nim rady, już mu się wyrwał i uciekł. Na szczęście wrócił ale wszyscy bardzo się zdenerwowali. Jest to jednak bardzo poważny problem. Bezik może zginąć a i doprowadzić do wypadku.

Nie widzę innego wyjścia, jak to, żeby z Bezikiem póki co, wychodziła osoba dorosła i doraźnie - kupić mu szelki uniemożliwiające ciągniecie (są naprawdę skuteczne) - zmierzyć obwód szyi i tak dobrać rozmiar

http://allegro.pl/szelki-easy-walk-m-gdy-pies-ciagnie-trixie-i5024998387.html

A potem, to jak zwykle , czyli szkolić, skupiać uwagę na przewodniku, trenować posłuszeństwo  itp. Żeby odwrócić uwagę od aut np  "barować" . Można się zapisać do psiej szkoły - będzie łatwiej.

Posted

Też pomyślałam o tych szelkach. Rozmawiałam z Dogo Line, uważa, ze bez pomocy sobie nie poradzą, bo to jest bardzo silny bodziec.

Posted

Państwo mieszkają w Skierniewicach.Bardzo chciałabym pomóc Bezikowi i jego państwu. Pani dzięki spacerom z Bezikiem liczyła na rehabilitację kręgosłupa. Teraz boi się z nim wychodzić, zeby jej nie przewrócił. W domu Bezik jest coraz grzeczniejszy a pani wzięła się za jego wychowanie. Problemem są spacery i samochody. Kiedy Bezik w domu usłyszy samochód, skacze do okna. On czeka na Pawła...

Posted

Wątpię, by czekał na Pawła. Nasza Ala też tak reagowała na samochody i na inne psy za płotem - cholery można było dostać na spacerach!

Krótka smycz przy podchodzeniu do punktu "nerwowego" i odciąganie uwagi gadaniem i smaczkiem, nagroda za brak "napaści". Trening na jakiejś cichej uliczce raczej. Tak robiłam i osiągnęłam jako takie efekty, choć do ideału było baaaaaardzo daleko ;)...

Posted

Bezik nam nie powie, dlaczego to robi, ale - powinien przestać. 

"Barowanie"(od bar przekąskowy ;)), o którym pisałam wyżej, to właśnie pchanie w psa smaczków i w ten sposób skupianie uwagi na przewodniku. Jak je - to nie szczeka, nie ciągnie. Jednocześnie, gadać, cmokać, tiutać itd itp. Jak napisała Nutusia.

Posted

Najlepsza byłaby wizyta szkoleniowca, żeby poobserwował Bezika i przekazał Pani wytyczne jak poskromić słodziaka na spacerach i w domu...
Im szybciej, tym lepiej - żeby nie pogłębiać niewłaściwych zachowań i po stronie psa i po stronie ludzia ;)

Posted

Liczę na pomoc Pawła, może kogoś uda mu się znaleźć tam na miejscu. Czy na dogo jest ktoś ze schroniska w Skierniewicach? Nie mogę znaleźć. Jeden bląd już chyba wyeliminujemy- długą smycz Flexi .