Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat jest to karma mokra w postaci pysznego pasztetu dla dorosłych psów ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi. Dieta ta zapewnia smaczny posiłek każdego dnia oraz przyśpiesza proces powrotu do zdrowia.

Wskazania:

• Ostra/przewlekła biegunka.
  • Ostre/przewlekłe zapalenie trzustki.
  • Hiperlidemia.
  • Lymphangiectasia - enteropatia przesiękowa.
  • Przerost flory bakteryjnej jelit.
  • Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
Posted

Tak jak ewu napisała , tylko chude jedzonko. Tłuszczu musi trochę być , np. olej, bo nie będą się wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E i K.

Przelałam 50 zł

Czy chętni na Misię kontaktują się? Co mam im powiedzieć  w sobotę na  wizycie?

Posted

Podczytuję wątek Misi. Mój pies też ma problemy z trzustką, ja podaję Amyladol (enzymy trawienne), ryż z mięsem, marchewką i siemieniem lnianym. Jeśli karma, to z niskim indeksem tłuszczowym.  Natomiast jeśli chodzi o karmę RC, to nie mam dobrych doświadczeń, niestety....

• Upvote 1
Posted
1 minutę temu, ewu napisał:

Jestem załamana. Czy ci młodzi ludzie zaakceptują konieczność gotowania i karmienia Misi specjalną karmą?

No właśnie. Zastanawiam się czy nie byłoby dobrze  poinformować ich przed wizytą ,żebym nie jechała na darmo.

Może się okazać ,że Misia będzie wymagała stosowania w przyszłości tylko enzymów trzustkowych i odpowiedniego żywienia, niekoniecznie gotowanego tak jest w przypadku adoptowanego Duszka.

Posted
6 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

Podczytuję wątek Misi. Mój pies też ma problemy z trzustką, ja podaję Amyladol (enzymy trawienne), ryż z mięsem, marchewką i siemieniem lnianym. Jeśli karma, to z niskim indeksem tłuszczowym.  Natomiast jeśli chodzi o karmę RC, to nie mam dobrych doświadczeń, niestety....

Ja przyznaję,że się nie znam zbytnio na puszkowym jedzeniu bo od zawsze gotuję moim psom. Wet doradził takie puszki i na początku  Luna takie jadła. Teraz je gotowane mięso z warzywami i ryżem i  specjalną suchą karmę w roli chrupek (też RC).

A jaką karmę polecasz?

Posted
2 minuty temu, Poker napisał:

No właśnie. Zastanawiam się czy nie byłoby dobrze  poinformować ich przed wizytą ,żebym nie jechała na darmo.

Może się okazać ,że Misia będzie wymagała stosowania w przyszłości tylko enzymów trzustkowych i odpowiedniego żywienia, niekoniecznie gotowanego tak jest w przypadku adoptowanego Duszka.

To może faktycznie niech Figunia im powie albo ja zadzwonię. Figunu zdecyduj.

Posted
Przed chwilą, Poker napisał:

Tak jak ewu napisała , tylko chude jedzonko. Tłuszczu musi trochę być , np. olej, bo nie będą się wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E i K.

Przelałam 50 zł

Czy chętni na Misię kontaktują się? Co mam im powiedzieć  w sobotę na  wizycie?

Myślę ,że trzeba im powiedzieć o tym co Misia może jeść i o tym ,że pewnie trzeba będzie tą trzustkę co jakiś czas badać.

Luna miała straszne zapalenie, wyzdrowiała , jest bardzo szczęśliwa ale dieta musi być restrykcyjnie przestrzegana.

Posted
1 minutę temu, ewu napisał:

Alaskan malamutte czy siemię dajesz odtłuszczone?

Ja kupuję ziarna, sama mielę w młynku do kawy i dosypuję do michy, raz dziennie, tak ok 2 łyżek, ale ja mam 53 kg malamuta!! Takie świeżo mielone ma najlepsze właściwości

Posted
Przed chwilą, Alaskan malamutte napisał:

Ja kupuję ziarna, sama mielę w młynku do kawy i dosypuję do michy, raz dziennie, tak ok 2 łyżek, ale ja mam 53 kg malamuta!! Takie świeżo mielone ma najlepsze właściwości

Czyli nie jest odtłuszczone. Bałam się ,że przy trzustce nie wolno podać  takiego.

To dla Misi czy Luny wystarczy łyżeczka.

Posted
6 minut temu, ewu napisał:

Czyli nie jest odtłuszczone. Bałam się ,że przy trzustce nie wolno podać  takiego.

Tłuszcz zawarty w siemieniu lnianym jest bardzo łatwo przyswajalny i potrzebny w diecie. Jeżeli będzie podawana karma, to proszę pamiętać tez o błonniku. Nie może go być za dużo, to obciąża trzustkę. Ja podaje w ostateczności karmę, jak jesteśmy na wyjeździe. 

Posted

Zadzwonię rano do Figuni  i ustalimy , która ma zadzwonić do Państwa.

Luna została na zawsze w dt ale było o nią (i jest nadal ) masę telefonów i większości ludzi nie zniechęcało ugotowanie pieskowi jedzenia.

Jedynie charakter Lunki był przeszkodą bo Lunka gryzie bez ostrzeżenia.

Posted
1 minutę temu, Alaskan malamutte napisał:

Tłuszcz zawarty w siemieniu lnianym jest bardzo łatwo przyswajalny i potrzebny w diecie. Jeżeli będzie podawana karma, to proszę pamiętać tez o błonniku. Nie może go być za dużo, to obciąża trzustkę. Ja podaje w ostateczności karmę, jak jesteśmy na wyjeździe. 

A jaką warto kupić?

Posted

Moim zdaniem należy suni podawać gotowane jedzonko, czyli ryż, marchewka, siemię i amyladol (w trakcie jedzenia) Jeżeli kupa się ustabilizuje (a według mnie powinna) to należy zrobić badanie amylazy i lipazy. Jeśli nadal będzie podwyższony wynik to wtedy rozważyć zakup karmy dla trzustkowców. 

Mój Kazan nie je takiej karmy, tak jak pisałam, u nas po podaniu amyladolu, amylaza pięknie się unormowała. 

Mam jeszcze pytanie, czy sunia wymiotuje?

• Upvote 1
Posted

Można podawać ludzki Kreon, chyba jest tańszy.

Zdecydujcie proszę  kto poinformuje chętnych ,żebym nie jechała na darmo na wizytę.

Posted
Przed chwilą, Poker napisał:

Można podawać ludzki Kreon, chyba jest tańszy.

Zdecydujcie proszę  kto poinformuje chętnych ,żebym nie jechała na darmo na wizytę.

Rano zadzwonię do Figuni i zaraz potem jedna z nas do Państwa. Natychmiast dam Ci znać.

Do której jesteś pod telefonem?

Posted
1 minutę temu, Alaskan malamutte napisał:

Przeszłam to wszystko z moim psem. To wszystko da się ustabilizować. 

Oby ci Państwo chcieli.