szyszunia157 Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Monieq wolę sama narazie nie ryzykować, ale pomysł dobry i zakupie. Może się przekonam. A cążki rozmiar mają? Czy uniwersalne? Quote
Monieq Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Niektóre firmy mają rozmiary do wyboru. Wygodniejsze są takie jak nożyczki, tymi "gilotynkami" się ciężko manewruje ;) Quote
ssssst Posted March 17, 2016 Posted March 17, 2016 Cichutko powiem, że ja również powoli przygotowuję się do przybycia nowego domownika i chociaż mam jeszcze sporo czasu, to w sumie wszystkie najważniejsze rzeczy, oprócz klatki, już czekają w specjalnej, papisiowej szufladzie, w której powoli zaczyna brakować miejsca ;) 1 Quote
Gucci13 Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 U nas podobnie, miejsca brak a ciągle coś przybywa, miałam być silna i nic nie zamawiać ale i tak już czekam na paczuszke :-D Quote
Kocurkotka Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 no ja będę miała w lipcu a chciała bym kupować JUŻ żeby o niczym nie zapomnieć ;) a to maleństwo jeszcze się nie urodziło ;) Quote
xxxkaluniaxxx Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 Takie kupowanie z wyprzedzeniem to norma :D Wyprawkę miałam skompletowaną już dawno i dobrze bo miałam wszystko gdy przywiozłam małą :D Po 3 miesiącach stwierdziłam że do wyprawki mogłam dorzucić melise :D Panda swoimi pomysłami momentami przyprawia o zawał :P Quote
Paulina94 Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 A ja nie robiłam zakupów z tak dużym wyprzedzeniem :P Zaczęłam jakiś tydzień przed pojawieniem się psa w domu :P Quote
ssssst Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Ja w najbliższych dniach będę zamawiać coś dla yoraska na urodziny... na pewno znajdzie się miejsce w koszyku na kolejną zabawkę dla papisia, haha. Quote
ssssst Posted March 26, 2016 Posted March 26, 2016 Kupiłam jej szelki (dzisiaj kurier je przyniósł... i tak mnie kusiło, żeby zobaczyć jak będą na niej wyglądać, ale do jej urodzin jeszcze 15 dni, więc sobie poczekam :P), no i jeszcze dużo smaczków, co z pewnością ją najbardziej ucieszy, bo to obżarciuch taki ;) A dla papsa tak wyszło, że nic tym razem nie zamówiłam, bo jednak mój portfel za bardzo by ucierpiał :P Quote
WiktoriaMaksiu Posted March 26, 2016 Posted March 26, 2016 Pierwsze co zrobiłam to kupiłam szelki na allegro, najtańsze. Nie robiłam wielkiej wyprawki, bo nie byłam 100% pewna czy pies znajdzie się w domu. U mnie zawsze wszystko jest na hura, w każdej chwili może coś się zmienić (sama decyzja o psie była przemyślana, ale czy samo kupno dojdzie do skutku nie było pewne). W schowku znalazłam 2 różowe dziecinne kocyki i jakiegoś miśka z paczek dla niemowląt z popularnego mleka. Tą karmę to wzięłam na promocji akurat, no i tak bardzo chciałam już psa w domu i nie mogłam się doczekać że przynajmniej sprawiłam sobie radość kupując dla niego coś. I wzięłam jeszcze przysmaki nie mogąc się doczekać kiedy go nakarmię (pamiętałam od dawna że w sklepach zoologicznych było tyle różnych kolorowych przysmaków, zwłaszcza atrakcyjne te na wagę, zawsze chciałam kogoś nimi nakarmić ale nie miałam kogo :D mam jeszcze 2 ptaszyska ale one to raczej nie zasmakują). U wet jednak moja radość nie trwała długo - szelki mega za duże (miał wtedy 8 tyg.) i jeszcze brak zębów do pogryzienia takich przysmaków. W dniu zakupu psa (jak już przytaszczyłam potworka do domu) poleciałam do sklepu i apteki po 2 najprostsze (i wcale nie takie ładne) miski plastikowe, ten ring gumowy, szczotkę i podkłady. Dopiero w następnych dniach zmierzyłam psa jak spał i kupiłam wypasioną kanapę na allegro, poszłam do 2 zoologicznego i kupiłam na wagę ciasteczka, piszczałkę, ucho do gryzienia, obrożę (nie znosi jej) i inne przysmaki. I tak systematycznie coś mu dokupuję. W biedrą znalazłam później 2 ostatnie (!) ładniejsze miseczki z napisem dog i kosteczkami, więc je porwałam jak najszybciej, I w Pepco znalazłam podkładkę dla psa (chciałam niebieską ale albo róż albo czarny :[ ) W chińskim centrum znalazłam fajne ubranko, wojskowe i stosunkowo tanie bo ok 22-25zł gdzie w niektórych sklepach ceny od 50 a i za 108 znalazłam w jednej galerii a wcale nie było jakieś najpiękniejsze... Mam jeszcze dla niego ucho, sznurkową kość i 1 piszczałkę taką jak ta żółta ale pomarańczową. Mam wrażenie że mało tych zabawek, pewnie jeszcze coś się może chować pod łóżkiem albo gdzieś indziej... I tak mój but lub skarpetki najlepsze :D W chińskim centrum kupiłam ostatnio najmniejsze spinki i gumki, sama je ozdobiłam i wyglądają całkiem całkiem. No sorry ale nie będę płacić 9-10 zł za jedną 1cm sztukę spinki tylko dlatego że to "firmowe" i dla psa = luksus. Mam 2 ręcę, trochę talentu :P, materiały, klej gorący, to do dzieła :D Quote
Paulina94 Posted March 27, 2016 Posted March 27, 2016 WiktoriaMaksiu, miałam taki sam komplet (obroża i smycz) dla poprzedniego psa :) Quote
Marmag Posted March 28, 2016 Posted March 28, 2016 Co powinnam kupić dla szczeniaka yorka na pierwsze miesiące? Pies będzie suczka wystawowa. Quote
WiktoriaMaksiu Posted March 28, 2016 Posted March 28, 2016 3 godziny temu, Marmag napisał: Co powinnam kupić dla szczeniaka yorka na pierwsze miesiące? Pies będzie suczka wystawowa. Ja jak kupowałam maltanka to wszystko na hura, jak już był u mnie i tylko 1 rzecz okazała się bez sensu: obroża. Używamy tylko szelek. Ja kupiłabym: - miskę, posłanie (na początek może być kocyk nawet!) - szczotkę, szampon, szelki, smycz - jakąś kość z tych miększych, ja kupiłam ucho u zaprzyjaźnionej pani - poleciła mi je wtedy bo nie było jeszcze tak twarde (Maksiu miał 8 tyg, więc zęby jeszcze takie nie bardzo były), miękkie smakołyki, Karmę ! - kilka zabawek, np. misia możesz wziąć z lumpeksu i wyprać, polecam też zwierzątka z takim "sznurkiem" gumowym, piszczałki. Nie kupowałabym na początek za dużo, bo nie wiadomo jakie będzie lubiła twoja nowa futrzasta przyjaciółka :P np. Maksiu nie lubi piłek. - podkłady z apteki (niekoniecznie!) - od ciebie zależy jak będziesz uczyła ją czystości - kliker (to też niekoniecznie) - od ciebie zależy jak będziesz go wychowywała. Ja na razie nie kupiłam i dobrze się mamy, ale każdy pies jest inny. - niektórzy też kupują cążki (?) do pazurków. Ja jednak wolę pójść na obcinanie do weta lub psiego fryzjera. Nie umiem obcinać i nie chcę zrobić psu krzywdy. Quote
Gucci13 Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 20 godzin temu, Marmag napisał: Co powinnam kupić dla szczeniaka yorka na pierwsze miesiące? Pies będzie suczka wystawowa. Dodałabym do tego ringówke z miękkim podgardlem jeśli suczka ma być wystawiana to lepiej jak najszybciej zacząć :) do tego może jakiś olejek do natluszczania włosów, transporter,małe gumeczki. Sama jeździłam ze swoim yorkiem na wystawy więc jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem na pw :) Quote
Marmag Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 Dziękuję za odpowiedzi :) Gucci, napiszę do Ciebie na PW, żeby nie zaśmiecać watku Quote
Xernes Posted August 10, 2017 Posted August 10, 2017 Czemu wątek już nieaktywny? Nikt nie spodziwewa się papisia w niedługim czasie? Ja dopiero MOZE na wiosne 2018 kupie szczeniaka a już się zastanwiam nad wyprawką:D a nawet nie wiem co to będzie za rasa dokładnie;). Quote
Finn17 Posted August 10, 2017 Posted August 10, 2017 2 hours ago, Xernes said: Czemu wątek już nieaktywny? Nikt nie spodziwewa się papisia w niedługim czasie? Ja dopiero MOZE na wiosne 2018 kupie szczeniaka a już się zastanwiam nad wyprawką:D a nawet nie wiem co to będzie za rasa dokładnie;). Ja się spodziewam :) szczeniak w niedziele będzie miał 4 tyg . zakupy zaczęłam od kupowania zabawek :) teraz ma już kilka innych rzeczy . Legowisko , zabawki , matę pod miski , miski ( hodowca polecił słoik lub wysoka miskę na wodę dla mojego spaniela , żeby podczas picia nie moczyły mu się uszy ) , koszyk na różne akcesoria i zabawki , szczotke i chusteczki ... Quote
Finn17 Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Tak zarka , obroża i smycz , jeszcze klatkę chciałabym kupić . Korzystne ceny klatek dla zwierząt maja sklepy internetowe i dlatego zamówię online . Jedynie czego nie jestem pewna to rozmiar klatki dla mojego spaniela . Producent poleca klatkę o długości 76 cm , boje się ze może być za mała i nosze się z zamiarem 91cm . wiem , przeżywam to wszystko , ale chciałam mieć psa przez 15 lat i w końcu się doczekałam Quote
Finn17 Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Przepraszam , ale kompletnie wyleciało mi z głowy jak po polsku nazywa się taka blaszka , która zawiera numer telefonu w razie jak pies się zgubi . Przyczepia się ja do obroży . Chce ja również zamówić przez i internet . Czy można z tym poczekać ,czy lepiej od razu przyczepić do obroży . wiem , ze i tak trzeba odczekać czas kwarantanny zanim , gdzie kolejek z nim wyjść . Quote
kalyna Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 2 godziny temu, Finn17 napisał: Przepraszam , ale kompletnie wyleciało mi z głowy jak po polsku nazywa się taka blaszka , która zawiera numer telefonu w razie jak pies się zgubi . Przyczepia się ja do obroży . Chce ja również zamówić przez i internet . Czy można z tym poczekać ,czy lepiej od razu przyczepić do obroży . wiem , ze i tak trzeba odczekać czas kwarantanny zanim , gdzie kolejek z nim wyjść . Adresówka, identyfikator, albo niektórzy kupują nieśmiertelniki. Mnie osobiście bardzo denerwuje hałasowanie tego metalu, więc zainwestowałam w obroże z haftem (imię i nr telefonu)i to była jedna z lepszych inwestycji :) I pies chodzi u mnie w obroży 24/7 :) Ps. u nas w mieście kiedyś znaleziono szczeniaka, bo poszedł za Pańciem do pracy. Mój też się wybrał na spacer na drugi dzień po przyjeździe. Jako mała kulka przecisnął się przez szczebelki w płocie i ahoj przygodo :D Quote
Finn17 Posted August 12, 2017 Posted August 12, 2017 23 hours ago, kalyna said: Ps. u nas w mieście kiedyś znaleziono szczeniaka, bo poszedł za Pańciem do pracy. Mój też się wybrał na spacer na drugi dzień po przyjeździe. Jako mała kulka przecisnął się przez szczebelki w płocie i ahoj przygodo :D Ojej to lepiej od pierwszego dnia założyć mu ta adresowke , bo pewnych sytuacji nie można przewidzieć . pomimo , ze przez pierwsze tyg. moja psina będzie miała okres kwarantanny , hodowca zalecił ,żebym zabierała go wśród ludzi w w specjalnej torbie/ plecaku z której bezpiecznie oglądać sobie będzie świat . Oh No i takim sposobem do listy dołączyć muszę te plecak / torbę :) Quote
kalyna Posted August 12, 2017 Posted August 12, 2017 Jeśli chcesz ograniczyć koszty to nawet zwykły plecak założony na przód i tam szczeniaka włożyć. Będzie blisko, na oku i niech zwiedza świat ;) Quote
Zarka Posted August 13, 2017 Posted August 13, 2017 Nie kupuj specjalnego plecaka. Po co? Kalyna ma rację. A adresówka jest absolutnie niezbędna. Quote
Recommended Posts