Szczeniaki jedzą nawet 10% wagi ciala. 2-3% to proporcje dla dorosłego psa. Mój kastrat dostaje 2%.
Masz 15% podrobów i 20% żołądków, które też sa podrobami. To za dużo.Łącznie 15% jest w porządku, z czego wątroba najlepiej przeżuwaczy powinna byc na poziomie nie wyższym niż 5 % podrobów. U ciebie te proporcje sa trochę zaburzone. Spróbuj urozmaicić jedzenie - masz tylko wieprza, kurę i indyka. Możesz dołączyć kaczkę (mięso, szyję, korpus), gęś (podroby gęsie), wołowinę, barana, kozę, konia,królika, dziczyznę (bez dzika), przepiórki cale patroszone, no i ryby (wypatroszone, ale z głowami). Dodałabym też jajko (codziennie), koniecznie nie zbełtane, tak zeby bialko i żołtko sie nie zmieszaly). Jeśli pies lubi to dodaj owoce i warzywa ( ok. 15% posiłku).
suple - drożdże, algi i olej omega3 (podawane wg producenta), jeśli bez ryb to też trzeba by pomysleć nad suplementacją witD
ryby - dorsz, fladra, halibut, łosoś, okoń, pstrąg, sola, tuńczyk, węgorz.
Ceny tych produktów są kłopotliwe, jeśli kupuje sie w sklepie. Mój pies wazy 35 kg i na jego jedzenie w miesiącu (ok. 18 kg mięsa i podrobów) nie płacę więcej niż 180-200zł. zaopatruję się bezpośrednio w ubojniach lub na zamówieniach grupowych. Tam kupisz wszystko, co sobie wymyślisz z przepiórkami i dziczyzną włącznie. Kupisz też np. łój wołowy, który możesz dorzucić do miski jak jest za chudo.