Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziewczyny ja wiem ze to watek swinek ale moze mi poradzicie..dzisiaj szlam centrum miasta i zobaczylam ze pod kratka kolo okienka piwnicznego z bloku siedzi szczur hodowlany..taki biały..ktos musial go wyrzucic na dwor!:shake:przeciez taki szczurek sobie nie poradzi...chcialam go zlapac ale byla jakas dziura w ziemi i tam wszedl:-(myslicie ze mam go zlapac na jedzenie?czy zrobi mi jakas wielka krzywde jak go zlapie w rece?jak zrobic to najlepiej?pomozcie...ja chce mu pomoc..mam juz dla niego domek tylko jak go zlapac:-(

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pewnie najlepiej zwabić na jedzenie, musi być już nieźle głodny. Szczury domowe są z reguły łagodne i przyzwyczajone do łapania, ale nie ma stuprocentowej pewności, szczególnie jeśli jest bardzo wystraszony. Ja sama nie łapałam takiego szczura, ale koledzy znaleźli pod domem i pokazywali mi go jeszcze przed zabraniem do mieszkania. Pozwolił mi się bez problemów wyjąć z tego kubełka, w którym siedział, i nikogo nie gryzł, a przecież byliśmy dla niego obcymi osobami, które go złapały na ulicy.
Myślę, że najlepiej byłoby wstawić coś do jedzenia do jakiegoś pudełka/kubełka, żeby szczur wszedł do środka po jedzenie, i wtedy go zabrać. Powinien i tak być dość ufny. Co do przysmaków, może ktoś od szczurzastych będzie wiedział na pewno, ja tylko słyszałam, że bardzo lubią masło orzechowe (niesolone).

Posted

BIANKA poznajesz ? :evil_lol:

[IMG]http://i40.tinypic.com/16j3q80.jpg[/IMG]

PS.
moje szczury uwielbiają mięso, ser żółty , można spróbować jakiegoś gerbera (ma intensywny zapach )

Posted

[quote name='agamika']BIANKA poznajesz ? :evil_lol:

[/quote]
Nie :crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Co on taki falisty ? :evil_lol:
Przepiękny jest . A to był taki kurczaczek :lol:

Posted

[QUOTE]Co on taki falisty ? :evil_lol:[/QUOTE]

1. Napotkał na swej drodze kabel pod napięciem
2. Po potraktowaniu prądem włosy są napuszone, to na wałki nakręcam, żeby jakoś wyglądał :evil_lol:
3. Z przodu ma wyprostowane bo przed Gagatkiem się wstydzi babskiej fryzury i ulizuje

Chłopaki obaj całkiem zdrowi - [B]gotowi do adopcji[/B] , połączeni z powrotem od jakiegoś czasu . Zazwyczaj urządzają synchroniczne jedzenie , inaczej jak moe dziewczyny, one jedzą kiedy im sie zachce czyli o róznych porach ... Gagtek z Bayerem MUSZA jednocześnie

Gagtek

[IMG]http://i43.tinypic.com/ofabg0.jpg[/IMG]

• 2 weeks later...
Posted

[B]kalcia[/B] - i bardzo dobrze,że założyłaś ten wątek bo dzięki temu znalazłam te ślicznoty :lol:

Jestem mile zaskoczona, że tyle dogomaniaków interesuje się świnkami
:loveu: - bo to, że z "odzysku " to mamy już we krwi :p

Posted

[SIZE=4][COLOR=Red][B]Istnieje realne niebezpieczeństwo, że świnka trafi do terrarysty - Gniezno [/B][/COLOR][/SIZE][B][SIZE=4][COLOR=Red]!!![/COLOR][/SIZE][/B]

[URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1988727_piekna_swinka_morska.html[/URL]

• 2 weeks later...
Posted

Bardzo proszę o pomoc i wsparcie - finansowe lub materialne - dla Świnpeaks, czyli przytuliska dla stada świnek morskich, które liczy obecnie prawie 100 sztuk, u szczurka z Caviarni
[url=http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=34&t=2464]CAVIARNIA • Zobacz temat - 200 !!! świnek uratowanych z pseudohodowli[/url]

Posted

I ja bym mogla wziasc na STAŁE jednego prosiaczka :D ale w naszej jedynej wolnej klatce zamieszkala ostatnio kroliczka Tosia :/ Jakby ktos mial na zbyciu klatke do oddania za przyslowiowego grosza to jeden prosiaczek moze isc do mnie.Klatka nie musi byc duza z czasem kupilabym wieksza .A i chyba z transportem tez by byl problem.Prosiaczki daleko:-(

Posted

Szczurkowe świnki są daleko, ale trafiają się przecież porzucone świnki w całej Polsce. Nigdy nie wiadomo, czy akurat w pobliżu nie będzie potrzebny dom dla jakiejś świnkowej biedy. Poza tym czasem udaje się załatwić transport nawet na odległej trasie - etapami.
Pewnie zanim znajdziesz świnkę, którą chciałabyś przygarnąć, uda ci się kupić klatkę na miejscu. A gdyby trafiło się coś całkiem znienacka, świnkę można przez jakiś czas przetrzymać nawet w zagrodzie z kartonowych pudełek albo plastikowej siatki ogrodowej. To są zwierzątka mało gryzące i niezbyt skłonne do ucieczek. Zapraszam do Caviarni, rozejrzyj się za jakimś "pulpetem na ptasich nóżkach" :)

Posted

[quote name='martaslupsk']I ja bym mogla wziasc na STAŁE jednego prosiaczka :D ale w naszej jedynej wolnej klatce zamieszkala ostatnio kroliczka Tosia :/ Jakby ktos mial na zbyciu klatke do oddania za przyslowiowego grosza to jeden prosiaczek moze isc do mnie.Klatka nie musi byc duza z czasem kupilabym wieksza .A i chyba z transportem tez by byl problem.Prosiaczki daleko:-([/quote]

Klatki możesz poszukać na targu, giełdzie. W Koszalinie na niedzielnej giełdzie przeważnie zawsze maja kilka klatek, w lepszym lub gorszym stanie.
A co do transportu, to jakoś da się to załatwić, tak myślę. Ja swoje świnki wiozłam 2 lata temu z Wrocławia :-)

Posted

[quote name='kimera']Szczurkowe świnki są daleko, ale trafiają się przecież porzucone świnki w całej Polsce. Nigdy nie wiadomo, czy akurat w pobliżu nie będzie potrzebny dom dla jakiejś świnkowej biedy. Poza tym czasem udaje się załatwić transport nawet na odległej trasie - etapami.
Pewnie zanim znajdziesz świnkę, którą chciałabyś przygarnąć, uda ci się kupić klatkę na miejscu. A gdyby trafiło się coś całkiem znienacka, świnkę można przez jakiś czas przetrzymać nawet w zagrodzie z kartonowych pudełek albo plastikowej siatki ogrodowej. To są zwierzątka mało gryzące i niezbyt skłonne do ucieczek. Zapraszam do Caviarni, rozejrzyj się za jakimś "pulpetem na ptasich nóżkach" :)[/quote]
Racja ,jezeli znajdzie sie pulpecik do adopcji w okolicach mojego miejsca zamieszkania to nie pozostanie mi nic innego jak pokochac:loveu: i skombinowac klatke na biegu.Dziekuje za polecenie stronki,bede uwaznie sledzic i szukac pani swinki badz pana swiniorka.Ciekawe czy swiniorek dogadalby sie z krolikiem ,dzielilyby jeden wybieg na dzialce.O psy sie nie martwie one kochaja wszystko co sie rusza:D

Posted

Nie jest wskazane trzymanie świnki i królika razem - ale np. u mojej Mamy świnka Wanda mieszka razem z wykastrowanym królikiem Kubusiem ( taki zestaw dostała).

Posted

Polecany "zestaw" to dwie świnki morskie jednej płci - lub więcej świnek, jeśli się polubią. Z królikiem świnka się raczej nie dogada w sensie porozumienia, ale nie powinno dochodzić do agresji. Myślę, że będą się tolerować na wybiegu, i to wszystko.
Sądzę, że świnki przywiązane do królików to zwierzęta tak bardzo spragnione kontaktu, że z braku innych świnek przylgnęły do dowolnego innego zwierzęcia, które dało się bezpiecznie polubić.

Posted

W Kielcach mamy jedna bidulke. Jest w zoologu. Ma coś ze stawami tzn nie może wyprostowac nóżek w stawach, mało sie rusza, piszczy z bółu przy dotknięciu. Mała jakby zatrzymała się w rozwoju, jest malutka , chudziutka i zgarbiona :(
Najwiekszy problem bedzie jakwłasciciel zobaczy, ze świnka chora i nie nadaje sie do sprzedania to zrobi z nia pirzadek :(
I drugi problem u nas weci nie bardzo wiedza jak leczyc :(

moge prosić o jakies wskazówki jak mozna pomoc małej. Tzn jakie leczenie zastosować ?
W razie czego kontakt do mnie 668 859 676.

Posted

Pewnie zbyt mała została odzdzielona od matki i dodatkowo brak jej wit C i D oraz wapna. W tym zoologu to czarno widzę jej leczenie. Trzeba by ja stamtąd zabrac - jest nawet Klubowa klatka w Kielcach u dziewczyny z dogo - tylko musiałabym sobie jej nick przypomnieć.

• 2 weeks later...
Posted

Pilne!!! Potrzebny DT dla ok. 6 świnek polabo! Będą w środę lub czwartek w W-wie. Jeśli ich nie weźmiemy, zostaną uśpione!!!
Możemy pożyczyć klatki, mamy też dostęp do karm i wyposazenia w cenach hurtowych.
Świnki proszą o pomoc!!!

Posted

Może ktoś pomóc??
Niestety,nie moge dać świnkom DT,mam swoje 8 sztuk...
To nie sa bardzo kłoptliwe zwierzęta...ale za to bardzo kontaktowe,tylko je trochę oswoić trzeba..Na zachete taki obrazek -śwince morskiej niewiele do szczęścia potrzeba...

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images43.fotosik.pl/158/9e1cadea6b155ac6med.jpg[/IMG][/URL]